Slovenija

Dve leti pozebe: sadjarji predlagajo namestitev oroševalnih sistemov

Ljubljana, 24. 04. 2017 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sadjarji zaradi pozebe predlagajo namestitev oroševalnih sistemov, ki z zamrzovanjem ustvarijo izolativni ovoj. Tretjina slovenskega medu je akacijevega, a nedavna pozeba je močno prizadela prav to, zato čebelarji pričakujejo za tretjino manj pridelka.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Žalostna podoba sadovnjakov
    01:43
    Iz SVETA: Žalostna podoba sadovnjakov
  • Iz SVETA: Zaščita pred pozebo
    01:40
    Iz SVETA: Zaščita pred pozebo
  • Iz SVETA: Velika škoda zaradi pozebe
    00:38
    Iz SVETA: Velika škoda zaradi pozebe
  • Iz 24UR: Tretjina manj medu
    02:06
    Iz 24UR: Tretjina manj medu
  • Iz 24UR: Uničenega 90 odstotkov pridelka
    03:06
    Iz 24UR: Uničenega 90 odstotkov pridelka
  • Iz 24UR: Pomoč za gasilce po tragični intervenciji
    02:44
    Iz 24UR: Pomoč za gasilce po tragični intervenciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Letos zaradi pozebe še več škode kot lani
    09:20
    Iz 24UR ZVEČER: Letos zaradi pozebe še več škode kot lani
  • Iz 24UR ZVEČER: Tako se z pozebo spopadajo v Avstriji
    02:32
    Iz 24UR ZVEČER: Tako se z pozebo spopadajo v Avstriji
Sadno drevje je letos znova prizadela pozeba.
Sadno drevje je letos znova prizadela pozeba. FOTO: Bralec Gregor

Letošnja pozeba je že druga zapored v dveh letih, zato številni sadjarji menijo, da je treba proti njenim posledicam že vnaprej ukrepati s sistemskimi rešitvami. Predlagajo namestitev oroševalnih sistemov, ki z zamrzovanjem ustvarijo izolativni ovoj. Težavo predstavljajo birokratski zapleti pri pridobivanju evropskih sredstev za njihovo namestitev.

Gre za sistem cevi v sadovnjakih oziroma vinogradih, prek katerih pred napovedano pozebo začnejo pršiti vodo po drevju. Ta začne zaradi nizkih temperatur na njem zmrzovati ter tako veje in liste obda z ledom. Ta učinkuje izolativno, zato temperature, nižje od okoli nič stopinj Celzija, do občutljivih delov rastlin ne prodrejo.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) poudaril direktor podjetja Evrosad ter podpredsednik zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Boštjan Kozole, nikjer ne pomnijo tako hude pozebe dve leti zapored. Tako po njegovih besedah ni več mogoče trditi, da gre za slučajni vremenski pojav, do katerega pride "vsakih sto let".

S tem se po njegovih besedah strinjajo tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, s predstavniki katerega so že stopili v stik. V zbornici so jim predlagali sistemsko rešitev v obliki oroševalno-namakalnih sistemov, ki so se po Kozoletovih besedah v tujini izkazali za zelo učinkovite.

Kot je pojasnil Kozole, bi lahko velik del sredstev za postavitev takšnih sistemov pridobili iz evropskih virov, a je treba v tem primeru spremeniti nacionalni program razvoja podeželja, ki oroševalnih sistemov ne predvideva. To prinaša velike birokratske ovire, je poudaril. Prepričan pa je, da slovensko sadjarstvo brez tovrstnih ukrepov ne more preživeti.

Na ministrstvu predlog po Kozoletovih besedah sicer podpirajo in ga bodo poskušali takoj uresničiti. Nacionalni program bi po predlogu spremenili tako, "da se maksimalno prilagodi v smilu investicij v infrastrukturne objekte namakalno-oroševalnih sistemov".

Strošek postavitve oroševalnih sistemov po Kozoletovih ocenah sicer znaša med 8000 in 10.000 evrov na hektar, k temu pa je treba prišteti še strošek zagotavljanja vodnega vira. Vode je v Sloveniji v večini delov leta dovolj, poleg tega pa se velika večina tako porabljene vode vrača v podtalnico, je izpostavil.

Podatkov o konkretni višini tokratne škode še nimajo, je pa predsednik Strokovnega sadjarskega društva Slovenije Robert Veberič dejal, da so razmere v sadjarstvu "porazne" in da bo slovenskega sadja letos zelo malo. Kozole je dodal, da je verjetno poškodovanega 90 ali več odstotkov potencialnega pridelka, kar pomeni škodo v višini med 50 in 60 milijoni evrov tržne vrednosti sadja.

