Slovenija

Zaradi poškodbe ustavili trboveljsko termoelektrarno

Trbovlje, 08. 04. 2011 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi poškodbe transportnega traku, ki z deponije v Lakonci dovaža energent v termoelektrarno, so ustavili 125-megavatni blok Tet. Popravilo bo trajalo 24 ur, predvidoma pa bodo Tet na omrežje spet priklopili v noči na ponedeljek.

Ponoči so zaradi okvare na transportnem traku ustavili 125-megavatni blok Termoelektrarne Trbovlje (Tet). Kot je za 24ur.com povedal tehnični direktor Tet Miran Jamšek, je transportni trak del sistema, ki dovaja premog v elektrarno. Po njegovih besedah bo popravilo končano predvidoma jutri v popoldanskih urah, tako da bodo nato pripravljeni za zagon. Pomočnik direktorja Tet Janez Žlak pa je povedal, da bodo Tet na omrežje spet priklopili v noči na ponedeljek.

Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje FOTO: POP TV

Po poročanju časnika Delo tokratna ustavitev omenjenega bloka ni povezana s tisto, ki se je zgodila prejšnji konec tedna. Takrat so Tet namreč ustavili zaradi ugodnih energetskih razmer v državi, tokratna ustavitev pa je posledica okvare, ki se je pojavila zdaj, je pojasnil Jamšek. Koliko bo stalo popravilo, ni mogel povedati, je pa dejal, da gre za manjše popravilo. Ker Tet z elektriko oskrbuje le svojo elektrarno in ne skrbi za elektroenergetski sistem, Jamšek pravi, da uporabniki zaradi ustavitve bloka ne bodo prikrajšani za električno energijo.

Tet je po navedbah Dela v prvih treh mesecih letos proizvodni načrt presegel za skoraj petino, saj so proizvedli 188 gigavatnih ur električne energije in za proizvodnjo porabili 170.000 ton premoga iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

Rudnik Trbovlje-Hrastnik bo s 15. majem začel odkop na novi etaži, ta odkop pa bo odslej edino in verjetno zadnje odkopno polje, preden proizvodnja v rudniku konec leta 2012 skladno z zakonom o postopnem zapiranju zasavskih jam ugasne in v njih nadaljujejo le še zapiralna dela.

Na novem odkopu bodo za potrebe Teta nakopali okrog pol milijona ton premoga, odkupna cena pa je določena v višini 2,88 evra za gigadžul, je še poročal časnik.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlobniCO2
08. 04. 2011 12.07