Slovenija

Leben: Bili so pritiski name in na zaposlene na Arsu

Ljubljana, 12. 11. 2018 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./STA, L.Š.
Komentarji
28

Neodvisna komisija ministrstva za okolje je ugotovila nepravilnosti pri postopkih v povezavi s načrtovanim črpanjem plina v Petišovcih. Zaradi tega je odstopil generalni direktor Arsa, Joško Knez, komisija pa bo svoje poročilo posredovala tudi pristojnim organom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Leben o pritiskih nanj in na zaposlene na Arsu
    06:37
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Leben o pritiskih nanj in na zaposlene na Arsu
  • Iz 24UR ZVEČER: Vojna za plin v Petišovcih
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Vojna za plin v Petišovcih

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti v dveh postopkih, ki jih je Agencija RS za okolje (Arso) vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev, je s svojega položaja odstopil generalni direktor Arsa, Joško Knez.

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben je namreč konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom Arsa, natančneje so se na ministrstvu odločili preučiti dva postopka, saj se je Leben "želel prepričati, ali oba postopka v zadevi Petišovci potekata zakonito, strokovno in nepristransko," so povedali na ministrstvu.

Gre za postopek odobritve okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave - rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, ki bi britanski družbi Ascent Resources omogočala rafinerijsko prečiščevanje plina, ki bi ga lahko pošiljali v slovensko plinovodno omrežje.

Med posledice frackinga uvrščajo onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja in potresni sunki ob samem hidravličnem drobljenju (Slika je simbolna).
Med posledice frackinga uvrščajo onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja in potresni sunki ob samem hidravličnem drobljenju (Slika je simbolna). FOTO: AP

Drugi postopek pa je povezan z zahtevo za izvedbo predhodnega postopka proučitve vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin. Zahtevo je podala družba Geoenergo, nosilka projekta v Petišovcih, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava. Sprva so zaprosili za dovoljenje za "restimulacijo dveh vrtin", kasneje pa so ime posega preimenovali v "vzdrževanje proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih snovi". Gre za ključno dovoljenje, ki bi omogočilo začetek črpanja plina v Petišovcih s t. i. hidravlično stimulacijo majhnega obsega.

Se bo s postopki in nepravilnostmi ukvarjala tudi policija? 

Neodvisna komisija je nato danes predstavila sklepne ugotovitve poročila, ki priča o tem, da "so bili ministrovi sumi utemeljeni". Pri obeh postopkih je bilo, po ugotovitvah komisije, namreč kršeno načelo samostojnosti in neodvisnosti organa ter delo uradnih oseb, še posebej pa so izpostavili dejstvo, da "se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti".

Komisija tako v zaključni ugotovitvi predlaga analizo ustreznosti sedanje ureditve glede upoštevanja zaključkov v zvezi z najboljšo razpoložljivo tehnologijo (BAT) pri izdaji okoljevarstvenih dovoljenj, strokovnosti oz. usposobljenosti oseb, ki izdelujejo dokumentacijo za upravljavce naprav, in postopka izdaje okoljevarstvenega dovoljenja ter da na tej osnovi ministrstvo sprejme ustrezne vsebinske ukrepe.

Ugotovitve komisije pa bodo posredovali tudi pristojnim organom. "Tudi vsi pritiski, ki so bili med potekom notranjega nadzora storjeni proti vodstvu ministrstva za okolje in prostor ali zaposlenim, so bili naznanjeni pristojnim organom," so še povedali na ministrstvu.

Leben: Tujcem se pritiski ne zdijo nedopustni

Leben je za TVS povedal, da je notranji nadzor pokazal številne nepravilnosti. "Ko sem se o tem pogovoril z direktorjem, je podal svoj nepreklicni odstop. Trenutno gre za objektivno odgovornost, smo pa gradivo predali organom pregona," je dejal.

"Z zadevo sem bil seznanjen z vulgarnim elektronskih sporočilom, na podlagi katerega sem odredil notranji nadzor, ker me je zaskrbelo, da se nanj še nihče ni odzval." Ugotovil je, da je bilo pritiskov in groženj veliko, tudi nanj. "Tega ne smemo dovoliti, zagotoviti moramo varno okolje za delo ljudi, za vodenje postopkov in za samo suverenost ljudi," je zatrdil.