Manj medu

Nedavna pozeba je med drugim močno prizadela akacijo, na kateri po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča letos paše za čebele ne bo. Ker je tretjina slovenskega medu akacijevega, čebelarji tako pričakujejo za tretjino manj pridelka. Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) bodo podatke o škodi zaradi pozebe predvidoma zbrali do srede.

Kot je za STA pojasnil Noč, bo akaciji še dodatno škodovalo hladno vreme v času njenega cvetenja, zato škodo pričakujejo tudi tam, kjer pozeba ni bila usodna. Končna škoda bo odvisna od vpliva pozebe na preostalo pašo, kar pa je po njegovih besedah trenutno še nemogoče oceniti.

Ob tem je Noč opozoril, da hladno vreme negativno vpliva tudi na čebele. Čebelarje je tako pozval, naj zanje ustrezno poskrbijo. "Čebele v hladnih razmerah veliko porabijo zase in lahko ostanejo tudi brez hrane. Čebelar mora biti pozoren, da ne bo na koncu poleg paše izgubil tudi čebele," je izpostavil.

Čebelarji pričakujejo za tretjino manj pridelka.
Čebelarji pričakujejo za tretjino manj pridelka. FOTO: iStock

Medtem Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) podatke o škodi še zbira. Kot je pojasnil Robert Peklaj, podatek o skupni škodi v višini 44 milijonov evrov, ki se je pojavil v medijih, ni prišel z njihove strani. Ocenil je, da gre za posledico navedb, da bi bila škoda po pozebi lahko celo večja kot lani, zaradi česar so nekateri lanskemu znesku le prišteli določen delež. Peklaj je še poudaril, da točna višina škode ne bo znana še nekaj mesecev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
25. 04. 2017 15.02
-3
to je približno tako če se peljem po poledeneli cesti in razbijem avto sem si sam kriv,če se peljem kot kmet mi je država dolžna kupit nov avto???? ma kje je logika
spaceair
25. 04. 2017 16.12
+4
a ti je avto narava razbila? bruhaš kake komentarje nedorasle imate eni. Pejte v šolo še enkrat
vicente
25. 04. 2017 17.11
-2
led je naravni pojav enako na cesti kot na drevesu
trdovrat
25. 04. 2017 18.57
Space, mislim da se motiš, ker ga pošiljaš v šolo. Če na računalniku ni spominskega diska, pač ne moreš ničesar naložiti! Podobnost primerov ni slučajna!
vicente
25. 04. 2017 22.48
draga moja spaceair in trdovrat v kmetistvu in z kmetistvom povezanimi firmami sem delal več kot 10 let zadnje v kar me bosta prepričala je kmečko poštenje, red v tej državi bo zavladal ko bodo kmetje obdavčeni enako kot obrtniki plačat katastrski dohodek ,in prodajat vrhunsko vino je večja razlika kot izdele od obrtnika,poglejta si traktorje pred kmetijami njihovo ceno in izkoriščenost
Transformerji
25. 04. 2017 12.53
Ni kaj, Zemlje se ne da rešiti. Nekoč pred leti, je bilo veliko manj ljudi, veliko manj potrošnje, pa se ni nihče sekiral zaradi pozeb ali suše - je pa kaj drugega zraslo. Sedaj pa kar po vrsti izdajajo zakone, česa ne smemo več nabirati v naravi.
resslovenka
25. 04. 2017 11.47
+3
Spoštovani. Upam, da se zavedate kakšna kvliteta sadja in zelenjave prihajata k vam iz uvoza. Ker pa verjamem, da se ne, naj vam povem da gre prva kvaliteta na Nizozemsko, Anglijo in tiste države , ki plačujejo prvovrstno kvaliteto. In to nismo mi. Toliko, da veste kaj kupujete poceni. Umetno vzdrževano svežost bogve katere klase. Pa dober tek.
mccm
24. 04. 2017 21.30
-1
povsem enostavna in poceni rešitev je folija za povijanje palet....preizkušeno deluje, in ne rabiš zavijati vsake trte posebaj ampak kar celo linijo.
BPGC
24. 04. 2017 22.26
