Slovenija

Napetosti zaradi nove električne ladjice na Blejskem jezeru: pletnarji so jo potegnili iz jezera

Bled, 02. 04. 2016 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Blejska župnija je vzpostavila linijski prevoz na otok z ladjico na električni pogon in v obliki pletne, ki z razporedom vožnje na vsako uro obiskovalcem omogoča, da se sami odločajo, kako dolg bo njihov obisk na otoku. Blejski pletnarji so nezadovoljni in so svoje pletne potegnili na kopno, člani čolnarskega združenja pa so na kopno potegnili kar sam sporen električni čoln.

blejska pletna
blejska pletna FOTO: Thinkstock

Blejska župnija je prek svojega podjetja Blejski otok na Blejskem jezeru vzpostavila linijski prevoz z ladjico na električni pogon in v obliki pletne. Plovilo je takoj sprožilo nezadovoljstvo blejskih pletnarjev, ki so v znak protesta danes ladjico in vse svoje pletne potegnili na suho.

Kot je pojasnil blejski župnik Janez Ferkolj, je ladjica namenjena linijskemu prevozu, saj se s pletnarji ni mogel dogovoriti, da bi se bolj prilagodili željam gostov. Linijski prevoz z jasnim razporedom vožnje na vsako uro pa obiskovalcem Blejskega otoka omogoča, da se brez dogovorov s prevoznikom sami odločajo, kako dolg bo njihov obisk na otoku.

Ladjica oziroma čoln na električni pogon, ki ima obliko pletne, lahko sprejme 20 ljudi, vožnja z njo pa je ugodnejša kot s pletno, saj je bila postavljena cena osem evrov, medtem ko prevoz na otok s pletno stane 14 evrov na osebo. V sodelovanju z Avtobusno postajo Ljubljana so ponudili tudi ugodne pakete z avtobusno povezavo do Bleda, z ladjico na otok ter ponudbo na otoku.

Že v petek dopoldan, ko je ladjica Sinaj začela voziti, so na ljubljanski avtobusni postaji prodali 25 vstopnic za paket, vendar so se na Bledu takoj pojavile težave. Pletnarji naj bi turistom onemogočali vstop na čoln, kar so v družbi Blejski otok rešili z dodatnim spremstvom na plovilu.

Člani čolnarskega združenja električni čoln potegnili iz jezera

Danes pa so člani čolnarskega združenja Pletna Bled električni čoln, ki je last Župnije Bled, ob pristanku na obali jezera pričakali in ga samovoljno in brez vsakega predhodnega opozorila potegnili iz jezera ter s tem onemogočili izvajanje prevozov, je pojasnil Ferkolj in dodal, da so zaradi tega primorani objavljeno ponudbo paketnega obiska Blejskega otoka za nedoločen čas ukiniti.

Na kopnem tudi pletne

Na kopnem pa ni le električni čoln temveč tudi pletne. Pletnarji, ki se ne strinjajo z novo pridobitvijo na jezeru, so jih namreč v znak protesta ponoči oziroma zjutraj potegnili na kopno. V vodo naj bi jih vrnili šele, ko bo občinska oblast stvari uredila. Prepričani so namreč, da nova ladjica, ki vzpostavlja linijski prevoz, krši plovbni režim.

Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Marjan Žvegelj je dejal, da ladja Sinaj v štirih točkah krši veljavni odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru. Kljub temu da daje vtis, da je lesena, je ladjica kovinska in je peto električno vozilo na jezeru, kjer so dovoljena le štiri. Poleg tega naj bi imela župnija dovoljenje le za prevoze po jezeru le za oskrbo otoka, ne pa za prevoz potnikov.

Današnje dogajanje so spremljali tudi policisti, ki so ocenili, da je šlo za neprijavljen shod, in občinski redarji. Nadzor nad plovbnim režimom naj bi bil v pristojnosti inšpektorjev, vodno pravico pa podeljuje država preko upravnih enot in ne občina.

