Slovenija

VIDEO in FOTO: Med neurji odkrivalo strehe, zalivalo kleti in uničevalo pridelek

Ljubljana/Kranj/Celje/Maribor/Murska Sobota, 15. 07. 2012 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Močna neurja z vetrom, dežjem in točo so največ težav povzročila na Gorenjskem, Štajerskem in Koroškem. Gasilci so imeli največ dela z zalitimi cestami in kletmi ter podrtimi drevesi. Zaradi obilnih padavin so narasle tudi reke, svoje bregove je tako prestopila Mura.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in neurja so ponoči po državi povzročila številne težave in škodo. Nadaljevala so se tudi danes dopoldne.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je ob 9.58 zaradi močnega deževja na lokalno cesto Podvelka–Lehen v občini Podvelka naneslo veliko peska in zemlje. Cesto so očistili delavci cestnega podjetja.

V Turiški vasi pri Slovenj Gradcu je malo pred poldnevom na cesto padlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Turiška vas, ki so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Iz Kranja poročajo o vetrolomu, ki je okoli 10. ure močno poškodoval drevo, v Tamarju pa je voda poškodovala cesto in je zato zaprta. Škodo bodo skušali odpraviti v prihodnjih dneh.

Ob 10.55 so gasilci PGD Gorje posredovali v naselju Zgornje Gorje, kjer so iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali vodo. Ob isti uri se je na cesto Zgornja Radovna–Krma proti Kovinarski koči v občini Gorje vsul zemeljski plaz. Cesta je do popravila zaprta.

Ob 12.20 so gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem posredovali v naselju Poženik, kjer so razžagali in odstranili drevesa, ki so se podrla na dovozno pot.

Ob 14.13 so gasilci GARS Jesenice posredovali na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, kjer je
voda zalila klet in jaške dvigal v bloku. Vodo so izčrpali.

Mura prestopila bregove

Zaradi obilnih padavin so narasle tudi reke, predvsem hudourniki in manjši vodotoki v severnem delu Slovenije. Mura je že presegla opozorilni pretok 650 kubičnih metrov na sekundo, ponekod prestopila bregove in se razlila znotraj poplavnih nasipov. A stanje še ni zaskrbljujoče.

Ob 21. uri je pretok Mure v Petanjcih znašal 795, v Gornji Radgoni pa 793 kubičnih metrov na sekundo in še narašča. Vremenoslovci ocenjujejo, da bo reka ostala znotraj predvidenih nasipov in se bo v prihodnjih dneh začela umikati, kljub novi pošiljki padavin, ki jo napovedujejo za nocoj in jutri

Fotografija iz Kavč pri Velenju
Fotografija iz Kavč pri Velenju FOTO: Bralec Marko

Nočne težave na Štajerskem

Sinoči in ponoči je neurje povzročilo največ težav na Štajerskem. Po 22. uri je v Lokah v občini Ljubno zaradi močnega naliva voda začela zalivati gostinski objekt, meteorna voda je zalila 20 stanovanjskih ter 3 poslovne objekte na območju Velenja. Posredovalo je kar 81 gasilcev, ki so izčrpavali vodo iz objektov, čistili prepuste in pregledali območje. Tudi danes malo po 8.30 so morali gasilci v Velenju izčrpati vodo iz jaška za dvigalo.

Na avstrijskem Koroškem se je zaradi dežja sprožilo več zemeljskih plazov, poleg tega obstaja nevarnost poplav. Več cest je zaprtih, v noči na nedeljo sta bila zaprta tudi prelaza Korensko sedlo in Ljubelj. Na območju Špitala ob Dravi sta voda in blato poškodovala dve stanovanjski hiši ter bazen, sunek vetra pa je zrušil drevo v Šmohorju, ki je padlo na parkiran avtomobil in ga poškodovalo. V Borovljah je v 24 urah padlo skoraj 90 litrov dežja na kvadratni meter, v Celovcu pa nekaj manj kot 70 litrov. V hidroelektrarni Labot na Dravi so povečali pretok, da bi preprečili poplave.

