Slovenija

Sodelovanje med vsemi strankami ostaja

Ljubljana, 02. 02. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sodelovanje vseh strank se ne bo prekinilo, je po sestanku koalicije povedal Pahor in pohvalil zrelost koalicijskih partneric. So pa nekatere koalicijske stranke še vedno skeptične do partnerstva za razvoj.

Koalicija ni sprejela sklepa o prekinitvi sodelovanja med vsemi strankami.
Koalicija ni sprejela sklepa o prekinitvi sodelovanja med vsemi strankami. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Borut Pahor je po današnjem koalicijskem vrhu povedal, da na vrhu niso sprejeli sklepa, da se sodelovanje vseh političnih strank prekine. Namesto tega je bilo, kot je dejal, ugotovljeno, da Slovenija potrebuje neko politično sodelovanje. S tem so po njegovem koalicijske stranke pokazale veliko mero zrelosti.

Po prepričanju predsednika vlade je slovenska politika trenutno v nekem obdobju, ko bo do ratifikacije sporazuma o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato v parlamentu stopnja zaupanja manjša, kot bi si želeli, vendar tega po njegovem ne bi smeli vzeti kot alibi, zato da ne bi pri ključnih zadevah sodelovali kot politična reprezentanca. Po njegovem je sodelovanje toliko bolj potrebno, zato da "bomo lažje premostili težave, s katerimi se bomo zaradi krize srečali letos".

Tudi sicer Pahor meni, da ima vladajoča politika vedno nalogo skrbeti za neko splošno družbeno atmosfero, pri čemer je njena vloga pri tem bistveno večja od opozicije.

Glede današnjih navedb predsednika SDS Janeza Janše, da pri sredinem ustnem dogovoru ni šlo zgolj za dogovor o sodelovanju za sprejemanje ukrepov proti gospodarsko-finančni krizi, pa je Pahor dejal, da je bil dosežen le dogovor o sodelovanju pri sprejemanju ukrepov zaradi krize.

Za Erjavca partnerstvo ni smiselno

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da ob položaju, ki je nastal, ni smiselno, da se oblikuje partnerstvo za razvoj. Po njegovem je namreč očitno, da takšno partnerstvo ne bi bilo iskreno, in ne bi prinašalo tistega, za kar ga potrebujemo, to je, "da vsi skupaj skušamo najti najboljše ukrepe iz krize".

Erjavcu se partnerstvo za razvoj ne zdi smiselno.
Erjavcu se partnerstvo za razvoj ne zdi smiselno. FOTO: Dare Čekeliš


Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa meni, da je za formalno oblikovanje partnerstva še čas. Prepričan je tudi, da vsako partnerstvo potrebuje zaupanja vredne sodelavce, ki se morajo prej dokazati. Na vprašanje, ali bodo v stranki partnerstvo podprli, pa je dejal, da se bodo o tem še odločali, "in sicer na podlagi dejstev in ne praznih obljub".

Janša: Partnerstvo ne le za protikrizne ukrepe

Že pred tem je Janša danes zanikal izjave nekaterih predsednikov strank, da naj bi se sodelovanje, za katerega so so se dogovorili, nanašalo zgolj na protikrizne ukrepe. Kot je dejal, o tem na sestanku ni bila sprejeta nobena odločitev, "bilo pa je izrecno poudarjeno, da protikriznih in razvojnih ukrepov ni mogoče vsebinsko ločiti".

Komentarje, da je partnerstvo za razvoj darilo opoziciji, je Janša zavrnil kot ''popoln nesmisel''.
Komentarje, da je partnerstvo za razvoj darilo opoziciji, je Janša zavrnil kot ''popoln nesmisel''. FOTO:

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Janša, je to, da protikriznih in razvojnih ukrepov ni mogoče vsebinsko ločiti, "pošteno povedal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ko je predstavljal zaključke tega dogovora". Kljub temu se po njegovih besedah v zadnjih dneh javnosti "servira informacije, kot da se dogovor o sodelovanju nanaša zgolj na protikrizne ukrepe. To enostavno ni res, pa tudi tehnično ne bi bilo izvedljivo," je dejal Janša in dodal, da se skuša očitno prikazati neko "virtualno stanje, ki se dejansko ni zgodilo".

