Slovenija

Rdeče vremensko opozorilo: pod vodo Piran, del Kopra in Izola

Ljubljana / Piran / Koper / Izola, 12. 11. 2019 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan / Ni.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
16

Naše kraje je zajelo obilnejše deževje z dolgotrajnejšimi nalivi in močnejšimi sunki vetra ob obali. Močno povišana je gladina morja – v Kopru je dosegla vodostaj 373 centimetrov. Razglašeno je rdeče vremensko opozorilo, v Piranu so sprožili sireno, poplavljen je Tartinijev trg, pod vodo so tudi deli Kopra in Izole.

Vzdolž večjega dela jadranske obale piha močan jugo, ki je ob znižanem zračnem tlaku in polni luni poskrbel za povišano plimovanje morja tudi pri nas. Morje je obalno črto tako prestopilo že ob jutranji plimi in se razlilo na najbolj izpostavljenih delih obale.

Še višja večerna plima pa je ob deževju poskrbela za poplavljanje tudi nižjih delov obale. Gladina morja je tako močno povišana; na mareografski postaji Koper je ob 20.50 dosegla vodostaj 373 centimetrov, kar je po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) redek pojav. Šlo naj bi celo za drugo najvišjo plimo pri nas v več kot petdesetih letih! Vzrok za tako obsežno poplavljanje morja so polna luna, približevanje sredozemskega ciklona in zelo močan jugo vzdolž celotnega Jadranskega morja, kar potiska morsko vodo proti severu.

Zaradi navedenih razlogov morje poplavlja nižje dele obale v višini okoli 70 centimetrov. Povišano je tudi valovanje morja, pri tem pa je najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu.

Zaradi nevarnosti visokega plimovanja morja v Piranu je Regijski center za obveščanje Koper sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost.

Kot je razvidno iz fotografij, ki so nam jih posredovali bralci, sta pod vodo Tartinijev in Prvomajski trg in piranska Punta. Ponekod voda sega do pasu. Poplavljeni so tudi deli Kopra in Izole, je razvidno iz spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Obilno deževje in močni sunki vetra so sicer težave čez dan povzročali tudi drugod po državi:

Ob 19.00 so na cesti Ljutomer–Gresovščak (občina Ljutomer) gasilci PGD Gresovščak odstranili podrto drevo.

Ob 18.05 je v naselju Vrata (občina Dravograd) zaradi močnega deževja puščala streha stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dravograd so preprečili nadaljnje zamakanje v objekt.

Ob 16.28 so na Mladinski ulici v Murski Soboti gasilci iz PGD Murska Sobota zaradi zatekanja vode s folijo prekrili manjši del ostrešja ob dimniku.

Od 10.56 dalje je na hitri cesti Nanos–Ajdovščina zaradi burje, ki je pihala v sunkih med 80 in 100 kilometri na uro, veljala zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Ob 8.47 je v zadružnem domu na Vogrskem (občina Renče-Vogrsko) meteorna voda zalila jašek, v katerega je vkopana cisterna za nafto. Gasilca PGD Renče-Vogrsko sta vodo izčrpala in preventivno namestila protipoplavne vreče.

Porast rek in razlivanja

V večjem delu države naraščajo tudi reke, ponekod so možna razlivanja, so sporočili z Arsa. Velike pretoke so že dosegle reke v jugozahodni Sloveniji, ostale reke po državi jih bodo jutri.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: Arso

Ob močnejših nalivih lahko ponoči hitro narastejo manjši hudourniški vodotoki, zlasti na območju Slovenske Istre, delu Primorske in v osrednji Sloveniji - tam bodo možna razlivanja, ponekod lahko manjše reke tudi poplavijo. Na kraških poljih se bodo ojezerjene površine v prihodnjih dneh povečale.

V sredo med sedmo in enajsto uro bo morje ponovno poplavilo nižje dele obale v predvidoma višini od 30 do 60 centimetrov.

S približevanjem sredozemskega ciklona ob morju zapihal okrepljen jugo

Po tem, ko je bilo težišče padavin večji del dneva nad južno in vzhodno Slovenijo, se je proti večeru prestavilo proti zahodu. Tudi noč na sredo bo oblačna s pogostimi padavinami, vzpostavljali se bodo pasovi intenzivnejšega dežja. Predvsem v jugozahodni Sloveniji bodo nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi, v bližini morja se bodo pojavljale tudi nevihte. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 kilometrov na uro, zato velja oranžno opozorilo.

Ponoči bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Ob morju bo zapihal okrepljen jugo - njegovi najmočnejši sunki bodo presegali 70 kilometrov na uro.
Ponoči bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Ob morju bo zapihal okrepljen jugo - njegovi najmočnejši sunki bodo presegali 70 kilometrov na uro. FOTO: Arso

Najhladnejša zračna masa se sicer zadržuje nad severozahodno Slovenijo, kjer je tudi meja sneženja najnižje. K njenemu dodatnemu nižanju pa vpliva intenziteta padavin. Tako je proti večeru na območju Rateč in gorenjskih mejnih prelazov dež prešel v sneg, občasno sneženje pa se bo tu še nadaljevalo. Ob ugodnem scenariju lahko zapade več kot 20 centimetrov snega. Drugod sneži bistveno višje, večinoma nad 1800 metrov nadmorske višine.

