Slovenija

Zaradi neučinkovitosti ministrstva območje od Ljubljane do Kočevja odrezano od preostalega dela države

Ljubljana, 15. 07. 2015 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrstvo za infrastrukturo in direkcija za ceste nista bila učinkovita, je v revizijskem poročilu o modernizaciji območja Ljubljana–Kočevje–Petrina ugotovilo računsko sodišče. Stanje na omenjeni cesti je iz leta v leto slabše, modernizacija pa poteka prepočasi.

Cesta proti Kočevju se najhitreje slabša.
Cesta proti Kočevju se najhitreje slabša. FOTO: Direkcija RS za ceste

Računsko sodišče je objavilo poročilo o učinkovitosti ministrstva, pristojnega za promet in direkcije za ceste. Pod drobnogled so vzeli modernizacijo cestne in železniške infrastrukture na 3A razvojni osi, območje ob cestni povezavi Ljubljana–Kočevje–Petrina. "Ministrstvo ni bilo učinkovito," so ugotovili v poročilu, ki je zajelo obdobje od leta 2006 do marca 2015.

Glavna cestna povezava na omenjenem območju je bila nazadnje modernizirana med letoma 1960 in 1970, stanje ceste pa se močno slabša, celo hitreje kot druge državne ceste, ugotavljajo na Računskem sodišču. "Modernizacija v zadnjih devetih letih pa je potekala ločeno in strokovno neusklajeno," so zapisali. Prav to naj bi bila največja težava. Slovenija namreč v tem skoraj desetletnem obdobju ni imela nacionalnega programa za državne ceste in železnico. Prav ministrstvo bi moralo pripraviti nacionalne programe za področje prometne infrastrukture, a ga ni.

Preveč projektov hkrati, denar se drobi

Prav tako ministrstvo direkciji ni dajalo nobenih usmeritev za načrtovanje in izvajanje posameznih projektov na državnih cestah, čeprav bi moralo ministrstvo skupaj z direkcijo postaviti prednostne naloge vzdrževanja in razvoja državnih cest. Ker ni prednostnih projektov, ampak se hkrati izvaja veliko projektov, zmanjka denarja, saj se ta razdrobi na številne projekte. To pa znova zmanjšuje učinkovitost ministrstva in direkcije in vpliva na slabšanje stanja cest. Ker država državne ceste ne vzdržuje pravočasno, se stanje na njej slabša, to pa draži njeno obnovo, opozarja poročilo.

Poleg modernizacije državne ceste, poteka hkrati tudi modernizacija Kočevske proge, a "modernizaciji ceste in železniške proge potekata ločeno, strokovno neusklajeno," so ugotovili na Računskem sodišču.

Cesta
Cesta FOTO: Direkcija RS za ceste

V poročilu je računsko sodišče opozorilo tudi na obvoznico Škofljica. Projekt miruje, čeprav so ga v načrt razvojnih programov umestili že pred enajstimi leti. Tudi tukaj ministrstvo ni bilo dovolj aktivno pri iskanju rešitev, piše v poročilu.

Priporočila ministrstvu

Računsko sodišče je opozorilo tudi na zmanjševanje sredstev za področje upravljanja in vzdrževanja državnih cest. Podali so tudi nekaj priporočil, saj je za finančno plat odgovorna država, ne le ministrstvo. Med drugim predlagajo, da se preuči možnost, da se del trošarin za goriva nameni za razvoj in vzdrževanje cest. Prav tako pa bi dodaten denar za ceste dobili, če bi letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, ki ga plačujemo ob registraciji vozil, v celoti namenili za državne ceste. Trenutno gre namreč velik del tega denarja za financiranje in vzdrževanje železniške infrastrukture.

"Poleg tega se preko vračila plačane trošarine za pogonska goriva subvencionira slovenske avtoprevoznike, namesto da bi se trošarine namenile za financiranje razvoja in vzdrževanja državnih cest," pravijo na Računskem sodišču.

Ministrstvo in direkcija morata zdaj v treh mesecih predložiti odzivni poročili, v katerih bosta predstavila tudi ukrepe za odpravo slabosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče. Računsko sodišče od revidirancev zdaj zahteva, da naredijo načrt aktivnosti, ki bodo pripeljale do prepotrebnih nacionalnih programov na področju razvoja in vzdrževanja državnih cest in železnic.

Kočevsko progo naj bi usposobili v prihodnjih dveh letih

Prenove zadnjega, približno 12-kilometrskega dela kočevske železniške proge med Ribnico in Kočevjem, se bodo lotili prihodnje leto, v celoti pa naj bi jo usposobili do leta 2017, je ob današnjem delovnem obisku v Kočevju povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Prenova omenjenega dela naj bi državo stala približno 40 milijonov evrov.

