Slovenija

Predlagajo ustanovitev socialne policije

Ljubljana, 13. 05. 2011 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
37

Slovenijo pretresa vedno več družinskih tragedij. Predstavniki treh nevladnih organizacij so zato pripravili konkretne predloge za izboljšanje zakona o varstvu otrok. Med drugim predlagajo ustanovitev posebne socialne policije.

Pobudniki opozarjajo na napake pri delu in pomanjkljivo usposobljenost centrov za socialno delo.
Pobudniki opozarjajo na napake pri delu in pomanjkljivo usposobljenost centrov za socialno delo. FOTO: B.G.

Predstavniki treh nevladnih organizacij, društvo Ostržek, svetovalnica Akcija! in Zveza prijateljev mladine Moste Polje, so v državni zbor poslali svojo pobudo glede zakona o varstvu otrok. Kot opozarja Matic Munc iz svetovalnice Akcija!, je njihov glavni namen, da resorji končno med seboj uskladijo delovanje na področju zaščite otrok, da se centrom za socialno delo odvzamejo pooblastila odvzema otrok in da se v te namene ustanovi posebna socialna policija.

Pobudo so poslali v DZ z namenom, da bi jo obravnavali na sredini seji odbora za notranjo politiko, na kateri so razpravljali o tragičnih dogodkih konec marca letos na Zaloški, ko je oče skozi okno 9. nadstropja vrgel hčer, nato pa skočil še sam. Oče je bil pred tem že obsojen zaradi družinskega nasilja in na pogojno prostost izpuščen 1. februarja. CSD Moste Polje, ki je obravnaval problematiko v tej družini, je ocenil, da se razmere v družini izboljšujejo, SDS pa je zahteval izredno sejo odbora, ker so prepričani, da policija tisti večer ni opravila svojega dela, tako kot bi morala.

Po tragediji na Zaloški cesti je bil na Centru za socialno delo Moste Polje uveden izredni inšpekcijski nadzor. Zanimalo nas je, kaj so med nadzorom ugotovili, še posebej, ker je neposredno po tragediji socialni delavec Rade Radetič s centra, ki je od vsega začetka spremljal družino, dejal, da v zadnjih treh letih oče ni bil nasilen. Prav tako je dejal, da je bil odnos znotraj družine zelo pristen in ljubeč. Z inšpektorata za delo so nam odgovorili, da nadzor še ni zaključen, o ugotovitvah in morebitnih ukrepih pa bo mogoče poročati šele po zaključku postopka.

Pobude treh nevladnih organizacij odbor ni sprejel. Kot je dejal predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak, se pobuda nevladnih organizacij nanaša v pretežnem delu na odbor za družino in socialne zadeve.

Je pa generalni direktor policije Janko Goršek na seji odbora zagotovil, da so policisti ob tragediji ravnali strokovno in v skladu s pooblastili. Prav tako je odbor pozval pristojne organe, naj nadgradijo sistemsko ureditev postpenalne obravnave zaprtih posameznikov. Na seji je Munc člane odbora opozoril, da za tragični dogodek ne moremo kriviti policistov, saj sta na tragedijo med drugim vplivala še sistem ureditve prestajanja kazni in delo centrov za socialno delo. Storilec je bil po besedah Munca vrsto let znan po svoji krutosti, a so ga vseeno skušali zbližati z bivšo partnerko, ki jo je pretepel.

K čemu pozivajo nevladne organizacije?

V svoji pobudi nevladne organizacije pozivajo k hitremu ukrepanju. Sedanji zakon, ki ureja družinska razmerja in skrbi za zaščito pravic otrok, je iz leta 1976. Gre za Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki je bil do danes trikrat obsežneje noveliran (leta 1989, 2001 in 2004). Predlagatelji pobude opozarjajo, da je zakon slab, pomanjkljiv in da še vedno ne izpolnjuje zahtev ustavnih določil.

