Slovenija

'Zaradi podpisa aneksa nekateri izstopili iz sindikata'

Ljubljana, 01. 10. 2010 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javni uslužbenci, ki ne stavkajo, so solidarni s stavkajočimi, je dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je prepričan, da konflikt med skupinami ustvarjajo mediji.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj poteka stavke ne želi komentirati, dokler traja, zagotavlja pa, da tisti, ki ne stavkajo, podpirajo stavkajoče. Po njegovem mnenju gre za nesrečno okoliščino, saj so sindikati imeli različne ocene o stanju v državi.

Kot je še pojasnil Štrukelj, v konfederaciji skupaj z delom sindikatov, ki stavka, delijo nezadovoljstvo nad ravnanjem vlade in njenim odnosom do socialnega dialoga. Ta je namreč dodana vrednost sama na sebi, je dejal Štrukelj, ki je tudi obsodil vsakršne pritiske na stavkajoče.

'Solidarnost prevladala nad nezadovoljstvom'

Obenem je predsednik konfederacije, ki je tudi glavni tajnik Sviza, spomnil, da so se v sindikatu večinsko odločili za podpis aneksa h kolektivni pogodbi. Štrukelj je pri navajanju razlogov za takšno odločitev izpostavil veliko število pisem sindikalnih zaupnikov. V njih so po Štrukljevih besedah iz občutka solidarnosti do tistih, ki so ostali brez dela, izrazili pripravljenost, da kljub nezadovoljstvu odložijo uveljavitev pravice do uskladitve plačnih nesorazmerij. Ob tem Štrukelj priznava, da je prišlo tudi do nekaterih izstopov iz sindikata zaradi nezadovoljstva z odločitvijo sindikata.

Štrukelj pojasnjuje, da gre pri podpisu oz. nepodpisu aneksa za dva pogleda na stanje v državi, pri čemer je bistveno, da ne pride do konflikta med delavci v javnem in zasebnem sektorju. Ta konflikt po njegovih besedah izrazito poglabljajo politični razred in lastniki kapitala.

Štrukelj pa tudi opozarja, da so s "solidarnostno gesto" pristanka na odlog uskladitve plačnih nesorazmerij želeli zavezati vlado k temu, da "nekaj svežega zraka", ki ga bo s tem dobila, nameni utrjevanju socialne države, zlasti javnega šolstva in zdravstva, in reševanju položaja najrevnejših. "Tu zahtevamo od vlade jasen odgovor, kako bo ravnala na tem področju," je dodal.

