Slovenija

FOTO: 'Preživljali smo težke trenutke, ..., ker nam je pokalo dobesedno nad glavami'

Ljubljana, 05. 02. 2014 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Drevesa, ki zaradi žleda padajo kot za stavo, ogrožajo tudi številne domove. Po večini v teh primerih ukrepajo gasilci, ki odstranijo drevesa, v nekaj primerih pa je bilo treba prebivalce domov, na katera so drevesa že padla, preseliti. Oglasila se nam je bralka, ki se ji je drevo podrlo na hišo.

Na Zavarovalnici Maribor pojasnjujejo, da škodo, ki je nastala na objektu kot posledica padca drevesa, krije riziko "padec drevesa" in ga je možno zavarovati v okviru OPA! premoženjskega zavarovanja z osebno in pravno asistenco ter asistenco doma. Škoda, ki jo na samem objektu zavarovanja povzroči žled, je v Zavarovalnici Maribor krita iz naslova rizika "teža snega, žled" v okviru OPA! premoženjskega zavarovanja.

Na naše uredništvo se je danes obrnila bralka Nuška, ki živi na Vrzdencu pri Horjulu. Zaradi žleda je na hišo njene družine padlo drevo, ki je povzročilo kar nekaj škode. "Preživljali smo težke trenutke, ure, dneve, še najhujše so bile noči, ker nam je pokalo dobesedno nad glavami. V prvi noči so postopoma padla štiri drevesa, veje pa so prebile strop," je zapisala. Veje so uničile večji del strehe in prebile strop. Na pomoč so prihiteli gasilci, ki so padla drevesa odstranili, streho pa pokrili s folijo. Kljub temu še nekoliko zamaka, sicer pa je pomagal tudi lokalni obrtnik iz Horjula, ki je z dvigalom odstranil še ostala drevesa, ki so ogrožala hišo.

"Štiri dni smo bili odrezani, ostali brez elektrike,ogrevanja in telefonskih povezav. Kot je delno razvidno iz slik,je to nastalo zaradi žleda, tudi sami smo storili vse, da ne pride še do večje škode," je zapisala. 

Težave tudi drugod po državi, nekateri so morali domove zapustiti

Sicer po državi drevesa ogrožajo še številne stanovanjske hiše. Včeraj so gasilci posredovali v Semiču, kjer se je drevo malo po 14. uri podrlo na stanovanjsko hišo in poškodovalo del strehe. Drevo so odstranili poškodovani del strehe pa zaščitili s folijo. Tudi v občini Ljubno so gasilci odstranili drevesi, ki sta poškodovali stanovanjsko hišo in gospodarski objekt. V Kranju pa so včeraj odstranili drevo, ki je padlo na lopo.

Drevo padlo na hišo
Drevo padlo na hišo FOTO: Kanal A

V občini Slovenj Gradec je na Brdinjah padlo drevo na vikend, v katerem ni bilo nikogar, in ga poškodovalo. Gasilci skušali priklicati lastnika, a ni bil dosegljiv, zato bodo pomoč nudili kasneje. V Selah, prav tako v tej koroški občini, pa se je na drevo podrlo na stanovanjsko hišo. Gasilci so ga odstranili.

Drevo padlo na hišo
Drevo padlo na hišo FOTO: Kanal A

V vasi Sovodenj nad Gorenjo vasjo pa je družinsko večerjo že v soboto prekinil glasen hrup. Na streho njihove hiše se je namreč podrla smreka, ki je končal v sinovi sobi. K sreči je družina v tistem trenutku jedla v spodnjih prostorih, saj bi sicer lahko smreka sina ubila. Družino so gasilci začasno namestili v gasilskem domu, občina pa je kasneje uredila, da se je družina začasno preselila v Gorenjo vas. Domove so morali zapustiti tudi v Zgornji Savinjski dolini.

Številna drevesa še vedno ogrožajo domove

Danes so drevesa po poročanju uprave za zaščito in reševanje ogrožala hiše v Novem mestu, Kranju, na Jesenicah, na Cerkljah na Gorenjskem, v Radovljici, v Vuzenici, Slovenj Gradcu, Črnomlju, Škofji Loki, v Račah, v Ravnah na Koroškem in Domžalah.