Mačka na tirih
Mačka na tirih FOTO: Reuters

Minister Gašperšič je na novinarski konferenci v Kočevju pojasnil, da naj bi denar za omenjeno naložbo zagotovil državni proračun. Z njim bodo nadaljevali prenovo približno 50-kilometrske kočevske železnice od Grosupljega do Kočevja, in to mesto po skoraj po stoletja, odkar je tam vozil zadnji vlak, vnovič železniško povezali z Ljubljano.

V prenovo celotne kočevske železnice so doslej vložili približno 60 milijonov evrov, celoten projekt pa bo stal približno 100 milijonov evrov. Sicer pa bo ta z železniškim potniškim in s tovrstnim tovornim prometom pomembno razbremenila zdajšnje prometne tokove na Kočevskem, je opozoril.

Ker je na Kočevskem približno 3000 ljudi zaposlenih drugje, je minister poudaril predvsem njeno vlogo pri dnevnih potovanjih v osrednjo Slovenijo in Ljubljano. S kočevskim potniškim vlakom naj bi tako delno razbremenili tudi cesto iz Škofljice v Ljubljano, ljubljanska avtomobilska parkirišča ter okolje, je dodal in hkrati zatrdil, da bodo omenjeni projekt obravnavali prednostno.

Glede problematike reševanja prometnih zagat na cesti Škofljica-Ljubljana je napovedal, da naj bi cestni priključek Šmarje - Sap začeli graditi že v jeseni, na ministrstvu pa so se že tudi dogovorili glede ukrepa štirih prometnih pasov na Dolenjski cesti do Lavrice in zanje naročili projekte. Omenjene pasove naj bi vzpostavili že v jeseni ali najkasneje do začetka novega leta, je še povedal Gašperšič.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča so ministra danes seznanili tudi s problematiko tamkajšnjih državnih cest in urejanja krožišč, predstavili so mu projekt kočevske kogeneracije in energetske sanacije, govorili pa so tudi o programu Pokolpje, v okvir katerega med drugim sodi tudi prenova kočevske železnice.

O tem je državna sekretarka ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Margareta Guček Zakošek, ki se je ravno tako udeležila obiska v Kočevju, dejala, da na ministrstvu razmišljajo o njegovem podaljšanju do leta 2018. Za ta program naj bi namenili dodatnih približno 10 milijonov evrov, s čimer bi pomoč Pokolpju dosegla približno enak znesek kot program pomoči Pomurju, je še povedala državna sekretarka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

