Slovenija

Zaradi industrije brez zaščite?

Ljubljana, 17. 01. 2010 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Ana-Marija Ficko
Komentarji
17

Zaradi vse večjih občinskih in državnih apetitov po gradnji poslovno-obrnih con, plinovoda in podobnega, obstaja možnost, da Park Škocjanske jame izgine z Unescovega seznama.

Zaradi vse večjih občinskih in državnih apetitov po gradnji poslovno-obrnih con, plinovoda in podobnega, obstaja možnost, da Park Škocjanske jame izgine z Unescovega seznama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
18. 01. 2010 13.00
Po eni strani banke več ne kreditirajo zdravega gospodarstva in čeprav polne tranzicijskega denarja, dejanjsko nastopajo posredno na trgu kot prikrit investitor (za slamnatega moža pa si izberejo eno izmed lastninjenih in hiperzakreditiranih podjetij). Skozi intenzivno financianje gradenj na izbranih likacijah ni nič drugega kot pralnica denarja. Zadovoljno je podjetje, ki bi že zdavnaj moralo propasti, zadovoljna občina ker dobi komunalne preispevke, zadovoljni podkupljivi uradniki, ker dobijo provizijo ali stanovanje, zadovoljna je vlada saj pokasira ddv in prispevke in zadovoljni so spet priviligiranci, ki si tovrstne nepremičnine na izbranih lokacijah sploh lahko privoščijo, vse to pa gre zgolj in samo na rovaš nas državljanov in davkoplačevalcev. ŽIVELA II. REPUBLIKA!
la80vie
18. 01. 2010 13.00
Zanimivo izhodisce za debato. Kaj se zgodi ko je na eni strani tehtnice narava (torej korist za veliko mnozico malih ljudi) na drugi strani pa veliko denarja za malo skupino velikih kapitalistov. Na sredini pa (po definiciji vecno podkupljiv) birokrat. Zgodba skocjanskih jam je zanemarljiva v primerjavi z isto zgodbo na svetovni ravni. Pravijo da bi bilo treba vlozit relativno malo denarja da bi se clovestvo obrnilo proti trajnejsemu razvoju. Od tega bi imelo korist veliko malih ljudi. Problem je v tem ta si tisti, ki imajo denar na drugi strani tehtnice. Naj vas ne skrbi za tiste poslovneze, enkrat ko bodo dovolj zasluzili na racun narave si bodo zgradili lasten narodni park, zase in svoje potomce.
Oleander
18. 01. 2010 12.07
dajte no dajte. Kdor ni s teh krajev sploh ne ve kakšno je stanje v resnici. Gre se za preprosto metanje polen pod noge. Meje zaščitenega področja parka se nehajo precej pred avtocesto. Nastajajoča industrijska cona pa je na drugi strani avtoceste. To je dejstvo. In mimo tega se ne da. Vsem, ki je res za blagor parka naj se torej najprej spravijo nad avtocesto. V nasprotnem hitro postane jasno, da se gre za nizke udarce v prihajajočem političnem boju za županski stolček. Sicer je pa dejstvo tudi, da občina Divača nima nikakršne industrije. Prav nobene ! In če kdo misli, da ljudje lahko živijo od zraka se varajo. Kako se lahko živi od turizma v Škocijanskih jamah pa najbolje priča že nekaj mesecev zaprta gostilna na samem vhodu v Škocijanske jame. meni čisto odgovarja, da se posamezni tujci lepo počutijo pri nas, a je žal resnica, da ti ljudje čisto nič ne naredijo za boljše življenje domačinov. Kar se pa lokalnih kavbojev tiče je pa stvar taka, da so vedno bili in vedno bodo. No pred tem županom, ki je sedaj je na stolčku sedel nekdo drug, ki v več kot 8-mih letih ni naredil popolnoma nič. Ne rečem da je sedanji župan Matija Potokar idealen in nezmotljiv, daleč od tega. Dejstvo pa ostaja, da so se v njegovem župovanju zgodile stvari, ki so občino potisnile krepko naprej. Pri vsaki stvari pa so seveda potrebni kompromisi, ki prinesejo tudi posamezne postavke z negativnim predznakom. Krivično je izbrati samo te stvari . Prav pa je potegniti črto in pogledati skupni rezultat.
