Slovenija

Pismo Pahorju in ministru polno nazornih opisov bede: zaradi pogina žrebička in 'vitkih' živali zahtevajo ukrepanje

Ljubljana, 16. 11. 2014 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je javnost razburil pogin žrebička v Bistri pri Vrhniki, številne pa tudi opis "primernega lastnika", ki ga je medijem podala direktorica UVHVVR Vida Čadonič Špelič, zdaj Društvo za zaščito konj od pristojnih zahteva ukrepanje.

Konji - 5
Konji - 5 FOTO: Društvo za zaščito konj
Epilog zgodbe o poginu žrebička v Bistri pri Vrhniki, ki je zaradi kolike poginil sredi razmočenega pašnika z le malo trave in balo domnevno pokvarjene krme, zaradi česar naj bi lačne živali jedle lubje in mah z dreves, marsikoga ni zadovoljil.

Direktorica UVHVVR Vida Čadonič Špelič je med drugim dejala, da bodo kmetu, ki za številne živali – UVHVVR je naštel 61 kopitarjev – težko skrbi, izdali ureditveno odločbo, da pa so živali v rejnem stanju, pri katerem ne moremo govoriti o mučenju. Prav tako si je ogledala njegov odnos so živali, na katerega da veliko, je dejala: "Živali se ga ne bojijo, jih pozna po imenu, hodijo k njemu, ga ližejo, psi ga imajo radi." Je pa dodala, da "ni vzoren kmet".

V Društvu za zaščito konj zdaj pravijo, da s takšnimi pojasnili niso zadovoljni, da zadeva za njih ni končana. Zato so spisali odprto pismo predsedniku države in kmetijskemu ministru. "Prišel je čas, da se temeljito lotite sprememb na področju zakona o varstvu in zaščiti živali in čas, ko je treba zamenjati tudi vodstvo UVHVVR, saj je dosedanje vodstvo obtičalo v preteklosti in očitno ni sposobno več hoditi v korak z razvitim svetom," menijo, na spletu pa se je že pojavila peticija, ki poziva k menjavi Čadonič Špeličeve.

V društvu trdijo, da se na posestvu lastnika dogajajo stvari, ki jih pristojni očitno ne vidijo, trdijo tudi, da ima lastnik, ki se ga da sicer najti celo v evropskem poslovnem registru kot kmeta, ki se ukvarja z govedorejo za zakol in konjerejo za prodajo, neurejen register ter okoli 100 živali za katere sam ne more skrbeti. "Sosedje opozarjajo na slabo ravnanje in oskrbo živali, opozarjajo, da jih je preveč, da kmetovalec zanje ni v stanju normalno skrbeti, opozarjajo na pogine, na možnost razvoja kakšne bolezni, vendar pa inšpekcijske službe venomer ugotavljajo, da so minimalni pogoji zadovoljeni. Živali pa živijo ali v premajhnih hlevih, lačne - na že zdavnaj popasenih pašnikih, umazane od urina, svojih iztrebkov, sestradane, žejne, bolne, so tudi degenerirane, saj se parijo med sabo,"naštevajo v pismu društva.

Skrbi jih tudi, ker naj bi urad Čadonič Špeličeve skrbel za varno prehrano ljudi skozi celotno prehransko verigo. A ta se začne pri rejcu opozarjajo in se sprašujejo, kako je lahko zagotovljena varnost hrane, vzrejene v sumljivih pogojih: "Hkrati pa se s podpiranjem takšnih kmetij meče slabo luč na resnično vzorne kmetovalce, ki so šli z razvojem in tehnologijo naprej, ki se resnično trudijo, da rejne živali živijo v primernem okolju in so primerno oskrbljene, ki skrbijo tudi za ostale hišne živali in ljubljenčke."

Pristojnim institucijam očitajo, da ne sledijo evropskim spremembam zakonodaje s področja zaščite živali. “V Evropski uniji so na tem področju sprejete veliko naprednejše direktive in priporočila, ki pa k nam, v naš zakon, niso bile predlagane, kaj šele vnešene. Za nas to pomeni, da vodstvo UVHVVR nima interesa po kakršnih koli spremembah.”

