Slovenija

Po požaru na Vrhniki: voda iz vodovoda je pitna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je vil dim, odsvetujejo

Ljubljana, 19. 05. 2017 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
138

Po požaru na Vrhniki so predstavniki pristojnih služb povedali, da je voda pitna, uporabo vrtnin in pašnjo živali na območju, kjer se je valil dim, pa odsvetujejo. Direktor Kemisa Emil Nanut pravi, da so zgorele zaloge nevarnih odpadkov, ki so jih imeli v skladišču okoli 1500 ton. Koliko jih je zgorelo, ni mogel oceniti. "Kar se je zgodilo, je bila nesreča," je dejal.

Več videovsebin
  • Onesnaženje potoka Tojnica je katastrofalno
    00:23
    Onesnaženje potoka Tojnica je katastrofalno
  • Arso odsvetuje uživanje vrtnin in pašnjo živali
    01:03
    Arso odsvetuje uživanje vrtnin in pašnjo živali
  • Emil Nanut o tem, kaj je zgorelo
    01:08
    Emil Nanut o tem, kaj je zgorelo
  • Iz SVETA: Kaj so pokazale meritve?
    02:42
    Iz SVETA: Kaj so pokazale meritve?
  • Iz 24UR: Arso odsvetuje uživanje vrtnin
    02:36
    Iz 24UR: Arso odsvetuje uživanje vrtnin

Predstavniki pristojnih inštitutov so na novinarski konferenci predstavili podatke o onesnaženosti po ponedeljkovem požaru v Kemisu v Sinji Gorici pri Vrhniki.

Kot je povedala Janja Turšič z urada za stanje okolja na Agenciji RS za okolje (Arso) so meritve delcev PM10, ki nastajajo pri izgorevanju, merili vse od torka. Prvi dan so koncentracije segale do 200 mikrogramov na kubični meter, nato pa so začele padati. Višje so v dnevnem času, nižje v nočnem. V nočnem času so primerljive z drugimi kraji v državi, podnevi pa z ravnijo, ki jo v državi beležijo v zimskem času oziroma času inverzij.

Meritve živega srebra v zraku so opravljali na območju pogorišča in v okolici. Na samem kraju požara so bile vrednosti precej povišane glede na naravno ozadje, medtem ko so v okolici (od tega pri dveh vrtcih) izmerili koncentracije, tipične za urbano okolje in daleč pod vrednostmi, ki so priporočljive za delovno okolje.

Onesnaženje v potoku Tojnica na Arsu ocenjujejo kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov. Živo srebro je bilo pod mejnimi vrednostmi. "Onesnaženje ne bo imelo neposrednega vpliva na ljudi, bo pa imelo vpliv na živa bitja v potoku," je dejala Turšičeva. Po njenih besedah stalno spremljajo vremensko napoved, ki kaže na močnejše padavine v soboto, predvsem v luči dejstva, da bi se lahko s povišanjem vodostaja Tojnice nevarne snovi prelile v Ljubljanico. "Narejeni so vsi zaščitni ukrepi, da do tega ne bi prišlo," je dejala.

Prebivalci lahko pijejo vodo iz vodovoda, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa iz previdnosti odsvetujejo uživanje vrtnin in pašnjo živali na območju, kjer se je po požaru valil dim. 

Po požaru v Kemisu.
Po požaru v Kemisu. FOTO: Damjan Žibert

Direktor Kemisa: Kar se je zgodilo, je bila nesreča 

Novinarske konference so se udeležili tudi nekateri krajani, nezadovoljni s tem, da je Kemis sploh postavljen na Vrhniki. Krivdo za slednje so pripisali vrhniškemu županu Stojanu Jakinu, ki so mu očitali, da občina na račun Kemisa služi. Jakin je odvrnil, da potrebnih dovoljenja podjetju ni izdala občina, pač pa upravna enota.

Očitki krajanov so leteli tudi na direktorja Kemisa Emila Nanuta, ki je moral odgovarjati na številna vprašanja. Povedal je, da so imeli v skladišču okoli 1500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, ni mogel oceniti. Na vprašanje, za kakšne odpadke gre, je pojasnil, da jih je 90-95 odstotkov iz industrije – kemične, farmacevtske, industrije vozil, bele tehnike, jeklarstva ... ostalo so odpadki iz gospodinjstva.