spaceair
25. 04. 2017 16.13
če je temparatura zraka -5 ne pomaga ovijanje
mccm
25. 04. 2017 16.27
ko sem delal pri dostavi zelenjave, smo povijali gajbice z mokro solato... več ur je zdržala tudi pri -10, je pa res da je lažje poviti gajbico kot pa linijo trt ali česa drugega, ampak če bi bil to moj kruh in bi vedel kaj me čaka, bi naredil vse kar je v moji moči. V bosni povijajo v folijo, v franciji in švici so postavili ˝taborne˝ ognje na 10m, v sloveniji so pa pripravili drevesa na lepo vreme in jih pognojili, ampak ni pomagalo :)
vrtojb
24. 04. 2017 21.28
+2
aja to bi oni, da mi častimo? Sorči, ne bo šlo, tržna ekonomija pa to.
BPGC
24. 04. 2017 22.25
+2
Kaj bos ti castil? Ce imas 2 levi roki, se ni receno, da jih imajo kmetje.
Frane Šajn
24. 04. 2017 21.05
+0
No pa so le ponovno odkrili smodnik ti naši pradajzmojstri. Lahko njim država časti vsako pomlad subvencije pa če jim kaj rata ali pa ne. Pa čakajo na povračilo škode od katatstrof , ki jo je očitno povzročila država. Kdo časti tiste ki delajo po šest sedem mesecev brez plače in kar nekaj let brez plačanih prispevkov!? Verjetno Slovenski kmet s cenami , da te kar spodnese. Pa kupuj Slovensko če si ga lahko privoščiš, pa bodi še tak patriot te vse mine. Bom še dodal tisto ki jo slovenski kmetje dobro poznajo ne tolcite boga po glavi lepo vas prosim.
periot22
24. 04. 2017 21.36
+7
Kmetij je dovolj najemi jo in kmetuj potem pa pljuvaj!!!!!
BPGC
24. 04. 2017 22.04
+2
Seveda lahko kupis slovensko, direktno pri kmetu. Kdo ti pa brani? Ce pa hoces podpirati trgovce pa kupuj tam....vam mestnim je potrebno vse k riti prinesti.
dr.dare
24. 04. 2017 20.08
-9
jao kaj zdaj bomo vsako leto poslušali to jamranje?
BPGC
24. 04. 2017 20.57
+7
A sploh ves, kaj pomeni za kmeta, da ni pridelka? Vrste sadja in zelenjave se ucijo ze v vrtecu, za tvojo informacijo. Seveda, ni problem uvoz..ampak jej ti strup, ce ti pase.
Frane Šajn
24. 04. 2017 21.09
+3
Ja doma pa same vitamine le kje si pognal korenine, smo tudi mi s kmetov in vidimo kaj se stresa in škropi po poljščinah pa se ti ob tem v oči priduša , da je vse bio! Ma ne bluzi, pomni si v Sloveniji doma kjer je reklo poštenje že davno nazaj lahko noč!
Frane Šajn
24. 04. 2017 21.12
+0
Pij podtalnico v SV Sloveniji če si upaš, pa bo kmalu na podlagi zlobiranih plačancev še Magna dodala svoje tisoče kubikov strupov v zrak in zemljo.
periot22
24. 04. 2017 21.40
+4
Ti si s kmetov tako kot jaz iz Amerike.jej uvoženi strup pa ne pljuvaj po slovenskem kmetu.raje začni delat!
exyu
24. 04. 2017 22.17
+2
malo počasi, dolga leta sem pomagal pri obiranju jabolk. Na tovornjake ki so romali za Avstrijo in Nemčijo so šla jabolka ki ji lahko vidimo na reklamnih cajtngah od tuša, Lidla, Hofer-a.
exyu
24. 04. 2017 22.18
+2
ehh, pa tako sem se mučil in pisal, vse briše in spusti samo en stavek:(
vicente
24. 04. 2017 20.04
+5
obrtnikom ko izgubijo trg ali delo nihče ne pomaga-plačujejo več davkovod proizvodov kot kmetje,če je njihov sadovnjak verjetno nekaj zaslužijo od njega naj vlagajo v oroševanje in zaščito ne pa čakajo kot sedaj da jim država da denar.
ZDA
24. 04. 2017 20.41
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
periot22
24. 04. 2017 21.41
-1
Vicente ne govori o tistem ki nimaš pojma!
medo90
24. 04. 2017 22.25
+0
Imam obrt in kmetijsko dejavnost. Periot ne nabijej lazi.
tomazbodner
24. 04. 2017 19.12
+9