Opozarjajo tudi, da policija nima oddelka za pomoč pri zaščiti živali, da sodstvu manjka oddelek za hitro reševanje v primerih mučenja in zlorabljanja živali ter na veterinarje, ki pogosto molčijo, ker se bojijo za svoj zaslužek.

Sosedje: Iz pokvarjene bale se kar kadi.
Sosedje: Iz pokvarjene bale se kar kadi. FOTO: Kanal A

UVHVVR spremlja rejca

UVHVVR medtem na spletni strani v zvezi s primerom pojasnjuje, da so uradni veterinarji v letih od 2007 do 2014 zoper lastnika vodili osem postopkov zaradi zaščite in zdravstvenega varstva živali.

“V postopkih so bile ugotovljene določene nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, ki jih je lastnik na podlagi odrejenih inšpekcijskih ukrepov odpravil. Zaradi ugotovljenih kršitev so mu bile izrečene globe, ki jih je poravnal. V nobenem postopku pa niso bile ugotovljene take nepravilnosti ali kršitve, zaradi katerih bi bilo potrebno živali odvzeti, prodati ali oddati v zakol. Imetnik živali ni vzoren rejec, vendar kljub temu skrbi za živali na način, da mu ni mogoče očitati dejanj mučenja živali. Reja živali na prostem, če imajo dovolj hrane, vode in možnost umika pred neugodnimi vremenskimi vplivi v zavetje (gozd, dolino ali podobno), je naraven način reje, ki ga stroka vzpodbuja,” so zapisali in dodali, da bodo pri rejcu tudi v prihodnje spremljali stanje živali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 11. 2014 13.16
+0
Pa še Pahorju so pisali - saj kmet nima umazanega hleva ali oken!
SLObunkeljn
17. 11. 2014 11.36
+7
Če je to primeren rejec, potem Čadonič Špeličeva očitno ni primerna za delo, ki ga opravlja!
Thruma
17. 11. 2014 07.41
+3
Vido bi zamenjali? Jaz pa vlado (tudi tiste prejšnje) ker že kar precej Slovencev crkava . Vlada nas pa še kar naprej muči.Še malo pa bo namesto žrebička na sliki kakšen Janez , Micka ,Tone............
deathbite
16. 11. 2014 23.34
+12
Čadoničko naj "odstopijo", če sama noče! Zagovarjati nehumano ravnanje z živalmi in nedelo njenih inšpektorjev sta zadostna razloga. Menda smo del civiliziranega sveta, kar se kaže tudi preko odonosa do živali.
KOMISSAR-REX
16. 11. 2014 19.07
-30
Ta baba iz društva za zaščito konj naj, na mesto da nepodnošljivo nagaja temu kmetu, raje poskrbi za svojo r.t. in pusti človeka da živi svoje življenje kot ga zna in zmore. Konec koncev to je njegova lastnina in ona absolutno nima kaj vtikati nos tam kjer ji ni mesto. Da sem jaz na mestu tega kmeta bi jo že zdavnaj naučil kaj sme kaj ne sme. Tožbo naj da, prvo za prepoved približevanja in tudi za laži in izmišljotine, blatenje imena, motenje posesti... pri tej bo.nici se najde marsikaj, Samo dobrega odvetnika si mora vzeti.
periot22
16. 11. 2014 19.33
+22
Ta ki se ima za kmeta in muči živali z neprimerno oskrbo,tega odpadka v zapor živali pa pobrat enako velja za vse ostale ki si nabavijo živali potem jih pa zanemarjajo!!!!!!!!
lodz68
16. 11. 2014 20.24
+14
Komissar-Še sanja se ti ne kako je zunaj.Seveda je to tvoja lastnina ampak to še ne pomeni da ti z tem lahko delaš kaj hočeš.
Cesosan
16. 11. 2014 21.48
+15