Po besedah predsednika SDS je v zadnjih dneh zaradi izjav nekaterih politikov vladne koalicije nastal vtis, da je sodelovanje v partnerstvu za razvoj "neko darilo opoziciji", kar pa je po njegovem "popoln nesmisel". "Gre za reševanje skupnih težav, ki jih imamo. Če je kaj nenavadno, je nenavadno, da pomoč ponuja opozicija. Tega namreč opozicija običajno ne dela," je dejal.

Golobič o prihodnosti partnerstva za razvoj še razmišlja.
Golobič o prihodnosti partnerstva za razvoj še razmišlja. FOTO: Dare Čekeliš


Predsedniki vseh parlamentarnih strank so na sredinem sestanku dosegli ustni dogovor o sodelovanju pri premagovanju finančne in gospodarske krize. Pri tem sta Pahor in predsednik Zaresa Gregor Golobič izrecno poudarila, da se dogovor nanaša le na usklajevale o ukrepih za premagovanje finančne in gospodarske krize. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa, da bi se sporazum, če bi bil podpisan, nanašal izključno na ukrepe, ki se tičejo premagovanja krize.

Golobič je pred koalicijskim vrhom povedal, da so se na sestanku glede partnerstva dogovorili le to, da si bodo v kriznih ukrepih izmenjevali krizne dokumente in pobude, "predsednik vlade pa je tudi predlagal, da bi v tem vmesnem času nekdo delal na dokumentu, ki bi ga podpisali, in v katerem bi opredelili kakšno dodatno obliko sodelovanja. To je bilo vse, kar je bilo dogovorjeno," je dejal.

Na vprašanje, ali je sodelovanje v partnerstvu zanj še smiselno, pa je odgovoril, da bodo v stranki po zadnjih dogodkih v DZ o tem še razmislili.

Spomnimo ...

Novo partnerstvo za razvoj, nekakšno nadkoalicijo, je Pahorju predlagala SDS oziroma nekdanji premier Janez Janša. Partnerstvo bi bilo predvsem kot sodelovanje opozicije in koalicije v kriznih razmerah. Pahor je bil temu predlogu bolj naklonjen kot nekatere druge koalicijske stranke, predvsem Zares in LDS.

Bo koalicija našla skupen jezik glede partnerstva za razvoj?
Bo koalicija našla skupen jezik glede partnerstva za razvoj? FOTO: Dare Čekeliš