Odločitve o zamrznitvi stavke v delu javnega sektorja kljub nekaterim izjavam, ki so to še v četrtek zvečer nakazovale, deseturna pogajanja med vladnimi in sindikalnimi predstavniki niso prinesla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arena Zagreb
02. 10. 2010 11.43
@matr,... zaslužili so si delavci, .. zaslužili so si ljudje ki so danes na zavodu za zaposlovanje, ... Vi bi radi kar vam pripada... kaj pa ostali? Pripada upokojencem,... pripada ljudem, ki so danes brezposelni... kaj pa oni? Aja to te ne zanima.... sam vam pripada... in zato se pripraljeni, .... nagajat še tistim, ki delajo? Dej matr, matr, matr... laži komu drugemu, da ti gre za spoštovanje. Gre ti za denar, in misliš, da si ga lahko izsiliš... tudi gospodarstvo lahko izsiljuje... pazite, da ne bo gospodarstvo začelo štrajkati, ... boste hitro sami na zavodih... jasno?
matr
02. 10. 2010 11.27
ARENAZAGREB res se je za vprašat kdo nima spoštovanja NE GRE ZA PLAČE GRE ZA TO, DA SMO TO ŽE ZASLUŽLI ZATO BI SAMO RADI KAR NA PRIPADA RES NE VEM ZAKAJ TI JE TREBA STVARI VEČKRAT POVEDAT ...PA SO REKLI DA POLICAJI DOLG TUHTAJO,.
snifff
02. 10. 2010 11.04
Kje je pa semolič, kaj mu je Pahor rekel da naj bo sedaj tiho, ker JU štrajka? Ga je raje poslal štrajkat v EU.
Franc Zabukovec
02. 10. 2010 07.44
Tonček Balonček !! V veliko primerih ki jih navajaš ti dam prav, le nekaj pa ne štima. Na kruh ne čakaš 3 mesece, greš kupit šporhet ne čakaš 3 mesece, naročiš pivo, ga dobiš takoj, greš na bencinsko pumpo je bencin tam, itd. in v zelo malo primerih dobiš namest belega črn kruh, namest šporheta hladilnik, namest piva vino, in namest bencina mivko. kako je pa v državnih službah ????? torej bodimo realni. Štrajkat zato ker po tri in več mesecev ne dobiš plače ali zato ker ne boš dobil VIŠJE plače je bistvena razlika a ne
est
02. 10. 2010 07.38
Ukaz je prišel iz Murgelj in zetor se ne upa upreti."Ja po svojih pa ja ne bomo pljuvali". V torek ali sredo se bodo že ljubili in to bo velik uspeh sedanje vlade. Smo pa res kot elastika na........ jo nas kolikor hočejo, mi se pa med sabo kregamo.
Arena Zagreb
01. 10. 2010 22.32
Branimir Štrukelj, je zate to kar podpihuješ socialni dialog? In ti očitaš vladi, da ne vodi socialni dialog? Ja seveda, tebi pa že na čelu piše da si sposoben socialne dialoga, s katerim imenuješ stavko in izsiljevanje... in to podpihuješ.
Arena Zagreb
01. 10. 2010 22.30
@matr .. nego? Itak da ne za plače... za kaj pa pol... ma ne me smejat... ha ha, ta pa je dobra. Kaj pa za spoštovanje? Aham seveda. Zaslužite si ga s svojim delom, ne izsiljevanjem.
matr
01. 10. 2010 21.32
vsi se tak bunite, kak trpi narod. kot,da nismo nikoli prej čakali na kakšni upravni enoti ali pa drugje v podobnih službah. saj se štrajka tudi proti pokojninski reformi, ki nam je nakopala delati praktično do groba. PA ŠE TO SI ZAPOMNITE, DA NE ŠTRAJKAMO ZA VEČJE PLAČE
bca
01. 10. 2010 20.16
Štrukelj je modro tiho, ker imajo šolniki dovolj visoke plače in jim je vseeno, če jim jih zamrznejo. Toliko o solidarnosti Štruklja.
DKopše
01. 10. 2010 19.57
Tisti, ki je upravičeno nezadovoljen, ima pravico stavkati. Javni uslužbenci so ocenili situacijo in ugotovili, da jih Vlada vozi žejne čez vodo. V realnem sektorju bodo morali prav tako mobilizirati razum in na nek način zajeziti anomalije, ki se dogajajo v tem nesrečnem sektorju. Javni sektor pač ne more stavkati namesti njih. Slab je, če se sprijazniš s svojim slabim položajem, potem pa stresaš jezo na tistega, ki je začel ukrepati. Nočem navajati realnega sektorja, da naj začne stavkati, ampak najbrž bo treba razmisliti o tem. Tisti, ki kradejo realnemu sektorju, to lahko počnejo, ker jim Vlada to dopušča. Ne ukrepa z protitajkunsko zakonodajo in dovoljuje zlorabe še naprej. Spreglejte ljudje!!!! Izgovarjajo se, da bodo šli menedžerji v tujino, če jim bodo tukaj preprečili živeti na veliki nogi, česar si ne zaslužijo. Pa naj gredo, ampak prej naj vrnejo nagrabljeno.
Tonček Balonček
01. 10. 2010 19.01