Če imaš živali si tudi družbeno odgovoren. In četudi so namenjene "za klobase" imajo pravico do dostojnega življenja in #konzumenti# pravico do zdrave hrane. Dobrega odvetnika pa #ta baba# že ima, ne enega, ampak 5 in vsi bodo svoje delo opravili brezplačno. In ta "baba" stoji zadaj s svojo sliko in imenom, telefonom in e-mailom. Da grožnje je dežujejo, ni presenečenje. Pa še nekaj, večina uradnikov se že nekaj let skriva pod pomankljivo zakonodajo in podzakonskimi predpisi, samo da ni potrebno nič narediti. Začne se pa s prijavo škropljenja jabolk v urbanem naselju s strupi, ki so že 20 let prepovedani. Poskusite dobiti ukrepanje pristojnih - znanstvena fantastika. Čisto na koncu, za uradnike je predviden člen kazenskega zakonika, ki govori o nevestnem delu v službi.
deathbite
17. 11. 2014 12.52
+2
rexi, še slabši človek(?) si kot ta vrhniški kmet!
KopulacijskiO
16. 11. 2014 17.19
+15
Je kdo pomislil na to, da je lastnik teh živali mogoče strankarski kolega gospe Čadonič?
tron3
16. 11. 2014 14.54
+35
V tej zadevi so pomembne subvencije, ki jih dobiva obtoženi, zakaj pa mislite, da ima toliko živali? Kokica klerikalna pa itak ni bila nikoli za nobeno rabo, razen takrat ko se moli!!!! Peterletov jekleni kader!!!
luckyss..
16. 11. 2014 15.07
+32
Krivi so podkupljivi inšpektorji, ki ne opravljajo svojega dela in njihova "šefica", ki jim daje potuho....Če lahko lovijo po tržnicah stare mame, ki prodajajo suho cvetje, potem bi tudi tukaj morali ustrezno in pravočasno ukrepati - ker prijav je bilo očitno dovolj...Odstop Čadoničeve in lokalnega inšpektorja je najmanj kar bi v normalni državi lahko pričakovali....No v najbolj skorumpirani državi tega seveda ne gre pričakovati...
KopulacijskiO
16. 11. 2014 17.16
+6
celo noč molila, molila, molila, izpod kovtrčka rit!
Cesosan
16. 11. 2014 14.41
+9
Sram me je, da se tudi jaz pišem Čadonič. Vida je bila dobra veterinarka, nekoč, pri mojem dedku in v Beli Krajini. Konji pa na jedilniku nimajo kaj početi, so plemenite živali. Horseburger ali morebiti Dogburger? Lahko tudi začinjeno z ženskimi hormoni ali poseben način ubijanja? Baje z umiranjem v mukah meso postane boljše. Bon apetit.
korintos22
16. 11. 2014 14.40
-10
Po stolpnicaj je pa vse polno kastriranih psov in mačk, a to je pa v redu?
lahkojekritizirati
16. 11. 2014 14.55
+6
korintos22
16. 11. 2014 15.06
-10
lahkojekritizirati
16. 11. 2014 16.32
+12
Malo razmisli, preden nekaj blekneš ... V naravi več ne moreta preživeti, ker si jo je človek podredil in spremenil do te mere, da je živalim narava nevarna. Če govorimo o civilizaciji ...Iz istega razloga tudi ti ne moreš neodvisen živeti v naravi, ali pač? In prosim ne hodimo tukaj v ekstreme, ki potrjujejo pravilo ...
Karantanija
16. 11. 2014 14.25
+37
Tudi mi, ki nismo veterinarji, smo lahko v prispevku na TV videli, da so živali presuhe. Pravzaprav tako suhih in koščenih še nisem videl. Glavna veterinarska inšpektorica pa nas prepričuje, da so živali ustrezno preskrbljene. Človek, ki ima živali rad, jih ne pusti stradati in tudi v takem blatu valjati ne! Ne, gospa Čadonič, niste nas prepričali!
korintos22
16. 11. 2014 14.38
-19
Ti konji niso po sliki sodeč, presuhi ali mršavi! A si že kdaj bil na vasi in v živo videl par pasem konj?
Karantanija
16. 11. 2014 14.42
+23
Živim na vasi, pa tako suhih, da kosti ven štrlijo,še nisem videl.
