Slovenija

Šolske potrebščine: Zneski, da te kap!

Ljubljana, 17. 08. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
372

Zadnja dva tedna pred začetkom novega šolskega leta je skrajni čas, da za svoje otroke, če tega še niste storili, nakupite vse potrebno za šolo. Gneča je ponekod že precejšnja, starši pa se večinoma strinjajo, da so šolske potrebščine iz leta v leto dražje.

Večina staršev se odloči za učbeniški sklad, nakupiti pa morajo vse potrebne delovne zvezke, kar še vedno predstavlja precejšen znesek.
Večina staršev se odloči za učbeniški sklad, nakupiti pa morajo vse potrebne delovne zvezke, kar še vedno predstavlja precejšen znesek. FOTO: Aljoša Kravanja

Če smo starši zaradi učbeniškega sklada "rešeni" nakupa učbenikov, nas po denarnicah udarijo zneski, ki jih moramo nameniti za nakup različnih delovnih zvezkov. Ti so obvezni, se pa izbira le-teh močno razlikuje od učitelja do učitelja. Tako imata lahko na primer celo dva prva razreda na isti šoli različne delovne zvezke, saj o izbiri delovnih zvezkov odloča učitelj sam. Ministrstvo za šolstvo vsako leto pripravi katalog učbenikov, ki ga potrdi Strokovni svet za splošno izobraževanje. A ta svet o delovnih zvezkih ne odloča oziroma njihovega izbora ne potrjuje.

Učiteljem določene založbe ponujajo tudi kakšna manjša darila, izobraževanja ali izlete, s katerimi jih želijo pritegniti k izbiri prav njihovih delovnih zvezkov. A odločitev, kaj bodo izbrali, je povsem v rokah učitelja. Tega pa naj bi vodilo merilo kakovosti.
Učiteljem določene založbe ponujajo tudi kakšna manjša darila, izobraževanja ali izlete, s katerimi jih želijo pritegniti k izbiri prav njihovih delovnih zvezkov. A odločitev, kaj bodo izbrali, je povsem v rokah učitelja. Tega pa naj bi vodilo merilo kakovosti. FOTO: Thinkstock

Vsekakor velja praksa, da izbor delovnih zvezkov za naslednje šolsko leto pripravi učitelj, svojo odločitev pa na zadnjem roditeljskem sestanku predstavi staršem. Ti nato učiteljev izbor in okvirno ceno potrdijo. Obstaja tudi možnost, da ga zavrnejo, a običajno starši vendarle zaupajo učitelju, da je za njihovega otroka izbral najboljše možno gradivo.

Ministrstvo bdi nad učbeniki, ne pa nad delovnimi zvezki!

Izposoja učbenika iz učbeniškega sklada je za zdaj v osnovni šoli še brezplačna.

Ministrstvo za šolstvo šolam še pred koncem šolskega leta pošlje obvestilo, v katerem jim nalaga, da se o izboru učbenikov, delovnih zvezkov in preostalih gradiv dogovorijo v okviru strokovnih aktivov in izbor predstavijo staršem šolarjev. Ker so lahko cene delovnih zvezkov tudi precej visoke, je ministrstvo za šolstvo sprejelo pravilnik o upravljanju učbeniških skladov, ki uvaja pisno soglasje svetov staršev k skupni ceni delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv za posamezni razred.

Zanimivo pa je, da so razlike v vrednostih posameznih delovnih zvezkov od založbe do založbe precejšnje. Tako nam je bralka sporočila, da je na osnovni šoli, ki jo je njen otrok obiskoval prvi dve leti, paket delovnih zvezkov za tretji razred znašal slabih 50 evrov. Ker se je pred začetkom tretjega razreda prepisal na drugo osnovno šolo, jim je nova šola poslala seznam potrebnih delovnih zvezkov. Čeprav gre za iste predmete in enako število delovnih zvezkov, je cena paketa višja skoraj za 40 evrov. Gre za delovne zvezke druge založbe, ki so očitno dražji.

