Slovenija

74-letnica na gorenjski avtocesti vozila v napačno smer in trčila v vozilo 34-letnika

Murska Sobota, 17. 07. 2015 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

74-letna voznica iz Kranja je napačno zapeljala na avtocesto pri izvozu Brnik in po nepravilni strani avtoceste vozila proti Kranju. Nasproti je pravilno pripeljal 34-letnik, ki se je vozilu sicer skušal ogniti, a sta kljub temu trčila. Policija sicer začenja poostreni nadzor.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tragičen začetek julija na naših cestah
    02:12
    Iz SVETA: Tragičen začetek julija na naših cestah
  • Iz 24UR: Letos že 50 voženj v nasprotno smer
    02:01
    Iz 24UR: Letos že 50 voženj v nasprotno smer
Zastoj pri Voklem
Zastoj pri Voklem FOTO: Promet.si

Nekaj pred deveto zjutraj se je na gorenjski avtocesti – izvoz Brnik – smer Ljubljana zgodila prometna nesreča.

Kot so sporočili s PU Kranj, je nesrečo povzročila 74-letna voznica osebnega avtomobila iz Kranja, ki je z vozilom napačno zapeljala na avtocesto pri izvozu Brnik in z vožnjo nadaljevala po nepravilni strani avtoceste v smeri Kranja. Voznica tudi ni upoštevala prometne signalizacije - talnih označb, prometnih znakov ...

V tem času je iz smeri Kranja pravilno pripeljal 34-letni voznik osebnega avtomobila. Ta je na srečo opazil vozilo v napačni smeri in se mu je želel izogniti. Kljub umikanju je prišlo do trčenja, na srečo pa se je dogodek končal le z zvito pločevino. Policisti dogodek še preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v prometu.

Nesreča na gorenjski avtocesti
Nesreča na gorenjski avtocesti FOTO: Kanal A

Pomurska avtocesta zaprta

Pomurska avtocesta je med Turniščem in razcepom Dolga vas proti Lendavi je zaradi prometne nesreče zaprta. Obvoz je možen za osebna vozila po cesti Gančani–Dobrovnik–Dolga vas.

Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota so povedali, da bo avtocesta zaprta predvidoma še vsaj dve uri, nesreči pa naj ne bi bili hujše narave.

Po navedbah PU Murska Sobota sta se zgodili dve ločeni prometni nesreči. Najprej sta trčila osebno in tovorno vozilo, sledila pa je nesreča, v kateri je tovorno vozilo zapeljalo v steber nadvoza. Zaradi nesreč in zaprtja avtoceste so nastali zastoji. Promet je preusmerjen na vzporedno regionalno cesto.

Trki tudi na drugih krakih avtocest

Po podatkih prometnoinformacijskega centra je bilo zaradi prometnih nesreč več težav tudi na pomurski avtocesti, in sicer pred priključkom Pernica proti Murski Soboti. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje sta tam trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci JZZPR Maribor, ki so požarno varovali kraj nesreče, odklopili so akumulatorja, iz kabine tovornega vozila pa s tehničnem posegom rešili voznika. Reševalci NMP Maribor so oba poškodovana voznika prepeljali v UKC Maribor.

Zjutraj okoli osmih pa se je zgodila tudi nesreča na železniškem prehodu pri kraju Stari trg. Kot so sporočili s PU Ljubljana, je bilo ugotovljeno, da je voznik kombiniranega vozila zapeljal čez nezavarovan prehod ceste čez železniške tire v času, ko je pripeljal vlak. V trčenju je voznik kombija utrpel lažje poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v Ljubljanski klinični center.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Jani Dolinšek

Začenja se poostren nadzor

Policija danes začenja tridnevni poostreni nadzor nad vozniki motornih koles in mopedov. Za ta konec tedna je pričakovati dopustniško gost promet, zato bodo policisti na nekaterih glavnih prometnicah v smeri proti morju in z morja v notranjost države promet nadzorovali tudi s helikopterjem.

Motoristična sezona je že v polnem teku, v času dopustov in ob lepem vremenu pa je na cestah pričakovati tudi več motoristov. Da bi čim bolje poskrbeli za njihovo varnost in varnost drugih prometnih udeležencev, bodo od danes do nedelje policisti opravljali poostren nadzor nad motoristi. V nadzorih bodo preverjali predvsem hitrost voznikov, njihovo psihofizično stanje, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnost vozil. To so namreč dejavniki, ki lahko bistveno povečajo možnost nastanka prometnih nesreč, pojasnjujejo na policiji.

