Slovenija

Zaradi Bužekijana policija nad Senico?

Ljubljana, 07. 07. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Miro Senica, Katarina Kresal, Breda Pečan, Tomislav Klokočovnik in drugi naj bi storili kazniva dejanja goljufije, zlorabe položaja in uničevanja okolja. Vse naj bi bilo povezano z gradnjo razvpite turistične kmetije nad Izolo.

Koprski policisti preverjajo, ali obstajajo razlogi za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj pri gradnji turistične kmetije Bukežijan, zdaj Mala Seva, pri kateri se pojavlja tudi odvetnik Miro Senica, pišejo današnje Finance.

Izola
Izola FOTO: Dare Čekeliš

Kot navaja časnik, to ni prva prijava suma kaznivih dejanj v isti zadevi. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč že septembra lani primer Bužekijan odstopila koprskim kriminalistom in tožilcem, anonimni prijavitelji pa so pred kratkim na nacionalni preiskovalni urad (NPU), posebno tožilsko skupino in pravobranilstvo podali naznanitev deliktov, ki so jih zagrešili, kot navajajo, Senica, Katarina Kresal, nekdanja izolska župana Breda Pečan in Tomislav Klokočovnik, nekdanji podžupan Darko Grad, Igor Skok z občine Izola, prvotni investitor Edi Bužekijan in še nekaj drugih. Gre za očitana kazniva dejanja goljufije, zlorabe položaja in uničevanja okolja.

Na pravobranilstvu so prejem prijave za Finance potrdili, prijavitelji pa zahtevajo, da sprožijo obnovo postopka izdaje gradbenega dovoljenja. Posestvo je sicer zdaj v lasti podjetja Mala Seva Predraga Šinika, pred tem je bilo v lasti Jožeta Anderliča (Sepire), še prej pa Bužekijana. Vsi so povezani s Senico, Senica pa je večkrat zanikal, da bi bil lastnik posestva.

Katarina Kresal in Miro Senica
Katarina Kresal in Miro Senica FOTO: Miro Majcen

"Miro Senica ni seznanjen, da bi bili v zvezi s predmetnimi nepremičninami podani kakršni koli razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, in ga o tem tudi ni nihče spraševal, kaj šele zasliševal. Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je ugledna odvetniška pisarna, ki je v tej, kakor tudi v vseh preostalih zadevah, ravnala zakonito in v skladu s kodeksom odvetniške poklicne etike. Spet vam tudi pojasnjujemo, da odnosov s svojimi strankami ne moremo niti ne smemo komentirati," je za časnik pojasnila tiskovna predstavnica Senice Katarina Prešeren. Med drugim so spraševali, ali je svetoval Bužekijanu, kako bi lahko dobil gradbeno dovoljenje na kmetijskem zemljišču. Kresalova pa zanika, da bi bila kakor koli vpletena v primer.

Časnik še navaja, kaj vse bi utegnilo biti sporno. Gre za piranski zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), ki je spisal negativno mnenje, a ga je prepozno oddal, kar je za upravni postopek pomenilo, da ne nasprotuje gradnji. "Ničesar vam ne morem povedati, ker lahko ostanem brez službe," je povedal Božidar Guštin, ki je (bil) na ZVKDS odgovoren za Izolo, uradnega odgovora tiskovne predstavnice pa časnik ni prejel.

Soglasje občine za gradnjo je pripravila komisija, ki jo je vodil Igor Skok, sicer član LDS. "Vsi papirji so kazali, da Bužekijan potrebuje novo kmetijo in zato smo z gradnjo soglašali," je razložil Skok. Enako pravi Pečanova, ki meni, da sama ni zagrešila kaznivega dejanja, saj je Bužekijan izpolnjeval pogoje. "Imel je več kot pet hektarjev kmetijskih zemljišč in po istem odloku je bilo zgrajenih več novih kmetij v Izoli," je povedala.

