Gospodarstvo

Policija zanika nepravilnosti pri preiskavi Južne

Ljubljana, 05. 03. 2010 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič/P.J.
Komentarji
78

Policija je zanikala, da bi med preiskavami, ki jih je opravila v podjetju CGP in drugih z njim povezanih družbah, prišlo do kakšnih nepravilnosti, je pa priznala manjšo tipkarsko napako. Čeferin je napovedal mednarodni škandal.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: POP TV

Odvetnik Aleksander Čeferin, ki zastopa lastnika CGP Darija Južno, trdi, da organi odkrivanja ali pregona kaznivih dejanj, ki so včeraj med preiskavo pri njegovem klientu in v podjetjih, ki so z njim povezana, poskušajo "po stari navadi nekoga obremeniti, čeprav za to ni niti dejanske, niti pravne podlage". Po njegovih besedah so preiskovali domnevno davčno utajo, pri tem pa naj bi celo zavedli tujo državo. Kriminalisti več policijskih uprav so namreč včeraj preiskave v povezavi z omenjenim podjetnikom opravljali na 28 lokacijah po vsej Sloveniji, preiskava pa sega tudi izven države, kar je potrdila tudi policija. Med drugim so policisti tudi preiskovali borznoposredniško družbo Perspektiva.

Agencija vlagatelje obvešča, da so skladno z veljavno zakonodajo vrednostni papirji, ki jih imajo vlagatelji vpisane v centralnem registru pri Centralni klirinško depotni družbi (slovenski trg), premoženje oziroma last posameznega vlagatelja, in posamezna borznoposredniška družba ali banka ne more posegati po teh vrednostnih papirjih ali jih prenašati na druge račune brez ustreznega naloga vlagatelja. Prav tako so ti vrednostni papirji zavarovani pred upniki borznoposredniške družbe ali banke tudi v primeru stečaja le-te, saj ne spadajo v njeno premoženje. Agencija za trg vrednostnih papirjev

Čeferin je pojasnil tudi, da danes hišnih preiskav pri njihovem klientu ni več in jih tudi ne pričakuje. Sam meni, da včeraj kriminalisti med preiskavo pravzaprav niso vedeli, kaj so iskali. "Najprej je policija zahtevala konkretne dokumente, ki jim jih je naš klient prostovoljno izročil, nato pa so kljub temu, da so dobili vse, kar so zahtevali, še kar malo iskali po njegovem domu in podjetju, niso pa vedeli povedati, kaj iščejo," odgovarja.

Škandal mednarodnih razsežnosti

Danes mu je, kot dodaja, povsem jasno, zakaj je bilo tako. Čeferin je v odgovoru na naša vprašanja zapisal, da so slovenski organi za nekatere dokumente kontaktirali tujo državo. Glede na to, da naj bi šlo za utajo davkov, jim je ta država odgovorila, da ne bodo poslali nikakršne dokumentacije, ker bi bilo to po njihovih zakonih nezakonito. Nato pa so si slovenski organi "izmislili zlorabo položaja in pranje denarja, saj se za pranje denarja dokumentacija lahko pridobi". S tem naj bi po mnenju Čeferina zavedli tujo državo in obšli zakon, kar bo postal prvovrsten mednarodni škandal. Hkrati pa ti organi niso zavedli le tuje države, pač pa tudi slovensko sodišče, ki jim je na podlagi tako nezakonito pridobljene dokumentacije izdalo odredbe za hišne preiskave.

Perspektiva
Perspektiva FOTO: Jure Brankovič

Časopis Dnevnik je v današnji izdaji zapisal, da naj bi preiskava segla tudi v Liechtenstein. Tam bi kriminaliste lahko po pisanju časnika zanimala veriga poslov s slabim odstotkom delnic Luke Koper, ki so jih podjetja v lasti Južne opravila med decemberom 2006 in januarjem 2008. Omenjeni paket delnic naj bi holdinga Vizija in Vizija Ena konec leta 2006 prodala CGP, novomeško podjetje pa ga je kmalu zatem po neznani ceni prodalo Admark Trustu. Delnice so bile junija 2007 vredne 5,6 milijona evrov, oktobra 2007 pa jih je Admark Trust prenesel na podjetje Intersvet, ki je v lasti Denisa Novaka, sicer poslovnega sodelavca Južne, hkrati pa tudi večji solastnik več družb, ki jih obvladuje Južna.