Že včeraj in predvčerajšnjim so gasilci zardi dreves, ki so ogrožala stanovanjske hiše, posredovali v Celju, na Jezerskem, v Slovenj Gradcu, Krškem, Dravogradu, Ljubnem, Mokronogu, v Šentjurju, Zrečah, Kranju, Potočah, Bohinju, v Mozirju, Cerknici, Slovenski Bistrici in Braslovčah. Veliko dela pa so imeli tudi v ponedeljek.

Drevo padlo na hišo
Drevo padlo na hišo FOTO: Kanal A

Drevesa padala tudi na vozila

Padla drevesa so precej nevarna tudi za voznike. Samo včeraj so na območju policijske uprave Celje obravnavali dve nesreči. Prva se je zgodila malo po 11. uri na relaciji Plešivec-Graška gora. Drevo je padlo na sprednji del kombiniranega vozila in je lažje poškodovalo voznika, ki so ga morali s tehničnim posegom rešiti gasilci PGD Velenje. Okoli 15. ure pa je večje drevo padlo tudi na osebno vozilo na cesti Boharina-Skomarje. Tudi v tej nesreči je voznik utrpel lažje poškodbe. Posredovali so gasilci PGD Zreče, ki so drevo odstranili.

Po vsej državi pa imajo podobne težave zaradi vremena tudi ljudje, za katere še nihče ne ve, kako hudo jim je. Še vedno je namreč od sveta odrezanih precej krajev. Eden takšnih je tudi Podlanišče pri Idriji. Tam so že šest dni brez elektrike, ceste do tam pa so neprevozne. "Samo agregat bi", nam je danes od tam sporočila bralka Jana.

Fotgrafija, ki jo je poslala bralka Eva z Gabrške Gore.
Fotgrafija, ki jo je poslala bralka Eva z Gabrške Gore. FOTO: Bralka Eva

Oglasila pa se je tudi bralka Eva, ki je zapisala, da so bili tudi na Gabrški Gori pri Škofji Loki odrezani ves vikend. "Voziti po cestah ni bilo varno. Drevesa so se lomila kot domine. Ves čas smo le poslušali grozne zvoke lomljenja dreves in upali, da se  ne odlomi kakšno nad nami. V nedeljo nekaj časa in v ponedeljek ves dan smo bili brez elektrike," je zapisala. Dodala je, da se jim je meso v zamrzovalnikih odtajalo in, ker niso mogli kuhati, so si kosilo pripravili kar zunaj na žaru. To je bil edini vir tople hrane. Priložila je tudi fotografijo.

Rdeči križ: Večinoma so pomagali svojci

Za takšne primere smo se obrnili tudi na Rdeči križ Slovenije. Boris Plavšič, ki je član upravnega odbora RKS, je povedal, da takšnih primerov, kjer je bilo treba družinam, ki živijo v objektih, neprimernih za bivanje, ni veliko. Večinoma so bili takšni težavi rešeni s t.i. solidarnostno pomočjo, kar pomeni, da so jim pomagali sorodniki, prijatelji ali znanci. Je pa povedal, da Rdeči križ za ogrožena območja zbira hrano in oblačila.

Včeraj je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan povedal, da ljudje za življenjsko nujne klice uporabljajo številko 112, saj je ta zelo obremenjena. Za ostale potrebe pa bi se morali najprej obrniti na občine in župane, ki bodo za pomoč zaprosili državo. "Mi jim bomo pomagali po vseh svojih močeh," je dejal Šestan.