Na Rečici ob Savinji je meteorna voda začela zalivati stanovanjski objekt in garažo ter ogrožati objekt v bližini. Posredovali so gasilci PGD Rečica ob Savinji, ki so prebili odtočno cev in omogočili odtekanje vode. Meteorna voda je zalila tudi prostore stanovanjske hiše v Okonini v občini Ljubno.

Na Veliki Pirešici pa se je v občini Žalec podrlo drevo. Vsi našteti dogodki so se zgodili v razmiku 20 minut, malo pred polnočjo pa je močan veter v Andražu nad Polzelo, podrl drevo, ki je padlo na cesto, odstranili so ga tamkajšnji gasilci.

Na območju Maribora pa je že ob 21. uri meteorna voda zalila gostinski lokal na Trgu Alfonza Šarha v Slovenski Bistrici, kot v vseh zgoraj naštetih primerih so tudi v tem posredovali gasilci.

Pred tem zalivalo stanovanja in podiralo drevesa tudi na Gorenjskem

Že včeraj smo poročali o številnih težavah na Gorenjskem. Malo po 21. uri je meteorna voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih hiš na Grajski cesti na Bledu in kletne prostore podjetja Telekom na Ljubljanski cesti.

Voda je zalila tudi cesto na Koroški Beli in dve stanovanji v večstanovanjskih objektih na Hrušici v občini Jesenice.

Močan veter je v Srednji vasi pri Šenčurju podrl gradbeni oder ob stanovanjski hiši, ki je padel na cesto Šenčur. V Srednji vasi je odkrilo tudi del strehe stanovanjske hiše. Na Visokem se je podrlo drevo na cesto proti športnemu centru.

V Kranju in Predosljah je meteorna voda zalila prostore v šestih stanovanjskih objektih ter avtobusni postaji. Na Valjavčevi ulici pa so gasilci prekrili približno pet kvadratnih metrov odkrite strehe stanovanjske hiše.

Še pred 22. uro je neurje v občini Cerklje podrlo drevesi, ki sta padli na cesto Grad–Šenturška, po 22. uri pa sta podrti drevesi padli na električne vodnike v naselju Potoče in Kokra v občini Preddvor. Odstranili so jih preddvorski gasilci ob prisotnosti dežurnega elektrikarja.

Po 23. uri pa so kranjskogorski gasilci izčrpali vodo iz meteornega jaška na Koroški ulici v Kranjski Gori.

Malo pred 22. uro je močan veter v občini Kamnik na cesto podrl drevesi v naselju Stahovica.