Vrednostni papirji oziroma drugi finančni instrumenti, ki niso vpisani v centralni register pri Centralni klirinško depotni družbi (tuji trgi), ampak jih za vlagatelje na svojih računih (poddepojih) vodijo borznoposredniške družbe in banke, se skladno z Zakonom o trgu finančnih instrumentov štejejo za premoženje vlagateljev. Skladno s tem borznoposredniška družba ali banka, kot tudi njeni upniki, ne morejo posegati po teh vrednostnih papirjih. Zato v primeru stečaja borznoposredniške družbe ali banke ne spadajo v stečajno maso takšne družbe ali banke. Enako velja za denarno dobroimetje strank pri borznoposredniških družbah in bankah. Agencija za trg vrednostnih papirjev

Za pojasnilo smo vprašanje naslovili na Skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki pa je odgovorila, da so zadeve v fazi predkazenskega postopka, zaradi česar podatkov v interesu preiskave ne posredujejo in tudi ne komentirajo.

'Policija ni nikogar zavajala'

Nam je pa odgovoril Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. V odgovoru je zapisal, da se kvalifikacija kaznivega dejanja skozi ves predkazenski postopek prilagaja vsebini in naravi zbranih obvestil. "V konkretnem primeru policija od začetka preiskave zbira obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic ter pranja denarja. Podatki, ki so bili pridobljeni iz tujine, so bili pridobljeni v skladu z veljavno zakonodajo. Policija v konkretnem primeru ni zavajala tujih držav ali sodnih organov," je še pojasnil.

Dodal je, da danes že pregledujejo zasežene predmete in elektronske nosilce podatkov, to pa bodo opravljali tudi v prihodnjih dneh. V postopku zelo dobro sodelujejo z državnim tožilstvom, Davčno upravo RS in Uradom RS za preprečevanje pranja denarja, v teku so tudi aktivnosti v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja.

Čeferin: Zasegli predmete na napačni hišni številki

Kot naj bi se že pred meseci zgodilo, da kriminalisti v preiskavi v enem izmed podjetij niso imeli naloga za pravi naslov, temveč za bližnjo hišno številko, naj bi se to tudi tokrat ponovilo. Čeferin namreč odgovarja, da so imeli odredbo za preiskavo na hišni številki 8, iz potrdila o zasegu pa izhaja, da so predmete zasegli na hišni številki 9, torej v prostorih, za katere niso imeli odredbe sodišča, kar je nezakonito.

Policija: Pri pisanju potrdila prišlo do napake

Na to se je odzval tudi Menegalija, ki je odločno zanikal, da bi se kar koli nezakonitega dogajalo na kakem naslovu, za katerega policija ne bi imela naloga za preiskavo. Je pa pojasnil, da je pri pisanju enega izmed potrdil prišlo do napake. Hišna preiskava je bila opravljena na naslovu s hišno številko 8, tako kot je bilo odrejeno v odredbi sodišča. Tudi v zapisniku o izvedeni preiskavi je navedena številka 8. Pri pisanju potrdila pa je prišlo do tiskarske napake in je navedena številka 9. "Potrdilo sta podpisala tako oseba, ki so ji bili predmeti v hišni preiskavi zaseženi, kakor tudi policist, ki je sestavljal potrdilo, ki napake nista opazila. Če bi napako opazila oseba, bi lahko podala pripombo na izdano potrdilo oz. podatke v njem, pa to ni bilo storjeno," je zapisal in poudaril, da so bili predmeti zaseženi pri zakonito opravljenem preiskovalnem dejanju. Menegalija pa je še zapisal, da policija tudi pred meseci ni opravljala preiskav na naslovih, za katere ni imela nalogov in je tako ovrgel trditve, da je takrat prišlo do kakršnekoli napake. Gre namreč za preiskavo na sedežu enega izmed podjetij, povezanih z Igorjem Bavčarjem.