Po tej poti bi želeli pozvati še vse, ki so odrezani od sveta, pa se o njih ni še nič govorilo. Če imajo to možnost, se nam lahko oglasijo prek spodnjega obrazca, lahko pa tudi pišejo na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si. Z objavo njihove zgodbe jim bomo skušali pomagati tudi mi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan09
06. 02. 2014 21.01
+3
Za odpravo katastrofalnih posledic naravne nesreče , ki se je zdaj zgodila pri nas , je država namenila 300 000 Eur iz njenih rezerv . . Ko je bilo "treba" poslancem in državnem svetu nabavit najnovejše Laptope in Tablične računalnike , ki jih marsikdo od politikov sploh ne zna uprorabljat - pa ta ista vlada ni škrtarila ,čeprav nas je cena nabave le-teh stala tudi do 50x več denarja. Pač za državljane ni denarja - za njihove pijavke (parlament , DS in politike ) pa je denarja več kot dovolj - SRAM ME JE TAKE DRŽAVE !
pesnitev
06. 02. 2014 16.42
-4
Mi Slovenci javkamo in prosimo za pomoč, Avstrijci pa pridno s helikopterji letijo nad krošnjami dreves in veter, ki ga ustvarja elisa, odstranjuje žled in sneg! Mi smo res še 1000 let pred leseno žlico!
Fifi 24
06. 02. 2014 18.25
+2
kako je lepo imeti tako pametne slovence ...ja nad drevo ki KOMAJ drži težo leda pripelješ helikopter ki potem na drevo s tlakom stisne še dodatno težo in drevo se ne zruši kje pa loool led ki OBJEMA veje od straha kar poskače dol....bravo
ginem
06. 02. 2014 10.43
-5
Mja... Js tud tle ni elektrike jao... Pa hotu ps4 zdej tle spilat k stara kupila... Matr tud zdej čist bed tle jao
tapunkljast
06. 02. 2014 07.44
-2
a bodo grešniki mogli k maš v nedeljo če bo ledeno far bo zaston čakal polne puščice
punca08
06. 02. 2014 08.47
+4
Fifi 24
05. 02. 2014 22.11
+2
"NAŠA" VOJSKA za razliko od okupatorske JNA ni namenjena delovanju v posebnih razmerah vsi naši sovražniki namreč ogrožajo Slovenijo samo ob lepem sončnem vremenu na ravnini z lepo angleško travico kjer se napadajo ko se vreme poslabša prekinejo napad na Slovenijo in počakaj na izboljšanje vremena ob hujših vremenskih katastrofah pa pobegnejo domov.... tako je naša Slovenija popolnoma varna !! PODPIS : Vrhovni poveljnik Maneken in Obrambni minister Sokol
badi 27
05. 02. 2014 23.53
+1
Pri tem pa poudarja, da vojska sama ne more na teren, niti jih ne more kar tako poklicati civilna zaščita: "Njihova pomoč je odvisna od zahtev oz. potreb, ki pa nam jih posredujejo lokalne skupnosti." Spomnil je, da so že v ponedeljek pozvali vse organizacije, ministrstva in druge organizacije, naj jim pošljejo podatke o svojih potrebah, in te so tudi realizirali. Presenetil pa ga je predvsem odziv občin: "Odziv občin je bil presenetljivo slab, saj se jih je odzvalo štiri, pet."
hotchilipoper
06. 02. 2014 08.15
+1
fifi ima prav,vojska se je šele včeraj zganila,ker so 4 dni delali načrt
Bandit2
06. 02. 2014 12.30
+1
Bandit2
06. 02. 2014 12.42
+3
Človek vas foušne negativce več ne zastop !!!!! po eni stvari vsi pljuvate čez vojsko, kako se zapravlja(drugod se bistveno več in to pod mizo) itd....in kako jo ne rabimo in je za ukinit........po drugi strani ste pa spet glasni, ja kje pa je zdaj vojska???? Sam naš sistem je tako naravnan, da je vojska -vojska takšna kot je!!!! Vojska bi mogla bit ornk al pa nč, če mene vprašate in ne neki na pol !!!! Je pa interes države in zakon tako napisan, da je podrejena , ko do česa pride Civilni zaščiti
Bandit2
06. 02. 2014 13.47
+4
ma nehite že s to vojsko, ker ste čist dolgočasni???? rajš se vprašte kje je policija pa carina itd????? A so oni pristojni za te zadeve, da pridejo pomagat???? hm...... :))))