1. Umik družinskega zakonika

Pobudniki zahtevajo začasen umik in popravek družinskega zakonika, ki je po njihovih besedah "politično skrpucalo".
Pobudniki zahtevajo začasen umik in popravek družinskega zakonika, ki je po njihovih besedah "politično skrpucalo". FOTO:

Družinski zakonik, ki bo nasledil ZZZDR, je po besedah pobudnikov “politično skrpucalo, ki je nastajalo od leta 1998 in imelo kopico botrov z lastnimi interesi, nastalo pa je kilavo dete, ki bo za otroke prineslo še dodatno škodo, predvsem v pooblastilih, ki jih še povečuje centrom za socialno delo, za katere pa vemo, da niso ne strokovno usposobljeni, da bi delovali v korist otrok, predvsem pa nezainteresirani delovati v dobro otrok“.

Vladi predlagajo, naj umakne predlog družinskega zakonika iz obravnave v DZ, dokler ne opravi analize stanja na področju varovanja otrok in njihovih pravic v praksi, in sicer na vseh področjih in v vseh institucijah, ki jim je dala javna pooblastila, da delujejo v postopkih, posredno ali neposredno, kjer se odloča o pravicah in koristih otrok. Predlagajo ustanovitev družinskih sodišč in družinskih svetovalnic.

2. Ureditev štipendiranja

Eno od področij, ki ga je treba nujno urediti, je tudi štipendiranje otrok iz enostarševskih družin.
Eno od področij, ki ga je treba nujno urediti, je tudi štipendiranje otrok iz enostarševskih družin. FOTO: Mateja Klavs

Opozarjajo na spremembe s področja štipendiranja, saj je vlada dijakom odvzela štipendije, s čimer je onemogočila šolanje otrokom v enostarševskih družinah, ki se šolajo na srednjih šolah zunaj kraja bivanja in so nastanjeni v dijaških domovih. "Ob nezmožnosti izterjave preživnin zaradi slabega zakona o izvršbi in zavarovanju ter nesposobnosti in zbirokratiziranosti izvršiteljev bodo dijaki, ki prejemajo nadomestilo preživnine iz Jamstvenega in preživninskega sklada, odpisani od izobraževanja po septembru 2011,“ opozarjajo pobudniki in predlagajo, da vlada doda člen, ki bo to krivico popravil.

3. Učinkovitejša izterjava preživnin

Urad varuha opozarja, da veljavna ureditev izterjave preživnine omogoča dolžnikom, da se plačilu preživnine učinkovito izmika. Zato meni, da bi država morala prevzeti ustrezno večji del tveganja za učinkovito izterjavo preživnin, saj se v čl. 56 ustave RS zavezuje k največji mogoči skrbi za otroke, opozarjajo v društvu Ostržek in dodajajo, da je neplačanih in neizterjanih preživnin za več milijonov evrov.

Vladi predlagajo, da spremeni zakon o jamstvenem in preživninskem skladu tako, da bo iz sklada, ki je sedaj namenjen poplačilu nadomestila preživnine, po novem izplačala vsakemu otroku, ki preživnine več kot en mesec ne uspe izterjati po veljavnem zakonu o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) celotni znesek preživnine, kot ga je določilo sodišče, ko je ugotavljalo in ugotovilo potrebe otroka. V primeru, da preživnine ni mogoče izterjati več kot leto dni, bo preživninski sklad plačal vse zapadle obroke, ki so nastali z odločbo sodišča in niso bili plačani z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred od nastanka obveznosti dalje.

Predlagajo ustanovitev posebne agencije za izterjavo preživnin.
Predlagajo ustanovitev posebne agencije za izterjavo preživnin. FOTO: POP TV

V društvu Ostržek predlagajo ustanovitev posebne agencije za izterjavo preživnin s posebnimi pooblastili, ki bo agentom za izterjavo preživnin omogočila pridobiti vse podatke o dolžniku in vsa pooblastila, da dolžniku lahko odvzamejo vse predmete, ki jih uporablja, takoj, ne glede na to, ali so v njegovi lasti ali ne, na katerem koli naslovu, kjer se dolžnik nahaja, v Zakonu o detektivski dejavnosti pa dala pooblastila zasebnim detektivom, da pridobijo vse podatke o dolžniku in njegovem premoženju kakor tudi o osebah, s katerimi dolžnik biva.

