Slovenija

'Zaradi Kresalove nepotrebno politiziranje preiskave'

Ljubljana, 18. 12. 2009 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada in MNZ preiskovalni komisiji za ugotavljanje politične odgovornosti pri štetju izbrisanih ne nameravata predati magnetograma, zato bo ta zahtevala zaseg le-tega.

Robert Hrovat
Robert Hrovat FOTO: Dare Čekeliš

Preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti pri štetju t. i. izbrisanih je prejela negativna odgovora vlade in ministrstva za notranje zadeve (MNZ) na zahtevo po predaji dokumentacije. Zato nameravajo na sodišče poslati zahtevo za njen zaseg.

Kot je znano, je preiskovalna komisija DZ za ugotovitev politične odgovornosti za štetje t. i. izbrisanih že prejšnji petek sklenila pozvati vlado, da ji v roku treh delovnih dni omogoči vpogled v magnetogram seje vlade z dne 8. januarja 2004.

Poleg tega so trije člani komisije iz vrst opozicije sprejeli sklep, da komisija od MNZ zahteva pridobitev spiska javnih uslužbencev, ki so imeli podjemne pogodbe pri vnašanju podatkov iz ročnih v elektronske evidence t. i. izbrisanih.

'Kresalova zavlačuje'

Predsednik preiskovalne komisije Robert Hrovat, sicer poslanec SDS, je ob tem spomnil, da so zahtevo po predaji spiska večkrat, kot jim sicer nalaga zakon, naslovili na ministrstvo in bi se potemtakem lahko že prej obrnili na sodišče.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal po Hrovatovem mnenju "po nepotrebnem zavlačuje in ovira sam postopek" ter "grobo krši ustavno načelo delitve oblasti". Tudi trditev Kresalove v današnjem dopisu, da se preiskovalna komisija postavlja v vlogo sodišča in preiskovalca kaznivih dejanj, je za Hrovata smešna.

"Ravno ministrica je zaradi oviranja kriva, da moram uporabiti določbe, ki nam omogočajo dostop do gradiva," pojasnjuje Hrovat, za katerega absurdnost sedanjega stanja potrjuje dejstvo, da je isti spisek po odločbi upravnega sodišča pridobil javni medij.

Hrovat je obenem izrazil željo, da na komisiji čim prej zaključijo s procesnimi težavami in se posvetijo vsebini.

Vlada: Posredovali nismo samo magnetograma

Ministrica Kresalova oziroma vlada ni predala zgolj magnetograma, ki pa ni uradno gradivo, zatrjujejo.
Ministrica Kresalova oziroma vlada ni predala zgolj magnetograma, ki pa ni uradno gradivo, zatrjujejo. FOTO: Dare Čekeliš

Na generalnem sekretariatu vlade pa medtem pojasnjujejo, da so komisiji od 22. novembra 2008 dalje v skladu z njenimi zaprosili posredovali zahtevano dokumentacijo ter s tem omogočil preiskovalni komisiji začetek dela.

Prav tako je generalni sekretariat na podlagi dopisa preiskovalne komisije z dne 11. decembra letos v roku ponovno posredoval še del dokumentacije. Sekretariat pa komisiji ni omogočil dostopa do zahtevanega magnetograma s seje vlade z dne 8. 1. 2004, saj magnetogram ni del uradnih gradiv vlade.

Kot pojasnjujejo, je magnetogram seje vlade "izrazit dokument notranjega delovanja organa". Magnetogram služi zgolj kot instrument za presojo ob potrjevanju zapisnika, po njegovi potrditvi pa obvelja vsebina zapisanih sklepov, ne glede na zapis v magnetogramu, dodajajo.

Po mnenju vladnega sekretariata je glede na "izjemno splošnost" določb zakona o parlamentarni preiskavi pri presoji zahteve preiskovalne komisije treba upoštevati tudi ustavna načela, ki v temelju določajo posamezna razmerja med nosilci oblasti ter načelo delitve oblasti.

"Dolžnost preiskovalni komisiji posredovati magnetograme sej vlade pomeni takšno vmešavanje v način dela vlade, da se s tem dejansko znatno otežuje njeno normalno delovanje in odločanje, kar pa je v nasprotju z načelom delitve oblasti," še navajajo.

Ker podatki v magnetogramu po definiciji predstavljajo podatke, ki nastanejo v postopku izdelave dokumenta, bi njihovo razkrivanje po mnenju generalnega sekretariata vlade pogosto lahko pripeljalo tudi do napačnega razumevanja sklepov vlade.

Po oceni sekretariata magnetogram tudi ne izpolnjuje standardov gradiva, do katerega bi bila preiskovalna komisija absolutno upravičena.