GODFATHER3
05. 02. 2014 21.50
+9
mi smo pa od četrtka brez elektrike in še vode nam od časa do časa zmanjka nimamo agregata umivam se iz lonca ki ga dam na ogenj da sse voda segreje jaooooo pa še do nedelje ne bomo meli štroma sem delal po terenu kot prostovolni gasilec po cele dneve ko sem prsu domou sem se pa umiu z piskrom vode :(
zbor
05. 02. 2014 23.07
+8
Če ste kje v okolici Kranja vam posodimo agregat moči 2,4kw
Anni53
06. 02. 2014 06.59
-2
anittka
06. 02. 2014 18.24
+1
?unta
05. 02. 2014 21.10
+7
ZA JUGO SI PORAVNAL VSE ČEKE IN NABAVIL FASINGO ZA CELI MESEC IN ŠE OSTALO TI JE DENARJA ZA PRIŠPARAT ZA DOPUST.KAKO PA JE DANES. DAŠ VELIKI LONEC V MALEGA IN KUHAŠ
orel4
05. 02. 2014 20.26
+15
Če ni solidarnosti kako bi preživeli ti ljudje vsaka čast gasilcem gorski reševalni civilni zaštiti pa še bi lahko našteval.Jaz živim v mestu ampak rojen sem bil na podeželju pa vem kako je če je bilo veliko snega pa brez elektrike.kakršno je pa v v eneindvajsetem stoletju tega pa človek res ne polni.Vsi ki pomagate tem ljudem samo čestitke.Vsaj v nečem smo si enotni.
pesnitev
06. 02. 2014 16.46
Res bravo, gasilci! Oni meščani in tistih 90 parlamentarcev tega ne razumejo. SDS pa se bojuje proti ideološki ujmi, ki jo sama ustvarja...
kemakol
05. 02. 2014 19.42
+2
JAVNIH SLUŽBH 30 % VOJSKA 50 % POLICIJE 30 % BORZE 20 % ZAVODA 20 % TO JE NA TISOČE LJUDI KATERI SO PROSTI . VI PA IZ GOSPODARSTVA KATERI MAJO HVALOBOGU DELO NA ČIŠČENJE VEJ LEDU ITD GROZA
materjek123
05. 02. 2014 18.19
+16
sedaj se vidi da za motorno žago lahko prime vsak kdor hoče, ko je vse normalno pa inšpektorji kar kazni pišejo če slučajno kdo ni imel ustreznega dovoljenja za rokovanje z motorno žago v gozdu.V takih primerih pa ni inšpektorjev nikjer ker oni pa sigurno imajo vsa pooblastila da bi lahko z motorkami počistili neprehodne ceste.JIH NI NIKJER.
Bandit2
06. 02. 2014 12.48
+2
Drgač tud Gasilci nimajo vseh tečajev in potrdilov za rokavnje z različno opremo......tko da je to dost žalostno in neumno ......da vojak pa kao ne sme žagat......a doma pa lohk požagam pol svoje hoste, na šiht pa neb smel?????? Zato pa je tko ker se preveč dela po papirjih ,preveč govori in čist premlalo NAREDI!!!!!! Je pa res če se vojaku kaj naredi ne bo odškodnine, ker je tko dobr zavarovan,v primerjavi z Gasilcem....
brabusednet
05. 02. 2014 18.10
+26
Sam sem imel 8 m od hiše najmanj 15m visoko lipo in je bila zelo lepa.Ker v zadnjih letih vedno več hudih naurij z močnim vetrom,sem jo s teškim srcem podr.Ne vem kaj bi bilo v tem žledu,če ne bi se podrla ali kakšen vrh odlomilo in padlo na hišo.Malo je treba tudi prej mislit preden se zgodi nesreča.
štajerci
05. 02. 2014 17.53
+38
žalostno je to da še nekateri ker pljuvajo po gasilcih!!
wolfterier
06. 02. 2014 09.48
+3
Tudi po vojakih ni treba.Precej pomagajo,je pa res,da se vojska ne odziva kar čez noč na civilne zadeve.Pač zakoni in predpisi.
Bandit2
06. 02. 2014 12.40
+1
BRAVO ''wolfterier !!!!!! Povej jim kar jim gre, sicer pa folk tega ne zastop zato pa zako pljuvanje po vsem iz same foušije.
missyelliot
05. 02. 2014 16.31
+6
Admin prosim skenslaj (ascension) ,ker njegovi komentarji so No Coment.
missyelliot
05. 02. 2014 18.35
+1
pesnitev
06. 02. 2014 16.47
Res bravo, gasilci! Oni meščani in tistih 90 parlamentarcev tega ne razumejo. SDS pa se bojuje proti ideološki ujmi, ki jo sama ustvarja...
Job Tišler
05. 02. 2014 15.56
+8
