Slovenija

FOTO: Nalivi povzročajo težave na cestah, meteorna voda zaliva kleti, na Vranskem sta se sprožila dva plazova

Ljubljana, 16. 09. 2017 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./STA/U.Z.
Komentarji
16

Močni nalivi po državi povzročajo preglavice. Gasilci imajo polne roke dela s črpanjem meteorne vode iz kleti in odstranjevanjem podrtih dreves, v Velenju pa je strela udarila v stanovanjsko hišo. Na Vranskem sta se sprožila dva zemeljska plazova. Težave so tudi na cestah, zato bodite previdni.

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) je od petka zvečer do danes zvečer ob nalivih krajevno padlo tudi okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Zaradi močnega deževja in vetra imajo gasilci že cel dan polne roke dela.

Narasla voda iz potoka ogroža objekte v Gori pri Pečah v občini Moravče. Meteorne vode so že dopoldne zalile objekte v Lukovici, Braslovčah in Polzeli, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Na Murnikovi ulici v Ljubljani je meteorna voda okoli 10. ure poplavljala klet stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske brigade Ljubljana so iz jaška pred stanovanjsko hišo, skozi katerega je voda zamakala v objekt, izčrpali okoli štiri kubične metre vode. Voda je nato iz poplavljene kleti začela odtekati nazaj v omenjeni jašek. Vanj so nato namestili potopne črpalke, ki bodo črpale vodo iz jaška, dokler VO-KA Ljubljana ne odpravi napake v kanalizacijskem omrežju in omogočijo nemoteno odtekanje meteornih voda. V Dolu pri Ljubljani je meteorna voda ogrožala bencinsko črpalko.

Vodo so gasilci prečrpavali tudi v naselju Brdo v občini Domžale, kjer je bilo poplavljeno dvorišče in je voda ogrožala stanovanjsko hišo. Da bi preprečili vdor vode v hišo, so gasilci namestili protipoplavne vreče, iz poplavljenega dvorišča pa prečrpali okoli deset kubikov meteorne vode. 

Na Poti v Konjsko v Vojniku je zaradi iskrenja zagorel električni drog. Gasilci PGD Vojnik so pogasili požar in razžagali podrto drevo, dežurni Elektra Celje pa so odpravili poškodbo na elektro daljnovodu.

V Košnici pri Celju je hudournik ogrožal stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagrad-Pečovnik so postavili protipoplavne vreče, skopali jarke za preusmeritev toka vode in očistili jašek.

V Zahomcah v občini Vransko se je sprožil zemeljski plaz velikosti 30 x 10 metrov. Zasul je lokalno cesto do treh stanovanjskih hiš in poškodoval elektro drog. Plaz velikosti 10 x 5 metrov se je sprožil tudi v Zaplanini v občini Vransko in tudi tam zasul lokalno cesto. Gasilci PGD Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Vransko so oba plaza zavarovali. S pomočjo delovnega stroja bodo jutri nadaljevali s sanacijo. O poškodbi elektro droga so obvestili Elektro Celje.

V Šaleku v občini Velenje je strela udarila v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Velenje so s termo kamero pregledali objekt. Dežurni Elektra Celje je izklopil električno energijo. Uničena je električna napeljava v hiši, poškodovana je fasada in streha na hiši.

Zaradi napake na daljnovodu je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo na širšem območju občine Šentjernej. Delavci Elektro Ljubljana napako odpravljajo.

V Studencah v občini Žalec je hudournik ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so s pomočjo delovnega stroja očistili prepust. V Studencah je hudournik poplavil tudi drugo stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so črpali vodo iz objekta in namestili protipoplavne vreče s peskom.

Na cesti Žužemberk–Zagradec v bližini odcepa za naselje Vrhovo pri Žužemberku je zdrsnilo kamenje. Dežurni delavec cestnega podjetja je material s ceste odstranil.

Pri Gradu Otočec so naplavine ogrožale lesena mostova. Tako so novomeški gasilci odstranili štiri debla in vejevje, ki so se ob visokem vodostaju reke Krke zagozdile ob stebrih.

V Kresnicah v občini Litija je meteorna voda poplavila parkirišče pred trgovskim poslopjem. Gasilci so zavarovali vhod trgovine in iz parkirišča izčprali okoli 20 kubičnih metrov vode. Delavci komunalnega podjetja pa so očistili vodne prepuste in omogočili odtekanje meteornih voda.

Meteorno vodo med drugim iz kleti črpajo gasilci v Ljubljani, Domžalah, na Vrhniki, Tolminu, Trebnjem, Šoštanju, Žalcu, Škofljici, Zagorju ob Savi ... Med drugim morajo nameščati protipoplavne vreče, da voda ne bi zalila objektov in povzročila škode.

Težave so tudi na cestah, vozniki, bodite previdni.
Težave so tudi na cestah, vozniki, bodite previdni. FOTO: POP TV

Težave tudi na cestah, vozniki, bodite previdni

Na Zaloški cesti v Ljubljani je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo. Delavci cestnega podjetja so poskrbeli za zaporo prometa, dežurni delavci komunalnega podjetja pa za čiščenje zamašenih vodnih prepustov.

Po poročanju prometno-informacijskega centra so zaradi poplav popolne zapore glavne ceste Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici. Priporočajo obvoz preko Šempetra in Polzele ali preko Celja in Dobrne proti Velenju. Možen je tudi obvoz po lokalnih cestah.

Cesta Moravče - Izlake je zaprta pri Drtiji. Obvoz je možen po štajerski avtocesti za vozila z vinjetami ali po glavni cesti Ljubljana - Litija.

Na regionalni cesti Trojane - Vransko je promet urejen izmenično enosmerno zaradi čiščenja vozišča po neurju.