4. Predlagajo ustanovitev nacionalnega zavoda za rejništvo in posvojitve

Glede posvojitve in rejništva pobudniki opozarjajo na neustreznost odločanja o namestitvi otroka v rejništvo, saj o tem odločajo centri za socialno delo. V Sloveniji namreč ne obstajajo družinska sodišča, kar je po njihovem mnenju "skregano z evropsko zakonodajo". Poleg tega lahko v Sloveniji izvaja rejniško dejavnost vsak, ki ima pri nas stalno bivališče, je polnoleten, ima poklicno izobrazbo in naredi 12-urni izobraževalni tečaj. Pobudniki se sprašujejo: “Ali to res zadostuje, da tako slabo usposobljeni posamezniki ali posameznice potem skrbijo za rejniške otroke?“

Predlagajo nenapovedane kontrole centrov za socialno delo nad opravljanjem rejniške dejavnosti. Več bi bilo treba delati na rehabilitaciji odnosov med biološkimi starši in otroci, ki bi jim zagotavljala, da bi bili čim prej spet sposobni prevzeti svojo vlogo starševstva. Prav tako predlagajo, da če v treh letih starši ne pokažejo te zmožnosti, se jim odvzame roditeljska pravica, otrokom pa zagotovi možnost posvojitve. “Rejništvo kot začasna oblika ni napačna, ampak praksa in izkušnje kažejo na to, da je pomanjkljivosti in napak več, kot je dobro izvedenih rejništev,“ opozarjajo pobudniki. Predlagajo ustanovitev nacionalnega zavoda za rejništvo in posvojitve, na katerega se bodo prenesle vse naloge pri rejništvu in posvojitvah s centrov za socialno delo.

5. Skrbništvo – preprečevanje zlorab s strani strokovnih delavcev

Predstavniki treh nevladnih organizacij opozarjajo, da do zlorab na področju skrbništva prihaja tudi s strani strokovnih delavcev centrov za socialno delo.
Predstavniki treh nevladnih organizacij opozarjajo, da do zlorab na področju skrbništva prihaja tudi s strani strokovnih delavcev centrov za socialno delo. FOTO: Miro Majcen

Pobudniki opozarjajo na zlorabe pravic državljanov s področja skrbništva, kjer so bistveno vlogo pri zlorabah odigrali strokovni delavci centrov za socialno delo. Opozarjajo, da so mladoletni, ki morajo biti pod skrbništvom, starostniki in odrasle invalidne osebe populacija, ki so pri skrbništvu še posebej rizična in so lahko državljani oškodovanci kaznivih dejanj s strani pristojnih služb. Vladi predlagajo, naj nemudoma ustanovi neodvisno komisijo, sestavljeno iz predstavnikov policije, tožilstva, finančnih strokovnjakov in nevladnih organizacij, s pooblastili, da opravijo preglede vseh skrbniških zadev, ki jih vodijo centri za socialno delo v Sloveniji, tudi tistih, kjer posamezni centri za socialno delo izdajo odločbo skrbniku za posebni primer – zastopanje oseb pred sodišči v različnih postopkih.

6. Nujna ustanovitev družinskih sodišč

Pobudniki vladi predlagajo, da nemudoma zagotovi pogoje za pričetek delovanja družinskih sodišč. Stiki se morajo izvajati v varovanih prostorih in pod strokovnim varstvom. Prostori in strokovno osebje, ki bo skrbelo za izvajanje stikov, po besedah pobudnikov naj ne bo v okviru centrov za socialno delo.