Braveheart
18. 01. 2010 09.28
Boyhazard
18. 01. 2010 08.56
Dobrodošli v Sloveniji - poberemo vam vse in še več ....
didlos
18. 01. 2010 08.31
Treba bi blo uvest kazni za take občinske posege v naravo !!! Župan Matija Potokar nima nikakršne pravice posegat v načrte države in uničevat pridobljene statuse !!! Potrebno ga je kazensko preganjat za storjeno škodo in ga linčat v poduk ostalim občinam ! Občine naj se razvijajo, vendar ne preko narave, ki je NAŠA !!!
byteME
18. 01. 2010 08.31
ta človek ki ima to idejo lahko gre živet v industrijsko cono...
mirjana.ck@siol.net
18. 01. 2010 07.47
toff...glede na dejstvo, da nas je za eno manjše velemesto, se ti ne zdi, da ni potrebe po tako megalomanskih načrtih, da ohranimo in dvignemo življenski standard? Si pomislil, da bi se Slovenija (naravnega bogatstva, pestrosti ji za en krat še ne manjka) proglasila za naravni zaščiteni biotop EU. Danosti imamo kot nihče drug,...kar pomeni tudi sredstva EU za trajnostni razvoj (o katerem EU toliko govori in piše), preostali del aktivnosti pa se reši s ponudbo na tržišču z višjo dodano vrednostjo. A res potrebujemo plinski terminal (8 miljard m3) plina letno, 8 elektraren na Muri, TEŠ, podvojeno nuklearko, megazabaviščne igralniške centre, golf igrišča na zaščitenih naravnih spomenikih, čeprav imamo danosti tudi za te na manj razvitih območjih,..le vlagati je potrebno, ...skratka, smo majhna lepa državica z velikim naravnim potencialom, pa koketiramo z velesilami, državami s težko industrijo (verjetno ker imajo tudi lastne surovine....)..najdi mi tako majhno državico, ki je v par urah povezana z Alpami, morjem, krasom, Istro, panonskim nižavjem,....postojnska jama, škocijanske jame, Lipica....soline...
M-teorija
18. 01. 2010 00.13
Za naravne ekosisteme velja podobno kot za vreme, kjer pravijo, da če na kitajskem metulj zamaha s krili lahko na drugem koncu sveta povzroči vihar. Naravni ekosistemi so tako kompleksno povezani in težko determinirani, da niti najboljši strokovnjaki ne poznajo celote in povezanosti njegovega delovanja. Že majhne spremembe lahko sprožijo nepredvidljive, nereverzibilne posledice.
M-teorija
18. 01. 2010 00.01
foff 17.01.2010, 21:23 Vrednosti biserov naravnih vrednot se na žalost ljudje zavejo šele, ko ostanemo brez njih, ko je na žalost prepozno. Do takrat pa čist zrak, vodo in naravne lepote jemljemo kot nekaj samoumevnega. Posege v naravno okolje morajo najprej dobro pretehtati za to (vsi) pristojni strokovnjaki in vaški kavboji dvomim, da se na te stvari spoznajo. Najbolj žalostno pa je, če se oborožijo s pravniškimi eksperti, ki pojma nimajo o naravi, Važno je le, da zadovoljijo predpisom, važno, da živijo v lažnem prepričanju, da papir vse prenese. Narava ne zna brati podpisov in razni pečati ji nič ne pomenijo.
ZEUS-
17. 01. 2010 23.05
SEJ MU LAHKO POŠLJETE MAIL IN MU POVEJTE SVOJE MNENJE!!!!!
Tjasy87
17. 01. 2010 22.22
nezaslišano! po eni strani bi radi bili prepoznavni po naravnih lepotah in širili turistične točke, po drugi strani pa tole... mislim da je dost prostora drugje za takšne in drugačne podvige....preprosto: industrija ne spada v naravo!! tovarno lahko vedno obnovimo, podremo in novo zgradimo, narave pa nikoli več nebomo mogli obnoviti. ampak kljub temu jo vsi tako zvesto iz dneva v dan uničujemo... čist premal razmišlamo o tem... V-L-A-D-O: prav tako razmišljanje kot ga imaš ti je pripeljalo zemljo v takšno stanje kot je danes. naj se širi gospodarstvo, še industrije, še strupenih plinov, še in še in še...poglej si film Home pa boš videl o čem govorim. Pri nas še lahko rečemo da imamo del neokrnjene narave, medtem ko druge države ki so šle po tvojem vzorcu že nekaj časa več ne. Poglej si kitajsko, ki se zastruplja v lastni svinjariji... V sožitju z naravo...v par sto letjih bomo uničili vse kar je narava porabila na milijone let, da je ustvarila. idealne pogoje za Nas, ki...ironija...
