Slovenija

Zaradi požara izpadla proizvodnja

Jesenice, 08. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škoda, ki je nastala v ponedeljkovem požaru v obratu Hladne valjarne podjetja Acroni na Jesenicah, bo po vsej verjetnosti zelo velika.

Požar je v Acronijevem obratu povzročil večdnevni izpad proizvodnje
Požar je v Acronijevem obratu povzročil večdnevni izpad proizvodnje FOTO: POP TV

V ponedeljek ob 11.45 je prišlo do požara na transformatorski postaji v obratu Hladne valjarne podjetja Acroni na Jesenicah. Čeprav materialna škoda zaenkrat še ni bila ugotovljena, pa bo najverjetneje zelo velika, predvsem zaradi večdnevnega izpada proizvodnje. Z ogledom, ki ga je opravila komisija Urada kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Kranj, je bilo ugotovljeno, da je ob 11.25 prišlo do približno desetminutnega izpada električne energije na celotnem območju Jesenic, do požara pa je po vsej verjetnosti prišlo ob ponovnem vklopu električne energije, in sicer zaradi kratkega stika na spojki visokonapetostnega kabla. Ker je bilo ugotovljeno, da je tuja krivda izključena, bodo kriminalisti o dogodku napisali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Požar je izbruhnil na kondenzatorjih
Požar je izbruhnil na kondenzatorjih FOTO:

Približno deset minut zatem, ko je ob 11.38 prišlo do ponovnega vklopa, je vodja izmene pri pregledu električnih naprav opazil dim, ki se je valil skozi rešetke transformatorske postaje. V gašenje požara so se takoj vključili gasilci z Jesenic in požar ob 12.30 uspeli pogasiti. V požaru so pogoreli dovodni visokonapetostni kabli, kondenzatorji, zaradi visoke temperature so poškodovane tudi vse celice in stikala v zgornjem delu postaje.

Brizg iz spojke je namreč povzročil požar na bližnjih kondenzatorjih, od katerih je enega tudi razneslo. Znotraj obrata se sicer nahaja večji prostor, v katerem je visokonapetnostna elektrorazdelilna postaja s kompenzacijsko napravo. V spodnjem kletnem prostoru se nahaja kompenzacijska naprava, sestavljena iz štirih nizov po 18 kondenzatorjev ter dovodni visokonapetostni električni kabli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja