Slovenija

Zaradi posojila ovadili Živčec Kalanovo

Koper, 17. 06. 2011 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalisti naj bi ovadili Gordano Živčec Kalan, ki naj bi zlorabila položaj, ko je kot odgovorna oseba septembra lani za družbo Mabra inženiring zastavila 150.000 evrov javnega denarja zdravstvenega doma. Vse očitke sicer zanika.

Koprski kriminalisti naj bi že konec maja na koprsko okrožno državno tožilstvo podali ovadbo zoper nekdanjo vršilko dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma Izola Gordano Živčec Kalan, ki je tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je poročal Dnevnik. Sumijo jo zlorabe položaja, za kar je zagrožena zaporna kazen.

Gordana Živčec Kalan
Gordana Živčec Kalan FOTO: Aljoša Kravanja

Živčec Kalanova naj bi po ugotovitvah kriminalistov zlorabila svoj položaj, ko je kot odgovorna oseba septembra lani za družbo Mabra inženiring zastavila 150.000 evrov javnega denarja zdravstvenega doma, čeprav tega ne bi smela, s čimer naj bi kršila več zakonov. Naklepno naj bi poslovala v korist Mabre inženiring in zanemarila javno korist zdravstvenega doma, s čimer naj bi posredno delovala tudi v korist Zdravniške zbornice Slovenije, ki ji predseduje, saj je Mabra inženiring gradila objekt Dunajski kristali, v katerem je novi sedež zbornice.

Živčec Kalanova: Depozit je bil varen

Živčec Kalanova ni bila obveščena o morebitni vložitvi kazenske ovadbe. "Vseskozi pa sem sodelovala s policisti, saj menim, da v konkretnem primeru ni šlo za nikakršno kršitev veljavne zakonodaje, še manj pa za kazensko odgovornost, kar potrjujejo tudi mnenja številnih pravnih strokovnjakov, ki v omenjenem pravnem poslu ne vidijo nič protizakonitega ali celo koruptivnega. Nenazadnje je tudi podpredsednik računskega sodišča 6. januarja javno dejal, da eksplicitne prepovedi takšnega ravnanja v zakonu ni," je poudarila.

Vztraja, da v njenih dejanjih ni nobenega kaznivega dejanja ali korupcije, "temveč je šlo zgolj za zasledovanje cilja dobrega gospodarja. Vložitev kazenske ovadbe, še posebej ob vedenju, da je to v zadnjem času priljubljena oblika pritiska, še zdaleč ne pomeni, da je s tem dokazana kakršna koli krivda. Do podobne ugotovitve, da moje vodenje Zdravstvenega doma Izola ni bilo nezakonito, so kriminalisti prišli že v preteklosti, pa čeprav so številne anonimke navajale drugače in so očitno imele zgolj cilj moje neposredne diskreditacije in zamenjave."

Po njenih besedah se povsem postranski in v gospodarskem poslovanju uveljavljeni finančni transakciji neupravičeno pripisuje neprimerno velik pomen. "Pomembno je namreč, da je imel v konkretnem primeru zastave neposredno materialno korist zgolj Zdravstveni dom Izola, nikakor pa ne Zdravniška zbornica Slovenije ali celo jaz osebno. Celotni depozit je bil namreč vrnjen, Zdravstveni dom Izola pa je pridobil tudi obresti in še donacijo za novo opremo reševalcev, nabave, katere pa – mimogrede - sedanje vodstvo še vedno ni realiziralo."

Pojasnila je, da je bil depozit zavarovan s kar trikratno vrednostjo. "Za razliko od sedanjega vodstva Zdravstvenega doma Izola, ki je kljub negativnemu poslovanju v prvem četrtletju posodilo 400.000 evrov lastnih sredstev po celo nižji obrestni meri kot znaša letna inflacija, je to neposreden dokaz vestnega vodenja javnega zavoda in upravljanja z javnimi sredstvi."

Sprožila tudi upravni spor

Septembra lani naj bi Živčec Kalanova naložila 150.000 evrov z računa zdravstvenega doma na Poštno banko Slovenije in dala garancijo podjetju Mabra inženiring za najem posojila v enaki višini. Mabra je potrebovala denar za poplačilo dolgov, saj je bila takrat insolventna. Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je ugotovila tudi komisija zdravstvenega ministrstva, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu.

Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Zato je Živčec Kalanova sprožila upravni spor. "Upravno sodišče je sprejelo vloženo tožbo, upravni spor zoper načelno mnenje protikorupcijske komisije, saj slednje nerazumno odstopa od uveljavljene prakse ustavnega sodišča in kakršne koli resne pravne argumentacije. V nasprotju s prepričanjem komisije pa je upravno sodišče obsežno utemeljilo, da je pristojno za odločanje o tej zadevi," je še sporočila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
17. 06. 2011 19.22
elita krade dalje,pristojni kradejo dalje ,slovenceljni gledajo dalje
mac4_m
17. 06. 2011 14.43
če se spomnimo njenega brezčutja in oprostitve zdravnice, ki je zaradi opustitve pomoči zagrešila umor iz malomarnosti desetletnega dečka.. Grozljivo je, da imajo take osebe na daleč opravka z zdravstvom, kaj šele, da so na čelu nekih zdravniških zbornic..
Pinellka003
17. 06. 2011 13.45
MISLIM REČI, DA JE KALANOVA LE SENCA ZIDARJA, TOLŠAKOVE...
vengus
17. 06. 2011 13.36
psi lajajo karavana gre dalje
Komentiranje prepovedano
17. 06. 2011 13.17
Sploh je ne razumemo. Hotela je samo dobro in svetovni mir.... V bistvu si zasluži: medaljo, lovorike, doprsni kip in da po njej poimenujemo ulico. Depozit je bil namreč 3x višje zavarovan s slovensko pravno neučinkovitostjo in sodniško nesposobnostjo, pa tudi z VIP nedotakljivostjo.
Foen
17. 06. 2011 12.58
huda bejbika...
lepota in zdravje
17. 06. 2011 12.57
Če je že tko,manjkata še dve tajkunki
Libra77
17. 06. 2011 12.43
Pinellka003 - ne kvasi, nobenemu v Sloveniji ne morejo do živega, vsi bodo srečno končali, samo delavec ne. Sodstvo in player Borut se bodo napolnili potem pa odstopili to je v Sloveniji že praksa.
kvapatebriga
17. 06. 2011 12.38
To pa bo nekaj.... Nas je strah da bo postopek uspešen, ravno tako kot njo. Pa še komentar na:Pinellka00317.06.2011, 12:26-6 KAJ SE SPRAVLJATE NA KALANOVO ZARADI PAR TISOČEV????????????? TAM IMATE ZIDARJA, TOLŠAKOVO IN ""DRAŽJE""" TIČE, PA SE NANJE SPRAVITE!!!!!!!!!! Meni ni vseeno če posoja moj denar. Ti ji pa zaradi mene lahko daš svojo bančno kartico!
Pinellka003
17. 06. 2011 12.26
KAJ SE SPRAVLJATE NA KALANOVO ZARADI PAR TISOČEV????????????? TAM IMATE ZIDARJA, TOLŠAKOVO IN ""DRAŽJE""" TIČE, PA SE NANJE SPRAVITE!!!!!!!!!!
major1
17. 06. 2011 12.18
Ste se spomnili na večno gospo Kalanovo samo zato, ker je danes seja DZ in članstvo v zdravniški zbornici?
smukec1
17. 06. 2011 12.11
GORDANA NI KRIVA, samo dobro je želela vsem. Boga revica, da se tako nepošteno spravljajo na njo.
upornik18
17. 06. 2011 12.08
zvita ku lisica
wsharky
17. 06. 2011 12.03
... gordana ni kriva ... in sodisce jo bo oprostilo vsakrsne krivde in odgovornosti za netransparentno, koruptivno, klientelisticno, nedopustno, skodljivo posojilo podjetju, ki je zaslo v financne tezave... Gordana bi morala prejeti priznanje za pogumno dejanje, da je kot ena izmed redkih v teh kriznih casih zelela pomagati podjetju v tezavah... (pa ceprav je vodstvo podjetja osebno poznala, pa ceprav zbornica sedaj v prostorih, ki jih je zgradilo podjetje Magra itd.) ... ce je Gordana kriva, potem je kriva tudi Katarina, ki je 'uredila' da sedaj NPU domuje v najetih prostorih, ki jih je zgradil Katarinin druzinski prijatelj... tam pa korupcijska komisija noce posegat - saj se ve Klemencica je ustolicila Katarina ...
masni
17. 06. 2011 11.59
Mabra je potrebovala denar za poplačilo dolgov, saj je bila takrat insolventna. Ali ni malo čudno ,da bi takoj vrnili denar. Povsej verjetnosti ga je g,Kalanova vrnila na račun zdravstvenega doma ,kar iz svojega bančnega računa in tako bi se izognila ovadbi.
letalo77
17. 06. 2011 11.49
ja KARAVANA GRE DALJE ... ŠKODA BESED ZA TAKŠNO K