Slovenija

Smrt med čebelami tokrat kosila v Sevnici

Sevnica/Murska Sobota, 06. 05. 2011 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Marjan Maučec
Komentarji
14

Čebelar iz Ledine je prijavil smrt več panjev oziroma več družin čebel. Policija je potrdila prijavo, ni pa še znano, ali so čebele umrle naravne smrti ali je šlo za pomor. Pristojne oblasti okoliščine še preiskujejo.

Tokrat je mrtve čebele našel čebelar v Ledini pri Sevnici.
Tokrat je mrtve čebele našel čebelar v Ledini pri Sevnici. FOTO: Mia Media

V kraju Ledina v občini Sevnica je umrlo devet panjev čebel. O tem je regijski center za obveščanje in policijo obvestil lastnik čebel. Slednji je policiji pojasnil, da ga nekaj dni ni bilo pri čebelah, danes popoldan pa je med ogledom panjev ugotovil, da je umrlo približno pet od desetih čebeljih družin.

Na policijski upravi Krško so za 24ur.com potrdili prijavo, vendar kot so pojasnili, vzrok smrti še ni znan. O dogodku so obvestili pristojne službe, ki bodo opravile ogled kraja dogodka in okoliščin. Na podlagi tega pa bodo v primeru, da bo šlo za sum kaznivega dejanja, o dogodku obvestili tožilstvo. Zakaj so čebele umrle, naj bi bilo znano v naslednjih dneh.

Tri tedne po začetku pomorov čebel v Pomurju pa tam krivca še niso našli, je pa znana okvirna škoda zaradi nepobranega medu. Ta bo znašala štiri milijone evrov. A zdaj so se začeli medsebojno obtoževati čebelarji in kmetje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rozika88
07. 05. 2011 12.44
Sami sebi jamo kopljemo!
Madyy
07. 05. 2011 08.46
Edina prava Renica kot že tolikokrat.. Za kmetijstvo lahko zapišemo.. Dokler na biotehniški fakulteti niso začeli strokovno delati na temo kmetijstvo in ni bilo strokovnjakov ter strokovnega dela in ni bilo štanc mašine za strokovnjake, ter ni bilo kmetijske zbornice komisij nadkomisij, podkomisij kmetijskih pospeševalcev..in vseh strokovnih sodelavcev so kmetje pridelovali ( zdravo prehrano ) ki se ji sedaj reče bio..znali so sejati imeli domače bio seme, domač bio hlevski gnoj domačo bio tehniko kolobarjenje ... To je tisto kar jim ponujajo danes..vmes so jih pa dvajsetkrat pof.ukali, izginile so starorodnice, umirajo čebele..meso smrdi tako da ga še pes ne povoha in vsi so v večini strokovno izgubili kmetije ali so najemniki na svojih bivših kmetijah..prodajo pa bio prehrano iz Nizozemske to je dežela v kateri bi moral odkriti vsaj dva metra zemlja da bi zraslo kaj užitneg, zraven pa Bayer izdeluje škropivo, zdravila in maže za izpuščaje, ki jih povzroča. Ekonomija pa danes strokovno takole človek je nepomemben strošek poslovanja..prvo mu prodaš strokovno pridelano drevo na katerem naj bi rasle jablane recimo ( Ajde berimed ), ki strokovo ne raste brez strokovno pridelanega škropiva, ki ga strokovno pridelajo strokovnjaki na kar strokovno pridelan neužiten sadež strokovno poškropljen z strokovno pridelanim škropivom pojemo in strokovno zbolimo, da nam strokovno predpišejo strokovno narejen generik in mažo za strokovno pridelane strokovne izpuščaje.vmes pa strokovno pocrkajo čebele za katere vzrok iščejo ravno tisti, ki so jih strokovno pokončali in sedaj so našli še tržno nišo kjer bodo državljani poslušali strokovno razlago o škropivih za sedemdeset Evrov, ki ga bodo strokovno obnavljali vsako leto, da bodo državljani strokovno diplomirali na temo Osli na Fakulteti kupi si pamet in vsi so zaradi strokovnega dela ter Kreditov katere so jim odobrili strokovnjaki vmes pa odšteli tričetrt za svoje svetovanje Hlapci na svoji kmetiji in brez premoženja Tisti na biotehniški Gakulteti ter zbotnicah pa penzčle v roke slamco v rt in od dveta do dveta da bodo enkrat v življenju zaslužili cent na pošten način.
punca08
07. 05. 2011 07.57
pesticidi, gensko spremenjene sadike, ......to je logično za razumeti....ampak....a bo kdo odgovarjal za to?????
cirenij
07. 05. 2011 07.13
Groza! Uboge živalce, ki skrbijo za našo prehrano. Z njihovim izumrtjem tudi nas ne bo več. Na svojem majhnem kosu zemlje ne kosim več, da se lahko redijo čmrlji in divje čebele, ki veselo srkajo cvetni sok.
winniewitch
07. 05. 2011 01.44
en bogi krompir pošpricajo da je belo kot da je padel sneg- eni kmetje SO bolani s temi pesticidi pika!
veselo-na-delo
07. 05. 2011 00.54
Se vidi kaj povzroča izumrtje- sevanje od kar je digi tv signal je umrljivost čebel se povečala. Kako lahko zdaj naenkrat toliko pomorov zaradi pesticidov??? Pa, a so prejšnja leta kmetje nič ni škropili poljščin samo letos??? Jas mislim da so tud enako in ni bilo takih katastrof. Pri nas v naše kraje tud vozijo čebele na pašo, pa pri nas kmetje prav tako škropijo pridelke in ni še nikoli bilo nobenega izumrtja prav zaprav še nisem nobenega čebelarja slišal da bi rekel da je nekaj z čebelami narobe še nikol in jih imajo pri nas vsako leto sicer pri nas ni takega sevanja ker smo bolj v dolinah kamor kateri koli signal kot tv, tako gsm mobitel signal in radijski signal komaj da seže.
alterego
06. 05. 2011 22.06
Tonček Balonček06.05.2011, 20:371 še en debakle naše vlade pa še res je! tisti Pogačnik je spet dovolil eno škropivo, ki ga je prejšnji kmetijski minister prepovedal...
Maček2
06. 05. 2011 21.52
naravnost grozno kaj se dogaja
MEDIORAZ
06. 05. 2011 21.35
Že tko smo reveži v Sevnici, samomori, brezposelnost, srčno žilne bolezni, po pa še to...
Spawn
06. 05. 2011 21.23
4. naslednje leto brez čebel ni pridelka...
Spawn
06. 05. 2011 21.23
1. s strupom špricaš ves pridelek 2. čebele se nažrejo strupa 3. čebele pocrkajo Kaj je tukaj težko razumet?
Tonček Balonček
06. 05. 2011 20.37
še en debakle naše vlade, skrajni čas je tza predčasne volitve. geslo bo: Volijo naj tudi čebele, nen le troti!!
devlon
06. 05. 2011 20.21
ja, zihr naravne smrti. vse je kr naenkrat kap zadela.
alterego
06. 05. 2011 20.13
če bomo dopustili uporabo gensko spremenjene svinjarije, potlej bomo doživeli take pomore čebel, da bo tole mala malca! škropiva za tiste genske rastlinice so šele morilska...