windmaster
15. 07. 2015 16.28
+4
Plača je vsak mesec, če kaj delaš ali pač nič. Javna uprava, sanje vseh fdv diplomantov in zavoženih študentov!
a.kralj1994
15. 07. 2015 15.54
+10
No in če je ugotovljena taka malomarnost in slabo delo oz. se ustvariu tako velika gmotna škoda, kdo odgovarja? Ali bodo ovadili te birokrate? Kaj se bo zgodilo, ker birokrati niso opravili svojega dela in povzročili ogromno škodo ljudem???
a.kralj1994
15. 07. 2015 15.55
+6
aja...jih bo Štrukelj branil in morda predlagal njihovo napredovanje zaradi vestnega in težkega dela v birokraciji...
pa dobr no
15. 07. 2015 15.18
+9
Namesto denarja za neuporabne tire naj raje investirajo v cesto.. Iz Kočevskih koncev se noben ne bo vozil z vlakom skozi železniški obvoz čez grosuplje. To traja kar 2 uri... Da niti ne omenjam, da potem z LPP rabiš še 1 uro čez mestno konico...
piko112
15. 07. 2015 15.39
+3
V kolikor bi bila železnica kot se šika bi te vlak pripeljal tudi čez grosuplje in največijo konico prej kot avtobus v sam center
windmaster
15. 07. 2015 16.29
+5
Aha! V Franciji in Nemčiji pa na Japonskem. Nikakor pa ne v Sloveniji!
Biofanatik
16. 07. 2015 07.51
+1
Postavili so najmodernejšo signalizacijo in digitalni nadzor po kočevski progi kjer vozi enkrat mesečno muzejska čufarca.
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 14.44
+3
Kdo so odgovorni ministri? Od leta 2005 naprej: Janez Božič (od 3. 12. 2004 do 12. 9. 2007), Radovan Žerjav (od 12. 9. 2007 do 21. 11. 2008), Patrick Vlačič (od 21. 11. 2008 do 10. 2. 2012), Zvonko Černač (od 10. 2. 2012 do 20. 3. 2013), Igor Maher (od 20. 3. do 2. 4. 2013), Samo Omerzel (od 2. 4. 2013 do 18. 9. 2014) in Peter Gašperšič (od 18. 9. 2014).
METKA102
15. 07. 2015 17.24
+2
Toliko jih je bilo v 10 letih, da skoraj ni za verjeti. Za eno navadno službo potrebuješ kar nekaj časa, da postaneš učinkovit, tile ministri pa danes eden, jutri drugi. Odgovornosti nobene, malo se kažejo pri odprtju kakega objekta, drugega od njih tako ni. Letos bo menda končno narejena famozna obvoznica Šk. Loke. Po koiliko letih že? Koliko denarja je bilo zapravljenega, koliko projektov je obležalo v predalih?
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 18.46
+1
Ja, saj minister je samo frontman, za sabo pa ima ljudi, ki se ne menjajo glih ob vsakih volitvah. Tudi te je treba vkljuciti v odgovornost.
496344
15. 07. 2015 13.38
+19
440 milijonov evrov samo od cestnin na leto...Nase ceste bi morale bit zlate..Kako dolgo bomo se mirno gledali,da nas kradejo?
MoreLife
15. 07. 2015 14.28
+4
Tolk časa da namo nč več mel...pol se bomo pa zase postavl :) Zaenkrat ima večina očitno še preveč...dobr so to skalkuliral kolk nam je treba dat, da je večina tiho. Kruha in iger drago občinstvo...kruha in iger!
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 12.07
+23
predlagam popu, da ustvari stalno rubriko za ceste, kamor lahko uporabniki pošiljamo fotografije naših cest in s tem opozarjamo na nevzdržno stanje. Za ceste ves čas plačujemo (cestnine, trošarine, davki), pa jih nihče ne obnavlja , za povrh pa imamo še dodatne stroške s prepogostimi popravili avtomobilov. Da o bisvteno slabši prometni varnosti sploh ne govorimo.
Blažka Polc
15. 07. 2015 11.18
+6
prvo naj cestni baroni vrnejo denar tja kamor spada, mi ostali pa bomo potem ceste samo še tekoče vzdrževali. ne potrebujemo drugače novega svežega denarja za ceste.
beowulfsam
15. 07. 2015 11.18
+14
Kakor mi je znano, so se župani občin ob tej cesti že večkrat skušali kaj dogovoriti z Ministrstvom, pa je bilo bolj bob ob steno. Za okoli Škofljice so nam sanjarli, da je nek metuljček al kaj...pa ok, živalce treba varovat, samo odkar sem prvič slišal za tega metuljčka (kot izgovor, kaj vem, a je res al ne), se je pa tam veselo postavila industrijska cona in ne vem koliko dodatnih bajt... Tale klanec na sliki je bila tudi zgodba in pol zadaj...gradili so ga dlje ko železnico Grosuplje-Kočevje v Avstro-ogrski, pa sej je ok, samo je ob količini prometa relativno nekoristen, pa še prehitevati se več ne da, če greš proti Ljubljani. Starejši so mi rekli, da so že v 80-ih obljubljali boljšo cesto....torej 30+ let že nategujejo glede tega, ne samo zadnjih 10. Kakorkoli, samo da bi okoli te gnile Škofljice in Lavrice zrihtali nekaj, pa bi bilo precej boljše, ker tam čez je totalna katastrofa, za par kilometrov 20-40 minut...
Blažka Polc
15. 07. 2015 11.17
+5