Blejski župan Janez Fajfar meni, da je protest pletnarjev prenagljen. Na občini namreč usklajujejo vse pripombe in pripravljajo nov plovbni režim. Županu pa se zdi bistveno predvsem, da imajo vsa plovila na jezeru tradicionalen videz, ki ga Sinaj vsekakor ima.

Pletnarji se očitno bojijo, da bi jim nova ladjica lahko odvzela del turistov. Direktor Turizma Bled Jaka Ažman pa je prepričan, da turistov, ki si želijo na otok, dovolj za vse. Dopolnitev turistične ponudbe z ladjico, ki je v obliki pletne in je skladna z uveljavljenimi standardi, se mu zato zdi dobrodošla novost. Da gre za pomembno pridobitev za turiste in turistični razvoj Bleda in Slovenije kot celote pa so prepričani tudi na Avtobusni postaji Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ambrosia5
04. 04. 2016 19.56
+1
Colnarji zasluzijo toliko pa blablabla.. Pac opravljajo svoje delo, ki jim je bil dodeljeno s pravico, katere jim zal, tudi ce se postavite na glavo ne morete odvzeti. Branijo svoje delo in dolgoletno tradicijo. Da pisete, da so njihove cene previsoke, da ljudi obirajo, ker so pozresni, je pateticno, sploh se ne zavedate, da bi turisti placali za to storitev se enkrat vec. Ker cenijo te nase znamenitosti bolj kot vi.. Kar se tice lokalnih gostov, jih je bore malo, verjetno okoli 15%. Kdor si voznje s pletno ne more privosciti, naj najame coln, sam vesla na otok, si izposodi sup ali naj plava. Zakaj je v sezoni toliko porok na otoku, kamor so svatje pripeljani s pletno? Ker je lepo, drugace, unikatno. Ker ste pac nevoscljivi, gledate samo na to koliko € pospravijo v zepe, ne pogledate pa druge plati. Ali ste se kdaj vprasali kako pa sluzi predragi gospod zupnik? Torej, ce greste ze tako radi v podrobnosti in v neke racunice teh colnarjev pa poglejmo tudi pri zupniji. Ob cerkvi Bledu pod gradom, zgradba starega farovza Sobe****, ponudba spanje ter zajtrk, cena okoli 60eur/noc. Zraven kavarna, prodajalna s spominki... Dobicek komu? Dragemu zupniku, direktorju, Janezu Ferkolju. Gremo dalje,.. Blejski otok, kavarna Poticnica, Souvenir shop (kjer so enaki spominki kot v centru Bleda vsaj 20% drazji). Ce zelite v cerkev, boste za vstopnico odsteli 6eur, kar je se enkrat drazje kot dve leti nazaj. Aja saj on pa lahko visa cene, kajne? In naj samo opomnim, lansko leto je bil zaradi obiska otoka dobicek priblizek 3 MIL.!!!!! Komu ves ta dobicek? Janezu Ferkolju. Tu imamo se mase, tista ura v dnevu, ko gospod Ferkolj, "dela"... Delo zupnika je bogosluzje in podajanje zakramentov. Kaj pa dela Janez Ferkolj? On je hinavec, priliznjenec, pohlepnez in nic drugega. Naj opravlja svoje delo, napolni naj svojo prazno cerkev in sluzi bogu, na katerega pa je ocitno pozabil. Opravljal naj bi dobra dela, hm, pravi da naj bi se nanj obrnili iz Ljubljane, ker imajo turisti take zelje,.. Zakaj pa on tega ni predal naprej pletnarjem? Zakaj jim ni predlagal naj sami uvedejo redno linijo? Ocitno ma res zgolj lepe namene ja, raje bo sam se malo sluzil.
cefre
03. 04. 2016 12.56
+0