Mislim da zaradi takšnih reči rabimo optiko po vsej Sloveniji in elektriko pod zemljo !? Drugače pa res grozno ta žled...vsak dan so minimalno podrta 3 drevesa na naši cesti v dolžini caa. 2 Km
Bolha Velikanka
05. 02. 2014 21.01
+3
Bo prsu potres pa tist nau dobr... Vse je za neki dobr, za kj druzga pa ne...
01xxy
05. 02. 2014 15.29
+35
Ali so Šešoku že splužili parkirišče, da bo lahko pobiral parkirnino?
asdfghjklqwertz
05. 02. 2014 15.29
+4
Bogi ljudje ... Komaj danes sem slišal kako je slišati to pokanje, ko se je led začel topiti ... Na vzhodu države, oz tu kjer sem jaz doma, ni bilo nič škode, niti gasilci nismo rabili nikjer posredovati.
wolfterier
05. 02. 2014 15.46
-5
Poleti bi lahko malo pogledali okoli sebe.Kje visijo veje nad hišo,nad žicami,nad železnico...bilo bi precej manj škode.Če bi obrezali veje,ki štrlijo proti objektom,bi drevesa padla drugam.
matdej
05. 02. 2014 15.55
+3
ti pogedaš okrog sebe???...kaj misliš če obrežeš vejo,da bo drevo padlo drugam...če pa nisi lastnik gozda pa itak nesmeš žagat brez dovoljenja lastnika
asdfghjklqwertz
05. 02. 2014 16.17
+6
niti takrat ne smeš, ker ti more "znak" za žaganje dati država ... saj veste ... štempel pa to ..
fujjjjjj
05. 02. 2014 16.30
+4
.Wolterier,če je smreka visoka 20 m ali več in je v bližini hiše se moraš zavedat da bi potem moral vsaj 20 m okrog objekta vse požagat
matdej
05. 02. 2014 18.04
+1
če ti dajo "štempelj" sami smo doma v bližini gozda,ki je obdan z smrekami,lastnik gozda je hotel požagat smreke in ni dobil dovolenja,zdaj pa samo lahko gledamo kaj sebo zgodilo,ko je toliko leda in snega na drevesih...
asdfghjklqwertz
06. 02. 2014 05.47
+2
A ti misliš, da kdo tu v naši okolici čaka na te državne lopove? Greš v gozd, pa podereš drevo tako, kakor si od neandertalca lahko počel, pa vse do tega zakona ... Tako smo kot incijanci počasi - država nam bo vse pokradla.
wolfterier
06. 02. 2014 09.52
+1
Zagotovo drevo pade tja,kjer je bolj obteženo,to ve vsak otrok.Če odžagaš nekaj vej te ne bodo zaprli,boš pa rešil hišo.
asdfghjklqwertz
06. 02. 2014 14.28
-1
Ne, vem, ali ste že kdaj kateri tu podirali ali nekateri veliko govorite, pa nič ne veste - predvsem blokarji znajo biti pri gozdarskih in kmečkih opravilah najbolj pametni ... Če drevo stoji ravno, pade točno tja kamor hočeš da pade, če jo podžagaš pravilno. Če drevo visi, ti veje ne bodo rešile smer padca, ampak bo padlo točno tja, kamor visi, razen, če kdo na drugi strani vleče s traktorjem. Skoraj vsako drevo lahko pade, kamor hočeš, nekje pač rabiš pomoč traktorja, nekje pa samo pravilno podžagan got. Moj stric je sicer gozdar, ki je 37 let delal v avstriji po gozdovih, in to med samimi hribi, kjer si mogel hoditi navzgor po vseh štirih in biti privezan, da nisi dol padel ... in ko sem še bil mlad, sem ga zajebaval, da drevo zna vsak podreti, se je zadrl nad mano, je postavil dva štila od macole v razmaku enega metra, in drevo je padlo točno med ta dva štila ... ko sem probal to parkrat sam narediti, sem za celi meter zgrešil ali pa polomil štil ... Podirati moraš znati, ni to tako enostavno, kot voziti avto, na primer.
Generation X
05. 02. 2014 15.26
+8
Enim je spet padla sekira v med. Zdaj bodo služili preko javnih naročil z materijalom za obnovo daljnovodov.
aghr
05. 02. 2014 15.18
+1