Če imate fotografije sinočnjih in nočnih neurij, nam jih lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomozuki
16. 07. 2012 10.17
+1
Toplo priporočam vložek v zaščitne mreže. Niso drage, sploh pa ne v primerjavi s tem, da ostaneš brez pridelka.
winetou1
16. 07. 2012 06.50
+2
Nekje so se uresničile, nekje pa ni bilo nič Pri nas v Beli krajini v dveh dnevih dve kaplje dežja. Suša je vse bolj katastrofalna.
CF.REALMADRID
16. 07. 2012 01.32
-6
V Ljubljani ni bilo niti kapljice čez dan :)
popeksveta .
16. 07. 2012 06.50
+3
Julij Cezar
15. 07. 2012 22.52
+10
Jure Herer, pa zakaj se zadevaš če ti škoduje.
Tone 12345
15. 07. 2012 20.08
+10
Ti vremenarji so res čudni!Baje imajo visoko izobrazbo!!Zdaj veste da je izobrazba samo papir!!Ta pa vse prenese!
Julij Cezar
15. 07. 2012 19.33
+32
Dragi uredniki strani 24 ur js se resno sprašujem ZAKAJ za VRAGA ne brišete komentarjev, če že morate kaj brisati od uporabnika BogiEmil, in Jure herer, en piše kako se mu zdi to fino ko narava uničuje vse kar si ljudje pridelamo, drugi pa bluzi o nekakšnem mesu pa ne vem o čem še vse, ker sploh nisem bral. Res ne razumem zakaj vedno brišete komentar kot je moj, ker je samo resnica in ni nič žaljivega, med tem ko takšni "HEROJI" kot so BogiEmil Jure herer, in drugi. Oni veselo lahko pišejo bedarije in se prov norčujejo in iz ljudi. vem da boste moj komentar izbrisali, zakaj ravno ne vem ampak povedal se resnico, medtek ko njihovi bodo ostali. 24 ur prosim za obrazložitev zakaj ne brišete res tako bolanih komentarjev.
Tone 12345
15. 07. 2012 20.02
+14
Zato ker ne razumejo vsebine člankov ki jih pišeta omenjena!!In ne vedo kaj izbrisat!!
mucek4
16. 07. 2012 07.58
+1
Sem ugotovil da sploh ne brišejo. Teli novi komentarji polovico komentarjev sploh ne pošljejo.
BogiEmil
15. 07. 2012 18.54
-47
jest sm vsejedec, točo pojem, potem se pa še podam, tja k ne smem, oj žrvale oj, mrstline, te ste vse, k bi vs mel za maline, jem zlo mal, pojem pa vse, kravo, ovco al pa lokvanj je za me.... padaj, padaj, točica, stolci, stolci, kar se da ....
kokodrill
15. 07. 2012 18.56
+5
24Ppkur
15. 07. 2012 18.52
-8
Neurje, ki se je razbesnelo ponoči ... na Gorenjskem, Štajerskem in Koroškem .... hmm kot bi rekel kakšen otrok ".... se je Bogec razbesnel nad levimi, desnimi in desnosredinskimi ..... " :))
Jure Herer
15. 07. 2012 17.36
-55
Ljudje ne potrebujemo mesa To, da smo ljudje sposobni jesti meso, še ne pomeni, da ga tudi potrebujemo. Čeprav nekateri zgodovinarji in antropologi pravijo, da je človek zgodovinsko omnivor, naša anatomska oprema (zobje, čeljusti, prebavni sistem) tega ne potrjuje. Naša telesa so v praktično vsakem pogledu prilagojena rastlinski prehrani, ne pa trganju in prebavljanju mišic, kože, žil, kit, črev in organov s teles živali. Naši zobje imajo ravne površine, primerne za mletje (ne trganje), čeljusti pa lahko premikamo levo in desno in tako žvečimo. Slednje je lastnost rastlinojedcev; pri mesojedcih bi lateralno fleksibilna čeljust pomenila visoko verjetnost poškodbe. Mesojede živali hrane ne žvečijo, temveč kose trupla cele pogoltnejo; zato ne potrebujejo zob z ravnimi površinami. Ljudje imamo podočnike, ki pa so premajhni za zabadanje in trganje, za kar podočnike (čekane) uporabljajo plenilci. Če primerjamo zobe človeka in gorile, opazimo, da imajo gorile neprimerljivo večje podočnike, pa se ne prehranjujejo z mesom. Ljudje imamo podočnike, ki pa so premajhni za zabadanje in trganje, za kar podočnike (čekane) uporabljajo plenilci. Če primerjamo zobe človeka in gorile, opazimo, da imajo gorile neprimerljivo večje podočnike, pa se ne prehranjujejo z