Za nakup potrebščin si vzemite čas, saj so razlike v ceni od trgovine do trgovine precejšnje.
Za nakup potrebščin si vzemite čas, saj so razlike v ceni od trgovine do trgovine precejšnje. FOTO: Aljoša Kravanja
Ob potrjenih učbenikih lahko učitelji uporabljajo tudi druga učna gradiva, vendar naj se pri izboru obnašajo racionalno in naj izberejo gradiva, katerih vsebino poznajo vnaprej in za katere so prepričani, da jih bodo med letom uspeli izpolniti in koristno uporabiti. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Mnoge starše zmoti, ker plačujejo drage delovne zvezke, ki pa večinoma do konca šolskega leta niso v celoti izpolnjeni. Na šolah zatrjujejo, da so učitelji pri izboru gradiva racionalni. Prav tako poskrbijo, da so delovni zvezki izpolnjeni do konca.

Starši prav tako opozarjajo, da sami težko ocenijo, ali je neki delovni zvezek res kvaliteten ali gre zgolj za želje in dogovor učitelja oziroma osnovne šole z neko založbo. Starši tako večinoma zaupajo učitelju, so pa v Aktivu svetov staršev, ki združuje predsednike ali izvoljene predstavnike svetov staršev 48 osnovnih šol z območja Mestne občine Ljubljana in primestnih občin, že pred leti predlagali, da bi ministrstvo objavilo podatke o tem, za katere delovne zvezke se odločajo posamezne šole, na osnovi tega pa bi bilo lahko oceniti, katero delovno gradivo se zdi učiteljem najkvalitetnejše.

Založniki so zaslužke z učbenikov prenesli na delovne zvezke

Zaradi teže posameznega delovnega zvezka so običajno delovni zvezki v dveh ali več delih, saj se s tem nekoliko razbremenijo tudi šolske torbe, ki so pogosto pretežke za naše šolarje.

Učbeniški skladi so zagotovo zmanjšali precejšen del zaslužka založnikom. Ti so morali poiskati nov način zaslužka skozi prodajo delovnih zvezkov. Starši tako predlagajo, da bi bili delovni zvezki natisnjeni na cenejšem in lažjem papirju, mehko vezani in čim bolj preprosto opremljeni, saj jih ob koncu šolskega leta učenci tako ali tako zavržejo. S tem bi bili cenejši, vsebina pa zaradi tega ne bi trpela. Spet drugi menijo, da morajo biti delovni zvezki otrokom čim bolj privlačni.

Kaj pa ideja, da bi bila učbenik in delovni zvezek združena v eno knjigo? Ta ideja se zdi državi predraga, prehodni sistem, da bi to zaživelo, pa predolg. Mnogi učitelji pa celo menijo, da bodo učbeniki kmalu povsem izginili s šol in jih bodo nadomestili elektronski mediji.

Vzemite si čas za nakupe!

Seznami šolskih potrebščin so zelo dolgi, temu primerno pa so precej visoki tudi zneski, ki jih morajo starši plačati zanje.
Seznami šolskih potrebščin so zelo dolgi, temu primerno pa so precej visoki tudi zneski, ki jih morajo starši plačati zanje. FOTO: Thinkstock

Tako menijo mnogi, ki te dni begajo od knjigarne do knjigarne in nakupujejo še zadnje potrebščine s seznama. Ponudbe je veliko, s tem tudi konkurence, prav zato velja opozorilo, da bodite pri izbiri zvezkov, barvic, pisal in drugega materiala še posebej previdni. Tako dobro preverite, ali ima zvezek, ki ste ga kupili, res potrebno število listov. Mnogi opozarjajo, da so za ceno 60-listnega zvezka kupili zgolj 42-listne zvezke. Precejšnje so razlike v ceni šolskih potrebščin od trgovine do trgovine. Tako si velja vzeti nekaj več časa za nakupe in preveriti različne ponudbe.

Mnogim je to prihranjeno, saj šole opravijo tudi nakup zvezkov. Paket zvezkov starši plačajo po položnici, šolarji pa jih dobijo ob začetku pouka.