Marsikdo od nas je preživljal težke trenutke te dni, sploh tisti, ki imamo visoka drevesa ob hišah. Enim so padle veje, celo cela drevesa na streho, mnoge je bilo strah, da ne bodo padla drevesa na streho. Sreča, da so bili gasilci na terenu. Podoba Slovenije se bo precej spremenila zaradi tega izrednega dogodka. Samo upajmo, da ne bo postalo kaj takšnega prihodnje zime nekaj povsem običajnega, že tisti lanski obilni snežni metež je marsikaj podrl, samo tale žled letos veliko več kot lanska debela snežna odeja. Na srečo bo vsak dan topleje, žleda bo konec, samo škode pa res, žal ogromno.
Sistemskakorupcija1
05. 02. 2014 15.03
+25
Primitivni komentarji res niso vredni za objavo. Gasilci so povečini prostovoljci, ki jim še njihovi delodajalci očitajo, ko jih ni na delo, ker želijo pomagat sočloveku. Zdravniki imajo hvale vredno delo, a so za to plačani, po večini tako, da dopoldan pregledajo pacienta in ga naročijo, naj pride popoldan v njihovo zasebno ordinacijo, za dopoldansko delo pa si na račun davkoplačevalcev nabijejo toliko nadur in dežurstev, da ko vse skupaj sešteješ, res dobiš vtis, da so nadljudje, saj imajo v enem mesecu nadur in dežurstev za tri mesece skupaj!!!! Imamo tudi poklicne gasilske zavode, ki jih je 13 v celi državi, skupaj pa je zaposlenih v njih 400 gasilcev in po mojem mnenju je to tistih 400 kao vojakov, ki jim je jakič posodil mehanizacijo od vojske. Toliko o tem, država laže pri bankah, laže pri kreditih, laže pri nepremičninskem davku. A ste res tako naivni, da vam bodo ob naravni nesreči podali pravilne podatke? Samo sanjamo lahko, pa tudi iz ZOO niso pobegli samo risi, nič bat.....
Anonym0use
05. 02. 2014 15.27
+2
simply.b
05. 02. 2014 14.51
+32
Pri nas smo že od sobote brez elektrike. V nedeljo so nam priipeljali agregat da oskrbuje 15 hiš čez dan, danes smo dobili internet in tv, da lahko vsaj kaj več zvemo, kaj se dogaja. Iz vojašnice v bližini ni bilo enega vojaka ali koga od nadrejenih, da bi vprašali, če je potrebno komu kaj pomoči , pa je kar nekaj tegob z 80 cm snega. Kup drevja podrtega!! !!! Toliko o državi in vojski !!! Pa naj jamrajo, kako jim je hudo v toplih vojašnicah !!!
Sistemskakorupcija1
05. 02. 2014 15.05
+11
Če že nimajo mehanizacije in niso usposobljeni za žaganje dreves, potem bi lahko poprijeli z rokami lopate in šli v akcijo. Tudi samoiniciativna orgavizacija bi bila dobrodošla, sami bi lahko predlagali ministru, kaj bi delali, vsak od vojakov kaj zna, in nesreča bi bila dosti bolje, hitreje in učinkoviteje sanirana. Tako pa so laepo na toplem v vojašnicah, kot praviš.....
Sistemskakorupcija1
05. 02. 2014 15.06
+15
In pri nas tudi ni elektrike že pet dni, gasilci delajo noč in dan, celo promet usmerjajo medtem ko delajo in žagajo drevesa ob poteh in cestah, policajev pa od nikoder....
hondica
05. 02. 2014 16.07
+1
Vojska je preveč zbirokratizirana, okupator bi se samo sprehodil do Ljubljane, če bi se mu zahotelo.
9201950313
05. 02. 2014 16.16
-2
badi 27
05. 02. 2014 23.52
+1
Na terenu jih je toliko kot jih je poklicala vlada. Pa kaj misliš, da lahko kr sami zaštartajo stroje in grejo? Sicer pa vas večina tuli ves čas "ne rabimo vojske"... zato je količina mehanizacije za vojsko minimalna. In to kar imajo, je na terenu. Še to vam je bilo preveč. A zdaj bi pa vi vojsko a?
badi 27
05. 02. 2014 23.52
+1
Pri tem pa poudarja, da vojska sama ne more na teren, niti jih ne more kar tako poklicati civilna zaščita: "Njihova pomoč je odvisna od zahtev oz. potreb, ki pa nam jih posredujejo lokalne skupnosti." Spomnil je, da so že v ponedeljek pozvali vse organizacije, ministrstva in druge organizacije, naj jim pošljejo podatke o svojih potrebah, in te so tudi realizirali. Presenetil pa ga je predvsem odziv občin: "Odziv občin je bil presenetljivo slab, saj se jih je odzvalo štiri, pet."