Kakšni so razlogi za požar, po njegovih besedah še ne vedo, saj forenzična preiskava še ni končana. "Imamo dovoljenje za zbiranje vseh nevarnih odpadkov, razen eksplozivnih in radioaktivnih. Delamo v skladu z dovoljenji. Dejstvo je, da je prišlo do onesnaženja zraka in vode, tega se zavedamo, to priznavamo in smo pripravljeni poskrbeti za sanacijske ukrepe," je dejal.

V svoj zagovor na očitke, da odpadki niso bili ustrezno skladiščeni, pa: "Tudi letala padajo dol – kljub vsej zaščiti, ki jo imajo. Kar se je zgodilo, je bila nesreča in sam se zahvaljujem vsem, ki so pri intervenciji reagirali profesionalno." 

Poseben program za zdravniški pregled gasilcev, ki so gasili požar

Zdravstveni dom Vrhnika je po požaru v stiku z NIJZ, ki je v primeru dolgotrajne izpostavljenosti škodljivim snovem odgovoren za morebitne zdravstvene posledice, je pojasnila glavna medicinska sestra v ZD Špela Rot. Zaprosili so tudi za okoljsko oceno. Medicino dela, prometa in športa pa so v skladu z njihovimi pristojnostmi prosili za usmeritve in navodila, kako pregledati in poskrbeti za izpostavljene gasilce.

Vse, ki so sodelovali v intervenciji, so tudi obvestili, da v primeru akutnih težav z dihali, ki bi se pojavile v petih dneh po dogodku, takoj poiščejo pomoč pri nujni medicinski pomoči. Kot je danes poročal časnik Dnevnik, med 73 gasilci, ki so jih pregledali, ni bilo zastrupitev, ampak so le dehidrirali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rotova je še povedala, da so simptomi pri dveh gasilcih, ki sta sodelovala v gašenju in sta kasneje poiskala zdravniško pomoč, bolj kazali na virusno okužbo kot pa na zastrupitev ogljikovim monoksidom in da na osnovi pregleda, ki so ga opravili v njihovi nujni medicinski pomoči, težko potrdijo, da je šlo za zastrupitev. 

Peter Otorepec z NIJZ je danes povedal še, da bo strokovnjakinja za medicino dela za gasilce, ki so gasili požar, pripravila poseben program za zdravniški pregled.

Odsvetovano potapljanje v Ljubljanici 

Analizo onesnaženja so naročili tudi na Mestni občini Ljubljana. Poročilo Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan kaže, da posledice požara ne povzročajo nevarnosti za živelj v Ljubljanici, prav tako ni nevarnosti za črpališča pitne vode, so sporočili. 

''Pitna voda na črpališčih ni ogrožena, saj je onesnaženje s penili in organskimi snovmi površinsko in manjšega obsega, vodna zajetja pitne vode pa niso vezana na povodje Ljubljanice.'' 

Vodja ELME Dušan Žigon je ocenil, da bodo napovedane padavine v prihodnjih dneh spirale nečistoče v potoku Tojnica in kasneje v Ljubljanici. "S padavinami se bo očistil tudi zrak trdnih delcev, kjer je njihova koncentracija za ožje območje Kemisa že v mejah normale," je dejal.

Podobno pričakuje tudi vodja ljubljanskega mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, ki je pozoren na razmere v Ljubljanici. Izcejanje onesnažene vode iz Tojnice namreč na površini Ljubljanice še vedno povzroča tanke sloje nečistoč. Iz terenskih opažanj in rezultatov meritev vzorcev izpustov so sicer strokovnjaki ELME ugotovili onesnaženje Ljubljanice pri zapornici na Ambroževem trgu s penili in organskimi snovmi, ki so nanjo vezane. Koncentracija površinsko aktivnih snovi je nizka, kljub temu se voda v reki peni na mestih, kjer pride do intenzivnega mešanja rečne vode. Penjenje, ki so ga opazili v obliki svežih, lahkih, belih pen, je pokazalo na prisotnost detergentov v vodi. "Onesnaženje pa ni tako, da bi prišlo do pomora rib, tudi pitna voda ni ogrožena," je ob tem zagotovil Žigon. 