Glede pravice do stikov otroka z obema staršema po razvezi ali razpadu zakonske ali zunajzakonske skupnosti je pravica otroka. Pobudniki opozarjajo, “da se je sedanji sistem izrodil do perverznosti, kot je pokazal primer deklice, ki je umrla na Zaloški cesti“. Kot pojasnjujejo, je v tem primeru “Center za socialno delo Moste Polje 'urejal' stike z nasilnim očetom in njegovo hčerko, prav perverzno je socialni delavec javno izjavil, da so bili na centru uspešni“. Pobudniki dodajajo, da je tudi praksa sodišč zadnje čase nesprejemljiva, "saj stike določa med nasilneži, alkoholiki, zaprtimi osebami z dostavkom, da stiki otroku niso v škodo, temveč v korist, ter to obrazložujejo s tem, da nasilnež ni bil do sedaj nasilen do otroka, temveč le do svoje partnerice ali partnerja“. Sedanja ureditev stikov pod nadzorom ni ustrezna, saj otrokom niso zagotovljeni niti osnovni pogoji v centrih za socialno delo.

7. Revščina in socialna izključenost otrok

Zveza prijateljev mladine ugotavlja, da že vsak tretji slovenski otrok nima enakih možnosti in dostopa do dobrin, nujnih za življenje in izobraževanje. Med tistimi, ki jih revščina najbolj ogroža, so otroci, starejši, starši samohranilci, ženske, invalidi, migranti in pripadniki manjšin. Ministru Svetliku in vladi očitajo dvoličnost, saj obljubljajo eno, delajo pa drugo.

Zveza prijateljev mladine ugotavlja, da že vsak tretji slovenski otrok nima enakih možnosti in dostopa do dobrin, nujnih za življenje in izobraževanje.
Zveza prijateljev mladine ugotavlja, da že vsak tretji slovenski otrok nima enakih možnosti in dostopa do dobrin, nujnih za življenje in izobraževanje. FOTO: Reuters

Na pobudo društva Ostržek vladi predlagajo, da nemudoma preveri kadrovsko ustreznost zaposlenih na ministrstvu za družino, delo in socialne zadeve ter opravi resno in poglobljeno analizo stanja na področju revščine in socialne izključenosti otrok do 18. leta starosti v Sloveniji. “Vlada naj nemudoma pristopi tudi k spremembam 128. člena zakona o dedovanju in državnemu pravobranilstvu izda navodila, da tega člena ne uporablja, dokler ne bo opravljena resna in poglobljena analiza stanja na tem področju s projekcijami za prihodnja leta in na konkretnih podatkih,“ opozarjajo pobudniki.

8. Predlagajo ustanovitev socialne policije

Pobudniki predlagajo, da naj se centrom za socialno delo nemudoma odvzame pooblastilo odvzema otrok in njihove zaščite, saj so strokovno in pravno nedorasli zahtevani nalogi v zaostrenih razmerah psihosocialnih stisk prebivalcev v tem času.

Pobudniki opozarjajo, da so se skozi konkretne primere izkazale večje nepravilnosti pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj, še posebej slabo delo policije pa je opaziti na področju "nasilja v družini".