mesom. Človeško črevesje je zelo dolgo in zavito, zaradi česar hrana le počasi potuje skozi naš prebavni trakt, kar telesu omogoča maksimalno absorbcijo hranilnih snovi, preden zaužito hrano izločimo. Živali, ki se redno prehranjujejo z mesom, imajo izredno kratko črevesje, saj se v mesu nahaja veliko patogenov, če ni hitro procesirano in izločeno, pa začne tudi gniti. Meso (tudi morskih živali) zagnije v roku 4 ur po zaužitju, ostanki se pa oprimejo želodčnih in črevesnih sten in tam ostanejo še 3-4 dni ali celo dlje. Črevesa ljudi( tenko črevo : 10 do11 krat telesa dolžine, debelo črevo : dolgo in zakomplicirano) in mesojedih(tenko črevo : 3-6 krat dolžine telesa, debelo črevo: preprosto in kratko) živali so zelo različna: Naša želodčna kislina nima PH vrednosti, ki bi omogočila uspešno prebavljanje mesa brez toplotne obdelave. PH v želodcih mesojedih živali je največ 1, rastlinojedih pa 4-5 (in tako je tudi pri človeku). Želodna kislina je pri človeku in rastlinojedih živalih pravzaprav dvajsetkrat šibkejša kot pri mesojedih živalih! Hkrati ima človek (enako kot rastlinojede živali) lastnosti, ki jih mesojede živali nimajo, na primer močno razvite žleze slinavke ter bazično slino s pitalinom za razgradnjo ogljikovih hidratov v zrnju in sadju. Slina mesojedcev je kisla in ne bazična, kar omogoča razgradnjo mesa. Če bi ljudje potrebovali meso, zakaj bi naša telesa imela lastnosti rastlinojedca? American Dietetic Association, največje svetovno združenje nutricionistov, razlaga, da se je "večina človeške populacije skozi večino človeške zgodovine prehranjevala izključno ali skoraj izključno rastlinsko, še zmeraj pa vegetarijansko." Velik delež sveta še danes tako živi. Tudi v najbolj industrializiranih deželah obsedenost z mesom ni stara več kot 100 let. Trditev, da ljudje potrebujemo meso, je prav tako nesmiselna kot vprašanje "Če naj ne bi jedli živali, zakaj so potem narejene iz mesa?"
profi1
15. 07. 2012 17.38
+42
Zgrešil si stran. Kakšno zvezo ima to z vremenom ?
Shmarny Mulester
15. 07. 2012 17.38
+41
khm...sama sem veganka, ampak se mi zdi, da resno pretiravaš. kaj ima meso veze s tem člankom?
saintjozef
15. 07. 2012 17.57
+35
profi1 Ima. Toča bo vso zelenjavo in sadje potolkla in bomo morali na lov.
GSG-9
15. 07. 2012 18.03
+21
Če bi bilo človeško telo narejeno za izključno vegansko prehrano bi bili sposobni prebaviti celulozo...pa je nismo.
skyrange
15. 07. 2012 18.10
+18
Dragi Jure, Takšne osebe kot si ti, so GLAVNI vzrok zakaj ljudje vegetarijanstva ne jemljejo resno. Z takšnimi nizkotnimi pseudo-znanstevnimi spisi, ki si jih sami sestavljate skupaj v lastni glavi iz napol prebranih članov na internetnih straneh, ki nimajo nikjer napisanih virov, TO je glavni vzork, da se vam ves svet smeji, če le izustite da ste vegan ali vegetarjan!
Chad Reed
15. 07. 2012 18.15
SBR
15. 07. 2012 18.33
+8
PH v želodcih mesojedih živali je največ 1, rastlinojedih pa 4-5 (in tako je tudi pri človeku). napaka! človeka Ph želodčne kisline je okoli 2...v našem želodcu se namreč nahaja najmočnejša kislina HCL. In mi nismo rastlinojedci ker je naš prebavni trakt narejen tudi za meso, saj imamo encime ki so narejeni prav za prebavo živalski beljakovin in maščob. Res je, da je v slina bazična, saj se OH začnejo prebavljati v ustih(zato kruh postane sladek če ga malo dlje žvečimo-->OH se razgradijo do maltoze ki je sladkor...) v želodcu se hrana zakisa in tam se razgradijo maščobe s pomočjo želodčne kisline in žolča ki maščobo razbije na manjše enote. V tankem črevesju hrana zopet postane bazična in se razgradijo še belljakovine(se že tudi v želodcu, ampak v glavnem v tankem črevesju) v tankem črevesju se tudi ostale delno razgrajeni OH razgradijo do konca in vsrkajo v telo... V debelem črevesju se s pomočjo bakterij(večinoma mlečnokislinskih(probiotiki)) razgradijo še neprebavljene snovi in