Občina Izola se je po zamenjavi oblasti leta 2007 pritožila zoper izdajo (spremenjenega) gradbenega dovoljenja, a je pritožbo kmalu umaknila. Zakaj ste umaknili pritožbo? "Kaj je to Bužekijan?" je časniku z vprašanjem odvrnil Klokočovnik, potem pa dejal, da sam prvega pol leta županovanja sploh ni vedel, kaj je občina in kaj je njen namen. Nekdanji podžupan Darko Grad pa je povedal: "Pravno mnenje na kolegiju župana je bilo, da moramo soglašati s kmetijo pod istimi pogoji, v katero investira pravna oseba. Sicer bi investitor lahko iztožil soglasje." Med spremembo investitorja pa se je spremenila tudi namembnost iz kmetije v turistično kmetijo oziroma podeželski dvorec, gradnja katerega ta hip stoji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
10. 07. 2011 09.41
in taki kot je kresalka vodijo tako pomembno funkcijo kot je policija, zato se pa tako krade ker preiskujejo sami sebe.
Komentiranje prepovedano
08. 07. 2011 07.56
Stric Fester si lasti Slovenijo... Luksuzno vilo, ki izgleda kot bunker nam hočejo prodati kot slovensko kmetijo.... verjetno doživljajo kakšno perverzijo med tem, ko nas davkoplačevalce, zavarovani z vezami in poznanstvi imajo za kompletne norce.
Civil
08. 07. 2011 07.13
Skupina Pivovarna Laško ter vsi politiki, managerji, kulturniki ter ostali v državi, ki izhajajo iz nje, LDS, organizirana odvetniška združba Senica, Zalar, Kresalova, kaj ima to skupnega z današnjim stanjem v Sloveniji?
bukefal
08. 07. 2011 06.55
Diabolick Bolj se ne bi mogel strinjati s tabo!!!
Jimi1
08. 07. 2011 01.30
....Miro Senica in odvetniki je ugledna odvetniška pisarna, ki je v tej, kakor tudi v vseh preostalih zadevah, ravnala zakonito in v skladu s kodeksom odvetniške poklicne etike. .... Pa koga tale za nos vleče?
zile78
07. 07. 2011 23.50
kr neki... koga briga....
bukefal
07. 07. 2011 23.37
Tonček, a so ti turban ukradli, da si tako nataknjen. Prave traume preživljaš, revež!!!
saintjozef
07. 07. 2011 22.33
prehlad saj sem prebral tvoj odgovor. Tud men niso pustili hec napisat. Tebi pa, - vrstni red je važen!
bukefal
07. 07. 2011 21.46
Kakše blef, Krevsalkini policaji naj bi šli nad Stenico. Malo Morgen, je rekel g. Krucifiks!!!
bukefal
07. 07. 2011 21.43
Proti Krevsalonki in Stenici je še Berlusconi pravi vajenec!!!
bukefal
07. 07. 2011 21.41
Ko bosta največja negativca odstranjena iz javnega odločanja, bo šlo tudi Sloveniji na bolje!!!
tony_abcde@yahoo.com
07. 07. 2011 21.37
Utopično bi bilo pričakovati, da bo to objektivno raziskano glede na to koga se preiskuje in partnersko povezanost vpletenega in ministrice.
Bosta1
07. 07. 2011 21.01
V tej banana republiki žal ne bo nobenih dokazov, ki bi dokazovali krivdo Mirota in Katarince.... Volitve se bližajo.........Nič ni večno
Grega77
07. 07. 2011 19.57
Verjetno sta dobila tudi kmetiske subvencije!!!
muran
07. 07. 2011 19.36
Kaj je kdo kdaj bil v Toskani ? Tam ima cisto vsak hribcek en tak objekt in Toskana cudovito izgleda. Italjani so se skozi stoletja resili favsije, mi pa bomo se nekaj stoletij morali pocakati !
KARENTIP
07. 07. 2011 18.28
clanki, ki imajo v textu besede .... naj bi .... se pojavljajo vsake toliko casa. Ocitno se je predvolilna kampanija zacela, ceprav nihce ne ve kdaj sploh volitve bodo.
korintos1
07. 07. 2011 18.22
botjabotja Važno je kdaj je kupoprodajna pogodba overjena, ne pa napisana. Če se je pa s to kmetijo-zemljo kaj čudnega dogajalo, potem mora za to odgovarjati odgovorna oseba na občinski upravi.
prašek
07. 07. 2011 17.53
CyberWorm777 07.07.2011, 17:12 Upam da si opazil dogodke zadnjih pet minut . Se čitamo po 22.uri !!
Himself
07. 07. 2011 17.42
Žalostni predvsem
Dzugasvili
07. 07. 2011 17.39
Kdo pa je ta Siro Menica?