Slovenija

40 dni brez alkohola: boste izbrali alkohol ali sočloveka? Izbira je vaša

Ljubljana, 01. 03. 2017 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

S pokopom pusta se tako začenja postni čas in priložnost, da sodelujete v akciji 40 dni brez alkohola, ki bo trajala do 15. aprila. Preventivna akcija poteka v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, vi pa imate priložnost, da v teh 40 dneh stestirate vaš odnos do alkohola.

Akcija 40 dni brez alkohola, katere nosilec je Slovenska Karitas in poteka v sodelovanju z Med.Over.Net in Agencijo za varnost prometa (AVP), traja od 1. marca do 15. aprila. Organizatorji želijo k akciji pritegniti čim večje število posameznikov, družin in skupin, da zmanjšajo oziroma prenehajo uživati alkohol, prav tako želijo doseči, da posamezniki nikoli ne sodelujejo v prometu, če so pod vplivom alkohola.

Letošnji slogan akcije je 'Izberi prav. Bodi z mano.', z njim pa želijo poudariti predvsem ožje medosebne odnose kot najpomembnejše pri podpori posamezniku, da se odloči za zmanjšano pitje alkohola.

Letošnji slogan akcije je 'Izberi prav. Bodi z mano.', ki vas nagovarja, da se odpovejte alkoholu in se raje posvetite sočloveku.
Letošnji slogan akcije je 'Izberi prav. Bodi z mano.', ki vas nagovarja, da se odpovejte alkoholu in se raje posvetite sočloveku. FOTO: Thinkstock

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, povabljene pa so tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas je med drugim dejal, da preventivna akcija ni namenjena temu, da bi nehali piti, ampak gre za 40-dnevno spodbudo k zmernosti, saj je slovenski prostor zelo odprt alkoholu. To je potrdil tudi z osebno izkušnjo. "Že kot otrok sem bil vsak večer v družbi odraslih moških, katerih glavna aktivnost je bilo kartanje ob kozarcu vina. Otroci zaradi tega nismo mogli spati, mame so se jezile, za njimi pa so običajno ostali prazne steklenice in kozarci. Takšne so številne zgodbe otrok še danes. Zato sem zavzel stališče zmernosti in abstinence in na ta način izražam sočutje in solidarnost. Akcija je odlična priložnost, da v 40 dneh stestiramo naš odnos do alkohola. Vsak dan izbiramo, ali bomo izbrali alkohol ali sočloveka. Zato naj spomnim, da je izbira naša in skupaj smo močnejši," je dejal Jerebic.

Pitje alkohola je življenjski slog, ki pa lahko pri posamezniku privede v odvisnost, ki je bolezen. Ko oseba zapade v odvisnost, si brez opore zelo težko pomaga. Friderik Miro Lapanja, predsednik Zveze klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije

Nataša Sorko iz društva Žarek upanja pa je dejala: "Oseba, ki ima težave s pitjem alkohola, se s to svojo težavo ne zmore spopasti sama. Ko se odloči za življenje brez alkohola, potrebuje osebno, čustveno in strokovno oporo, podporo in pomoč kot tudi njeni najbližji družinski člani." Prav tako opozarja, da je naloga vseh, ki delujejo na področju pomoči, tudi ta, da informirajo in osveščajo o razsežnostih težav, ki jih ta opojna tekočina prinaša. "Razmišljati moramo o tem, kaj še lahko storimo, da bi manj družin trpelo zaradi pitja alkohola. In samo tako bomo uspešnejši pri svojem delu. Naš cilj pa je, da bi se v prihodnje pogovarjali o srečnih zgodbah, o zgodbah ljudi, ki jim je tudi akcija 40 dni brez alkohola pomagala do najpomembnejše odločitve, odločitve za življenje brez alkohola."