vitez2010
15. 07. 2012 18.42
+3
srebrnibreg
15. 07. 2012 18.50
+3
In kaj vidva filozofa v eni osebi iščeta na strani o čisto drugi temi? Najprej se pojavi Jure potem pa še amerikan seveda v eni osebi.
KnightTemplarSL
15. 07. 2012 18.51
+6
Jure, škoda besed....vsak naj verjame v kar hoče....ni pa treba druge posiljevati. Dejstvo pa je, če nebi bili tako razviti in za vegane pripravljali razne ekstra hrane, bi že izumrli.
gordo
15. 07. 2012 19.57
+3
tomazevic007
15. 07. 2012 20.55
+1
a kdo ve kje živi? da mu mal pridem potrkat na vrata...
SBR
16. 07. 2012 01.04
+0
ej ej ej...jz samo opozorim da je napaka v njegovem copy paste!! če se že ima za tako brihto, potem naj vsaj tiste stvari ki so dejansko potrjene in dokazane zapiše pravilno in take kot so
York
16. 07. 2012 01.55
+2
Zanimiv vpliv vremenske fronte na nekatere primerke človeške vrste.
pupa_od_anbot
15. 07. 2012 17.34
+0
@sohora, kaj se usajaš nad vremenarji? sej ne dajejo dolgoročnih napovedi, tle je treba izprašat (ali sprašit) "novinarje"
lily171066
15. 07. 2012 17.33
+7
narava dela po svoje, nič ne moremo
smb who <3 snow
15. 07. 2012 17.07
+5
pr ns že sonček sije :P
1907955
15. 07. 2012 16.11
+81
ZADNJA ALARMANTNA NOVICA IZ KRANJA: naši češnji je danes ob 16.03 odlomilo vejo in nagnilo dve fižolovi prekli.Mama in stric sta šla v intervencijo. več sledi...
GSG-9
15. 07. 2012 16.46
+25
tepee
15. 07. 2012 17.24
+21
daniandrejas
15. 07. 2012 20.46
+4
seul
15. 07. 2012 15.25
+12
naslov podiralo drevesa bi bil najbolj premiren v neurju leta 2008 kamnik,črnivec, lani je tudi pri nas nevihta podrlaeno drevo pa nemorš potem dati naslov zaradi enega drevesa podiralo drevje haha..
tigerbalm
15. 07. 2012 15.13
+12
...katastrofa - veter je poškodoval eno drevo,..res pomembna informacija,.....
Baška Kristav?nik
15. 07. 2012 15.04
+7
v zrečah smo imeli točo ob 22.30, ponoči pa nalive.. drugač vse ok
JezekTekaTeka41
15. 07. 2012 15.02
+4
??? ... a je bil vreme, al kaj ... pa to ... ... prestolnica ima glih pravo temperaturo za primerno ohlajen vrček Union piva ...
Teja Stolnik
15. 07. 2012 13.50
-6
PREKMURKKKA -------->>>> RADENCI so ŠTAJERSKI DEL POKRAJINE in nikoli ne bodi prekmurski del. Hvala bogu, da so naredli mejo tukaj kje so jo! RADENCI - ŠTAJERSKA
Kimberley-Echo
15. 07. 2012 17.54
+1
Najbrž imaš prav, ker so Radenci na štajerski strani Mure, ampak ni pa treba za ta lapsus novinarjev čist ven padit.
sonohra
15. 07. 2012 13.45
+5
čaki čaki...a nam ni grozila hidrološka suša??????????????? kje so zdj ti vremenarji, ki vsako leto streljajo v polno in pol kot (vedno) ko se napoved ne uresniči kr poniknejo????? a še kdo verjame v pregrevanje podnebja??...pa zanimivo kadar so temperature nadpovrečne se takoj govori o onesnaževanju in paniki, da kaj vse dela človek...ko pa so podpovprečne pa kao poletje malo hladno ampak ni nič narobe...wtf????? naj že enkrat vremenarji odgovarjajo za svoje izjave...ali pa še boljše naj bodo tiho, ker ne vedo napovedat vremena za jutri kaj še za pol leta vnaprej!!!
zajcek_prerok
15. 07. 2012 13.45
-21
to je božja jeza na slovence zarad komunističnih grehov nad slovenskim narodom....po moje bomo božjo jezo omilili, če bogovom žrtvujemo enega starega komunista z dolgimi brki....mislim, da bojo neurja takoj prenehala....
kokodrill
15. 07. 2012 14.03
+14
dedka ibrahima ni več lahko se majer sam žrtvuje,ne bo škode,urško bomo pa že nahranil