CGP: S kriminalisti smo sodelovali

CGP
CGP FOTO: Radio Krka

Iz družbe CGP pa so sporočili, da so kriminalisti že včeraj končali preiskavo pri njih, zato jih danes ne preiskujejo več, hkrati so dodali, da so v postopkih sodelovali z njimi. Policija je po njihovih besedah od predsednika uprave Marjana Pezdirca in člana uprave za ekonomske zadeve želela pridobiti določene dokumente, ki so jim jih tudi izročili. Dodali so, da osnova za sum po njim znanih podatkih izhaja iz ugotovitev davčnega organa v inšpekcijskem nadzoru, ki je bil opravljen leta 2007. Policija je iskala določene dokumente nekaterih poslovnih dogodkov iz let 2004 in 2006, kar so jim tudi izročili.

Predvsem so iskali svetovalne vsebine pri reorganizaciji družbe, za katere je davčna sluižba ocenila, da so nepotrebne. V podjetju pa so prepričani, da dvome preiskovalcev negirajo že sami poslovni rezultati družbe, ki izkazujejo konstantno rast družbe po vsebini, obsegu in kakovosti poslovanja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
07. 03. 2010 10.42
Policija naj najame Senico, pa da vidimo dvoboj Čeferin Senica, dveh pravnih goril. Kruha in iger, to bo to.
Bosta1
07. 03. 2010 09.34
Iz vsega ne bo NIČ...
ivo55
07. 03. 2010 08.29
Nič slabšega se ne more "dogoditi" narodu kot se je "zgodilo" nam Slovencem. V deželi imamo vladavino prava delujočo na osnovi nepoštene - prilagojene ( sfrizirane ) zakonodaje s katero se sesuvajo osnovne družbene norme t.j. poštenost in morala. Formalizen zakonitosti, ki je neskončno daleč od tega kar po večini imamo za vsebinskost pravne države. Edini institut, ki bi nesporno moral to "nezakonje " odpraviti - parlament pa brezplodno "matra" preteklost, namesto da bi kot prvo popravil "iztirjene" zakone pa bi tuidi spreteklostjo šlo laže. V parlamentu sedijo v nedogled isti akterji zato je v osnovi najprej spremeniti volilni sistem , kar pa je naloga "ISTIH". Res slabo kaže, škoda pa je vsak dan večja!
lucky.bastard
06. 03. 2010 19.44
kako se zmeri neki zalomi, in tako psi lajajo karavana gre dalje
nazaret
06. 03. 2010 16.45
Roka roko umije....napaka...dobro vedo kaj je treba napraviti, da potem ne morejo ničesar dokazati...na žalost zakoni za bogate in za reveže...pri revežu ne pride do napake...njemu lahko vse dokažejo...
mavra
06. 03. 2010 16.17
če smo glih pri tem, od kje pa pol onemu dnar, da tega Čeferina zmore plačevat ?????
jez_jezen
06. 03. 2010 15.03
Zaradi takih kot je čeferin ostalo prebivalstvo naj**** Policija je pa itaq v ....i
lariy
06. 03. 2010 14.27
Edina resnica , edino dejstvo je to, da nam prevarante lepo in hitro obsodijo naši prijatelji in sosedje Hrvati. Le od kje jim moč, pogum in znanje pa dokazi bi se vprašal.
Garfield7497
06. 03. 2010 12.48
MA PA TAK STOL čeferin KAKOR ALICE V ČUDEŽNI DEŽELI PREPOTENTNEŽ
sarpis
06. 03. 2010 12.27
ehhh lari-fari naša policiska milica = fail joke
Heinke
06. 03. 2010 11.10