korintos22
16. 11. 2014 15.06
-1
nightangel
16. 11. 2014 14.23
+12
Ne vem,zakaj še sploh gledamo to nesposobno ga.mad na položajih,a smo mi plačani od njih ali oni od nas?
psica
16. 11. 2014 14.12
+20
čas bi bil da bi že enkrat naredili z lačnimi in trpinčenimi živalimi tako kot v mengšu zraven oš vsem na očeh tudi otroki gledajo kako konji živijo sred smetišča jedo kartone in ostalo svirnjarijo pa če pokličeš inšpekcijo ti odgovori da so živali dobro rejene in da jim nič ne manka prav tako čadonič špelič ve za to zagato pa ne ukrene nič kje je tukaj ministrstvo za kmetijstvo ali so to pašniki sred smetišča nevem
korintos22
16. 11. 2014 14.05
-22
Ja krucifiks, sosedovi Mimiki je pa ena kura poginila, kaj bomo pa sedaj?
newhola
16. 11. 2014 13.55
+14
Slovenci a še ni prišel čas da bi rekli skorompiranim,ošabnim, kradljivim politikom direktorom skratka vodilnemu kadro zdaj pa je dovolj vašega početja.V EU smo na vrhu korupcije mi pa čakamo KOGA .Dajmo se organizirati pa žačnimo sami delavni ljudje delati red in to v kradljivi Sloveniji.
korintos22
16. 11. 2014 14.04
-24
Eden žrebiček pogine ti bi že začel z revolucijo?
nightangel
16. 11. 2014 14.19
+16
Ne gre za to,da je žrebiček poginil,gre za to ZAKAJ je poginil.Poginil pa je od lakote,pa tudi drugi konji so vsi shirani,kaj ti ne vidiš tega?Če pa to odobravaš,potem pa tako nisi diht.
ina5785
16. 11. 2014 14.20
+10
newhola - že dolgo razmišljam o tem, kar si napisal. Denarja je kot PEČK, samo pobrati ga je treba, ne pa da jih redimo na Dobu kjer imajo mobi, računalnik in pridno počivajo!, mi pa jih redimo. Naj vsi tile (točno se ve kdo, ostale naj še pohapsajo) vrnejo ves denar in svoje nakradene nepremičnine!, pa smo takoj rešeni! pa še ostane dosti!!!! Zakaj so še vedno davčne oaze?????????
newhola
16. 11. 2014 14.34
+10
Davčne oaze.Moja plača je 620 eurov večina slovencev enaka ali še manj.Pahorja zaprosijo da odstavi babnico če pa še Dimičke ni hotel odstaviti še več, ko je pritisk javnosti postal premočan je sama odstopla on pa še naprej z njo sestajal.Polj so pa ga polna usta .Bodimo bolj enotni Slovenci ko nas KRADEJO.
LLLEPI
16. 11. 2014 13.30
-7
Kje je pa drustvo za zascito ljudi,ki prav tako nimajo vec kaj v usta dat in to vse zaradi nasih veleuspesnih politikov.Govorijo se malo potrpite.Vse vec ljudi pa je brez sluzbe,ce pa jo ze imajo je placa taka beda da ne mores preziveti,politiki se pa preganjajo kdo bo zasedel stolcek za 20 000e in to se neobdavcene?To je placa za 35 delavnih ljudi,ki nekaj naredijo.Kaj pa naredijo in so naredili nasi politiki je dobro vidno
lahkojekritizirati
16. 11. 2014 13.50
+10
Društva nastajajo tako, da ljudje, ki želijo nekaj spremeniti, dejansko nekaj naredijo, kot je na primer ... ne vem ... recimo ustanovitev društva?! Predlagam, da narediš nekaj v tej smeri ... Društva ustanavljajo "navadni smrtniki" in zakaj ga ne bi ti, če si tako prepričan, da je to rešitev? Ah ja, pozabila, najlažje je jamrati in čakati, da bodo drugi nekaj naredili namesto tebe, ko bodo vidni neki rezultati, pa se boš pridružil zaslugi ane? In ja, absolutno imamo v državi težave, velike težave! Ampak prosim ne mešati jabolk in hrušk... Tukaj je govora o zaščiti živali in ne vidim razloga zakaj moraš komentirati to, kar pač si. Vsi smo v krizi, ampak to še ne pomeni, da zaradi tega ne moremo pomagati živalim, katere pa za to niso krive nič in si same ne morejo pomagati, ker jih je človek zasužnil. In to, da ljudje nimamo služb, da je kriza, ..., še ni dovolj dober razlog, da se ne sme pomagati živalim in da morajo zato trpeti? "Ker je meni hudo in trpim, naj trpijo še vsi ostali" ali kako?
