Slovenija

Zaradi taljenja snega voda zaliva objekte, v Gornji Radgoni drevo padlo na hišo

Ljubljana, 11. 03. 2018 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/Ti.Š.
Komentarji
7

Na stanovanjsko hišo v Gornji Radgoni se je podrlo drevo. Hiša je tako zelo poškodovana, da so morali dva stanovalca preseliti. Težave povzroča tudi taljenje snega, na vzhodu države pa veter. Glavno cesto Rogatec–Majšperk je zasul plaz.

Taljenje snega in padavine ponekod po državi že povzročajo težave.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da so imeli gasilci največ dela na vzhodu države.

Med drugim so zaradi zalitih kleti stanovanjskih objektov posredovali v Radvanju, Rošpohu, Vizorah, Rožičkem vrhu, na Janževem vrhu, v Radomerju, Beltincih in v Prevetincih.

Razlivanja Krke, Pesnice, Ljubljanice, Vipave in Kolpe, povišana tudi gladina morja

V nedeljo dopoldne je reka Dravinja poplavila cesto Koritno–Lešje v občini Majšperk.

Manjše reke in vodotoki lahko sicer narastejo in se v manjšem obsegu razlijejo tudi na zahodu države.

Po podatkih hidrologov Agencije RS za okolje (Arso) so se reka Krka in njeni pritoki pričeli razlivati na območjih vsakoletnih poplav, v ponedeljek pa bodo še naraščali. V spodnjem toku se bo trend naraščanja Krke v noči na ponedeljek nekoliko umiril, v ponedeljek čez dan pa nato ponovno okrepil.

Ponoči se bo ponovno razlivala tudi reka Pesnica, ki bo v ponedeljek sprva prehodno upadala, čez dan pa se lahko - tako kot Dravinja in Sotla - ponovno razlije.

V nočnih urah se bo na Ljubljanskem barju pričela razlivati tudi reka Ljubljanica, prav tako se lahko razlijejo manjše reke v njenem zaledju.

Ob možnih močnejših padavinah se lahko v ponedeljek zjutraj razlijejo tudi reki Vipava in Kolpa, njuni pritoki in manjši vodotoki s povirji v Polhograjsko-Škofjeloškem hribovju.

V ponedeljek bo gladina morja ob slovenski obali povišana v večernih urah med 18.30 in 20.30. Pri tem lahko morje najnižje dele obalev ponedeljek poplavi v višini do 10 centimetrov, še opozarjajo hidrologi.

Dež bo prehodno zajel vso Slovenijo.
Dež bo prehodno zajel vso Slovenijo. FOTO: Thinkstock

Plaz zasul cesto v Rogaški Slatini, drseča zemlja v Radencih, v Piranu n acesti skala

Nekaj pred polnočjo se je v Strmcu pri Svetem Florijanu v občini Rogaška Slatina sprožil zemeljski plaz in zasul glavno cesto Rogatec–Majšperk. Cesta do nadaljnjega ni prevozna. Gasilci PGD Sveti Florijan in Stoperce so opravili ogled terena, hiše in gospodarskega poslopja v bližini in na delu plazu preusmerili tok vode. Poškodb k sreči niso ugotovili.

Ob 10.34 so na Janževem vrhu v občina Radenci gasilci iz PGD Janžev vrh na drsečo zemljo položili 50 metrov folije. O zemeljskem plazu je bil obveščen tudi poveljnik civilne zaščite, ki si bo ogledal kraj dogajanja.

Ob 17.03 se je na vozišče Dantejeve ulice v Piranu, okoli sto metrov od zapornice, prikotalila skala. Posredovali so delavci Okolja Piran in komunalni redarji, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na hišo padlo drevo

Na vzhodu države lahko veter lomi manjše veje.

Nočni posnetki razdejanja v Gornji Radgoni.
Nočni posnetki razdejanja v Gornji Radgoni. FOTO: PGD Gornja Radgona

V soboto okoli 19.30 se je na stanovanjsko hišo na Gubčevi ulici v Gornji Radgoni podrlo drevo. Tamkajšnji prostovoljski gasilci so odklopili elektriko, škoda pa je bila tako velika, da drevesa niso odstranjevali. Občina je stanovalcema začasno zagotovila drugo bivališče, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Hiša je tako zelo poškodovana, da so morali dva stanovalca preseliti.
Hiša je tako zelo poškodovana, da so morali dva stanovalca preseliti. FOTO: PGD Gornja Radgona

Pred nami oblačen in deževen začetek tedna

V noči na ponedeljek bo dež prehodno zajel tudi severovzhodno Slovenijo, a bo do jutra, razen v zahodnih krajih, večinoma ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, deloma bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo več sonca. Še bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na vzhodu do 15 stopinj Celzija.

Več o vremenu na vreme.24ur.com.

Na predvečer svetega Gregorja spuščali gregorčke

Sv. Gregor je po besedah etnologa Knifica po starem julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan, torej 21. marca, a se je praznovanje njegovega godu z novim koledarjem v 16. stoletju preneslo na 12. marec.

V Tržiču in drugih nekdaj obrtniških in delavskih krajih po Gorenjskem s tradicijo spuščanja luči v vodo so na predvečer godu svetega Gregorja, otroci spuščali po vodi lesene hišice z gorečo svečo. V nekaterih obrtniških in delavskih krajih Gorenjske so pred 2. svetovno vojno govorili, da sveti Gregor, ki goduje 12. marca, "luč v vodo vrže". To je pomenilo, da so lahko po tem dnevu dlje časa delali pri naravni svetlobi in ne več samo pri sveči ali kasneje pri petrolejki, je povedal etnolog v Tržiškem muzeju Bojan Knific.

Tradicionalna prireditev spuščanja gregorčkov v Gradaščico je bila zaradi narasle reke odpovedana.
Tradicionalna prireditev spuščanja gregorčkov v Gradaščico je bila zaradi narasle reke odpovedana. FOTO: Damjan Žibert

Prireditev Vuč u vodo, ki jo je pripravila Občina Tržič v sodelovanju z Osnovno šolo Križe in Tržiškim muzejem, je spremljala razstava gregorčkov v Kurnikovi hiši, ki so jih izdelali otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev.

Tudi na pristavi Gradu Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem so otroci že v soboto izdelovali ladjice iz bio materialov in jih potem spuščali po strmolskem jezercu.

Prireditve pa se širijo tudi zunaj geografskih okvirov, ki jih pozna izročilo. Tako so v soboto na že peto gregorjevanje povabili v Parku Pečno v Kanalu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
11. 03. 2018 17.46
Na razdejano bajto je padlo drevo.
jgm
11. 03. 2018 16.01
-4
Tista baraka v Radgoni pokrita z azbestom že pred tem ni bila primerna za bivanje.
Sentis
11. 03. 2018 10.59
+29
Upam da jih učijo tudi kako se potem te gregorčke spuca za sabo.
rr3
11. 03. 2018 09.18
+24
Otroke je treba na vse zgodaj učit, da smeti spadajo v reke in potoke.
Ramzess
11. 03. 2018 10.51
+27
Nihče se ne vpraša kje vse to konča, enako kot pri množičnem spuščanju balonov v zrak.
mužik
11. 03. 2018 11.34
+15
brabusednet
11. 03. 2018 11.37
+15
Točno tako večkrat sem že v naravi daleč od naselij našel tiste razne otroške balone napolnjene z helijem,ki otroku uide v zrak in ga nosi daleč in pade kje pač.Tudi to bi bilo treba prepovedat,ker to služi samo prodajalcem večini otrok je brez veze.Mnogi ga nalašč spustijo v zrak.