To je tako, ko se mafija polasti policije. Ve se, da policija zahteva denar od podjetnikov, pač ve se, da je policija najbolj koruptivna v tej državi. Vodstvo seveda. In sedaj pač če ne plačaš, boš dobil policijo,... najbrž so še kakšne priskuškovalne naprave nastavljali. Vidi se, da SO NA VSAK NAČIN HOTELI V HIŠO. Iskali so ga, dokler ga niso našli. KO izsiljuje POLICIJA, pol je to diktatorstvo.
mojjoy
06. 03. 2010 11.06
je že čeferin začel nabijat s tem njegovimi famoznimi procesnimi napakami! policija mu gre pa na roke, saj itak ni v interesu vlade, da se finančne goljufe kaznuje-ker so vsi isti. ljudje smo pa še vedno naivni-in upamo, da bodo končno določena zadeva dobila sodni epilog- ...samo v sanjah....
bledin2
06. 03. 2010 10.36
Čeferin bo uniču slovenski FBI ker so nesposobni samo služijo pa veliko
Jure Kacicnik
06. 03. 2010 10.23
Glede na tip izjav in načrtno izkrivljanje resnic, bi človek sodil da je tale Čeferin bol kot ne Janšev prijatelj in&ali učenec - izjave so identične stilu klevetanja, ki ga uporablja JJ
otocanka
06. 03. 2010 10.21
Zanimivo, da naše vrhunsko vohunsko vozilo zaplenijo Hrvatje, vse odmevne politične afere in afere managerjev dobijo usodno napako v postopku..... zakaj pa ne dobi napake v postopku državljan, ki nepravilno prečka prehod za pešce? Aja, ta je zagrešil majhno napako in te se drago plača, treba je zagrešiti veliko goljufijo, da ostaneš nekaznovan. P še takrat moraš imeti prijatelje na vodilnih položajih, da poskrbi za te napoake v postopku.
Jure Kacicnik
06. 03. 2010 10.16
Čas bi bil, da bi kdo tožil Čeferina, zaradi senzacionalizma, poskušanja manipuliranja z javnostjo pred pričetkom postopka, lažne obdolžitve, zlorabo položaja zastopnika in blatenje države. Res ne vem koga podkupuje in s kom spi in hodi pit, da lahko na sodiščih dobi tako očitno zgubljene primere - res lepa demokracija, kjer razsojajo odvetniki in le ti lahko blatijo policjio, ti jim pa še sredinca ne smeš pokazat, res lepa demokracija
copata-pahor
06. 03. 2010 08.55
V zahodnoevropskih državah, bi minister za notranje zadeve odstopil za takšno napako. Kaj pa pri nas... to bi bila znanstvena fantastika. Katarinca je naročila slovenskemu FBI-ju, da mora zavestno narediti napako.
Principat
06. 03. 2010 03.10
kjer je RUSKI pridih je težko po napisanem scenariju priti do konca , ---pa tudi v tem primeru je uporabljena nenedoma zavit na levo , pa dobra fešta , to pa so najbolj nezaželjeni vnosi v poslovanje , dobesedno požrejo veliko časa in truda
haj
06. 03. 2010 00.48
S temi odvetniki je sila preprosto. Oni ne iščejo obtoženčeve nedolžnosti. Jih ne zanima ali je obtoženec storil kaznivo dejanje ali ne. Oni samo iščejo napake v procesu in potem najmanjšo napako tako potencirajo, da lahko zadeva tudi pade. Ko bo sodnik prišel do razlike med številko 8 in 9, bo moral ugotoviti, da tisti dokazi ne veljajo (čeprav so pravi). Je pa kriva razlika v številki, ki jo je zakrivila majhna površnost pri zapisu. To je umetnost odvetništva. Torej odvetniki so le iskalci napak preiskovalcev. Resnice in pravice ni.
izdelanc
06. 03. 2010 00.44
Kresalka sm kle nebo gotovine a, ko pa Senica nima postopka. Hitr u igro da ti Ceferin ne prevzame se kakih drugih postopkov.