Vabis
16. 11. 2014 13.21
+42
Čas je da se g.Špelič poslovi od stolčka...
bb38150
16. 11. 2014 13.28
+13
ecnarf
16. 11. 2014 13.48
+12
nightangel
16. 11. 2014 14.20
+2
Naj raje dela doma na njivi,pa še to vprašanje,če zna.
DonDonDan
16. 11. 2014 13.07
+9
Špeličeva je nedotakljiva. Še vedno uživa v nagradah, ki ji jih daje režim zaradi preteklih zaslug. Namreč toliko nožev, kot jih je ona zabila Peterletu v hrbet, jih ni nihče.
falotka1234
16. 11. 2014 12.54
+25
Res ni vreden da zemljo klači,..je največja napaka narave,..!
nightangel
16. 11. 2014 14.20
+1
Tudi narava se včasih zmoti,pa se rodijo takšni*
?udežni de?ek
16. 11. 2014 12.51
-23
če gledamo kobilo na sliki se ne poznajo da so podhranjeni je pa pač žrebiček žal tudi bil lahko bolan saj imam tudi jaz živali pa mislim da tudi lastniku vse eno kjer je lastnik tudi ob dohodek je pa to da nekateri imajo še zdaj živali napaši kjer na našem kraju jim vozijo hrano moti me pa nekaterim to ni všeč zato pa se spravljajo na kmete ki vsaj nekateri pošteno delajo saj lenuhe motijo samo ko ket dobi subvencije to jih moti verjemite tisti pa ko res grdo ravnajo jim pa naj prepovedo nadalmji reji nismo vsi taki tudi špeličeva ni zao kriva
Darko32
16. 11. 2014 13.03
+23
čudežni deček Pravilno, da ljudje skočijo v zrak, k ovidijo, da se hrani živali z plesnivo hrano in se jim potem prodaja pod biološko pridelana hrana. Oprosti to pa je že norčevanje iz ljudi. Nekateri kmetje delajo pošteno in poznam kar nekaj takšnih, ki skrbijo za kvaliteto krme in prehrane. Prav takšne je potrebno nagraditi in jim pomagati. Videdel pa sem kar nekaj takšnih, ki jim je malo mar za kvalititeto in potem pa slišiš, da veterinarji stojijo vsak dan pri njih. Normalno da stojijo, če delajo tako, kot je prikazano na sliki, da se jim hrani plesnivo krmo. Poglej ljudje se nočejo pregovarjati in raje se izogibajo nakupu žćivil, kjer so v bližinini takšni pridelovalci, saj ne vedo ali je tudi svinjarija od njih. ZAto pa vsak dan izgubljajo poštenjaki pri nas po zaslugi takšnih, kot je v tem prieru, ki sloh ni osamljen. ZAto ves čas zagovarjam, da mora biti na deklaraciji napisano kdo je proizvajalec živil, katerega so ukinili in dali pod šifre, da ljudje ne morejo preverjati. Iz prispevka pa lahko vidiš, da ljudje sploh ne verjamejo več veterinajrjem in njihovemu poštenju. ŽAl tudi sam ne verjamem v pošteno delo veterinarjev, kjer se bala plesnive krme pojavi na pašniku in to jedo konji ali pa krave. ZAto me ta pogin živali ne preseneča. ŠE hujše je, da takšna plesniva krma pride v prehrambeno verigo. Zato menim, da je v zaščito poštenjakov potrebno prvo zapreti TEGA VETERINARJA IN VSE KATERI SO NJEMU BILI PREDPOSTAVLJENI. TER JIH POSLATI V STARI PISKER.
pingvinislo5
16. 11. 2014 12.45
-13
horse je sedel.