V LDS so ob predlogu povedali, da so načeloma pripravljeni sodelovati pri oblikovanju sporazuma med parlamentarnimi strankami, vendar le v času krize. V LDS menijo, da mora besedilo sporazuma nastati v koaliciji in da je časovno omejeno le na izhod iz krize. Tudi v Zares so povedali, da so partnerstvu za razvoj načeloma naklonjeni, da pa nasprotujejo partnerstvu, ki ga je predlagala SDS (partnerstvo 2 + 10). Tudi v DeSUS so parnterstvo za razvoj načeloma podprli, vendar v smislu sodelovanja za izhod iz krize, nasprotujejo pa temu, da bi v njegovem okviru obravnavali praktično vse vsebine. Je pa zato Pahor bolj naklonjen partnerstvu za razvoj, ne le v času premagovanja krize. Po njegovem bi bilo treba partnerstvo za razvoj postaviti v okvir tega, čemur sam pravi nova razvojna paradigma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 02. 2009 19.33
pet krat je uspelo pahorju v zelo kratkem času povečat stroške ta pa zna delovcem pa plače znižat za državni aparat in tajkune bo vzel kredite ,evropa jih bo dala veselite se volivci puheca,rekordna poraba vašega denarjav je v teku
SPICELJ
03. 02. 2009 14.31
vsi 4 lahko tuhtajo celo leto,pa se ne bodo spomnili kako bi opeharili svoj narod,kakor je to Bajuku in Janši uspelo pri NKBM.....Janša je za njih car...
Buena Vita
03. 02. 2009 14.25
nefretete koliko je meni znano,janša ni bil v vatikani hi,hi,hi zato so bili pa pri papotu vsi politkomisarji
Buena Vita
03. 02. 2009 14.18
ČE TA SLIKA SIMBOLIZIRA SLOGO potem sm jst papež
Tonček Balonček
03. 02. 2009 13.12
Janša me je resnično razočaral...Pa saj ni na kakšnem erotičnem sejmu, da bi vsem ljudem tam razkazoval svoja jajca ...je treba imeti tudi kaj pameti in občutka JANEZ...PAMET V ROKE PA BO! UREDI SE ŽE ENKRAT VENDAR, EN PORAZ NI NIČ! KORAJŽNO! V Helsinkih se sojenje začne šele čez dober mesec, brez panike!
BellaCiao
03. 02. 2009 12.34
Ta Pahor me bo resnično razočaral...Pa saj ni na manekenski pisti, da bi moral biti vsem všeč...tistim 20% "desnim" se že lahko zameri...Jajca je treba imet BORUT ...JAJCA
BellaCiao
03. 02. 2009 12.31
Kakšno partnerstvo ???? ve se kdo je POZICIJA in kdo je OPOZICIJA...In kakšno sodelovanje neki, če je nivo medsebojnega dialoga na ravni obračunavanja med navijači...???? Halo zbudite se!!!!
Tonček Balonček
03. 02. 2009 10.47
Janša je eden redkih bivših komunistov, ki je ostal partijec po duši. On ve, kako se dela v politiki, načelo demokratičnega centralizma je v njegovi starnki zakon, tradicija! Ostali so se pa pomehkužili, nimajo jajc, da bi bili vojaki revolucije!
SPICELJ
03. 02. 2009 10.21
lepo je videti,da po 4 letih diktature enega tirana o naši usodi spet odloča skupina ljudi,kar se za demokracijo sodobi...... Janša pa ni za zameriti,saj je zagrižen komunist in je enoumje za njega edina rešitrv..
Tonček Balonček
03. 02. 2009 10.14
Potrditev tiste bilance je popolna formalnost, gre za "prepucavanje" brez vsebine, napenjanje mišic! Še vse zaključne račune so potrdili, vsi so bili sfrizirani jasno, tudi za 2008 bo in vsi naslednji!
Samo Zvegla
03. 02. 2009 09.59
meni se sploh ne zdi smiselno,da je karl erjavec v politiki,ker nima pojma!
Uporabnik113189
03. 02. 2009 09.50
Vse kaže, da čaka Pahorja zelo umazan kompromis, če hoče kaj dobrega narediti za Slovenijo..Ali pa bo moral ukreniti kaj drastičnega, kar pa ni skladno z demokracijo, me skrbi.. Situacija je podobna, kot če si poročen z žensko, ki te sovraži in vara na vsakem koraku, ko potuješ z njo, pa ti stalno dela neke scene.. Vsi te gledajo z usmiljenjem, pomaga pa nihče. če bi jo vtaknil v prisilni jopič, bi pa takoj doživel napad s strani emancipiranih..Pahorju položaja ne zavidam..Imam pa že rajši odkritega sovražnika, ki ga lahko na gobec..
Tonček Balonček
03. 02. 2009 09.38