Kljub temu pa iz preventivnih razlogov, zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, odsvetujejo potapljanje v Ljubljanici. V primeru nenamernih padcev v Ljubljanico, na primer pri veslanju, supanju in podobno, je treba kožo in lasišče sprati z veliko čiste tekoče vode in umiti z milom, oblačila in brisače pa oprati.

Spomnimo

Požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1094863
20. 05. 2017 17.17
+1
joj pa je propadla kopalna sezoma v ljubljanici........ zopet bodo miljijonske izgube ki jih bomo krili davkoplačevalci....
Neutrino
19. 05. 2017 23.01
+5
Seveda si vrednosti živega srebra pri vrtcih normalne saj so ga merili v peskovniku. Sploh pa so tile (m)Arsovci totalni amaterji saj v treh dneh ne morejo dobiti koncnih podatkov o obesnazenosti podtalnice,bo treba vssj do mocnega dezevja pocakati. Da pa se še danes ne ve oz. ne sme govoriti katere vse nevarne snovi je Kemis skladiščil je pa res neodgovorno.
srecnii
19. 05. 2017 21.37
+6
Če ste pametni Vrhničani se boste odselil, vsaj tisti k ste v najemu, ne vrjamte novinarjem, člankom, karkoli. Storite to zaase in se preselte.... !!!!!!
srecnii
19. 05. 2017 21.27
+4
Glavno da se ljudem laže v faco. Vrhničani ne vrjamte jim !!!!
Juhu HU
19. 05. 2017 21.09
+10
SPOŠTOVANI oveščam vas , DA je KEMIS Vrhnika ČRNA GRADNJA, danes se je izvedel vpogled v Projekno dokumentacijo.. HVALA VSEM, jutri se vidimo na VRHNIKI.
ho?emVšolo
19. 05. 2017 21.06
+1
"posledice naj ne bi bile nevarne"... prve izjave odgovornih, hahaha, sedi cvek - dve leti brez plače
vzdev
19. 05. 2017 20.59
-2
Kakšne neumnosti nekateri pišete. Da je tole slovenski Černobil. Eni res pretiravati. Če je res vse tole tako nevarno, bi morali zaradi zastrupitve umreti v parih dneh vsi, ki so hodili par metrov od mesta požara na dan požara in naslednji dan. Ker niso imeli mask. Toda nikomer od teh ne bo hudega, tako da nehajte že s tem pretiravanjem.
mastaflash
19. 05. 2017 21.08
+3
me zanima kaj bo s temi mladimi fanti, ki so gasili pozar..cez cas sele..pripravi odgovore
trdovrat
19. 05. 2017 21.54
+1
Vzdev, v Solkanu, so za zastrupitvijo s salonitom tudi vsi umrli v par dneh? Pa, daj zresni se! Pa še o Černobilu. Moj sosed, šofer, je takrat peljal v Černobil, že po nesreči, ko je menda bilo že varno. Čez pol leta smo ga pokopali! Rak!
?asjeza
19. 05. 2017 20.30
+5
kako lažejo inšpektroji sem bil lihk dns na vrhniki še vedno smrdi po plastiki in razni strupih............to je slovenski černobil
ho?emVšolo
19. 05. 2017 21.07
+3
ob tej količini vode, bi lahko poimnoval slovenska Fukošima
Stoposto100
19. 05. 2017 20.20
+15
Tožiti državo na Evropskem sodišču ker je kriva za nastalo katastrofo in pa odstop vlade ter ovadba proti vsem ki so sodelovali pri tem projektu in v arest z tistim ki je izdal dovoljenje za gradnjo. Pripeljati strokovnjake iz tujine takoj da prevzamejo primer in povedo kaj je v resnici gorelo in koliko je onesnaženo okolje (voda). Plačati odškodnino vsem stanovalcem Vrhnike in pa Sinje Gorice ter ostalih bližnjih občin v višini vrednosti nepremičnine.
draghci
19. 05. 2017 20.24
-4
LLORT
19. 05. 2017 20.39
draghci
19. 05. 2017 20.54
+0
Saj ne, da se ne strinjam s tabo, samo tvojea priporočila ali zahteve so bolj neresnične, kot priti na Mars, verjemi.
draghci
