Slovenija

Zaradi poplav brez povezave s svetom

Ljubljana, 19. 09. 2010 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V krajih, kjer so poplave najhujše, že nastajajo velike težave v kabelskih omrežjih, v Telekomu pa najhujše pričakujejo danes. Odprava napak bo draga in sorazmerno dolga, ocenjujejo. Ponekod so 'obmolknili' tudi mobilni telefoni.

Voda je marsikje potrgala telefonske kable.
Voda je marsikje potrgala telefonske kable. FOTO: Edina Kuduzović
Na Telekomu zagotavljajo, da bodo poskrbeli za to, da bodo odjemalci čim krajši čas brez telefona oziroma interneta. Osnovne napake naj bi odpravili v nekaj dneh.

Na območjih, ki so jih v teh dneh najmočneje prizadele deževje in poplave, se pojavljajo tudi številne težave v telefonskih kabelskih omrežjih, so povedali v Telekomu Slovenije. Ob tem opozarjajo, da največ težav pričakujejo prav danes, saj bodo v vodi popustile še zadnje izolacije na kablih.

Ta hip imajo prijavljene napake v približno 500 krajih po vsej Sloveniji, vendar je ta številka zelo relativna, saj vse le niso posledica povodnji. Veliko je na primer tudi okvar terminalske opreme (modemov) zaradi udara strele, pojasnjujejo.

Na terenu imajo vse razpoložljive dežurne ekipe, vključno s podizvajalci, vendar pričakujejo glavnino dela šele takrat, ko bo deževje ponehalo in voda odtekla. Škodo bodo tako lahko ocenili šele v prihodnjih dneh, je pa že zdaj znano, da bo dokončna odprava napak draga in sorazmerno dolga, saj je treba kable bodisi zamenjati bodisi vsaj posušiti, ponekod pa jih je seveda odnesla voda.

Težave tudi v mobilnih omrežjih

Na Mobitelu so nam povedali, da so dobili obvestila o določenih težavah v okolici Velenja, na Viču, v Savi pri Litiji, Sodražici, Železnikih ter v Trnovlju pri Celju z okolico. Ob tem pojasnjujejo, da je delovanje mobilnikov le oteženo, saj uporabniki le stežka vzpostavijo povezavo, nobenega sporočila pa niso dobili, da bi kje ostali čisto brez signala. In še preprost nasvet, ki so nam ga dali: "Kakšen izklop in vklop telefona lahko pomaga!“ Na Simobilu za zdaj obvestil o težavah niso dobili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drum
20. 09. 2010 11.01
folc999 To pa mora biti zares prava "katastrofa", če prav sedaj nimaš interneta, drudi se pa borijo z vodo za samo preživetje! Sram naj ta bo.
badb0y
19. 09. 2010 20.44
heh upam da bo siol tud to vzel v zakup da mu plačujemo 24/7 dostop in da bo za čas izpada zmanjšal račun!
cvicek01
19. 09. 2010 18.45
Glede na tako velike dobičke je sanacija par potrganih kablov res majhen strošek.
SamiIdioti
19. 09. 2010 18.44
kaj pa včasih ko so ble sam sveče pa še teh jebilo malo
m12
19. 09. 2010 18.37
nee, simobil seveda ne poroča o napakah, ker na našem koncu sploh veze ne moeš vzpostavit-in kako jih pol naj pokličem in javim napako-na mail niso odgovorili od četrtka....
folc666
19. 09. 2010 17.18
hmm tle na viču smo brez interneta že pow dneva ... se ni veliko a ko potrebuješ internet ga ni ... moramo prek telefona dostopat :(