Na koncu pogovora je še enkrat izpostavil, da se je notranji nadzor osredotočil na notranje postopke in možnosti groženj, ne pa na vsebino. Pri obeh postopkih sta bila po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je posebej izpostavila dejstvo, da "se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti".

Okoljevarstvene organizacije in neparlamentrane stranke zahtevajo odgovore britanske veleposlanice 

Neparlamentarne stranke Pirati, Solidarnost in ZL-DSD so že pozvale zunanjega ministra Mira Cerarja, da na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva Sophie Honey zaradi lobiranja in domnevnih pritiskov, čemur so se pridružile tudi okoljevarstvene organizacije.

Okoljski aktivist Gorazd Marinček je v imenu neparlamentarnih strank na novinarski konferenci dejal, da je veleposlanica lobirala za izvajanje hidravličnega lomljenja za britansko družbo Ascent Resources za pridobivanje zemeljskega plina v Petišovcih, čeprav ve, da je takšno pridobivanje plina prepovedano v njeni domovini. "Konkretno je veleposlanica lobirala za fracking pri takratnem predsedniku vlade Cerarju in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku v smislu, naj državni organi pospešijo izdajanje dovoljenj," je navedel.

Proti frackingu v Evropi so že leta 2014 protestirali v Bruslju.
Proti frackingu v Evropi so že leta 2014 protestirali v Bruslju. FOTO: AP

Marinšek je opozoril tudi na pritiske britanske družbe Ascent Resources na slovenske upravne organe. "Smo v resničnostnem šovu, kjer nas multinacionalke obravnavajo kot domorodce iz najbolj zaostalih držav in polnijo z alternativnimi resnicami po najslabšem zgledu fake news," je dodal Marinček.

Na nedopustne pritiske je opozoril tudi sekretar Piratske stranke Jure Trbič, ki je dejal, da so vsakršni pritiski na delo državnih organov, ki presojajo o dovoljenju za črpanje plina, nedopustni.

Pri Geoenergu obtožbe o pritiskih zavračajo 

Družba Geoenergo, nosilec energetskega projekta v Petišovcih, sicer pravi, da noben izmed partnerjev, ki sodelujejo izkoriščanju zemeljskega plina v Prekmurju, ni nikoli izvajal nikakršnih pritiskov. Sporočila, izrečena na novinarski konferenci, pa so v družbi označili za ’brezpredmetna’, saj se "fracking" v obsegu, o katerem je bilo govora na novinarski konferenci in kot ga poznajo v ZDA, v Sloveniji ne izvaja, niti se ne bo izvajal v prihodnosti. V Sloveniji se izvaja tako imenovano hidravlično lomljenje oz. stimulacija majhnega obsega v geoloških slojih peščenjakov.