19. 05. 2017 20.56
+1
Pri nas v Anhovem naseljujejo družine z majhnimi otroki v prej izseljenih delih. Malo se začnite zanimat še za kakšen drug kraj, kjer take bitke bijemo že 40 let.
mastaflash
19. 05. 2017 20.09
+7
gre za zivljenjski prostor, naso ljubo zeleno slovenijo, si bomo novega iskali v sahari? tam je se nekaj prostora..ta incident je nezaslisan in velika klofuta vsem naporom ohranjanja narave...potok, zivez ob njem popolnoma umrl, da o posnetlih in slikah raztopljene gasilske opreme niti ne razlagam..to JE ekoloska katastrofa, vrhncanom pa zelim le, da spoznajo velicino dogodka..ni le manjsi pozar, gre za pozar smrtonosnih kemicnih substanc ki so se ze dolgotrajno nalozile v zemljo, vodo, domove
hotchilipoper
19. 05. 2017 20.03
+17
Samo naj mi pride en inšpektor,da mi prepove kuriti drva,bo tako laufal
LLORT
19. 05. 2017 19.56
-1
Bomo videli kako bodo inštruktorji na IG-u pljuvali po tej intervenciji. Kar je seveda prav ni treba biti junak in sebe ogrožati, na koncu je pa večja ekološka katastrofa kot bi bila če bi več pogorelo in bi zajezili te kemikalije stran od rek itd. ter jih znova skladiščili kasneje. Vsi so pozabili na tej intervenciji kaj je pravi pomen gasilstva, preprečiti večjo škodo seveda pa najprej reševanje ljudi živali in premoženja. Na koncu premoženje ali večja ekološka katastrofa... ni kaj za tehtati, ker bo zavarovalnica tako ali tako vse povrnila Kemisu. To je bilo po domače v kamen pa brez zamere, tisti, ki ste posredovali malo pretehtajte če le nimam na koncu prav?
LLORT
19. 05. 2017 20.00
+5
dekontaminacija gasilcev, ki niso bili na kraju samem ogroženi ampak med samo intervencijo in bi morali za to tudi uporabljati kapljevinske III. zaščitno obleko. Preberite si kaj vse skladiščijo na kemisovi strani in to ni vse, še mnogo več. Kaj beremo na samih izdelkih takih snovi? Ah dej no, upam da bodo vsi v redu, da ne bo na koncu še kdo na sodišču... Virusna okužba le zakaj, če ne zaradi samih kemikalij, pa zaradi zdravstvenih odpadkov pa to ni zajebancija bog pomagaj
hotchilipoper
19. 05. 2017 19.54
+3
Naša vlada dovoli sežiganje vse sorte odpadke,samo da ona dobi odškodnino
zvizi
19. 05. 2017 19.45
+14
A bo kakšna kazenska ovadba ali boste spet lovili samo majhne tatiče...Madona, ta država je pa res totalno u .....!!
hotchilipoper
19. 05. 2017 19.52
+1
srecnii
19. 05. 2017 21.29
+1
Antropozofija
19. 05. 2017 19.12
+11
Dejstvo je, da je kemična nesreča po prvih ocenah prizadela najmanjj polovico Slovenije. V času nesreče je veter pihal proti zahodu, tako, da je kontaminiran dobršen del notranjske in primorske. Vode se iztekajo v Ljubljanico, kjer še vedno niso izdali odloka o prepovedanem ribolovu. Minstrvo za okolje in prostor spet ni naredilo nič. Kdo je izdal dovoljenje za skladiščenje izredno strupenih odpadkov sredi naselja ? Predstavniki oblasti nas zopet zavajajo o razsežnosti nesreče, kajti posledice bodo čutile tudi naslednje generacije. Politiki so spet izigrali prebivalstvo, sa je to postal slovenski Černobil-
dr.dare
19. 05. 2017 19.25
+2
po nekaterih navedbah obrat sploh ni bil beležen kot obrat z nevarnimi odpadki in temu primerno je bilo menda tudi varovanje, skladiščenje itd
draghci
19. 05. 2017 19.07
+10
Pri nas je tema št. 1 zaščita terana. Minister Židan je izbojeval pomemben in trd boj :)
