Slovenija

Fabjan čaka na Žerjavov telefonski klic

Ljubljana, 21. 10. 2009 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Župan Črnomlja Andrej Fabjan je 'globoko presenečen in užaljen' nad izjavami prvaka SLS Radovana Žerjava, ki ga je zaradi neetičnih ravnanj pozval k izstopu iz stranke. "Lahko bi me samo poklical," pravi.

Da predsednik SLS komunicira z njim prek medijev, se mu zdi "zelo nizkotno in nehigienično", je dejal Andrej Fabjan. Član SLS je že 15 let, v stranki je z dušo in srcem tudi nekaj naredil, je poudaril. "Zakaj me Žerjav ni zjutraj poklical po telefonu in me vprašal, kako je s to zadevo?" se sprašuje.

Fabjan meni, da bi se lahko Žerjav drugače, bolj taktno in bolj zrelo politično vedel do Bele krajine in do njega samega, ki je, kot pravi, v teh 15 letih prinesel SLS zelo veliko glasov. "Moral bi se malo drugače obnašati, lahko bi me poklical in se najprej z mano pogovoril."

Dodaja še, da gre Žerjavu, ki je Prekmurec, mogoče na živce tudi to, da je eden od pobudnikov zgodbe o razvojnem zakonu za Belo krajino. V vsakem primeru bo napisal izjavo, da prevzema vse, povezano s to zadevo, na svojo odgovornost, saj je šlo po njegovih besedah pri domevno spornem popustu za fizično osebo.

Zaradi nespodobne ponudbe naj odstopi!

Andrej Fabjan-3
Andrej Fabjan-3 FOTO: Rudi Vlašič

Žerjav je Fabjana namreč pozval, naj nemudoma izstopi iz stranke in ob tem poda pisno izjavo, da za vsa svoja dejanja, ki jih je opravil v funkciji SLS, prevzema odgovornost, ter naj k temu pozove tudi vse sodelavce, ki so pri neetičnem ravnanju sodelovali. Če Fabjan tega  ne bo storil sam v roku 14 dni, bo SLS začela postopek za njegovo izključitev. "Takšna dejanja so s strani javnih funkcionarjev neetična in nedopustna," poudarja Žerjav in napoveduje, da bo stranka v  prihodnje v vseh podobnih primerih in "ne glede na položaj strankinega funkcionarja ali javnega funkcionarja, izvoljenega z zaupanjem ljudi na volitvah, ravnala enako."

Prvak SLS Radovan Žerjav nam je še povedal, da gre v tem primeru za korupcijo in prav je "da politične stranke najprej začnemo pometati pred svojim pragom". Omenil pa je tudi možnost prijave primera protikorupcijski komisiji.

Le vrh ledene gore

Fabjanovo neetično ravnanje se nanaša na zavarovanje njegovega osebnega avtomobila, za katerega je pri Zavarovalnici Tilia dobil 99-odstotni popust, je nedavno pisal tednik Reporter.

Kot smo uspeli izvedeti, gre le za vrh ledene gore. Po tragediji na Blanci, ko je v nesreči umrl poslanec Kristijan Janc, je Fabjan namreč za tri mesece nasledil njegov mandat. Vmes si je spremenil položaj iz poklicnega v nepoklicnega župana. Na volitvah pa Fabjanu ni uspel preboj v parlament, zato je še letos prejemal nadomestilo poslanske plače v višini 4.000 evrov, hkrati pa še polovico županske, okoli 1500 evrov. V stranki so ga menda opozarjali, da ni etično, da za tri mesece opravljanja poslanske službe prejema celo leto nadomestilo, vendar se Fabjan ni zmenil za opozorila.

Fabjan odgovarja

Fabjan je na očitke odgovoril, da je bilo to zavarovanje sklenjeno pred štirimi leti. K njemu je prišel zavarovalni agent Tilie in povedal, da če ima cela družina sklenjeno zavarovanje pri njih in hišo, "imam toliko popusta" je povedal Fabjan.