Vsa težava se začne pri samih pletnarjih in sodelovanju njih v sklopu blejskega turizma. Vsa Blejska turistična elita ni bila zmožna vodit in tržit otok v mejah zdrave turistične ponudbe. Potem svoj pisker pristavi država ko podeli upravljanje otoka cerkvi (za turistična- gospodarsko dejavnost naj cerkev ne bi bila ustanovljena) in zgodba se pripelje do današnje točke! Skratka tipično Slovensko, če ne moreč nič potem vsaj nagajaj! Lepa zgodba o lepotah Slovenskega turizma. Služijo naj čolnarji, fjakarji, cerkev, propadajo pa vsi drugi z turistično infrastrukturo vred.
LLLEPI
03. 04. 2016 12.31
+2
Jap cerkev je dobila od nasih politikiv ogromno premozenje ne placuje davkov in pocne kar hoce Zdaj so si omislili ta coln sedaj pride na vrsto pa se ponudb na otocku lokalcki v cerkveni lasti.To bo odlicen biznis ki bo oproscen vseh davkov.Tako se dela saj nasi politiki nimajo volje da stvari uredijo zakonsko bo potem manj moznosti tudi zanje da si nekaznovano prilastijo del dobicka
Antropozofija
03. 04. 2016 10.10
+3
Bled zame ni kakšna visoka destinacija, saj večinoma zasedajo "rednecki".
berchetone
03. 04. 2016 09.26
+8
Jest bi vozil pletno samo eno sezono, potem pa lepo v penzjon, ker bi bil finančno preskrbljen:)
kam_to_pelje
03. 04. 2016 08.57
+0
Očitno so na Bledu zadeve okoli pletnarjenja zelo ohlapno narejene in je zadevo potrebno strogo uredit. pletnarji naj postavijo enoten cenik, ki bo že na začetku viden turistom oz. uporabnikom. Prav tako se mi zdijo cene že od nekdaj res previsoke. Ampak ok. se pač jaz ne bom vozil na otoček. Me v bistvu tudi ne mika. Nadzor pa bi moral biti nad njihovim finančnim poslovanjem strog in brez milosti ob kršitvah. Red se mora ustvarit. Za nekatere bi to bilo res moteče in neprijetno toda red se mora začet ustvarjat povsod v državi. Ne samo pri pletnarjih. Tudi pri finančnem ministru. Četudi za nazakonite dodatke ne pozna zakonodaje. Pač bo plačeval z denarjem in odhodom iz svojega ministrskega stolčka. saj kakor sem že nekajkrat slišal in skusil na svojem hrbtu "nepoznavanje prava škoduje". Torej če velja za malega človeka. Bo moraslo veljati tudi za kvazi pomembneže oz. elito.
ratio
03. 04. 2016 08.40
+22
Na otoku turisti nimajo časa spiti niti kave, saj so časi prihodov in odhodov absolutno prekratki. Če bi pletnarji imeli vsaj malo posluha za Blejski otok d.o.o., ki upravlja otok, potem do nove električne pletne zanesljivo ne bi prišlo. Tudi cene prevozov so monopolistične, pol prevozov se opravi z gotovino brez računov, ... povprečen pletnar od aprila do oktobra na mesec zasluži trikrat toliko kot premier. Skratka, gre za izsiljevalsko lokalno monopolistična sceno, ki jo vodi peščica lokalnih šerifov, ki imajo dovoljenja. Poskusite odpreti s.p. in začeti s to dejavnostjo na Bledu :)
kam_to_pelje
03. 04. 2016 08.44
+8
Verjamem da je resnica tudi tu nekje. Toda cerkev ima svojo vizijo in že poizkuša rušit obstoječi sistem ter izpodrinit pletnarje. Kaj kmalu bo kar nekaj električnih ladijc, ki bodo vozile večino turistov na otok. To pa ni pošteno. Kar se računov tiče. Cerkev bi morala tudi davke plačevat. Ker pred bogom smo menda vsi enaki al kako???
kam_to_pelje
03. 04. 2016 08.47
+7