Janaš si z izrednimi volitvami ne bi pomagal prav nič, saj nobena "pomladna" stranka ne bi okrepila položaja, premiki bi bili le v koalicijskih strankah. Sicer pa ne vem, kaj operirate s temi volitvami, saj koaliciaj ne razpada! V Italiji iamjo vsako leto drugačno vlado, pa jim nič ne pomaga. Težave v koalicijah so v evropskih državah običajne, to je značilno za demokratične družbe. Tam, kjer ima ena stranka 40 odstotkov glasov, nekaj z demokracijo ni v redu!
nefretete
03. 02. 2009 09.27
Klasik ni, vendar, če je videti kot raca če hodi kot raca, gaga kot raca, potem je zelo verjetno raca.. ...lahko pa je tudi Janša.
nefretete
03. 02. 2009 09.24
klasik, ja, tako naj bi bilo videti. Medtem, ko si mi belimo glave, kako bi si ohranili ugled, JJ hiti s svojo kalkulacijo, kako bi jo odnesel brez prask. Vse je boljše kot to, da bi ga razkrili v zvezi s patrijami in ne boj se, Sanadar igra njegovo igro, saj tudi ni nedolžen. Barbika bo izgubila nedolžnost, saj še ni napočil čas za vseobčo ljubezen na tem planetu.
resslovenka
03. 02. 2009 09.21
Partnerstvo za razvoj v tej zasedbi ne bo obrodilo sadov. Je v ospredju preveč obtolčenih egov, ki jih je treba zaceliti. Razvoj je trenutno čisto postranska zadeva, partnerstva pa tako ali tako ne more biti. Samo do kdaj bomo mi gledali to medsebojno obračunavanje je vprašanje. Take igrarije si dovolijo politični veljaki, ki jih plačujemo mi. Nikoli ne bo napredka v tej Sloveniji, ker eni voz vlečemo navzgor, drugi pa navzdol.
Uporabnik113189
03. 02. 2009 09.21
Borba za pravično mejo bo izjemno težka, ker mora Slovenija najprej dokazati, da ne spada ( po obnašanju) med balkanske države, kje dana beseda nič ne pomeni, kjer je laž vsakdanji pojav in kjer je umor samo nadaljevanje politike. Nekredibilna Pahorjeva vlada pomeni enak ugled Slovenije, kot vse ostale balkanske države. In kot takšna se tudi obravnava na enak način..Janši je uspelo, da nas je potisnil na raven hrvaške in nazaj v balkanski lonec, že pred pogajanji je spremenil možen rezulat v korist hrvatov..
Uporabnik113189
03. 02. 2009 09.13
Če bo Nato uporabil bližnjice in nekako izsilili vstop hrvatov, potem bo naša rdeča luč izpadla popolnoma neresna..V pogajanja za ukradena ozemlja bo Slovenija vstopila osramočena in brez kredibilnosti. Kako bo to izkoristil Astihari približno poznamo..pohodil bo tistega, ki je v slabši poziciji. Saj je vendar Nobelovec, mora zmagati.. Sumim, da ima Sanader nekaj, ki je poleg političnega zavezništva z Janšo še dodaten motivacijski faktor za takšno početje..Vse smrdi po narodni izdaji. Dokazov sicer ni, vendar, če je videti kot raca če hodi kot raca, gaga kot raca, potem je zelo verjetno raca..
Uporabnik113189
03. 02. 2009 09.07
Pojavlja se mi vprašanje, kaj se pravzaprav skriva v ozadju tako vratolomne poteze. Tako velike in obupne skrajnosti, ki bo pustila velik madež ( poleg kopice ostalih) na Janševem imenu..Mislim, da gre za politiko, ki je v tesni navezi s Sanaderjem..V igri sta tokrat oba..Sanader na zunanji in Janša na notranji sceni Slovenije..Stvar sploh ni enostavna..Brez glasov SDS-a ni mogoče potrditi vstopa hrvatov v Nato. Glasovati proti, pomeni pridobivati točke na notranje politični sceni. Torej Janša s scenami na račun hrvatov pridobiva politične točke, hkrati pa preprečuje Pahorjevi vladi da bi bila kredibilna navzven, kar je prvi korak do politične krize. Rezultat takšne zgodbe pa bo za hrvate prav ugoden, čeprav trenutno to ni videti.. Če Janši uspe uničiti kredibilnost Pahorjeve vlade, potem bo tudi rdeča luč, ki so jo dobili hrvati glede vstopa v EU izpadla neresna.. Hrvati so torej pridobili, vse pa jim je "zrihtal" Janša. Pa še točke je dobil na notranjepolitični sceni, ker vsaj polovca naroda nič ne razume..
resslovenka
03. 02. 2009 09.03
Braveheart Lahko se bližajo predčasne volitve, ampak tvoj general se ne bo nikoli več povzpel na tron. To mi lahko verjameš. S svojim delovanjem po porazu na volitvah je dokazal, da si tega nikdar več ne zasluži. Saj veš ... glas ljudstva pa to..