V Zavarovalnici Tilia so nad takšno višino popusta presenečeni. Kot so povedali, strankam dajo dva odstotka popusta, če imajo pri njih zavarovano hišo, štiri odstotke, če imajo pri njih življensko zavarovanje in odstotkov ostotkov, če je kdo v družini gasilec.

V SLS naj se dvigne raven etičnega delovanja

Ob tem Žerjav sicer poudarja, da je v zadnjem času precej članov SLS bilo deležnih kritik in obtožb, vendar predvsem kot posledica politično motiviranega obračunavanja. "Vsekakor pa želim in bom vztrajal, da SLS dvigne raven etičnega delovanja vseh njenih vidnih predstavnikov ter funkcionarjev."

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 10. 2009 07.53
Zavarovalnica Tilia je tudi cvetka. Tudi tu vlada kar nekaj meril. Za ene tako, za druge drugače. Sploh pa kaj lahko pričakuješ, veliko besed, veliko obljub samo da se izvabi denar od naivnih zavarovancev. Potem ga pa talajo tako, bolj po obrazih. Ko pridejo zadeve v javnost pa spet mahajo s politično motiviranimi obračunavanji. Ne gospodje to ni to, ampak etika in morala na psu.
cobra12
21. 10. 2009 23.54
Prekmurje vs. Bela krajina = 1:0 Čestitam, Prekmurje.
M-teorija
21. 10. 2009 23.45
Če in ko ga bo poklical, pa bi pogovor spominjal na dva SOSEDA.
lapinkulta
21. 10. 2009 22.24
Zavarovalnica s takšnim popustom nagradi dobro stranko. Župan lahko ima zavarovano veliko osebnega premoženja ali pa je zavaroval zadeve, kjer ima velik vpliv na izbor zavarovalnice. To nam bo pa razkril kakšen raziskovalni novinar.
Buena Vita
21. 10. 2009 22.15
ŠPOCELJ MENJAJ SE
minnaema@yahoo.com
21. 10. 2009 21.49
...res je........ lojalno bi bilo, da si ljudje ob NEsoglasjih prej izmenjajo misli in predloge-tako bi bilo pošteno in prav....sicer ali gospod Žerjal si nabira točke v dobrobit za svoje ime pri stranki iz katere izhaja ? Navkljub je dobra misel v uporabi,da treba je biti pošten do sebe in z ekvivalenco tudi lojalen do drugih pa bo človek vedno spoštovan- to je to- in Lp
123_Zoke_vec_ni
21. 10. 2009 21.44
Se pa pri tem primeru postavljam na stran Žerjava - tale Črnomaljčan je prav res deloval nehigienično. Bi pa od POPTV pričakoval da se začne kaj ukvarjati še s koalicijskimi poslanci in župani ter vladnimi kiksi, in ne le z opozicijo. Si tako predstavljate nadzor nad oblastjo????
123_Zoke_vec_ni
21. 10. 2009 21.43
Kako lahko lažeš novinarjem???? Novinarji so le posrednik med poltiki in ljudstvom. GOLOBIČ SE JE ZLAGAL VSEM SLOVENCEM IN SLOVENKAM. To je verjetno storil zato, ker je nainteligentnejši politik - do diplome se je namreč plazil celih 10 let.
Klizma
21. 10. 2009 21.34
žerjav, težko delo te čaka ; stare navade-železna srajca (so rekli včasih) , danes pa to, če samo pogledaš med naše parlamentarce, drži kot pribito- se je sploh kdo v zgodovini že prostovoljno odpovedal vsem številnim privilegijem - za BLEBETANJE IN MEKETANJE!??????????............
KopulacijskiO
21. 10. 2009 21.08
Apiar, stavit grem, da si ti politik! Politiki naj bi bili izbranci družbe, največji možni poštenjaki. Torej zanje veljajo najstrožji kriteriji. V tem primeru vsekakor najprej morala in poštenje, ne pa le zakon. Oni poniglavi Golubič zakona ni kršil, le novinarjem se je zlagal, pa ste vsi padli po njemu. Tega voluharja pa (nekatere enako misleče barabe) zagovarjate. Kje je tu logika? Le v barvi?
