Slovenija

Zaradi čebel bodo tožili

Ljubljana, 02. 06. 2011 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neposredno krivdo kmetovalcev za pomoč čebel so izključili, vendar pa bo čebelarska zveza kljub temu vložila tožbo proti neznanemu storilcu. Na ministrstvu pa so se dogovorili za vrsto nadaljnjih ukrepov.

Čebela
Čebela FOTO: Mateja Klavs

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je danes sklical sestanek strokovne skupine v zvezi z nedavnimi pomori čebel na območju Pomurja. Sestanka so se poleg predstavnikov ministrstva z organi v sestavi udeležili tudi predstavniki Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), Kmetijskega inštituta Slovenije, Zavoda za zdravstveno varstvo MB, Nacionalnega veterinarskega inštituta RS, Biotehniške fakultete in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Med drugim so ugotovili, da je eden izmed glavnih krivcev za pomor čebel aktivna snov klotianidin, ki je za čebele izjemno strupena. Neposredna krivda kmetovalcev je pri tem izključena, kar potrjujejo tudi ugotovitve pri pregledu dobre kmetijske prakse na kmetijskih gospodarstvih.

Čebele so bile v dobrem zdravstvenem stanju, kar izključuje možnost za njihov padec. Nekateri inšpekcijski postopki še tečejo, ko bodo zaključeni, bo pripravljeno končno poročilo, o tem pa bodo obvestili tudi javnost.

Minister bo, kot so sklenili na sestanku, uvedel upravni nadzor nad postopki za vnovično dovoljeno uporabo neonikotinoidov v letu 2009 za tretiranje semen koruze in oljne ogrščice, ministrstvo pa bo takoj začelo priprave na vložitev morebitne tožbe proti proizvajalcem določenih FFS iz skupine neonikotinoidov, ki so jih ugotovili pri pomorih čebel.

Dogovorili so se za več nadaljnjih ukrepov.
Dogovorili so se za več nadaljnjih ukrepov. FOTO: Vlada RS

Sestale se bodo tudi pristojne uprave in strokovne službe Slovenije in Madžarske ter si izmenjale rezultate in ugotovitve, o čemer bodo seznanile tudi strokovno skupino, ki se je danes sestala.

Skupina podpira ustanovitev čebelarskega inštituta. V ta namen je bila ustanovljena tudi delovna skupina, so danes še sporočili z ministrstva.

ČZS je skupino tudi seznanila, da bo na podlagi sklepov iz leta 2009 vložila tožbo proti neznanemu storilcu zaradi nedavnega pomora čebel.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
02. 06. 2011 21.32
Kaj pa če rajši ne bi naredili čisto nič od vsega zgoraj naštetega in preprosto naredili eno samo stvar: hitro in pošteno kaznovali krivca?
Javoje
02. 06. 2011 21.08
Neverjetno - človek dobi občutek, da je dejansko znano vse: kdo je zadevno snov dovolil uporabljati, kdo jo je prodajal, kdo kupoval in uporabljal. Uveden bo nadzor, "začele se bodo priprave", "sestale se bodo pristojne službe", skratka vse kar je mogoče, se bo dogajalo... Morda zato, da se da se situacija zamegli, pridobi čas predvsem in še posebej - nikoli ne imenuje posebej pa še ne kaznuje krivca?
sarcy65
02. 06. 2011 19.30
prej bodo krivca našli ko mi je BMXa ukrado pred 20letim