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujejo izjemno previdnost, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim. "Tudi drugim udeležencem v cestnem prometu, predvsem voznikom osebnih in tovornih avtomobilov, svetujemo previdnost. Spoštujte cestnoprometna pravila in bodite pozorni na večje število motoristov na cestah, ki jih zaradi neopaznosti lahko hitro spregledate," pozivajo na policiji.

V prvem polletju letošnjega leta je na slovenskih cestah umrlo že osem voznikov motornih koles, 91 se jih je hudo, 251 pa lahko telesno poškodovalo. Najpogostejša vzroka za prometne nesreče z najhujšimi posledicami še vedno ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran oz. smer vožnje. Zadnja prometna nesreča s smrtjo motorista se je zgodila prav v četrtek popoldne v Črmošnjicah v občini Semiču, kjer je umrl 61-letni motorist, njegovo 60-letno sopotnico pa so huje poškodovano s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

Policija sicer načrtuje še en poostren nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil, in sicer med 14. in 16. avgustom.

Za zagotavljanje varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanje kršitev cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu pa bo policija v soboto dopoldan in nedeljo popoldan promet nadzorovala tudi iz zraka. S helikopterjem bodo promet nadzorovali na relacijah Ljubljana-Postojna-Koper-Sečovlje-Dragonja-Šmarje-Koper, Postojna-Ilirska Bistrica-Ljubljana, Ljubljana-Celje-Maribor, Šentilj-Ptuj-Gruškovje, Maribor-Murska Sobota-Dolga Vas, Ljubljana-Novo mesto-Obrežje in Ljubljana-Kranj-predor Karavanke, še napovedujejo na policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mahoslo
18. 07. 2015 15.17
+13
Vsakemu , ki se pelje v nasprotno stran po avtocesti bi vzel vozniško za vedno , za zmeraj in amen ...pa naj bo star 18 ali 200 let . Dogaja se , in to zelo pogosto , da , sploh starejši vozniki , ki nimajo vinjet opazijo , da so se znašli na avtocesti .... potem pa , obračajo ali kar v rikverc itd najhujše pa je , da se sploh ne zavedajo kaj delajo in so potem še jezni na policiste , ki jih kaznujejo ... '' Pa sej bi mi lahko spregledal , saj sem šla samo 500 m ''
Ramzess
19. 07. 2015 10.00
-1
gasper111
18. 07. 2015 15.05
+6
Torej gre za domačinko, ki najverjetneje pozna cesto. Kaj bi počela šele kje drugje. Takoj vzet vozniško za vedno!
Boris Stih 1
18. 07. 2015 15.05
+11
Spostovanje do starejsih gor ali dol, na cesti smo si vsi enaki in za vse veljajo enaka pravila (CPP). Res bo treba uvest preverjanje sposobnosti voznikov, kot pri pilotih. Za starejse pogosteje 2x na let, pa me briga ce ne more placat pregleda s tisto penzijo. Ma da se vame zabije ena stara baba in mi fenta otroke, ma zmuteliram celo njeno druzino.. oprostite ce sem neprimeren z izjavami, sam taki mi dvignejo pritisk.
Amethist
18. 07. 2015 21.26
+1
OK njena druzina nima s tem nic, ma se v grobem strinjam s tabo. Mi imamo v vasi tud enga... over 80 ki vozi obupno, pa se kr strasi po cesti.
METKA102
18. 07. 2015 13.34
+2
Ste se pa spravli na tole nono. Najbrž ni videla znaka, mogoče niti ne ve, kaj pomeni, nihče ji ni povedal, kako se vključiti na AC, če ima kakšnega vnuka, lepo prosim, naj se pelje z njo in jo pouči o novostih, ki so se zgodile v času, odkar ima izpit. Še vedno pa mislim, da bi moral biti privilegij imeti dovoljenje za vožnjo, ne pa pravica prav vsakega. Ker vsak resnično ni sposoben za na cesto, ne mlad in ne star.
strupberry
18. 07. 2015 13.59
+4