Buena Vita
21. 10. 2009 20.27
Buena Vita
21. 10. 2009 20.26
ŠPOCELJ CVIKAŠ,A
Buena Vita
21. 10. 2009 20.26
APIAR 100%SE STRINJAM,TISTI AKTER SRAMNEGA ZAKONA NAJ DA DENAR IN POPLAČA NEUMNOSTI MORALA IMA V POLITIKI ČUDEN SLOVES
Marko Varga
21. 10. 2009 17.50
kar skupaj z Žerjavom naj odstopita..
Audy
21. 10. 2009 16.39
apiar, isto je npr. z romi. Izkoriščat in cuzat sistem kolikor se da in še čez.
apiar
21. 10. 2009 15.23
Kolikor zakon o poslanskih plačam razumem, dobi bivši poslanec nadomestilo, če ne najde nove službe. Župan je službo imel, pa je ni hotel sprejeti.
apiar
21. 10. 2009 15.16
Pravično bi kot profesionalni župan prejemal 3000E plače, tako pa je za isto delo dobival 1500 4000E. Če mu to dopušča zakon - zakaj pa ne. Nekoč so me učili, da se hrane in denarja ne smeš braniti. To velja še danes. Politiki, zakon velja, ne morala. Odstopi naj tisti, ki drži takšen zakon aktualen. Ampak potem ostanemo brez politikov.
dejkometod
21. 10. 2009 15.12
Prav je da bo g. Žerjav naredil RED. Osebno ga cenim kot skromnega, poštenega človeka in ve kaj hoče povedati. Prav je da pridejo na dan zadeve in naj se reziščejo ne samo tu tudi drugod.Nekateri imajo g. Žerjava za Domišljavega,... nasprotno, prav je da je na vrhu oseba da pove in zagovarja pozitivno stališče , intelektualec ki je mož št. 1. Vedno se krešejo mnenja med generacijami in pra je da enkrat nekdo od mlajših pove svoje lepo pozitivno stvar , da izvemo državljani in državljanke resnico , ker smo tisti ki smo volili tiste ki so danes tako "pošteni", čeprav so to lahko natolcevanja in podtikanja. Vse ne moremo verjeti. Moramo pa vedeti pri čem smo ker imamo pravico vedeti , RESNICO. Pri nas je vse več podtikanj, afer,.... tega bo moralo biti konec. Prevladati bo moral miren dialog , ljudje so se naveličali poslušati takšne in drugačne negativne zgodbe. Vsak dan je nova zgodba. Nekateri trepetajo za preživetje, drugi delajo "lumparije", to ne gre več naprej. Še malo pa se bomo vsi "pobili"? Tako malo nas je v tako lepi deželi kot Slovenija je pa je vsak dan "kaj novega" , če ni "novosti" nismo srečni.Najbolj me skrbijo naši otroci, mladina, vedno večja brezposelnost, vedno več alkoholizma, obupanosti, ... vse to lahko vodi v veliko katastrofo.To se že dogaja in se dogaja in se bo dogajalo . Osebno sem šokiran kaj se dogaja okoli mene, okoli nas , škoda, ko bi se lahko imeli lepo , brez prepirov, afer, škandalov, ljubosumnosti,... Pa vseeno je treba gledati vse pozitivno , optimistično, prepričan sedm da bo POSIJALO SVETLO SONCE IN RAZUM.
brinsky
21. 10. 2009 14.48
Fabjan je naredil škode za ene 200 evrov, bivši minister Žerjal pa toliko, da jo bodo plačevale še naslednje generacije, npr predčasno odpiranje tunela brez tehničnega pregleda, vtikanje v kontrolorje zračnega prometa in stolp, kjer bo verjetno zdaj projekt, ki bi bil že za selitev, dražji za 100000 Fabijanovih zavarovanj. Fabjan je naredil škodo samo zavarovalnici, Žerjal pa celi državi, naj gre Žerjal iz stranke, Fabjana pa za predsednika, da SLS ne bo še bolj gnila, kot je
MOJ.COM
21. 10. 2009 14.47
M-teorija! Prav piše...Slabo poznaš zadevo! On je zamenjal poslanca Janca.