Na glavni cesti Ljubljana - Litija je na več odsekih zaradi vode na vozišču oviran promet.

Več o razmerah na cestah  ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še naprej bo deževalo, reke bodo poplavljale

Pred nami je še nekaj deževnih dni, zato so na Arso izdali opozorilo pred možnimi poplavami.

Po podatkih njihovega oddelka za hidrološko napoved Ljubljanica in njeni pritoki na Ljubljanskem barju poplavljajo na območjih pogostih poplav. Poplavljajo tudi reke na območju Grosuplja in Radenskega polja ter nekatere reke v Zasavju.

V soboto ponoči in v nedeljo bodo reke na območjih osrednje, južne in vzhodne še naraščale, ob tem bodo posamezne reke še poplavljale predvidoma v območju pogostih poplav, lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo predvidoma ojezerila, poplavila bo tudi reka Krka in nekateri njeni pritoki. V soboto ponoči lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki.

Vremenski vpliv bo obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Deževje (tudi krajevne nevihte z nalivi) se bo nadaljevalo vse do nedelje popoldne. Do ponedeljka zjutraj bodo nato le občasne krajevne padavine. Do nedelje popoldne bo padlo še od 20 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, višje vrednosti predvidoma v južni in deloma osrednji Sloveniji. Ocena količine padavine za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca epizode v noči na sredo pa je dodatnih 40 do 80 litrov na kvadratni meter, so zapisali na Arso.

Ob ponovni okrepitvi padavin v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere začele stopnjevati. Razliva se lahko reka Krka s pritoki, predvsem v srednjem in spodnjem toku na območjih pogostejših poplav. Na izpostavljenih območjih se lahko razlije v večjem obsegu. "Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo ojezerila," so še opozorili hidrologi.

Hidrološko opozorilo za soboto.
Hidrološko opozorilo za soboto. FOTO: ARSO
Hidrološko opozorilo za nedeljo.
Hidrološko opozorilo za nedeljo. FOTO: ARSO

V torek se bo meja sneženja spustila na 1500 metrov

Jutri popoldne se bo delno zjasnilo, prehodno bo zapihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju 16, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

V ponedeljek bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in ponehale šele v noči na sredo. V torek bo zelo hladno za ta čas, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Hrvaška beleži nove rekorde

Tudi hrvaški vremenoslovci so za Istro, Kvarner in Gorski kotar zaradi močnega deževja in nalivov izdali rdeče opozorilo. Na Hrvaškem so izmerili tudi nove rekorde. V mestu Rab so po neuradnih informacijah zabeležili novo največjo količino padavin – 384,7 litrov na kvadratni meter.

V Crikvenici je samo v petih urah (med 1.00 in 6.00 uro zjutraj) padlo kar 184 litrov na kvadratni meter, poroča HRT.

Na nekaterih cestah je zaradi velike količine vode oviran promet, pa opozarjajo na hrvaškem avtoklubu (HAK). 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 09. 2017 21.08
+0
"V Šaleku v občini Velenje je strela udarila v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Velenje so s termo kamero pregledali objekt. Dežurni Elektra Celje je izklopil električno energijo. Uničena je električna napeljava v hiši" Malo čuden stavek, izklapljal elektriko v hiši, ki je že itak ni imela, zaradi udara strele vanjo, za povrh pa še gasilci gledajo hišo s termo kamero, kaj neki so iskali, živa bitja ali ogenj, ki bi se lahko kje skrival.
RoadracerSLO
17. 09. 2017 08.18
+1
očitno nimaš pojma zakaj je termo kamera. komentirat zna vsak....
Ramzess
16. 09. 2017 21.04
-3
Zanimivo bi bilo videti podatek, koliko od teh številnih (spet) zalitih kleti ima odtok za vodo, najbrž nobena.
jebivoje
16. 09. 2017 20.24
+4
noben se pa ni spomnil da je za tako vreme kriv janša
povanpireni
16. 09. 2017 21.38
+2
nekdonekje
16. 09. 2017 22.40
+1
piko112
16. 09. 2017 20.12
+5
Zakaj niste napisali kje in kdaj so bile slike narejene? Morda zato da firbci ne hodijo gledati in delajo gužve ali zato ker so morda kakšne stare slike ali pa kar iz neta vzete?
dipe
16. 09. 2017 19.35
+6
A tko smo bili veseli ko je gorelo na Hrvaškem, pa ko so ble poplave. Karma,karma so vpili eni.
SDS_je_poden
16. 09. 2017 19.44
+3
flojdi
16. 09. 2017 21.22
+0
povanpireni
16. 09. 2017 21.34
+2
Žac
16. 09. 2017 17.49
+27
Spomnite se Zadra. Spomnite se Nina. Spomnite se komentarjev. Bodite prepričani da vam to ne bo želel noben Hrvat kaj ste vi njim. Sigurno ne bo nobeden napisal da je to karma kakor vi,da jih vse po topi,da jih odnese do tihega oceana ipd. Želim vso srečo onim kateri so na ogroženih mesti in da je Bog z njimi.
SDS_je_poden
16. 09. 2017 19.45
+10
Evo, eden redkih katolikov, ki bi mu segel v roko. Človek na mestu.
vzdev
16. 09. 2017 19.59
-7
žac, brez skrbi, da nam želijo najslabše.
flojdi
16. 09. 2017 21.16
+8
.na srečo ne vsi. samo prizadeti" podobno kot so eni pri nas
Transformerji
16. 09. 2017 14.44
+29
ŠE vreme je dokaz, da na tem svetu ni pravičnosti - vse, kar se je poleti posušilo, se bo sedaj pa še utopilo.