Juri: Preiskavo politizira Hrovat

Franco Juri, poslanec stranke Zares in član preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti pri štetju izbrisanih, se je od Hrovatove ocene odločno ogradil. “Preiskavo štetja izbrisanih po nepotrebnem politizira prav predsednik preiskovalne komisije, in sicer z vztrajanjem pri zahtevi, ki jo je na zadnji seji komisije za zaprtimi vrati večina članov komisije ocenila kot nepotrebno za učinkovito parlamentarno preiskavo ter z odločitvijo, da spisek vseh javnih uslužbencev, udeleženih v postopkih in dokumentaciji izbrisanih zahteva na sodišču,” poudarja Juri. “Večina članov je ocenila, da je razpolaganje s takim seznamom v preiskovalni komisiji z izrazitim političnim pečatom, ki je dolžna ugotavljati politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ne le nepotrebna, temveč da je potencialno izpostavljena zlorabam v škodo uslužbencev, ki za svoje delo niso imeli nikakršne politične odgovornosti. MNZ je komisiji zagotovila vso merodajno dokumentacijo o odgovornih nosilcih uradnih postopkov vezanih z izbrisanimi,” poudarja Juri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
19. 12. 2009 13.59
rdečuhinja , ki je prepričala naša balkance , da je liberalka....ha, ha, ha, ha, ha, zakaj se v evropskih državah liberalci bojijo kot hudiča komunajzerjev pri nas pa se vedno skupaj?...ker to niso, niso bili in nikoli ne bodo.
Buena Vita
19. 12. 2009 13.41
Buena Vita
19. 12. 2009 13.41
JOJ,KAJ SI PA MISLITE,NAJVEČJI GREŠNIKI SO LIZALCI OLTARJEV,,KJER SE MOLIJO ZA ODPUSTKE
Buena Vita
19. 12. 2009 13.39
DANA 123 NAJ ŠČITI MATER--SAMO NAJ POTEM ODSTOPI DVOJNE MORALE IN KLIENTELIZMA JE ŽA TAKO VEČ KOT PREVEČ V NAŠI LEPI DEŽELICI
Buena Vita
19. 12. 2009 10.19
NO,TOTALITARIZEM JE V POLNEM POGONU
dana123
18. 12. 2009 20.29
Katarina je fesjt punca in je velika škoda zanjo, da se je podala v to leglo primitivnih, politikantskih bozotov. Mislim, da iz tega posla ne bo mogla oditi brezmadežna, tako kot je vstopila vanj. Škoda. V tej mlakuži ni to še nobenemu uspelo. Da pa ščiti mater, pa koji si ti J83? Kaj bi pa ti naredil, če bi bila tvoja mati? Jo zatajil kot Cankar? Mater Slovenčki...sebični, ksenofobni, homofobni, seksistični.. oh bi se lahko res razpisala.
Jethro
18. 12. 2009 19.07
hendikep: Koga pa lahko imajo kot privržence v stranki SDS, kjer so sami "konomisti" brez diplome, če ne nepismene privržence? Obesili so se na naslov, brez sploh pomisliti, kako lahko Kresalka sploh politizira nekaj, kar vlečejo po zobeh ravno SDSovci. Mah. Eni skušajo problem razrešti in spoštovati odločitve ustavnega sodišča, durgi pa se na to požvižgajo in obračunavajo na političnem parketu...butalci, kaj čmo. LP
CezDrnInStrn
18. 12. 2009 18.04
Poznam veliko komunistov, ki so danes v cerkvi najbolj pogosti obiskovalci !" Kresalka je pa svoja zgodba! Ko Bethovnova 9.nedokončana simfonija !
J83
18. 12. 2009 17.24
Kresalova ščiti tudi svojo mater.Fuj
M teorija
18. 12. 2009 16.51
Sicer malo prehitro ampak očitno se na vseh frontah trudijo za čim boljši izid na lokalnih volitvah. Kaj pa če bi za spremembo, enkrat lobiranje in predvolilna tekma potekala v pozitivnem vdušju s prikazovanjem in ponudbo kaj lahko akterji storijo za državljane. Zakaj mora vse potekati z kazanjem umazanega perila. Sicer smo pa tudi volilci krivi ker takšen pristop ne volitvah ne kaznujemo.
hendikep
18. 12. 2009 16.44
seveda je Kresalova kriva kaj se je dogajalo na seji vlade 2004 seveda je kriva ker je takrat sploh ni bilo v parlamentu o vladi da sploh ne govorimo loli Janševci vidi se da st nepismeni tako kot vaš ljubljeni vodja prvo preberite članek do konca potem ga komentirajte manj se boste osmešili ampak pri vas velja če slišiš enega psa lajati morajo tudi vsi ostali pa ni važno zakaj in na koga lajajo.
Prassek
18. 12. 2009 16.35
V Sloveniji imamo veliko POŠTENJAKOV, ki prikrivajo. Zanimivo je to, da se sami zelo radi promovirajo kot najbolj pošteni. Tako kot moj sosed: Vsako nedeljo je hodil k maši s celo družino, pel v cerkvenem zboru. Vsako noč pa je s šihta vozil material, ki ga je nakradel v firmi. Lepo ni kaj.
Jethro
18. 12. 2009 16.30
Kdo tukaj politizira ta problem, je pa jasno in to ni Kresalova. Kresalova ima nalogo izrvšiti odločbe istavnega sodišča, seveda pa SDS Ustavno sodišče jemlje po svoje, enkrat tako, drugič drugače...kot jim paše. Vidva pred mano...če je kdo pokvarjen, je to vaša strančica, ki tone s svojimi neumnostmi vsak dan bolj. Pa ne pozabita na shod, kjer bosta sledila Janši kot delavci Semoliču. LP
Lidija Zorko 1
18. 12. 2009 16.30
Za take ko je Kresalka se sploh ne splača komentarjev pisat.
weber1
18. 12. 2009 16.12
Sedaj bo Katarinca storila vse , da se ne odkrijejo njene nepravilnosti ..
Milan Hišan
18. 12. 2009 16.12
Katarina Kresal je poštena , oziroma se dela osladno pošteno in čustveno samo pred kamerami in mikrofoni. Včasih celo potoči solzo. Fuj! kako je pokvarjena!!!!!!