Sneženje v Ratečah
Sneženje v Ratečah FOTO: Promet.si

Temu primerno razgibane so tudi temperature. Na območju Rateč in Kranjske Gore je bilo popoldne le malo nad 0 stopinj Celzija. V večjem delu Slovenije je bilo čez dan od 5 do 8, na Primorskem pa so termometri kazali od 12 do 15 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Padavine bodo oslabele šele v sredo zvečer, v alpskih dolinah bo tudi snežilo

Tudi sreda bo oblačna s pogostimi padavinami. V alpskih dolinah bo ob dovolj intenzivnih padavinah še snežilo, v primeru šibkejših padavin pa se bosta mešala dež in sneg. Drugod bo meja sneženja na okoli 1800 metrov nadmorske višine, s pomikom ciklona proti severu pa se bo pozno popoldne in zvečer spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov. V krajih z izrazitejšim vetrom se bo ogrelo nad 10 stopinj Celzija, v alpskih dolinah pa bo le malo nad 0 stopinj Celzija.

Proti našim krajem se pomika sredozemski ciklon, ki nam prinaša precej pestro vremensko dogajanje. Arso opozarja pred močnejšim plimovanjem morja, okrepljenim jugom in nevihtami z dolgotrajnimi nalivi, ki lahko prinesejo hitro naraščanje hudourniških vodotokov. Močan južni višinski veter k nam iznad severne Afrike prinaša tudi nekaj puščavskega peska, v višjeležečih alpskih dolinah, kjer bo ostal zajezen hladen zrak, pa bo ob dovolj intenzivnih padavinah v prihodnjih urah dež prehajal v sneg.

Večji del četrtka bo večinoma suh, tudi z nekaj sončnimi žarki. A že v petek se nam bo približal nov ciklon, ki mu bo predvidoma v nedeljo sledil še en. Od petka do nedelje bo tako spet oblačno s pogostimi in predvsem na zahodu tudi obilnimi padavinami. Razmeroma toplo bo z najvišjimi temperaturami po nižinah okoli 10 stopinj Celzija.

V visokogorju Julijskih Alp bo zapadlo še veliko snega

Na območju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov, kjer bo temperatura vztrajala pod ničlo in kjer bodo tudi padavine najobilnejše, se bo snežna odeja do konca tedna odebelila še za več kot meter, kar pomeni, da bo na Kredarici in Kaninu presegla dva metra. Po podatkih Arsa se bo nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp povečala in bo v sredo in četrtek znatna, tretje stopnje. Drugod bo večinoma zmerna, druge stopnje, v vzhodnejšem delu naših gora pa bo zaradi majhne količine novega snega ostala majhna, prve stopnje. Predvsem bodo nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Obisk visokogorja zlasti v Julijskih Alpah zato do nadaljnega odsvetujemo, so še zapisali pri Arsu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrofKrof
12. 11. 2019 21.49
+1
Na kameri vidim, da je Piran že pod vodo.
Malinha
12. 11. 2019 19.04
+11
Pod gornjo fotografijo piše "Visoko valovi v Piranu". 1.) Fotografija ni iz Pirana. 2.) Fotografija prikazuje morje ter veter iz SV, torej burjo. 3.) Trenutno na Jadranu in v Piranu, piha Jugo.
mariomandzukic
12. 11. 2019 12.43
-6
slovenci se nerabite nc bat,saj se vasa obala ne nahaja na Mediteranu..
Entip?ek
12. 11. 2019 13.48
+15
?rnogled
13. 11. 2019 07.48
-4
Majo deževne ure,vse bauštele so zaprte.
KrofKrof
12. 11. 2019 12.09
+17
Tudi Italija je rdeče obarvana, ampak važno, da je omenjena Hrvaška.
kuncci1
12. 11. 2019 11.36
+48
Žac, mislim, da bi morali po socialno pomoč in malo na zrak. Ste prisotni na vseh člankih, ki omenjajo Hrvaško in zganjate nacionalizem ter nestrpnost do države Slovenije, ki vam daje kruh. Če vam je res toliko do sosednje Hrvaške, ne vidim ovire, da se preselite nazaj in uživate v “ ljepa naša” in za dom spremni...
Žac
12. 11. 2019 11.46
-27
Vidim kako vi imate radi Hrvaško. Sami prijateljski komentarji. Glede nacionalizma se ne bomo pogovarjali. Vi lahko žalita,sovražite javno,a ostali bi morali biti tiho. A si ti prebral komentar Dobnika? In bi moral biti tiho na ta komentar? Nikoli. Glede moje socialne te naj nič ne skrbi. In na tvoje razočaranje nisem Hrvat. Glede da ste po vseh anketah najbolj ne zaželen narod v EU,a moraš biti Hrvat? Vidim da spremljaš moje komentarje,a ti je pobeglo da sam bil prisoten tudi kdaj ste žalili Srbe? In v tvojo vednost kuncek,ne živim v Slo.
jarti?
12. 11. 2019 12.06
+15
mariomandzukic
12. 11. 2019 12.41
-15
ksne komplekse mi Hrvati nabijamo telim Slovecekom,pa to je neverjetno
26277
12. 11. 2019 11.27
+9
Na Dinari je še sneg?
Uporabnik740916
12. 11. 2019 11.11
+21
Sej območje južno od kolpe ne ve čigava obala je, če ne vedo kje imajo mejo... in res se sekiramo zanje.. zarad mene jih lahk Hurricane Category 10 zadene
Žac
12. 11. 2019 11.21
-29
V glavnem Slovenska ni,a čigava je te nima kaj brigati.
asdfghjklqwertz
12. 11. 2019 11.10
+31
pa madonca no, 24ur … a res čisto vsaki ljubi dan morete imeti pod glavne novice nekaj napisanega o hrvaški?!
thetech
12. 11. 2019 11.17
-10
Najbolj, da gonijo tisto kar tebi ustreza ane? A je res tako težko spregeldati novice, ki te ne zanimajo?
26277
12. 11. 2019 11.03
+4
Roza ali vijoličasto...bi bilo bolj primerno...ali vam ta spekter barve ni v dosegu...kartuše?