Slovenija

Zaradi recesije smo (končno) postali preudarni

Ljubljana, 17. 04. 2013 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kar 82 odstotkov prebivalcev Slovenije osebno občuti vpliv gospodarske recesije na vsakdanje življenje. Potrošniki smo tako postali bolj preudarni, ne samo glede nakupov, pač pa tudi glede porabe.

Pomladansko merjenje raziskave Trženjski monitor kaže, da potrošniki pozornost preusmerjajo na prihodkovno stran, da torej v večji meri zaznavajo problem nižjega dohodka. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila predsednica Društva za marketing Slovenije Maja Makovec Brenčič, je postal potrošnik preudaren, premišljen tudi v porabi, ne le v nakupih. Krizo pa v vsakdanjem življenju, po zadnjem merjenju, občuti 82 odstotkov vprašanih, kar je dve odstotni točki več kot v jesenskem merjenju.

Dobra desetina vprašanih pravi, da nasploh manj porabijo oz. živijo skromnejše.
Dobra desetina vprašanih pravi, da nasploh manj porabijo oz. živijo skromnejše. FOTO: Reuters

Makovec Brenčičeva je pojasnila, da porabnik zmanjšuje zvestobo znamkam, kupuje v diskontih in na spletu, kjer išče nove ugodnosti. "Porabnik je ujel nov ritem kupne moči, ki je omejena. Obrnil skrb v prihodkovno stran, torej kako ohraniti prihodek, delovno mesto," je dejala.

V tokratnem merjenju opažajo bolj občutno zaznavanje padca dohodkov, medtem ko so pred pol leta potrošniki v večji meri razmišljali o padcu kupne moči in višjih cenah, hkrati pa se je povečalo zaznavanje psiholoških pritiskov v medijih in družbi.
Ob tem je pojasnila, da se morajo zdaj trgovci približati porabniku, spremljati njegove nove navade. "Porabnik danes igra igro, proizvajalci in trgovci pa morajo vse bolj spoznati in razumeti tega porabnika," je poudarila.

Andraž Zorko iz družbe Valicon meni, da smo verjetno prišli do vrha tistih, ki občutijo recesijo. V pomladnem merjenju so spraševali porabnike tudi po pazljivosti na poreklo izdelkov. Poudaril je, da je preverjanje porekla v vzponu v vseh kategorijah izdelkov, najbolj pa je poudarjeno pri hrani in pijači. Skoraj 80 odstotkov vprašanih zaupa ali popolnoma zaupa slovenski hrani, samo dva odstotka pa ji ne zaupata.
Makovec Brenčičeva pa je poudarila, da je očitna velika naklonjenost porabnika slovenskemu poreklu. "To je priložnost, treba jo je zadostiti na pravi način. Gre za to, da je treba biti konkurenčen, tudi v ceni. Tekma na polici je velika, kar predstavlja apel slovenskim proizvajalcem po povečanju ponudbe."

Kakšne spremembe je prinesla recesija?

Kriza nas je prisilila, da smo končno začeli razmišljati, kaj v resnici potrebujemo. S tem pa nakupljeno tudi porabimo.
Kriza nas je prisilila, da smo končno začeli razmišljati, kaj v resnici potrebujemo. S tem pa nakupljeno tudi porabimo. FOTO:

Dve petini vprašanih navaja bolj racionalno obnašanje pri nakupovanju hrane in izdelkov vsakodnevne potrošnje, ena sedmina pa bolj racionalno obnašanje nasploh (poraba vode, ogrevanje). Dobra desetina vprašanih pravi, da nasploh manj porabijo oz. živijo skromnejše, še dodatnih 10 odstotkov pa, da zmanjšujejo nepotrebne stroške, med katerimi se navajajo frizerske storitve, kozmetiko, izlete, zabavo.

Delež tistih, ki so v zadnjem letu kupili kakšen izdelek prek spleta, ostaja pri 30 odstotkih. Še vedno so na prvem mestu tehnični izdelki, na drugem oblačila in obutev, na tretjem mestu pa zabavna elektronika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alina Zupan
18. 04. 2013 10.38
Kr srat me prime ko berem, da je potrošnikova izbira Mercator in Spar in da na tak način potem privarčuješ? A res? Z nakupi v Mercatorju pa res lahko kaj privarčuješ. Mercator je najdražja izbira in to že kar nekaj časa. O Sparu pa raje ne, ker so imeli že toliko afer, da niti suhih sliv na kupim tam, ker nikoli ne veš od kje prihajajo. Tale afera s konjskim mesom, pa sedaj to piščančje meso madžarskega porekla so za Spar res dobra reklama. Ne prestopim praga nikoli več. Najboljši so slovenski izdelki in pa nakupi v trgovini, ki tudi nekaj da in spoštuje slovenske izdelke. Jaz največ privarčujem z nakupi v Tuševih trgovinah.
Glavavtorbi
17. 04. 2013 16.24
+2
Zaradi recesije smo spoznali predvsem, da je vse res kar se je tako dolgo časa govorilo, zanimivo pa je, da se kljub temu ni nič spremenilo, razen da nedolžne žrtve totalitarnega režima kljub še hujši vsesplošni korupciji mogoče nekoliko manj trpijo, ker fašisticna oligarhija nima več kaj skrivati. Kriza je mimo, zdaj ko je sistemski zločin ter veleizdaja legalizirana, se lahko gremo najbrž naprej. Mogoče bi lahko drugo in tretjerazrednim državljanom vrnili par stvari, nato pa bi jih znova izropali in zatrli, kaj pravite, mar ne bi bilo to zabavno?
roaddogg
17. 04. 2013 16.09
+10
Problemov mi ne povzroča recesija ampak VLADA / OBČINA.. ki mi MONOPOLNO dvigata cene položnic kokr se jim zazdi... TO je problem.. ne pa recesija..
GAYPROPAGANDA
17. 04. 2013 16.03
+2
Preudarnost je slaba za gospodarstvo!
roaddogg
17. 04. 2013 16.10
+6
In super za bančništvo.... Škoda ker preudarnosti v Sloveniji nikoli ni bilo.. poglej si naše banke... pogreb...
hitra
17. 04. 2013 16.02
-4
V sloveniji krize ni. No razen v glavah posameznikov.
24uric
17. 04. 2013 15.00
+13
peščica elitnežev se pa debeli na račun kar večina prihrani