fljfo
19. 05. 2017 19.18
+1
Njemu je nadvse važno gojiti bratstvo in enotnost....
mallonge
19. 05. 2017 19.31
+5
Poraz slavi kot zmago. Res vreden premierstva. Nakladač brezvezni.
fljfo
19. 05. 2017 19.32
+3
Tudi sam nisem verjel, kako lahko nekdo slavi ta polom....
dr.dare
19. 05. 2017 18.33
+16
vrhničani sedaj boste pokazali ali set slovenci ali hlapci!!!
mastaflash
19. 05. 2017 18.36
+11
ce se pa za SVOJ zivljenjski prostor ne bodo skup vzeli pa zbrcali tole kemijo s svojega dvorisca, pol jim pa ni pomoci
dr.dare
19. 05. 2017 18.42
+4
LLORT
19. 05. 2017 19.36
+6
no dj kdaj so pa slovenci stopl skupaj? Mogoče samo v Mariboru toliko o protestih in enotnosti
lobo1112
19. 05. 2017 20.31
+2
V pretekli zgodovini so velikokrat stopili skupaj! Čas je, da se tega spomnijo!
zloba.si
19. 05. 2017 20.59
+3
Na vrhniki je bl mal slovencev...mal za info
no.name.
19. 05. 2017 22.11
+1
zloba.si ali imaš kakšno statistiko k si tok pameten??
lobo1112
19. 05. 2017 18.32
+18
1. obvestila= nič hudega , 2.obvestilo=povišane vrednosti, toda nič kritičnega, 3.obvestilo=priporočamo varnostne in preventivne ukrepe..... Kaj nas vse čaka, se sprašujem ob tem?! Bo 4.obvestilo evakuacija?
LLORT
19. 05. 2017 19.39
+0
kemis skladišči zelo nevarne odpadke, tukaj je govora o nafti itd. pokrivajo pa celo slovenijo s temi odpadki... kot vem tudi radioaktivne, gasilci bi morali dobro premisliti o tem gašenju in sami izpostavljenosti in sami varnosti svojih gasilcev. Ne pa da si uničujejo obleke in ogrožajo same sebe zaradi kemisa... pustili bi da pogori če se ne da pogasiti in kvečjem zajezili izpust kemikalij.
lobo1112
19. 05. 2017 20.28
+4
LLORT Ali se sploh zavedaš do česa bi lahko prišlo in kaj so naši vrli gasilci preprečili, ker niso dopustili, da vse pogori? Niso reševali zgolj Vrhnike! Če bi ogenj prišel do glavnine skladišča, bi bil CEL HUDIČ! Množična nesreča. Bili so v pripravljenosti za take zadeve. Na srečo jim je tudi veter pomagal in druge okoliščine. Ne pametuj na pamet!
Juhu HU
19. 05. 2017 18.31
+20
Spoštovani vrhničani, neposredno sem si ogledal PRESS konferenco v Sinji Gorici, , ARSO je podal samo zavajajočo izjavo o PM 10 delcih,, ni pa povedal razliko v gorjenju drv in nevarnih kemikalij, kadmij, živo srebro, svinec, arzen,,,,dioksini, ki so se spročali ob gorjenju in izlivali v potok Skratka razočaran, PROTIPOŽARNA VARNOST v Kemisu ???, velika verjetnost preobremenjenega skladišča,,,, JUTRI SE VIDIMO NA MIRNEM PROTESTU ZBOR PRED TRŽNICO ---SKUPAJ SMO MOČNEJŠI-----
srecnii
19. 05. 2017 21.31
-2
mene sigurno ne bo, ker če v 25 letih niste nič dosegli tud zdej ne boste nič, razen osmešl se boste.
lobo1112
19. 05. 2017 18.29
+6
Ali samo mene zanima zakaj se lastniki Kemisa še niso oglasili? Verjamem, da se direktor Kemisa trudi po svoji moči, toda ali je to dovolj? Izjava tudi letala padajo dol in podobno, se mi zdi podcenjujoča. Do take nesreče ne bi smelo priti s tako lahkoto. Zagovor: UPS, zgodilo se je! , je žaljiv. Koliko bencinskih servisov imamo po Sloveniji in koliko jih je zagorelo? Imamo eno samo tako skladišče nevarnih odpadkov v Sloveniji in bi morala biti protipožarna varnost veliko večja, če že ne enaka, kot na BS!!! Tu pa sega odgovornost tudi višje od tega direktorja Kemisa, kajne?