Dandanes en upokojenec, ki ej pred 20 leti delal v "javenm sektorju", prejema večjo penzijo kot njegov naslednik na istem delovnem mestu plače! In zdaj slednji krade "realnemu sektorju" in davkoplačevalcem?? To je abotno!! Sicer pa vprašajte Viranta in Janšo, od kod njuni izračuni te "plačne reforme" v javm sektorju, ponosa sanjske ekipe ter Viranta osebno? Podobno je seveda tudi z vinjetami in sotalimi kukavičjimi jajci, vrednimi na stotine miljonov EUR!
Tonček Balonček
01. 10. 2010 18.58
Ne kradejo javni uslužbenci, ampak nadzorni sveti in managementi v "realnem sektorju"!
Tonček Balonček
01. 10. 2010 18.57
Nehajte fantazirati o t5em realnem sektorju, ljudje ne potrebujejo samo Murinih oblek in avtomobilskih prevlke, ampak tudi zdravstvo, nego, šole, policiste in še marsikaj! Če pač v Muri nsio sposobni prodati vseh sešitih oblek, tega pač ni kriv javni sektor in če Volkwagen ne proida dovolj avtov, tega ni kriva negovalka v dfomu starejših občanoc. Pa saj en kupujemo le štedilnikov in frižiderjev, plačujemop rudi podaljašpanje potnih listov, takse, gradbena dovoljenja, komunalne prispevke in še marsikaj, saj ni vse v javnem sektorju plačano iz davkov ter prispevkov, tudi bodjetja prejemajo davkoplačevalske subvencije, potems epa šopirijo, da vzdržujejo državo, tudi v teatrih so vstopnine in za vpis na magisterij je treba plačati šolnino! Noben dom starejših občanov ni zastonj, ampak košta 1000 EUR na mesec! Če si pač realni sektor ne zna organizirati sindikata, ki bi bdel vsaj nad plačevanjem pokojninskih prispevkov, naj sami sebe vprašajo, kakšen sindikat imajo, ne pa udrihati po javnem sektorju. To je primitivizem, podpira pa ga, jasno, tudi država!
mark50
01. 10. 2010 17.51
Nehajte že enkrat stavkat. Časi so hudi in samo vprašanje časa je ali bo realni sektor še lahko šlačeval tako drago administracijo. Napravite red v svojih vrstah, naženite tiste ki nič ne delajo ali zelo malo ali pa mlatijo prazno slamo. Tako boste dosti prišparali. In ko boste dokazali ( pokazali ) da ste se otresli balasta in da boste sedaj bolj koristni naši družbi , boste lahko dobili tudi višje plače. Pa to ne leti toliko na tiste službe ki so že sedaj kar pridne in morajo delati ker jih narava dela k temu prisili ( vzgojiteljice, učiteljice, medicinske setre in bratje, policaji , cariniki itd ) Ti si pravzaprav svojo plačo zaslužijo izven proračuna ( skoraj vsi ) . Tako slišimo ko tej vladi sponašajo zaposlitev negovalk v domovih za ostarele in v vrtcih, itd. Te si krvavo zaslužijo svoj denar in ga ne dobivajo iz proračuna. Jas za svojo mamo plačujem vsak mesec cca 1000 €. Tako da ne mešati jabolk in hrušk. TISTI ki so sami sebi namen. V upravnih enotah , v raznih službah, svetovalci za to in ono, aparat da te kap. Mnogi zavodi delajo kot so v socializmu. Obnašajo se enako. Za vsako delovno obvezo mora biti posebej ena oseba. kot da nebi mogla ena oseba opravljati dveh ali treh del , ker enega dela ni za 8 ur. Komuteri so naredili svoje , vendar se eni delajo kot da jih ni. Začudilo me je da so sodišča šele sedaj prešli na snemanje sej. Kot da smo v kameni dobi . Komputere uporabljamo že vsaj 30 let. Pol pa se čudimo da so zamude in so počasni. To bi moral biti 1.ukrep ko so izmišljali toplo vodo. To so itak morali napraviti. če bi pred 10.leti to uredili bi danes bili na tekočem. Žalostno da se take glave tega niso spomnili prej. Mislim da sodstvu to ni bilo v interesu. Jim je bolj pasalo lepo počasi delati in se ne preveč ubadati z malenkostmi. Čas pa itak reši številne zapletene primere.
Uroš Palhartinger
01. 10. 2010 17.42
Pahor pravi da protitajskunski zakon dela kolateralno škodo podjetjem. Money, Money, Money...
odbogaposlan
01. 10. 2010 17.13
paljčov zet iz muurgelj, štrajkbriher. sekretarka foruma 21, nekdanja sekretarka vlade LDS, izjavila: ne podpiram štrajka!
ribncan
01. 10. 2010 16.41
izdajalec delavcev v javnem sektorju
hrcekmuri
01. 10. 2010 15.54
BARABE VES Z ČAS STE KRADLI LJUDEM PA ŠE STAVKATE.NIMATE VEČ KOMU KAST.
3atlon
01. 10. 2010 15.49
Štrukelj Kučanov zet bo že naredil tako da bo prav za vlado...
blue-art
01. 10. 2010 15.47
pajtlerblanka Še malenkost o mojem nazoru svetovnem. Naj bo kot hočete, opozarjal sem prej, se je zgodilo, opozarjam sedaj, pa nič. Kakor želite. Sam vedno sprejmem nasprotovanje znanosti kot premoč slabegfa nad dobrim, potem pač prepustim unemu gor, da pelje stvari. ;)