foff
17. 01. 2010 21.23
Pa imejmo parke, cela Slovenija je lahko en sam nacionalni park! Go green! Sj lahko le združimo TNP, Notranjski in Kozjanski regijski park, park Škocijanske jame in en kup krajinskih parkov! Kot ne-park lahko pustimo le Ljubljano, brez starega mestnega jedra, da se bodo lahko mestni velepomembneži načudili nerazvitosti v obrobnih območij! Energijo dejmo v celoti uvažat, da ne bomo škodili avtohtonim vrstam ptičev in rib! Nuklearko tako ali tako lahko preselimo k sosedom, le mejno črto potegnemo malo višje. Skratka, povsod bi imeli parke in ohranjevali naravo, odnos, ki ga ima večina mestnih srajc, do narave pa je katastrofalen. Od smeti, ki se puščajo vsepovsod, do parkiranih avtomobilov na PRIVAT (povdarjam, ker imajo ponavadi to besedo velemeščani zelo radi) zemljiščih, vsepovsod, po zelenih površinah! Ko pride ljubljanski turist v apartma v teh narodnih prakih, se najprej baranta za čim nižjo ceno, takoj nato, ko privoli na nočitev za 15 eurov, pa je prva stvar, ki ga zanima - "imate internet in televizijo?" "Kaj, najbližja trgovina je 20 km stran??!?" "Kje se pa kaj dogaja?" Pa jeb..ga, mi smo v nacionalnem parku! Treba je poskrbet za razvoj zapostavljenih regij, nacionalni park gor ali dol! Kako pa naj ljudje živijo, včasih so se preživljali s kmetijstvom in tako kot so sami znali in vedeli. V današnjih časih pa imaš lahko 50 krav in 200 koza v narodnem parku, pa še vedno ti bo večino prislužka pobrala država ali pa boš životaril! V narodnem parku pa infrastruktura ni pomembna? Seveda ne, če narodni park obiščete 2x na leto, poskusite živet v narodnem parku, TNP, recimo! Do nedavnega je bila edina cesta, ki povezuje to področje z ostalo Slovenijo v obupnem stanju. Če gre za park, pa ljudje lahko vozijo po kolovozih, ne? Trgovine in pošte ne rabimo, za 30 km zadostujeta 1 trgovina, ne? - bo lepše za obiskovalce, ker bo občutek res tak, kot bi prišel na podeželje, v starem hollywoodskem filmu?!? Bog ne daj da bi imeli asflatirano letališče in trgovski center, to povsem skazi idilo v parku! Sicer ne vem do potankosti zakaj se gre in kje je problem, to najbrž vedo le domačini in vlagatelji! Celotno zadevo mediji in ostala Slovenija, ki ima ravno toliko pojma kot sam, najbrž le napihuje! Razen, če nameravajo obrtne cone res graditi tik nad Škocijanskimi jamami oz. kakrkoli drugače ogrožajo obstoj - dvomim, celo vaški kavboji nimajo jajc za kaj takega!
M-teorija
17. 01. 2010 20.33
Z drobljenem občin na vaške skupnosti seveda lahko pričakujemo, da bo kak vaški kavboj naredil tudi kako neumnost, ki pa bo na račun in škodo celotne države.
krenmofo
17. 01. 2010 20.22
V-L-A-D-O lepa bo ta prihodnost. polna betona, železa, nafte in denarja...kaj nam bo narava, čist zrak in voda...naš razvoj bo neverjeten...razvili bomo kontrolo nad evolucijo in postali prvi sesalci ki dihajo CO2 in pijejo nafto :)
quantum
17. 01. 2010 20.04
Naj k prispevku dodam samo tole: kdo je dovolil, asfalitiranje piste na letališču Divača? Mislim da je to poseg brez kakršne koli osnove! g Matoz, vrhunski pravnik, predsednik Kraškega letalskega kluba, g Božič, bivši minister za Promet RS in podjetje Janezlet. Vsak po svoje so odgovorni, skupaj s takratnim (ali pač) županom DIvače.
TOTALEN_KURAC
17. 01. 2010 19.54
Kaj nam pa bo Park Škocjanske jame in Unescovi seznami. Mi potrebujemo poslovno-obrne cone, plinovod, elektrovod, kaksen vroc masazni salon s savno, kitajsko restavracijo in kazino. Razviti gospodarstvo je zdaj prioriteta, odpirati se v tujinio in vlagati v razlicne dejavnosti - razprsiti denar. Seveda pa brez parka ne bomo imeli bojazni o unicenju naravnih lepot. Tako se bomo lahko osredotocili v prihodnost in razvoj. Kaj nam bo Park Škocjanske jame in nekaksni seznami.