"Pitje alkohola je življenjski slog, ki pa lahko pri posamezniku privede v odvisnost, ki je bolezen. Ko oseba zapade v odvisnost, si brez opore zelo težko pomaga. Takih oseb ne smemo obsojati, ampak jim moramo pomagati. Osebe, ki tvegano in škodljivo uživajo alkohol, se lahko znajdejo v velikih socialnih stiskah, so osamljeni, z velikimi težavami, ki bi jih radi, pa jih ne morejo razrešiti. Ljudje drug drugega potrebujemo pri razreševanju kakršnihkoli težav, ne samo tistih, ki so povezane z zasvojenostjo. Zdravljenci in svojci, ki so vključeni v skupine zdravljenih alkoholikov, ki so že vzpostavili abstinenco in se urejajo, priznavajo, da brez pristnega sočustvovanja in podpore svojcev ter drugih bližnjih, ne bi uspeli pri vzdrževanju abstinence. Skupaj poiščemo rešitve, ki stremijo k boljšemu in bolj urejenemu življenju," pa izpostavlja Friderik Miro Lapanja, predsednik Zveze klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije.

Letošnji ambasador akcije je član ansambla Modrijani, Blaž Švab. "Modrijani smo začeli nastopati s 13 leti na koncertih in že zelo zgodaj smo spoznali, da alkohol in nastopi ne bodo šli skupaj. Vsako leto smo imeli 200 nastopov in če bi popili samo eno pivo … V dolgih letih nastopanja se to ne bi izšlo, zato smo se odločili in sklenili, da bomo na koncertih ostali pri vodi. Tega se vsi vseh 17 let držimo in lahko ponosno povem, da smo veliko mladim glasbenikom zgled, čeprav to velikokrat ni bilo enostavno, saj je alkohol z zabavami tesno prepleten," pripoveduje Švab in dodaja. "Zame so za mlade pomembne pozitivne izkušnje, zabave brez alkohola in želim si, da bi jih starši in učitelji spodbujali pri iskanju dejavnosti, ki jih osrečujejo in veselijo, vsaj toliko kot jih vzpodbujajo za dobre ocene. Prav tako bi jih morali več pohvaliti in jim pomagati razviti zdrave navade."

Zaradi pijanih voznikov lani 38 smrtnih žrtev ter 170 huje poškodovanih

Nikoli ne sodelujte v prometu pod vplivom alkohola, niti kot voznik, pešec ali kolesar.
Nikoli ne sodelujte v prometu pod vplivom alkohola, niti kot voznik, pešec ali kolesar. FOTO: Thinkstock
Akcija 40 dni brez alkohola je del aktivnosti izvajanja nacionalne akcije in nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013 – 2022, ki sledi dvema osnovnima ciljema. To sta zmanjšanje števila prometnih nesreč z soudeležbo alkohola in zmanjšanje števila mrtvih in hudo poškodovanih.

Na Agenciji za varnost prometa (AVP), ki se pridružujejo preventivni akciji, opozarjajo, da je alkoholiziranost še vedno eden  glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. "V preteklih letih lahko sicer spremljamo pozitiven trend zmanjševanja deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, vendar pa nam je lansko leto, ko se je število najhujših prometnih nesreč v povezavi z alkoholom ponovno povečalo, ponovno pokazalo, da je potrebno na tem področju nadaljevati in nadgraditi obstoječe aktivnosti," navajajo na AVP.

Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati tudi javni zdravstveni problem. Poleg nadzora in kaznovanja je zato izrednega pomena opozarjanje nanj, ozaveščanje in izvajanje številnih preventivnih aktivnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem in da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu, v vseh vlogah tako med vozniki kot tudi pešci in kolesarji.

V Sloveniji je alkohola v prometu še vedno preveč. Sprejemljiva je le ničelna toleranca, ki jasno sporoča, da je tveganje zaradi alkohola v prometu preveliko. Lani je namreč zaradi alkoholiziranosti povzročitelja umrlo 38 ljudi, 170 je bilo huje poškodovanih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša skoraj 10 odstotkov, povprečna alkoholiziranost pa je izredno visoka, več kot 1,4 promila. Verjetnost povzročitve prometne nesreče je pri alkoholiziranosti 1,1 promila skoraj 20-krat večja v primerjavi s treznim voznikom.

Ne pozabite!

