Slovenija

Zaradi ošpic ena oseba hospitalizirana

Ljubljana, 11. 07. 2011 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji so v zadnjem času zabeležili nekaj primerov okužb z ošpicami. Zaradi bolezni so v UKC Ljubljana eno osebo hospitalizirali, a ni v kritičnem stanju. Možno je, da zboli tudi cepljena oseba, a kot pravijo v UKC, je to zelo redko.

Ošpice
Ošpice FOTO: POP TV

Kot smo že poročali, v Evropi in tudi v Sloveniji razsajajo ošpice. Trenutno je v ljubljanskem Kliničnem centru hospitaliziran le en bolnik, ki pa ni v kritičnem stanju, so nam sporočili iz UKC Ljubljana.

Ošpice so sicer v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenosti več kot deset let sploh nismo imeli. Letos so prvi primer zabeležili aprila, ko je bil zaradi ošpic v bolnišnico sprejet slovenski državljan, ki je pred boleznijo pet tednov živel v tujini. Še nekaj primerov ošpic so zabeležili v prejšnjem tednu. Oboleli, ki proti ošpicam niso bili cepljenih oziroma jih niso preboleli, so se okužili v tujini, potem pa so okužbo razširili tudi v svojo okolico.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) svetuje vsem, ki bodo med dopustom potovali v Evropo in še niso preboleli ošpic oziroma niso bili cepljeni, naj se cepijo pred potovanjem.

Na vprašanje, ali je možno, da zboli tudi oseba, ki se je cepila, v UKC odgovarjajo, da je sicer možno, a se zgodi zelo redko.  Ob tem pa poudarjajo, da so problematične predvsem tiste osebe, ki so prejele le en odmerek cepiva. “Na splošno pa velja, da osebo, cepljeno z dvema odmerkoma, smatramo za zaščiteno, “ poudarjajo v UKC.

V Sloveniji je bilo obvezno redno cepljenje z enim odmerkom cepiva od leta 1968 do 1978. Zatem je bilo do leta 1990 obvezno cepljenje z dvema odmerkoma cepiva, od leta 1990 pa je kombinirano cepljenje.

Kaj pa zaposleni v UKC, ki niso bili cepljeni in pridejo v stik z bolnikom? V UKC pravijo, da mora zdravstveni delavec, ki ni bil cepljen, prejeti cepivo v roku 72 ur od stika z bolnikom. Predpisi tudi velevajo, da je treba nezaščitenega zdravstvenega delavca odstraniti iz delovnega mesta 5 do 21 dni po stiku. Problem bi nastal, če bi bilo več takih, pravijo v UKC. Domnevajo pa, da je nezaščitenih zgolj manj kot 5 odstotkov ljudi, rojenih med letoma 1960 in 1975.

Obiske v UKC niso omejili, a pravijo, da veljajo ista priporočila, kot so do sedaj. Torej bolne osebe in majhni otroci naj ne hodijo na obiske.

Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje ošpic je cepljenje z dvema odmerkoma cepiva.
Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje ošpic je cepljenje z dvema odmerkoma cepiva. FOTO: Reuters

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen

Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Virus se prenaša kapljično po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe in s posrednim prenosom s sveže onesnaženimi predmeti. Virus ošpic lahko ostane aktiven do dve uri v zraku ali na površinah v prostoru, kjer je bil bolnik.

Za obolenje so značilni: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in rdečkast izpuščaj, ki se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Izpuščaj se pojavi po treh do sedmih dneh od začetka bolezni, traja štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem.

Potek bolezni je ponavadi težji pri dojenčkih, odraslih ljudeh in pri osebah z imunsko pomanjkljivostjo. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, krup, driska in vnetje možganskega tkiva.

Smrtni izid bolezni je relativno redek. Poleg običajnih bolezenskih znakov se lahko v približno 30 odstotkov primerov pojavijo zapleti, kot so vnetje srednjega ušesa, pljučnica, postinfekcijski encefalitis. Za zdravljenje ošpic ni posebnega zdravila.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jules_Verne
11. 07. 2011 13.35
Ceplenje otrok je dejanje proti naravi oz. zločin proti naravi. Treba je živeti sonaravno in pustiti naravi, da gre svojo pot. Narava že sama ve kaj je za nas najbolje, človek naj se v to ne meša. Treba je opustiti cepenje, da lahko narava po naravni poti naredi svoje, kajti narava sama najbolje ve kdo mora umreti in kdo ne, to, da otroci množično umirajo zaradi nalezljivih bolezni je popolnoma naravno, preživi le peščica najbolj odpornih, naravna selekcija pač.
Globin
11. 07. 2011 13.20
Seveda je možno, ker v 30-40 % cepivo ne prime. Samo če cepiš 95 % populacije, so tudi ti praktično zaščiteni, ker ni dovolj ljudi za prenos. Zdaj so pa društva proti cepljenju zrihtala, da bomo imeli epidemije ošpic. BRAVO! Ljudje pa vse slepo verjamejo preden se pozanimajo.