znaki so kristalno jasni in ni jih malo... ce jih ne vidi/razume, potem je smrtno nevarna na vsaki cesti, saj ocitno ni sposobna spremljati objektov na in ob cesti
METKA102
18. 07. 2015 15.00
Saj zato sem napisala, da ni vsak za na cesto, pa naj bo star ali mlad. Avtomobil je močno orožje, z njim veliko lažje nekoga ubiješ, kot pa s pištolo, z njo je treba natačno meriti.
Amethist
18. 07. 2015 21.27
Ce ne vidi fluorescentne roke in napisa STOP (vsak knedl ve kaj to pomeni), ni za na cesto. pika.
EMINENT
18. 07. 2015 12.39
-3
Samo vožnjo bi prilagodil razmeram, pa bi bilo vse v redu.
Amethist
18. 07. 2015 21.28
strupberry
18. 07. 2015 11.45
+9
enkrat bi res rada slisala izjavo enega od teh brilijantnih voznikov... KAKO jim to rata, KAM gledajo, KAJ razmisljajo, ko mirne duse peljejo mimo sestih znakov za prepovedan promet, puscic na voziscu in ogromne fluorescentne stop table...
MršPizda
18. 07. 2015 11.46
+14
NE!!! sploh ne to, da spregledaš znake, ampak to, DA SE VKLJUČUJEŠ NA AVTOCESTO NA DESNO!!!! NA HUDIČEVO DESNO!!! KAKO TO TEM PRIZADETIM LJUDEM NI ČUDN!!!!! pa kdaj so še u desn špegu rabl gledat pri vključevanju na avtocesto!!!!!
Ramzess
18. 07. 2015 12.12
+2
Strupberry, se strinjam, zanimivo bi bilo slišati izgovore oz. izjave takih voznikov.
Lex11
18. 07. 2015 15.23
Kako jim rata?? Alzhaimer dela čudeže...
MršPizda
18. 07. 2015 11.42
+4
potrebno je namestit ovire, ki bodo preprečevale vključitev iz napačne smeri. in to takšne ovire, ki bodo avto popolnoma uničile, voznika pa spravle na urgenco. da si zapome!
Kovidani
18. 07. 2015 11.18
+6
Folk ni več normaln!
zokyy
18. 07. 2015 10.33
+1
taka stara baba sploh nima več kaj delat za volanom
MršPizda
18. 07. 2015 11.40
-3
TAKO JE! refleksi crknjenga konja, vidi komi še tolk da gobca ne zgreši pr kosilu, telenovele pa gleda pri maksimalni jakosti zvoka in TO MA IZPIT DO 80+!!!!
storž 43
18. 07. 2015 12.15
+0
Malo se zamislite nad svojimi neokusnimi komentarji.Vsaj malo spoštovanja do starejših bi pa le lahko imeli.
MršPizda
18. 07. 2015 12.36
-2
a si se zamislu nad lastnimi refleksi, vidom in sluhom??
Amethist
18. 07. 2015 21.30
Meni je ena nona gor na uvozu iz Kranjske gore pripeljala nasproti. Ne bom pozabla tega soka. Spostujem starejse, ampak ce je nesposoben za voznjo, nima kaj pocet na cesti.
CastrumFF
18. 07. 2015 10.05
+3
Cit clan Francoskega "amzs":" Voznja p SLoveniji je kot Ruska ruleta"!
EMINENT
18. 07. 2015 12.41
+0
Ima pa striček kar prav. Pa ne zaradi Romunov in starčkov.
Supafly
18. 07. 2015 09.19
+13
Zakaj ne bi uvedli nekih senzorjev,ki zazna vožnjo v napačno smer,še preden zapelje na vozni pas avtoceste,in sproži neko oviro,ki nato zaustavi avtomobil. Ne sprašujte me kaj,nisem inženir,samo ideja je.
mijavci
18. 07. 2015 08.52
+6
Ni tko preprosto to zadevo rešit, še vedno sem pa mnenja da je rešitev tam kjer se bo fizično preprečilo da boš lahko zapeljal v napačno smer, kako to izvest je pa drugo poglavje. Še kakšna bolj brutalna stvar od stingerjev.
mijavci
18. 07. 2015 10.55
+2
Veš semafor bi malo pomagal tistim zmedenim, tistim ki pa grejo namerno za stave in samomorilci v kontra smer pa ne, pa ne mislit da je tega malo.
rezervni
18. 07. 2015 08.49
+0
a je kej čudn da se to njim dogaja...če majo pa enih 20 različnih tablet za čez dan?
JohnSmith000001
18. 07. 2015 08.35
+12
Enosmerne ovire ki avtu preluknjajo gume bi stale nekaj 100€ in bi bil problem rešen! Kaj je tu problem? Zakaj tega nimamo?
Ramzess
18. 07. 2015 12.14
Potem je treba še opozarjat voznike vsakič na tak avto, da stoji na cesti (v koliko ne zapelje s ceste in se ...), ... in čakat, da ga umaknejo.