Malce se bo morala mentaliteta v Sloveniji spremeniti. Zakaj tocno bi morala Evropa dati sredstva kmetovalcem, da zascitijo svoje kmetije, na katerih gojijo stvari, ki jih tej Evropi potem nazaj prodajajo? Bo treba zaceti razmisljati kako se sam zavarovati, v kaj bo treba tudi investirati, ne pa samo pomoci od drugih pricakovati in se pritozevati. Taksnih vremenskih nevsecnosti bo vedno vec in cakati, da vse Evropa placa je naivno in neumno. Kakor je neumno Evropski Uniji ter drzavam placevati za nekaj, v kar bi morali pridelovalci vloziti sami.
kokicas
24. 04. 2017 18.38
+9
Saj nam Mađari vse pripeljejo z šleparji ni panike trgovske police bodo polne vseeno. Ampak so es mojstri teli, država naj jim financira, da bodo oni potem nam dražje vse skupaj prodajali, sami pa nič vložili v obrambo
BPGC
24. 04. 2017 20.59
+7
Seveda, ti kar jej madzarsko, poljsko in se kaj. Slovenija ima eno strozjih predpisov za proizvodnjo sadja in zelenjave. Ce hoces kar jej uvozeno in da je poceni..vendar ne jokaj, ko bos raka dobil.
FailNation
24. 04. 2017 22.14
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
sodelujem
24. 04. 2017 18.33
+2
Mame zemlje naute rihtal.! Bojo pa čebelarji mal manj zaslužil. Saj tako izkoriščajo poceni delovno silo. Kdor ima iz veselja ima pa dovolj.!
medo90
24. 04. 2017 19.02
-2
Če resno misliš s tem kar pišeš, potem nimaš pojma o čebelerastvu.
Vse strokovnjak
24. 04. 2017 18.23
+10
Kdor se bolje spozna, ve da so nam to zakuhali s chemtrailsi. Manj bo domačega pridelka, bolje bodo živele velike pridelovalne korporacije.
dr.dare
24. 04. 2017 18.32
+5
absolutno, tile chemtrailsi nas tolčejo že stoletja!!
piko112
24. 04. 2017 18.16
-2
Lahko bi kdo na arsotu plačal za svoje nedelovanje v službi in dobil odpoved. Morda bodo preostali začeli malo hitreje delati.
dr.dare
24. 04. 2017 18.25
+3
piko112
24. 04. 2017 19.13
-2
Arso kriv da ne izda kakšnega dovoljenja da bi se ljudje sami zaščitili. To ni edini primer. Poleti suše,...
dr.dare
24. 04. 2017 20.07
+2
kakšno dovoljenje ti rabiš da zavaruješ pred pozebo in sušo?
Ricketts
24. 04. 2017 18.14
+27
Davkoplačevalci bi plačali sisteme za orositev, pridelovalci bi jim pa v zahvalo zaračunali dvakratno ceno. Pametno in to bi se tudi zgodilo.
Vrhovni
24. 04. 2017 17.41
+1
Spet je Židan zamoču, ko ni uvrstil v plan, nesposobnež.
križnagorc
24. 04. 2017 18.07
+12
Za svoj pridelek moramo poskrbeti sami. Pusti Židana.Ni vreden omembe.
Adolph
24. 04. 2017 17.24
+10
Za svoje pridelke morajo prizadeti sami ukrepati in nositi stroske . . .
butalistan
24. 04. 2017 17.20
+4
Kmalu bo pozebla levaska podalpska vukojebina
tornadotex
24. 04. 2017 18.24
-1
hahaaaa,prihaja drugi val in to nad levake....
hotchilipoper
24. 04. 2017 17.16
+5
In ko bodo naredili oroševalne sisteme,kar po čudežu ne bo več zmrzali
dr.dare
24. 04. 2017 17.23
+5
vladaricaumov
24. 04. 2017 17.12
+8
A mi lahk en razlozi, kako smo vcas prezivel. Pa kokr jst vem, so se maja ledeni mozje.
dr.dare
24. 04. 2017 17.23
mijavci
24. 04. 2017 17.24
+3
Problem je ker je bil marec izredno topel in je začelo prekmalu cvetet včasih je šlo vse bolj postopoma pa ni bilo teh ekstremov, sej ko se bo pa malo opomoglo bodo pa točo naštimal da bo čim manj domačega pa bo potrebno uvažat sadje in zelenjavo saj to ni nič novega je že vse v naprej preračunan.
dr.dare
24. 04. 2017 17.29
+0
Houdor
24. 04. 2017 17.10
-8
Sadijo naj kasneje bedaki...
maj108
24. 04. 2017 17.19
+8
a češnje naj posadijo v naslednjem desetletju????
Pecikl1346
24. 04. 2017 17.23
+3
den456
24. 04. 2017 17.55
+9