velenje-arja vas je zlata cesta prosi ljubljana-kočevje. ljubljana kočevje je cesta smrti in tisti ki se vozimo po njej vemo kakšna je. se pa veliko vozim tudi na relaciji arjavas-velenje tako da lahko primerjam in vem kako in kaj in kakšno je kje stanje.
sonofabitch
15. 07. 2015 12.54
Kaj pa naprej proti Koroški? Tam tudi veš kakšno je stanje?
opazovalec_
15. 07. 2015 11.11
+9
Vedno, ko zapeljem v jamo se spomnim na našega presranega ministra in gradbene barone in jim j.m.!
PSIHOTERAPEVT
15. 07. 2015 11.00
+0
kr pejte slikat se cesto velenje arja vas!!!!!! kaj pa boste v ljubljani .. sej je lepo tam v kocevju
numlk
15. 07. 2015 10.52
+2
Škoda komentirat, ker vsi vemo kakšno je stanje.
cistokrvnimesanc
15. 07. 2015 10.35
+11
Ah ta cesta je zakon, končniki sploh ne grejo iz garancije, pa se optiko mas cenejso kot pogosta stranka :D
Uporabnik483970
15. 07. 2015 10.52
+2
Plus to, da je ta cesta kozja stezica...Poje pesmica - kje so stezice, ki so včasih bile...imamo jih in to kar nekaj...
cistokrvnimesanc
15. 07. 2015 12.18
+6
Pa ko se kamioni vozjo 50-70 km/h, moznost ua prehitevanje pa 3x v cca sedemdesetih kilometrih
opazovalec_
15. 07. 2015 10.22
+15
To je to, ko je denar ukraden, razsejan vsepovsod drugje po tajkunskih žepih, celo na Cipru, samo za ceste ga ni!! Ministri, člani KPK, sodstvo in tožilstvo neučinkovito, razni Zidarjiin Tovšakove pa uspešni multimilijonarji !!
Uporabnik483970
15. 07. 2015 09.39
+12
Pa še to...vse skupaj se meni zdi, kar objavljajo mediji tisto, al kako že pravijo - kruha in iger...Na vsake toliko časa vržejo ljudstvu nekaj kosti za glodat in da se malo piše o vsem skupaj in klika, da imajo tudi mediji nek zaslužek, naredi se pa itak nič oz. skoraj nič. To je vse skupaj brez veze.
Uporabnik483970
15. 07. 2015 09.35
+6
Vedno en kup papirjev, napisanih ukrepov, predlogov raznih pristojnih b.u.t.l.j.e.v na državni upravi, ki se vedno grebejo kdo bo podpisal odločbo, ker se s tem počuti pomembnega z en kup nadimkov okoli imena in priimka, da bi pa v življenju kdaj v roke pljunil to pa ne oz. ne zna. Sploh pa ta isti pristojni takoj ni več pristojen oz. odgovoren, ko se zgodi nesreča...Samo da se njemu nebi nikdar, ampak sem optimist - za vsakega raste palica, gozda imamo veliko!!lp
METKA102
15. 07. 2015 09.35
+5
Kdaj pa kaj mislijo nesposobnega ministra odstaviti? Zakaj ga še niso?
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 09.47
-1
če si prebrala članek (?), si morda opazila, da se je tako stanje naredilo v okviru zadnjih 10-ih let, ko so različni ministri zanemarjali cestno infrastrukturo. In te je treba poklicat k odgovornosti.
METKA102
15. 07. 2015 09.50
+4
Absolutno imaš prav, vendar se vse skupaj nadaljuje in še slabša. Niti vloge za pridobitev evropskih sredstev niso sposobni spraviti skupaj, kot je treba.
METKA102
15. 07. 2015 09.55
+3
Pa še to: kaj pa pravi g. Bulčeva v Bruslju ali se kaj trudi, da bi nam pomagala pri pridobitvi sredstev za izboljšanje stanja.
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 09.56
-2
hm, bojim se, da bomo to morali kar sami. Lokalne ceste pač niso evropskega pomena...
lakica23
15. 07. 2015 09.28
+2
ni nič slabše kot na Koroškem
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 09.46
+5
v bistvu je še bistveno boljše kot na Štajerskem (za nas je to na sliki kar solidna cesta). Pri nas je še dosti huje, vse kar naredijo, pa je, da na začetku in koncu ceste postavijo znak "neravno cestišče", da se zavarujejo pred tožbami, češ, saj ste bili opozorjeni.
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 09.14
+13
V eni od izjav za javnost (ta je bila objavljena v Zurnal24) je tudi policija (g. Menegalja) izjavila, da če naletimo na kako stanje na cesti, ki je zelo nevarno (luknja, udor, bankine, karkoli) in ki lahko ogrozi varnost udeležencev prometa, naj o tem nemudoma obvestimo policijo. Pradlagam, da jim ustrežemo in jih začnemo obveščati o stanju naših cest, kjer takih nevarnosti ne manjka. Pa da vidijo... Kličimo jih, pišimo jim, naj čutijo pritisk.
Megaclite
15. 07. 2015 09.31
+5
Ja, in te bodo naši inkasanti oglobili za lažno prijavo.
batom@pinkponk.com
15. 07. 2015 09.44
+5
ma ne, saj so sami rekli, naj jih obveščamo. gre za obvestilo, ne za prijavo. in, kot rečeno, gre za to, da začutijo pritisk državljanov, ki moramo te ceste vsakodnevno uporabljati. Če pa začnejo težit, jim pod nos pomoliš njihovo izjavo g. Menegalje.
kolo1982
15. 07. 2015 09.02
+10
Samo ugibam...nihče ni nič kriv, ker nima prostojnosti...