Do subvencionirane malice in kosila le redki

Bralka nas je opozorila, da so se cene zvezkov glede na lansko leto podražile, saj so lansko leto za isti znesek dobili 60-listni zvezek, letos pa zgolj 42-listni.
Bralka nas je opozorila, da so se cene zvezkov glede na lansko leto podražile, saj so lansko leto za isti znesek dobili 60-listni zvezek, letos pa zgolj 42-listni. FOTO: Aljoša Kravanja
Za socialno najbolj ogrožene učence država zagotavlja še sredstva za subvencioniranje kosila v vrednosti cene kosila. Subvencija za kosilo pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Brezplačno šolanje pač ni brezplačno, kar vam je zagotovo jasno po dolgem računu in prazni denarnici po končanem nakupu vseh stvari s seznama potrebščin in delovnih pripomočkov. Po sprejetju zakona za uravnoteženje javnih financ je država mnogim odvzela ali zmanjšala socialne transferje, prav tako so nižje plače javnih uslužbencev. Poleg rednih življenjskih stroškov morajo starši tako poskrbeti še za nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov, prav tako zaradi varčevanja v novem šolskem letu ni več splošne subvencije za malico. Do subvencije je upravičen samo tisti učenec, ki mu je z odločbo centra za socialno delo priznana pravica do dodatne subvencije v višini tretjine cene malice. To pomeni, da bodo imeli brezplačno malico tisti učenci, ki jim bo center za socialno delo izdal odločbo o priznani pravici do tretjine dodatne subvencije. Ostali bodo plačali malico v celoti. Do dodatne subvencije so upravičeni tisti, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 42 odstotkov neto povprečne plače.

Če mislite, da ste upravičeni do subvencionirane malice, potem ne pozabite vložiti vloge na pristojni CSD.
Če mislite, da ste upravičeni do subvencionirane malice, potem ne pozabite vložiti vloge na pristojni CSD. FOTO: Thinkstock