LOPOVEpredZID
18. 07. 2015 06.58
+21
Ampak vozniško dovoljenje ji je pa veljalo do 2045 l. verjetno?!!!!!! Po 60 telu bi moral vsak delat zdravstveni pregled vsako leto, fizični in psihični!!!! Za vse tiste, ki mi boste pa minuse talal.....upam, da nebo vaš otrok, žena ali kdo drug od družiskih članov končal pod kolesi takih"voznikov"!!!!!
storž 43
18. 07. 2015 07.40
+11
Tudi nekateri mladi vozniki z svojo objestno vožnjo še kako ogrožajo ostale udeležence v prometu,pa tudi če se počutijo še tako popolne in nezmotljive.
Kristijan Krajnc 1
18. 07. 2015 08.14
+10
pa tud ljudje med 30-50 so zelo pametni ćeš da vse vejo in so bogovi cest tko da ne ispostavlet sam ene generacije za to ke se dogaja
Diškor
18. 07. 2015 00.12
-10
TKO JE A.B. VLADO VODILA, JI JE J.J. LEPO POVEDAL, DA V NAPAČNO SMER.
I Res
18. 07. 2015 04.43
+17
tudi jaz sem tvoji mami rekel kaj ne rodi otroka ko je zanosila po sexu z psihopatom. pa ga je vseeno
Zanotti
17. 07. 2015 23.58
+14
Glede na število voženj v napačno smer, bo potrebno nekaj ukreniti! Vsi, ki se veliko vozimo po naših avtocestah smo ogroženi. rostan7 - se strinjam, vožnja je postala Ruska ruleta
I Res
18. 07. 2015 04.44
+2
imam rešitev. ne vozite se več po autocestah
rostan7
17. 07. 2015 23.19
+6
Tole me spominja na Rusko ruleto...
CastrumFF
17. 07. 2015 22.54
+13
Jaz vozim masikje,ma ko vozim po SLoveniji me je RESNICNO STRAH!
zriki
17. 07. 2015 23.00
+2
res je to, zato apeliram na tiste, ki jim ni vseeno, kupite tank!!!! :))))
I Res
18. 07. 2015 04.45
-2
bboy7
17. 07. 2015 22.27
+25
Sam ne mi s takimi komentarji, da k so oni delal izpit pa še ni blo krožišč. So imel najmanj zadnjih 10, 20 let krožišča okol sebe tut tisti v vsaicah čist nekje bogu za hrbtom pa se noben ni pozanimal koko se jih spelje. Ker oni vse vejo in vse znajo in jim je pod častjo vprašat pa se kaj novega naučit! In če se oseba samoiniciativno ni pripravljena tok pozanimat, da se zave kaj se je v zadnjih 50 letih odkar ima izpit spremenilo nima kej delat na cesti! Najlažji je glavo v pesek tiščat pa so vsi drugi krivi, ker sam ni sposoben mal ponosa požret pa prosit nekoga, da mu razloži, al pa se kdaj z otrokom/vnukom po cesti zapeljat, da jim oni pokažejo kako se krožišče zvozi pa kako zgleda avtocesta in v katero smer se po njej vozi! Se lahko mamca tut 90 po avtocesti vozi, za kamioni, s tem čist nikogar ne ovira in ne moti, sam nej se vozi varno! Zato jih je pa potrebno prisilno izobrazit (obvezno ponovno opraljanje CPP pri določeni starosti, če hoče vozit), al pa izpit vzet. Pa naj tut mal preverijo tele dohtarje k kar povprek dajejo zdravstvena potrdila, da lahko kr vsak še vozi! Marsikateri so še čist dovolj sposobni, eni pa so čist zaležani in z refleksi na nuli, da o vidu in sluhu ne govorim! Če smo pošteni, bi blo pa treba že takoj selekcijo nartedit, ne pa da že vsak kr v defaultu dobi izpit. Če porabiš npr. več kot 60ur (zgornja meja) v avtošoli maš pravico naslednjič opravljat šele čez ene 3 leta, k boš vožnjo mogoče sposoben osvojit. Glede na to, da večina ljudi potrebuje 20-30 ur recimo.
Marija Pocar Pezde
17. 07. 2015 22.47
+3
Podpis pod tole. Bravo. Že dolgo nisem prebrala tako dobrega in konstruktivnega komentarja.
zriki
17. 07. 2015 23.12
+3
boy7, mah kaj si zdaj zapel za tastare voznike, mal poglej smrkovce za volanom, sorry, na mujotu se pederirat med vožnjo, a blage nimajo o predpisih, dokler ne bo sprejet zakon, ki bi narekoval na vsakih 6 let obnovo CPP za VSE VOZNIKE motornih vozil, mi lahko pametujemo, kdo je in kdo ni kriv za nesreče