Kam pa gre dobiček od cerkvenega d.o.o.??? Zakaj torej država sponzorira vse cerkvene dejavnosti kot starši svojim malim otrokom.??? Ti miljoni dani cerkvi bi še kako prav prišli v projektu sedaj pereče aktualnemu imenovanemu drugi tir.
cefre
03. 04. 2016 11.56
+1
Zanimivo, da se gospodarji iz prvih cerkvenih klopi obrnejo proti gospodu župniku! Nekje so bili ogoljufani, čeprav to ni tako čudno ob svoji starokopitnosti.
kam_to_pelje
03. 04. 2016 08.36
+15
Dobr cerku kaže svoj obraz. Samo ni mi jasno da je še vedno toliko ljudi, ki derejo v te cerkve poslušat pridige sperverženih fajmoštrov. Kajti vedno bolj bode v oči delovanje naše RKC. Katera deluje po sistemu italjanske mafije, to se kaže že po denarnih tokovih od župnije, do vatikana. Da se imajo naši cerkveni pohlepni dostojanstveniki za bogove nad našim narodom. Je zelo dobro videti na primeru ravnanja z gozdovi v TNP. kjer se seka laesa opravlja na izredno škodljiv in neprimeren način. Zaradi manjših stroškov in večjega dobička. Kakšno škodo pa gozdarski sekalni stroji puščajo za seboj na gozdnih tleh. Juh pa nič ne briga in tudi slišat nočjo nič od revirnih gozdarjev, ki so jih jasno in glasno opozarjali na škodo ,ki jo delajo. Naša oblas pa jim seveda v skladu z zakonodajo vsako leto plačuje krepke miljončke našega denarja, ki ga primanjkuje za ljudi pod pragom revščine. Cerkev je v bistvu še ena elita ki jo politična oblast zelo lepo redi z javnim denarjem. Prav tako pa tudi ljudje s svojimi prispevki pri mašah pogrebih in še pri marsičem. Ko se župniki skrušeno obrnejo na svoje ovčice za pomoč, KI JE NE POTREBUJEJO. Cerku obdavčit in jo postavit ob bok navadnim državljanom in ostalim navadnim podjetjem. Kajti Župniki in ostali v tej organizaciji naj si socialne prispevke in plače zaslužijo tako kot si ga morajo ostali. Prav tako pa nja plačuje tudi davke če se že gre tudi neko ekonomijo oz. industrijo.
23345
03. 04. 2016 12.35
+2
tako je KAM PELJE, če služijo, naj plačajo davek. Ubogemu penzionerju , kateri ima 500 eur penzije in hoče še kaj dodatno zaslužiti- seveda s plačilom davka, pa penzijo odvzamejeo. Banda od rkc. So pa neumni vsi tisti, kateri derejo v cerkve in poslušajo pravljice teh falotov. Ja cerkev je večja kot mafija. V Italiji se mafija boji Vatikana kot hudič. Kar se tiče pletnarjev, pa niso naredili prav. Zakaj so vzeli pletne iz vode ??? Farško električno pletno razbiti na koščke, pa naj jih vozi župnik na blazinah čez jezero. To je potrebno narediti, pa bo mir
cefre
03. 04. 2016 12.59
+3
Saj to nebi bila prva pletna ki bi potonila!
marap
03. 04. 2016 08.35
+5
"Pletnarji naj bi turistom onemogočali vstop na čoln, kar so v družbi Blejski otok rešili z dodatnim spremstvom na plovilu." Naj probajo ti pletnarji meni preprečiti vstop na čoln! Za nekaj časa kdo od teh pletnarjev ne bo mogel več veslati... S njimi se pa že 10 let nisem vozil in se nikoli ne bom. Upam, da ostane ta elektro čoln. Spodaj je sicer že praktično vse povedano o teh mafijskih monopolistih. Še huje kot dimnikarji in notarji!
gripson
03. 04. 2016 09.51
-4
Ti samo povej čigav si, bomo videli kdo ne bo mogel čvekati...
gogi_
03. 04. 2016 10.02
+1