Pobudniki opozarjajo na nujnost ustanovitve posebne službe, testno imenovane socialna policija, ki bi bila učinkovita, multidisciplinarno sestavljena in z jasnimi pooblastili podprta terenska služba v pomoč slovenskim sodiščem. Zaščita otrok bi morala biti hitra in učinkovita, izdelana bi morala biti realna ocena tveganja, strokovno utemeljena z dokumentacijo, psihološko in socialno diagnostiko, jasno anamnezo in načrtom pomoči, neodvisna od vplivov okolja, usmerjena na zaščito konkretnega otroka, oškodovancem, sploh otrokom, bi morala nuditi tudi vso psihosocialno podporo dolgoročno in biti jasno usklajena z odločitvami sodišča, in sicer družinskega sodišča, kjer bi bili sodniki dodatno strokovno usposobljeni za odločanje o otrocih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
13. 05. 2011 16.01
ustanovitev socialne in druge policije bi bila res nujna, ker nasa policija itak ne zna več strokovno delat..težijo k tisti normi, ki jo morjo opravit, čeprat bi naj delali legitimno in kot organ v sestavi ministrstev, ki ne teži k zaslužku.
Madyy
13. 05. 2011 15.07
In za konec tisti, ki jo predlaga naj jo sam plača ali pa utihne za vedno.. In ne po sistemu imam neumno idejo, 100 Avtobusov nekoristnih družboslovcev z diplomo potrebno bo zagotoviti sredstva.. Tako ne bo šlo več...??? Ko bo imelo društvo Ostržek denar katerega bo zaslužilo na trgu dela na pošten način ter bo sposobno ta nebodigatreba plačat pa naj ustavljajom kar hočejo lahko tudi meditirajo na štoru ter se tolčejo z kamnom po glavi tudi do tega imajo ustavno,pravico še motil jih nihče ne bo pri tem in samo tem za državljane koristnem delu.
Madyy
13. 05. 2011 14.36
Vir vsega družinskega zla in tegob, zakonskih brodolomov nesoglasij, ločitev so strokovnjaki na centru za socialno delo in niihova pomoč prizadetim seveda ob njihovem strokovnem delu. Za ureditev razmer je nujen ne pa zadosten pogoj takojšnja likvidacija teh taborišč do amena zaflustriranih osebkov...??? .Nekako so kot Bivši Jugo oficirji z teorijo..da " Neprijatelj vreba sa svih strana " Ali po domače teški kot Bik pametni pa ravno toliko..
Ramzess
13. 05. 2011 14.13
+1
Jani666="Zanimivo, pri nas bi vse reševali z zakoni, zakon na zakon in spet nov zakon, noben se pa ne vpraša zakaj se to dogaja?!?!" O zakonih še tole, nekdo je rekel, sicer pod področjem prometnih zakonov, s to vseeno velja za praktično vsa področja: ZAKONI SO POSLEDICA, NESPOSOBNOSTI REŠEVANJA PROBLEMOV, TEŽAV, KONFLIKTOV...
Ramzess
13. 05. 2011 14.05
Zanimiva vprašanja, a žal je kontekst preveč usmerjen k otroku, premalo k družini, ...slabo je rečeno glede odgovornosti strokovnih delavcev od policije do CSD, zlorab z njihovih strani malo, ...še vedno ni zavesti teorija (zakon spada seveda zraven) teorija drugo. "je njihov glavni namen, da resorji končno med seboj uskladijo delovanje na področju zaščite otrok, da se centrom za socialno delo odvzamejo pooblastila odvzema otrok in da se v te namene ustanovi posebna socialna policija" Aha, morda bi bilo dobro, morda, tale pojem 'policija' se ne sliši lepo, ...posledično bo več neupravičenih odvzemov otrok, itd. ...takih težav, zrastejo iz tega, se potem ne da rešiti 'zlepa', saj ni nihče kriv za napake, škoda pa odtane. Skratka bogve kjeto lahko vse konča, preveč organov, ki se ukvarja z isto zadevo enostavno ni dobro, da ne omenjamo odzivov ljudi, ko se jim na vratih predstavila 'socilna policija'. ... Ne gre seveda, na podlagi ene '9 nastropne tragedije' zaostrovat zakonov in pogojev, krčit svoboščin pravic staršev, skrbnikov, otrok, itd. Navsezadnje 'država' izrablja omenjene organe