Dobra novica pa je, da cena malice v prihajajočem šolskem letu ostaja nespremenjena, torej 80 centov!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
30. 08. 2012 09.53
+1
ja ti zvezki so pretirano dragi. vcasih zase kupim kakega, ker ga nucam za moje osebne zadeve pa ne morm verjet. Da ne govorim o ostalih potrebscinah. Sicer pa res ni potrebno, da se vsako leto kupuje novo sablono, nov ruzak, novo peresnico itd. Vsaj pr mojih otrocih tega ne bo. kr se tice delovnih zvezkov... ja nevem, ce jih zahteva ucitelj naj pol skopira delovne liste iz svojega, tisto kr se rabi? Otroci nej jih majo doma v registratorju. Kukr se spomnim in ce gledam moje delovne zvezke, kr jih se imam, so vec al manj ostali prazni.
Ratix
21. 08. 2012 12.09
Meni se zdijo zneski tudi previsoki oz. zahteve šolskega sistem in pa šol glede tega kar otroci potrebujejo kar malce smešne. Si niti ne predstavljam kako veččlanska družina to sfolga, že mi z enim otrokom komaj. Smo bili pa malce bolj pametni in smo vse potrebščine kupili že junija takoj po koncu šole, saj je bilo takrat kar nekaj ugodnosti. Vse te ugodnosti smo izkoristili v Mladinski knjigi in na enem mestu kupili praktično čisto vse. Pa tudi sedaj pred začetkom šolskega leta oglašujejo, da so neki popusti. Potrebno se je le malce bolj angažirati in se da veliko privarčevati!
ughiue
19. 08. 2012 00.06
+1
večina je sam nepotrebne šare ki jo predpiše ministrstvo za šolstvo,ker imajo koga poznanega v tiskarnah ki pol te ,,potrebne,,učbenike tiska ter jim tako zagotovi posel...glupost od glupasti
damirg@email.si
18. 08. 2012 18.53
-7
a 90€ za delovne zvezke je cena da te kap? dejte no 24 kur, sej niso vsi na sociali. 5% plače za eno leto res ni problem.
damirg@email.si
18. 08. 2012 19.00
-3
aha minusi že padajo. vsi bi radi zastonj šolo, ker toliko cenijo svoje otroke.
Mawsyy
30. 08. 2012 09.57
+3
damirg... ti se hecas ane? Ocitno nis se slisu, da imajo nekatere druzine po vec otrok in majhne dohodke zaradi takih in drugacnih razlogov. Zate 90 eurov mogoce res ni nc, za druzino s tremi otroki ali mater samohranilko z nizkim dohodkom pa je to ogromno. Sicer pa... lahko tud ti komu ki si tezko privosci, kupis solske potrebscine, ce mislis da 90 eurov ni nc. Bos naredu dobro delo in koga osrecil!
ricecop
18. 08. 2012 18.16
+7
Vse dražijo, plače pa manjšajo. In potem mislite, da se bo Slovenija pobrala iz krize...
Mawsyy
30. 08. 2012 09.59
+2
po tem receptu se nikakor ne bo. Ce se hocemo izkopat ven, je treba ljudem dat denar in povecat potrosnjo.
jasno_61
18. 08. 2012 17.08
+6
NAJministrstvo štedi kje drugje,da bi še oni prispevali za knjige in zvezke,naj znižajo cene knjig in zvezkov-samo škoda LOBIJI DELUJEJO 100 NA URO-ŽALOSTNO
Tomislava Ule
18. 08. 2012 16.25
+17
Mislim, je preveč vsega, da otroci marsikaj ne potrebujejo, a učitelji jih dajejo na seznam. Večina nakupljenega se v enem letu niti ne porabi, tudi delovni zvezki niso vsi polni. Sicer pa po mojem mnenju so delovni zvezki pri nekaterih predmetih odveč. Slovenščino bi otroci veliko bolje obvladali, če bi več pisali, tako pa samo vstavljajo v bedaste delovne zvezke. Tudi lepše bi pisali. No ja, lepopisja že zdavnaj ni več, kar pa je narobe, saj se pri tem ne naučiš le lepe pisave, temveč bolje obvladaš posatvljanje ločil, kar je zelo pomembno. Tega je delovnih zvezkih premalo oz. preveč poenostavljeno in otroci čimmanj logično razmišljajo.
sonas
18. 08. 2012 17.03
+5
tudi pri nas delovni zvezki bolj ali manj prazni in to me jezi! pri nas smo se obrnili na razredničarko in ravnateljico - letos manj delovnih zvezkov!
Mawsyy
30. 08. 2012 10.01
+1
ma sej tko je blo vedno. Se vedno imam nekaj delovnih zvezkov iz moojih casov pa so vec al manj vsi napol prazni. Pa ce se spomnim, kako histericno smo jih iskali vsepovsod, ker nam je grozil minus, ce ne bi meli delovnega zvezka.*
emaameli
18. 08. 2012 15.35
+3
Hm,bolj tragokomično je to,da vsepovsod po naših medijih se piše in prikazuje tako kot,da so vsi neki tajkuni in privatniki,na male ljudi se pa pozablja.
and1302
18. 08. 2012 14.08
+8
prevec zvezkov,knjig zahteva sola