Alkohol v prometu je eden glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči. Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psihofizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu. Zato nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, niti se ne vozite z voznikom, ki je užival alkohol. Pomembno je, da se zavemo, da je tudi pri pešcih in kolesarjih alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-zvitisir-
02. 03. 2017 19.04
ne vidim razloga zakaj nebi pil alkohol. Vi ki ne pijete, ali živite bolje kot jaz ki spijem kak špricer na teden al pa se ga enkrat na 3 mesece napijem?al kaj je zdaj to moderno, da zavračaš alkohol? oz. povejte mi en pameten razlog zakaj nebi pil alkohola???
felix58
02. 03. 2017 18.59
super....torej, če se vrežem z nožem nč alkohola, ampak pol litra slivovce, da prenesem bolečine, super ni kaj dodati, mogoče še malo šnopsa
Uporabnik113089
02. 03. 2017 17.49
Štiri dni brez alkohola mi je enkrat celo ratalo, a 40 dni brez alkohola!? Bognedaj!!!
brabusednet
02. 03. 2017 15.00
Naš župnik je reku 40 dni brez seksa teško vzdrži.
Opazujemvas
02. 03. 2017 14.14
+1
40 dni brez alkohola, brez problema.
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 13.30
+3
V parlamentu in delavnih mestih obvezni alkotesti.
felix58
02. 03. 2017 19.00
kaj so parlamentarxci spili že ves alkohol...no pol pa naj čakajo na prvo tuklo
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 09.39
+2
Da ne bodo samo kadilci na udaru. Treba uvesti nov alkoholni zakon. Pijance na javnih mestih strogo obravnavat. Dodatno obdavčit alkohol in prodajalce. Omejiti pridajo alkohola. Na embalažo dati slike uničenih možganov in jeter, kake napise itd.
-zvitisir-
02. 03. 2017 19.12
s kako pravico boš ti meni govoril, kdaj, kje in koliko bom jaz pil? seveda v primeru da nikogar ne ogrožam. Potem imam jaz pravico, da ti prepovem s psom na sprehod, ker me je strah psov, tako kot tebe očitno pijanih ljudi. Vse z živobarvnimi oblačili, pa dodatno obdavčit, ker je možnost da sprožijo epileptični napad kakemu navzočemu...mislim, kake mate eni...bolano!!!
Piškica
02. 03. 2017 09.33
+8
Men se že tko dostikrat naredi da ne popijem kapljice alkohola po več mesecev skupaj... Tako da se jaz te akcije ne grem, podpiramo jo pa...Moj mož, k pa redno pirčka tanka bi se pa lahko...
slosinger
02. 03. 2017 08.06
+5
Kaj pa po 40-ih dneh,potem pa spet alkohol.Ce se mu ze odlocis odreci,potem se daj za zmeraj.
rdeč alarm
01. 03. 2017 23.43
+3
Sočloveka ne morem spiti. Spet žeja...
tepee
01. 03. 2017 22.23
+2
200.000 pijancev v Sloveniji je katastrofa in to nacionalna,zato mislim,da se v 40-ih dneh ne more noben od teh odreči alkoholu.Pijanci za volanom s cest,kajti na cestah se bomo pobili z divjanjem in alkoholnimi hlapi.
Jamallllll
01. 03. 2017 22.30
+5
ja, ker drugač nimaš problemov, to ti je zadnja postaja pred popolno srečo
Jamallllll
01. 03. 2017 21.53
+13
kdor ga danes pije naj da +, ajmo mehkuzci
txoxnxy
01. 03. 2017 21.44
+10
Brez sexa bi normaln človek še zdržal a brez kupice žlahtne kapljice se pa ne da ! Za zdravje , nazdravje !
Jamallllll
01. 03. 2017 21.40
+5
kolk so ti ljudje plačani in kdo jih plačuje da solijo pamet okoli?
kaslc 1
01. 03. 2017 21.28
+13
zakaj pa ne prepoveste alkohola?jst vm zakaj-ker je najcenejse se ga v parlamentarnem napiti
AlternativeFacts
01. 03. 2017 21.22
+5
Ni panike, del države bo za teh 40 dni prešaltal na šmarnico...
MalaZaba
01. 03. 2017 21.03
+22
Izbral bom oboje in s sočloveki šel na pivo.
Jamallllll
01. 03. 2017 20.48
+9
btw pijani vozniki vliko prispevajo v državno malho, tako da si država v resnici ne želi preveč treznosti
Heretik1
01. 03. 2017 20.48
+9
Zdaj sem pa tudi jaz sklenil, da se bom postil. Za 40 dni se bom odpovedal brezalkoholnim pijačam, ter sadju in zelenjavi!
mackon08
01. 03. 2017 20.48
+20
Ko bodo politiki 40 dni brez neumnih dejanj, bom jaz 40 dni brez alkohola. Se že naprej ve kaj bo.