tudi v namene, ki nimajo nič skupnega s tem, za kar se tudi na splošno gre ...denimo prisilno cepljenje, če ne ti groze s (ponovem) s 'socilano policijo' odvzemom otrpok, ...uf drži zavoro, da ne zletimo ven s poti. "Skrbništvo – preprečevanje zlorab s strani strokovnih delavcev" To ni edino področje, kjer otroci trpijo zlorabe s strani ti. strokovnih delavcev, ki lahko imajo različne 'motive', sugerirane od kjerkoli. Skrbniške (in kar spada zraven) so strašem sposobni vzeti v par minutah, ...vračanje pa žal traja nesorazmerno dolgo, tudi leta in več. To je zelo občutljivo področje, ko se enkrat zaplete, je zelo težko razplesti reč, ker vedno znova dodajajo vozle, oz. krepijo obstoječ vozel. Toka se ne da predvidet, posledic pa še temu primerno manj.
Madyy
13. 05. 2011 13.46
+1
Otroci umirajo ravno zaradi strokovnega dela socialnih služb tako so umrli M otroci, tako se jim je obesil gojenec in mečejo otroke na cesto v družinah kjer ni razdora pa do njega pride, ko se umešajo strokovnjaki socialnega dela.. Naredili so strokovno pravi družinski Cirkus.. Čas je tudi za konec te maše..
pupa_od_anbot
13. 05. 2011 13.20
Samo nekaj bom pripomnila @Fagotistka:in Morana7 imata prav tudi nenasilen alkoholik pusti grde brazgorine v duši otroka sicer pa od leta '91 naprej so "razgonili" dosti dobro delujočih služb in regulatorejv, ampak zanimivo treh, ki bi bila najbolj potrebne reorganizacije pa se niso dotaknili: sodstva, zavoda za zaposlovanje in centrov za socialno delo posebno zavod za zaposlovanje in center imata programe... le za kaj?
jani666
13. 05. 2011 13.15
Zanimivo, pri nas bi vse rešćevali z zakoni, zakon na zakon in spet nov zakon, noben se pa ne vpraša zakaj se to dogaja?!?!
Fagotistka
13. 05. 2011 11.39
Morana7 Se strinjam s tabo. Če imaš skoraj vsak dan kupico otrok okoli sebe in vidiš, da določeni trpijo zaradi nesposobnih "socialcev", se ti srce para. Sama sem dosti v življenju pretrpela zaradi takšnih in onakšnih terorjev, tako da verjemi, takim otrokom pustijo težke zadeve orng pečat in so zaradi tega močnejši in trdnejši...kar bi se pokazalo tudi na boljših sposobnostih in iznajdljivosti na takih delovnih mestih... kakorkoli, to je pač moje mnenje...je pa res, da sem sama z otroci podoživljala empatijo, kot si jo poimenovala, ampak sem zaradi tega danes še močnejša in se s takimi stvarmi lažje soočam. Žal se tega večina ne zaveda in je takih kot midve premalo!
tantadruj1
13. 05. 2011 11.35
-1
Spočeti otroka je po mojem mnenju največji človeški egoizem... tako, da če bi se to počelo z več odgovornosti, morale,ljubezni..... itd itd... bi se človek dvignil na višje raven evolucije... Nisem še slišala, da bi kateri od nas izrazil željo, da bi se rodil. Pač rodili smo se, takim in drugačnim staršem, v take in drugačne situacije, in v tem smo se morali znajti. Ni vsaka ženska ki rodi vredna naziva "mati", za očete velja enako.
Morana7
13. 05. 2011 11.22
Fagotistka Sama sem v srednji dosti razmišljala, da bi se vpisala na faks za socialno delo samo bolj ko sem razmišljala bolj se mi je zdelo, da za kaj takega preprosto nisem dovolj močna... To je dvorezni meč, če nekaj poznaš iz lastne izkušnje se te še toliko bolj dotakne in čutiš neizmerno empatijo, ki te lahko tudi uniči, če pa nečesa ne poznaš si pa zgleda lahko ena egoistična rit, ki to delo gleda le kot vir zaslužka ne pa kot pomoč drugim.
baby79
13. 05. 2011 11.13
S DRAGO! a je potem bolje da sta starsa skupaj ne govorita in se ne razumeta?
Fagotistka
13. 05. 2011 11.13