Gripson pa ti cigav si? Luknja se hitreje zvrta kot zakrpa in po nepotrebnem hoces vrtat luknje v svoj sir. Ce bi sel enkrat sam mal v svet bi razumel kaj ti marap hoce povedat. S tvojo obliko nasilja pa bos sam potegnil takratko. malo vas je je da bi se sli vojno in vi boste vedno le na bledu, svet pa ni bled.
gripson
03. 04. 2016 10.05
-1
Nisem iz Bleda, očitno pa ti nisi razumel sporočila, ˝svetovljan˝.
marap
03. 04. 2016 14.47
+1
Gripson, malo se mi smiliš. Verjetno si kar ok, samo dojemaš bolj počasi, verjetno tudi nasplošno, ne le moje poante. Lahko pa da se motim, in je le trenutek slabosti. No, pri pletnarjih ta trenutek kar traja in traja in samo od sebe se ne bo nič spremenilo. Preveč dobro jim gre pa še agresivni so. No, Gripson, počasi, zate še 1x, da boš razumel poanto: če bi hotel kdo od njih preprečiti vstop na čoln, bi lahko to naredil zgolj na silo, kar pomeni, da bi se moral braniti, potem pa se zanj ne bi dobro končalo. Aja, Gripson, a čigav sem? Enako kot ti, od mame in očeta, samo, da so moji name lahko ponosni.
Apostol1
03. 04. 2016 19.28
-1
marap ne poznam te ampak običajno pregovor lastna hvala cena mala kar drži in verjemi mi če bi se zapletel v pretep s pletnarji se zate in v to sem 100% ne bi dobro končalo razen če nisi ne vem kakšen hrust ali pa izvežban specialec
Tara29
03. 04. 2016 08.35
+7
Sinaj - izvirno slovensko ime.
1airbus
03. 04. 2016 09.49
cefre
03. 04. 2016 13.17
Izzivalno ime ki samo po sebi kliče vojskovanje?! Kaj ni to ime dama v krajih vojskovanj in cerkvene mogočnosti!
laznivec
03. 04. 2016 08.11
-1
Moderni "ekologi" mislijo da je elektrika "eko"... Ne, punčke, pa ni, iz umazanega kitajskega in filipinskega premoga prihaja, z ogromnim onesnaženjem in degradacijo okolja za sabo... Bravo pletnarji, edino VI imate pravico do prevoza po jezeru, edino vi ste zares EKO....
kam_to_pelje
03. 04. 2016 08.41
+4
delno je res tako. V bistvu imajo oni pravico vozit po jezeru, kot je to že od nekdaj. Je pa res, da bi bilo zelo fino. Ko bi se usedli za mizo in pričeli pripravljat skupen projekt in uravnotežili način delovanja ter tudi režim cen. Kajti tudi pletnarji bi radi zaslužili čim več. Ne glede na to koliko je to delo dejansko vredno. Drugače pa se cene gibljejo glede na razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Cerkev pa naj se neha zgovarjat na druge. Ker ima ravno tako svoje prste mastne od ukradene marmelade turističnega denarja.
NiMiLahko
02. 04. 2016 21.47
+55
Delaj ceneje in ne skubite ljudi pletarji lopovski ! Za ta denar ko ga lopovi poberete bi lahko turisti most na otok naredili in pol vam cepcom mostnino kasirali !
bik730
02. 04. 2016 21.57
+12
mastaflash
02. 04. 2016 21.36
-35
pletne so tradicija, zakaj elektricni coln? cemu jemljejo ljudjem kruh, cele generacije so se prezivljalje s tem..sploh pa ni to enostavno delo..naj proba vsak odveslat 20 folka do otoka, pa da vidmo..in zupan bi mel kr jadrolinijo zdej do otoka..svasta res..pustimo tradicijo pri miru..
Erika K
02. 04. 2016 21.38
+37
Ja, se mi res smili! A dela kok delavc na normo za 600 EUR / mesec? Ma bejž se nekam jokat, sam sem ne!!
1airbus
03. 04. 2016 08.18
+8
lowman
02. 04. 2016 21.24
+69
