Slovenija

Zaradi evropskega projekta Ljubljana prijaznejša

Ljubljana, 28. 06. 2012 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.C./S.S./STA
Komentarji
3

Bicikelj, Urbana, urejene brežine, invalidom prijazni avtobusi, vse to in še več je Ljubljana dobila v projektu CIVITAS ELAN. Urediti nameravajo tudi Slovensko cesto. Pozitivne spremembe v okviru evropskega projekta pa je opaziti tudi v drugih evropskih mestih.

Bicikelj
Bicikelj FOTO: Blaž Garbajs

V Ljubljani je zaradi projekta CIVITAS ELAN opaziti kar nekaj pozitivnih sprememb. Razširili so peš cono, zagotovili brezplačni prevoz z dvema električnima voziloma Kavalir, uvedli priljubljeni kolesarski projekt Bicikelj, dobili smo mestno kartico Urbana, uredili rečne brežine in mostove.

Ena izmed zanimivosti je tudi ta, da imajo zaposleni v mestni upravi in mestnem redarstvu MOL na uporabo 50 službenih koles.

Uvedli so tudi nove rumene pasove za javni potniški promet, tehnološko naprednejše avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa in hibridna vozila mestne uprave ter javnih podjetij. Velik poudarek je torej na javnem prevozu, kjer so posodobili vozni park Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) s 5 hibridnimi avtobusi in 20 avtobusi na metan.

LPP je od januarja 2012 testno vključena storitev ''prevoza na klic'' za gibalno ovirane, ki zagotavlja prevoz z nizkopodnimi avtobusi med izbranimi postajališči. Sistem, da bi v križiščih avtobusi mestnega potniškega prometa imeli prednost, pa zaenkrat še uvajajo. Med načrti za prihodnje pa je sodelavec v projektu Vlado Babić izpostavil tudi ureditev Slovenske ceste.

Prizadevajo si za spremembo potovalnih navad

LPP
LPP FOTO: Aljoša Kravanja

Evropski projekt CIVITAS ELAN, ki ga koordinira Mestna občina Ljubljana, se bo zaključil oktobra letos. Namen projekta je predvsem razvoj trajnostnega, čistejšega in energetsko varčnejšega transportnega sistema v petih evropskih mestih – Ljubljani, Zagrebu, Gentu, Brnu in Portu. Projekt se je sicer začel že septembra 2008, v tem času pa so želeli dati čim večjo pozornost razvoju uporabnikom prijazni, enostavni in varni rabi javnega prometa, kolesarjenju, hoji, uporabi alternativnih virov energije in dostopnosti "prometnih" storitev. Prizadevajo si za spremembo potovalnih navad, ki predstavlja pomemben korak proti trajnostni mobilnosti.

Kako je v drugih mestih?

V hrvaškem Zagrebu so poleg novih avtobusov pridobili tudi nekaj novih tramvajev, na biodizelska goriva pa vozi tudi nekaj tovornjakov za odvoz smeti. V švicarskem Brnu so med drugim uredili center mobilnosti, kjer lahko posameznik načrtuje svoje potovanje in dobi vse potrebne informacije.

Ljubljana
Ljubljana FOTO: Thinkstock

V belgijskem Gentu so pripravili tudi zemljevid kolesarskih stez in zemljevid peš poti, prav tako pa so namestili monitorje za štetje kolesarskega prometa, parkirne bokse za kolesa in polnilnice za električne avtomobile. Načrtovanje poti z informacijami o realnih prihodih avtobusov so uredili tudi v portugalskem Portu, kjer so vzpostavili tudi posebne nočne linije avtobusov in veliko naredili za promocijo javnega prometa.

Kot je zbranim na zaključni konferenci, ki so se je udeležili predstavniki vseh sodelujočih mest, dejal ljubljanski podžupan Janez Koželj, je to, kar so v okviru projekta naredili, dober začetek. Po njegovih besedah pa tudi v prihodnje potrebujemo močno koalicijo tistih, ki se urejajo trajnostno mobilnost v mestih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
28. 06. 2012 14.44
-5
Janković kriv! Dol z njim.
rko
28. 06. 2012 14.39
+4
Ljubljana D'BEST !
tito-idol
28. 06. 2012 14.26
-4
In pešcem vzeli pol pločnika in naredili plačljiva parkirišča.