pehtaa
18. 08. 2012 12.56
+4
Pa kako se mate vi lahko za medij=? 20 sec prispevka pa 15 sec reklam hvala*
damirg@email.si
18. 08. 2012 18.54
-1
Alfred Nek
18. 08. 2012 08.30
+5
pišete, kot da bi vsi Slovenci delali v javni upravi, nekateri so tudi v gospodarstvu in imajo bajne plače in si to vse zlahka privoščijo
FC.Liverpool
18. 08. 2012 08.50
+3
a nis ti malo mim useko mi v gospodarstvu mamo veliko nižje plače kot v javni upravi a ne.
KakovostenSmeh
18. 08. 2012 10.39
+4
Eni jih niso nikol kupili ampak zaradi 24ur vsi vejo ze vse o seksu, otrocih in tezkem zivljenju, o solah, o konoplji, cen zvezkov itd
bodirealen
18. 08. 2012 13.34
+2
neee,alfred ni malo mimo vseko ampak fejst.ali pa je včeraj žural
sonas
18. 08. 2012 17.04
FC.Liverpool v zasebnem sektorju je izobrazbena raven nižja kot v JU, posledično to tudi vpliva na plače! sicer pa so plače za enako delo v zasebnem sektorju višje!
gospakatja
18. 08. 2012 08.18
+12
pa se čudimo razfršolani državi, če imata dva učitelja na isti šoli za isto stopnjo različna "merila kakovosti"!!
Nauders
18. 08. 2012 07.06
+3
nemško nea znam nič so me pa učili slovenščino
pipic
18. 08. 2012 07.05
+8
Manj žriteee,da bote Janezku več dall a ni sramotno de se mora hodit v Avstrijo zadolževat...
bodirealen
18. 08. 2012 13.39
+6
ne,to ni sramota,sramota je da moram jaz pri 38ih it v avstrijo delat da lahko vse to poplačamo.pa to še ni vse,vmes pa mi na poti na mejo v 46 kilometerskem pasu postavijo tri radarske kontrole pa še to na takih mestih da ne veš a si kriv ali ne.res,vsaka čast našem vodstvu.
periot22
18. 08. 2012 14.54
+0
Bodi vesel da delaš v Avstriji, glede let pa nisi nič prestar!
emaameli
18. 08. 2012 15.33
+3
bodirealen,saj nazadnje bomo vsi v Avstrijo,ali v tujino odšli,samo,da ne bomo potrebovali spremljati naše vlade,banana zakonov in da ne bo nas država molzla zaradi politikov,ki tako skrbijo samo za dobro svoje ta zadnje plati in bogatašev!!!
muci007
18. 08. 2012 06.24
+12
spominja me na lobije iz farmacije in medicine
hotchilipoper
17. 08. 2012 23.13
+18
da so šolske potrebščine iz leta v leto dražje. niso dražje samo plače imamo premajhne
Sputnik
17. 08. 2012 23.09
+20
tej učbeniki so zmetan denar skozi okno. v njih ni uporabnega znanja pač pa navodila kako se razmišljat. med vrsticami starši otrokom kupujejo navodila kako ne razmišljat s svojo glavo oz. prepoved uporabe svoje glave ki se zasidra v glavo za celo življenje. moj predlog bi bil preoblikovanje šolskega sistema ampak potem nismo več moderni bi rekli v politiki ker ne kopiramo drugih. ker smo hlapci znamo samo ponavljat. lahko bi se imenovali kopirci ali tiskalniki... ne pa slovenci. slovenci so že slovaki. otroke učimo modela razmišljanja in bedarij. res lepo življenje čaka prihodnje rodove. iz otrok delamo bedake namesto učenjake. namesto da jim dajemo znanje jim dajemo kalupe in okove v možgane. namesto pameti jim dajemo omejevalnike!!!!!!
mimic
18. 08. 2012 10.11
+1
bodirealen
18. 08. 2012 13.42
+4
bravo!pa še plus tega dajamo moč manipulacije v roke malim ljudjem,nam pa itak drugega ne preostane kot samo prikimat na roditeljskem ker si ne želimo da bi naš otrok imel probleme.
kg1
17. 08. 2012 23.07
+16
Trpežen tablični računalnik, ki stane 200€ in ima možnost, da uporabljaš elektronski kuli...in zadeva je rešena za 5 let...morali bi samo omogočiti to...da imajo ljudje možnost izbire...na fakulteti za računalništvo pa bi lahko ZASTONJ za diplomsko nalogo napisali študentje, aplikacije za učenje - učitelj - učenec, da bi lahko učitelj lepo na svojem compu spremljal delo učenca...kaj dela na tablici in še lažje delal analize in podobno...dejansko je to prihodnost učenja!
kg1
17. 08. 2012 23.08
+6
in še naravo bi razbremenili ker teh ton papirja ne bi rabli stran metati.
Alfred Nek
18. 08. 2012 08.31
+9
ja študent naredi diplomsko, plačano dobi pa profesor
Miha Piha 1
17. 08. 2012 22.12
+6
učbeniki pa delovni zveski nesejo cene gor da te kap
Alini
17. 08. 2012 21.52
+13
sam sem hodil v šolo v avstriji pa smo dobili vse zastonj prvi šolski dan,še zvezke in pisala!!!