Slovenija

Leto dni zapora zaradi posredovanja tujih delavcev

Maribor, 26. 08. 2013 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat mariborskega okrožnega sodišča je izrekel obsodilni sodbi zoper dva od obtoženih zaradi nedovoljenega dajanja in prejemanja daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6. Vsak je dobil po leto dni zapora, medtem ko Tovšakovo sojenje v tej zadevi še čaka.

Zastopnik poljskega podjetja Remak Marek A. Konfisz in Aleš Pangerc sta krivdo, da sta nedovoljeno prejela oziroma dajala darila pri gospodarskem poslovanju, priznala že na petkovem predobravnavnem naroku. Oba sta bila z dvodnevno prekinitvijo v priporu že od konca letošnjega februarja, sodišče pa jima je danes pripor odpravilo.

Aleš Pangerc in Marek A. Konfisz
Aleš Pangerc in Marek A. Konfisz FOTO: Mia Media

Ob tem je sodišče v celoti upoštevalo predlagane kazni specializiranega državnega tožilstva in Konfiszu ob zaporni kazni naložilo še 17.000, Pangercu pa 12.000 evrov stranske denarne kazni. Pol leta pripora jima je upoštevalo pri izrečeni kazni, preostanek pa bosta morala odslužiti vsak s po 360 urami splošnega koristnega dela.

Konfisz je bil vodja gradbišča pri gradnji šestega bloka Teš 6 in predstavnik podjetja Remak.
Konfisz je bil vodja gradbišča pri gradnji šestega bloka Teš 6 in predstavnik podjetja Remak. FOTO: Mia Media

Obtožnica je Konfisza, ki je bil vodja gradbišča pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in predstavnik podjetja Remak, bremenila kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja darila v vrednosti 1700 evrov in obljubo nadaljnjega prejemanja daril pri posredovanju tujih varilcev za projekt Teš 6, za kar je sicer zagrožena zaporna kazen do pet let.

Pangerc je deloval kot vmesni člen med nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in Konfiszom.
Pangerc je deloval kot vmesni člen med nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in Konfiszom. FOTO: Mia Media

Pangerca pa je obtožnica bremenila dajanja daril, zaradi česar je sicer zagrožena zaporna kazen do treh let zapora. Slednji naj bi sicer deloval kot vmesni člen med nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in Konfiszom. Skupna predvidena škoda, ki bi lahko nastala, če postopki ne bi bili ustavljeni, bi po ocenah tožilstva znašala 28.000 evrov.

Konfisz je danes v sklepnih besedah svoje dejanje obžaloval in obljubil, da bo v Sloveniji odslužil naloženo delo. Oba sta sicer zaprosila za nižje kazni, a je sodišče, ki je sicer upoštevalo nekatere njune olajševalne okoliščine, na koncu vseeno prikimalo tožilstvu. Predvsem zaradi dejstva, da sta se za svoje dejanje odločila v času že tako kriznih gospodarskih razmer v Sloveniji, ko je javnost na korupcijo še bolj občutljiva.
Hilda Tovšak, ki jo obtožnica bremeni nedovoljenega dajanja daril, se petkovega naroka ni udeležila zaradi zdravstvenih razlogov psihiatrične narave. Sodnica Vanja Verdel Kokol je tako nov predobravnavni narok zanjo razpisala za 5. september, isti dan je razpisan tudi predobravnavni narok za družbo Terbo.

Hildo Tovšak sojenje v tej zadevi še čaka.
Hildo Tovšak sojenje v tej zadevi še čaka. FOTO: Kanal A

Obtožnica je namreč poleg obtoženih Tovšakove, Konfisza in Pangerca obremenjujoča tudi za Uroša Plankarja, Aleša Maka, Darko Rudolf ter družbi Slavc in Terbo, saj naj bi po mnenju tožilstva vsi omenjeni sodelovali in vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril. Vsi omenjeni so kakršnokoli krivdo zanikali.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
27. 08. 2013 06.50
+1
Vsi omenjeni so krivdo zanikali.Dobili so najmanšo kazen,ki jo je možno izreči.Čudno,da jih niso oprostili?
lunatix28
26. 08. 2013 23.17
Upam, da, ko bodo opravljali družbeno koristno delo, bodo primerno etiketirani, da bo folk vedel kdo in zakaj to počne...
Koffetka
26. 08. 2013 19.51
+2
Kdaj bodo pa zaprli tistega Kožuharja iz Velenkovca on je navlačil cele avtobuse Srbijancev v Velenkovac Slovencem ppa uničil kariero..
krtaksn
26. 08. 2013 18.21
lol kaka kazen, In to je demokracija? Upam sodniki da dobro spite!
vrtojb
26. 08. 2013 16.13
Japi je vsaj malo po prstih dobu.
primusm74
26. 08. 2013 15.28
+7
Jaz tudi, jaz tudi, jaaaa..! Bom milijoncke pokradu, pol pa 2 meseca pometal ceste in dal par jurjev za kafe drzavi.. Podpisem takoj..
LAKOCEMO
26. 08. 2013 14.36
+6
ja premale kazne bo se kriminal se povecal
McMxL
26. 08. 2013 16.42
+1
Kriminal je tudi to, da ima nekdo tako polomljeno slovenščino, kot ti...