Ponovili so, da nikomur v tem postopku niso grozili ali izvajali kakršnegakoli drugega pritiska na uradne osebe ali druge deležnike v postopku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
13. 11. 2018 17.10
-4
A je potomec rdečih kmerov že magistriral? A ima sploh faks narejen ali ima samo kak tečaj iz Kembdidža?
Mladi? Plasto
13. 11. 2018 15.02
+11
V ANGLIJI PREPOVEDAN !!!!!!????? PRI NAS PA IZVAJAJO PRITISKE ,DA BI TO POČELI !!! .... STERAT BRITANCE LEPO U PM !!!!!!!!!!!!!!
SadButTrue
13. 11. 2018 13.34
+10
MENE PA ZANIMA KDO JE PRITISKAL NA ARSO, DA SO IZDALI POZITIVNO MNENJE GLEDE VILA BLOKOV NA MIRJU?!!!!!! GOSPA IZ ARSA PRAVI, DA JE ŽELELA ZAVRNITI HIDROLOŠKO POROČILO, AMPAK, DA JE DOBILA KLIC IN JE MOGLA POTRDITI ANALIZO. INVESTITOR JE PO POKLICU SIN - TO JE SIN OD ŠPAROVEGA MERVIČA. TAKO JE TO "KOD NAS" .......
brabusednet
13. 11. 2018 11.22
+0
Avstrijci imajo tudi seneje Ruski plin,kot naši levičarski veleumneži.Pa tako obužujejo tovariše Ruse.
bojer
13. 11. 2018 10.37
+0
Od kdaj pa Lebnu to.....?
brabusednet
13. 11. 2018 09.37
+9
Verjetno so mu premalo denarja ponudili,da je skoču v zrak.Mogoče je pa tako pošten,bo preiskava pokazala.
wolfterier
13. 11. 2018 09.50
+10
Imamo plin,pa ga ne črpamo.Iz uvoza je dražji,pa država več pokasira od raje !
Mladi? Plasto
13. 11. 2018 15.01
+0
plina je lih za vzorec ... tolk , da lah mal dnarja nardijo za okolje jih pa boli k
Rodion Raskolnikov
13. 11. 2018 09.29
+18
Pomembno je prvo vprašanje novinarja, ko je Leben pogledal v tla. Se bo pokazalo kdo nedopustno pritiska na inšpektorje, kdo posega v neodvisnost in daje navodila mimo zakonov in predpisov in kdo izsiljuje npr. tudi podjetja za svoje projekte.
Recenzor
13. 11. 2018 09.36
+12
Iz tega fanta še nekaj bo - manjka mu samo še magisterij!
razocarani
13. 11. 2018 09.24
+31
angleska aroganca in nadutost nima meja ,,lepo bi bilo ce bi se slovenci zavedli da so nam ti naduti anglezi ukradli velikoooo ozemlja in ga dodelili italjanom ..ja lepo znajo deliti tujo zemljo in vrednote ,,nasa politika pa se vedno leze v rit tem izprijenim morilcem ,,a ni dovolj 500 let njihovega ropanja sveta ,,,ogabno in ti se imajo za neke demokrate in razvit narod ,,,
Renato Volker
13. 11. 2018 13.47
+8
ne rabimo predsednika
13. 11. 2018 16.40
-5
ali bi raje okusil Rusko ali Kitajsko aroganco?
BobbyP
13. 11. 2018 09.20
+6
Kdor ga pozna, ve, da ima Leben vedno svojo agendo v ozadju. 😒💩
fafajonka
13. 11. 2018 09.13
+1
Tudi fižol bi morali prepovedati,.....po zaužitju zasmraduje okolje...... :-D
TolstojV
13. 11. 2018 09.09
-4
Moje mnenje da je Leban izredno pokvarjen in preračunljiv politikant ki se dela navzven poštenega kakir da dela v skladu z zakoni in v intetesu suverenosti države v resnici pa je imel roke obrnjene k sebi pri II tiru sedaj pa dela za suverenost svojih koristi in netaktično v škodo države neti prepire in diplomatske spore z Angleži na koncu bomo imeli večjo škodo od Lebanovih peripetij kot koristi od uradniških preizkav. Ta človek govori o suverenosti Slovenije ki to že ni od vstopa v EU. Lizun birokrat in podrepnik!
Mahaananda
13. 11. 2018 08.42
+15
Leben je neumorno branil gradnjo drugega tira po sedanjem planu, po katerem se bo pokradlo enormno denarja. Ban.da vsi skupaj
Mahaananda
13. 11. 2018 08.29
+3
Jure leben .... hahaha :-(
Levji
13. 11. 2018 08.14
+24
Leben eden boljših ministrov v Šarčevi vladi.
Hulk Zalepi
13. 11. 2018 08.07
+21
derhal sakramenska
Groucho Marx
13. 11. 2018 08.01
+39
Tujcem se pritiski ne zdijo nedopustni? A bejžte no? Ti grdi tujci ti. Kaj pa zemljaričevski in jankovičevski pritiski, a o teh pa nobeden od dušebrižnikov noče nič vedeti?
Zelena Viola
13. 11. 2018 07.55
-13
Nastavljen razvajenec iz Janč!
Rde?iAlarm
13. 11. 2018 07.26
+36
v sloveniji bi se naj izvajalo hidravlično lomljenje ali po angleško fracking,pa koga hočejo imeti za norca
nebel
13. 11. 2018 07.22
+57
"nas multinacionalke obravnavajo kot domorodce iz najbolj zaostalih držav " Saj se tako tudi obnašamo. Spomnim se načina odločanja prav omenjenega Cerarja v primeru drugega tira, Magne in zemljišč in še bi se našlo.
Zmaga Ukrajini ..
12. 11. 2018 22.59
+47
Da ne bi slučajno v SLO s frackingom, to sr... smo že dali skozi.