Pletnarji so daleč največja mafija na Gorenjskem, dnevno kasirajo" bajne pare", če pa zavohajo konkurenco, jo pa likvidirajo!
Erika K
02. 04. 2016 21.16
+52
Če jaz prav razumem, bi bilo delo pletnarjev kaj hitro odveč, če tam ne bi bilo cerkve, ali??!!
NiMiLahko
02. 04. 2016 21.48
-1
saj bodo zdaj islamci red naredli , tak da je ziher nebo dolgo ! hehe
1airbus
03. 04. 2016 08.20
+2
SFRJJNA
02. 04. 2016 21.09
+54
TILE PLETNARJI SO NAVADNI HINAVCI IN TURISTIČNI PESJANI, ZADNJI ČAS JE DA SE JIH USTAVI, NAJ DAJO ŠE NEKAJ LADJIC NA ELEKTRIČNI POGON ONI PA NAJ ZMRZNEJO, SI ZAMISLITE, PRED ČASOM SMO SE 3 PELJALI IN PLAČALI ZA TO 45€, PA PARKIRNINO, PA KREMŠNITE IN MALO SMO POGLEDALI NAOOKOLI PA DUGEGA NIČ KAJ POSEBNEGA, ODRLI SO NAS ŠE NA KOSILU. NAJ KAR PREVZAME TRŽENJE OTOKA JANKOMIR-VIĆ IN LPP PA BOSTE VIDELI KAKO SE DELA NA BLEDU-POVEZAVA BOHINJ IN TAKO DALJE. LETA IN LETA SE NI PRAV NIČ VELIKO NAREDILO. PSI LAJAJO IN KARAVANA GRE NAPREJ!
Apostol1
02. 04. 2016 21.21
-8
Če bi se pa ti ukvarjal s tem poslom na Bledu bi pa računal pol ali še več manj , ne me basat edini hinavec si tukaj nad menoj ti pa še kdo ,ki je mnenja da se morajo ljudje pustiti komandariti iz strani vsakega ,ki mu to na misel pride . Nekateri imajo še pokončno držo in takih ljudi je pa žal premalo v Sloveniji. le hlapcev je vedno več.
Erika K
02. 04. 2016 21.23
+24
bullitt
02. 04. 2016 21.24
-15
bravo apostol, kapo dol, me zanima kdo bo veslal cele dneve pa poslušal zoprne kretenske žabarje, ki sam stokajo kolk jim je drago, ja doma ostante sirotinje, kaj pa hodite zastrupljat naš zrak
bik730
02. 04. 2016 21.54
+12
bullitt ...no res lepo reklamo za Bled delaš...še Kitajcem to recite, Angležem itd...ja njih lahko oskubijo brez računa tudi po 30 na glavo...pač slovenclni zahtevamo račun...
bohinj je zakon
02. 04. 2016 20.53
+62
lastna izkušnja: tako bahavih in prepotentnih ljudi kot so pletnarji na Bledu - z lepa ne najdeš.
periot22
02. 04. 2016 21.09
-13
Moja izkušnja z njimi je pa vedno pozitivna brez pripomb!
tali?ni tom
02. 04. 2016 21.13
+38
tudi jaz imam to "izkušnjo " z njimi! so mi zasolil prevoz na otok,tega ne pozabim nikoli! še v tolarjih mi je za tri,mene,ženo in otroka računal devet tisoč tolarjev takrat! enako je bilo pol ure z letalom iz letališča prečna! in kar me je najolj razkurilo,ko je mutil okol cene, plačilo pa je hotel na otoku kjer je povedal ceno! nikol več sigurno ne bojo mene vidl pletnarji,niti bled kot turista ne! definitivno je bilo preveč takrat! da sem jaz z župniukom bi jim prepovedal pristajat na otoku! definitivno pa ne maram farjev!
cefre
03. 04. 2016 13.21
Požrešnost na denar, ko pa se pridruži zadevi še večji pogoltnež po bogastvu se vdani hlapci dvignejo, pa če je tudi sam gospod župnik
SEJBOBOL
02. 04. 2016 20.50
+5
Drugač pa poslušte dobr prispevek , ENOTNA KARTA .... DOGOVORILI ... z LJUBLJANO ....
SEJBOBOL
02. 04. 2016 20.51
+0
Ta LJUBLJANA vas-nas bo pokopala , prej smo govorili BEOGRAD sedaj LJUBLJANA ....
piko112
02. 04. 2016 20.48
+27
Jst za tako ceno zagotovo nebi šel na otok, bi raje najel čoln. Pač malo pomigaš in gre.
periot22
02. 04. 2016 21.10
-21
mobutu1
02. 04. 2016 20.37
+6