Bla bla, iz lastnih izkušen vem, da večina socialnih služb ne dela tako kot bi morale...nekako jim je vse odveč. Če bi blo po moje, bi na sedeže teh služb posedla take, ki so imeli precej grdih in težkih izkušenj v življenju. Če bi takšni ljudje delali, bi se tudi zakonodaja kam premaknila. Zelo žalostno, kar se dogaja.
Morana7
13. 05. 2011 11.12
Jimi1 To tvojo trditev, da je csd vedno na strani mame izpodbija ravno ta primer, ko je oče hčerko ubil ..ker po tvoji logiki ne bi spodbujali skupnega življenja...samo veš csd pač vedno gleda v svojo korist in ta je , da pač ne bi rabli iskat drugih rešitev od že obstoječih, četudi je vmes nasilje... sdrago Če bi se moja dva ločila, bi danes morda oba našla srečo s kom drugim tako pa mame nimam več...pa bi ji z veseljem privoščila vse kaj drugega kot pa konstantne prepire....To da gledaš dva zapita, ki se ne prenašata...celo otroštvo verjemi tudi ni dobro za otroka...v takih primerih je ločitev prav gotovo boljši izbor. darko32 Malo se zamisli in pogruntaj, če je nasilje res edini grozen aspekt alkoholizma.....tudi miroljuben alkoholik pusti na otroku strašne posledice...
Rezerv
13. 05. 2011 11.09
Naj spremenijo gospodarsko politiko pa ne bo toliko družinskih tragedij.
Darko32
13. 05. 2011 10.52
Takšni predlogi samo dokazujejo, da se zaposli še več uradnikov, kateri bodo črpali proračune družin. NAmreč vse se začne pri denarju. Policija nastavlja lončke v teh nesrečnih primerih tako, da ne raziskuje vzrokov za nastanek nekega problema. Sedaj pa se hoče preko otrok še pokriti nove zaposlitve uradnikov. Ena izmed rešitev je, da se na centrih za socialno delo prepove zaposlovanje ljudi, kateri so ločeni in imajo kot osebni karakter žlehnobo, da uživajo, če nekomu gre slabo ali ima nesrečo. Prej navedeno je razvidno iz vse več primerov, kjer se ne išče vzrokov za nastanek problema ampak se kar po dolgem in počez ožigosa ljudi, kateri so morda v trenutni stiski. Vsak primer se da rešiti. Včasih celo tudi tako, da kulturna in primerna vbeseda reši zapleten primer. Sam sem testiral ali pijan človek je res takšen napadalec in divjak. V 10% je res tako. Vendar se je zgolo, da je pijanček se celo začel opravičevati zato kakšnem stanju je. PA ni potrebna sila ampak samo beseda. V velikih primerih pa se dogaja, da določene osebe namerno napojijo z ciljem, da povzročijo kraval. JAz menim, da je na tem področju največji problem, ko nekdo nahujska takšno nestabilno osebo. Posledice pa so potem v družini. Prav slednje bi morali odrpavljati in sankcionirati tudi tiste, kateri to počenjajo posredno. ŽAl pa izobrazba Policije je izpod nivoja in tukaj so prekratki.
drugacemisleci
13. 05. 2011 10.50
Kaj je že to "družina"?
sdrago@siol.net
13. 05. 2011 10.50
Najprej bi se morali sprijazniti, da je ločitev staršev v odnosu do otroka velik zločin, ne pa pravica, saj pri tem najbolj trpi nič kriv otrok. Z ločitvijo dasta starša otroku najslabši možni zgled - model, ki vodi v katastrofo še prihodnje generacije;-(
Jimi1
13. 05. 2011 10.33
Se že vidijo dolgoročni rezultati naveze CSD, feminiziranega sodstva, zakonov, kot je "prepoved približevanja", "beli obroček", splošne feminizacije družbe napram očetom.... Po tem se čudimo zakaj razlaščeni, preganjani in drugače stigmatizirani očetje "jemljejo izvensodno obračunanje in pravico???? "v svoje roke? Škoda le to, da so otroci dostikrat na koncu žrtve "dobrobiti", ki jih zanje in v njihovem imenu izmišljuje država.... Z neko novo "policijo" se bo država še bolj zažrla v družino, kot osnovno celico, družine bodo še bolj razpadale, država bo še več nabrala z kaznimi....
Regratt
13. 05. 2011 10.22
Žalostno je, da je treba ščititi otroke pred lastnimi starši.