Slovenija

Zaradi bonov poziv k bojkotu

Ljubljana, 06. 01. 2009 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./T.U./D.L.
Komentarji
71

Zaradi podražitev se je povprečna cena študentskih bonov dvignila za skoraj polovico. Zato so se že pojavili pozivi k bojkotu restavracij, ki so dvignile cene.

Študenti so zaradi januarskega povišanja cen bonov – povprečna se je z 2 dvignila na 2,8 evra – na nogah. Na družabni spletni mreži Facebook so se tako že oblikovale najmanj tri skupine, ki protestirajo proti podražitvam. Danes ob 17.30 je bilo vključenih že okoli 13 tisoč študentov, število članov pa se iz minute v minuto povečuje. Na eni od njih za jutri pozivajo k enourni protestni prekinitvi predavanj.

Višje cene bonov ob pritiskih krize

Zatekanje k hitri prehrani, ki je med najcenejšimi boni, lahko ima škodljive posledice.
Zatekanje k hitri prehrani, ki je med najcenejšimi boni, lahko ima škodljive posledice. FOTO: Reuters
Povprečna cena študentskega bona na območju Univerze v Ljubljani se je ob zadnji spremembi cen povišala z 2 evrov na 2,8 evra, kar je za večino študentov nedopustno povišanje njihovih izdatkov. Slovenska demokratska mladina

V Klubu mladih Zares aktivni se ob nedavni podražitvi študenskih bonov sprašujejo, kako bo to vplivalo na materialni položaj študentov ravno v obdobju finančne krize in gospodarske recesije. Kupna moč se vsak dan manjša, sedaj pa je videti, da so na udaru še tiste maloštevilne ugodnosti, ki omogočajo študentom, da svoj čas dejansko posvetijo študiju, ne iskanju dodatnih zaposlitev za financiranje študija, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Povpraševanje regulira ponudbo, zato podpiramo močan odziv na ravnanje nekaterih ponudnikov z bojkotom vseh restavracij, ki so se odločile za občutno podražitev cene menijev, in s tem zvišale cene bonov tudi za več kot 50 odstotkov.'' Svoj poziv k bojkotu utemeljujejo s tem, ''da bodo študenti s takim ravnanjem pokazali, da si želijo poštene in dostopne cene obrokov".

Kot pojasnjujejo mladi Zaresovci, so namreč ponudniki prehrane tisti, ki so krivi za dvig cene bonov, saj so subvencije enako visoke kot lani, ponudniki pa polne cene ponudb predložijo vsaki dve leti, ko se prijavijo na razpis. Razlika med lanskoletno in letošnjo polno ceno je po odštetju subvencije ostala na plečih študenta. 

Bodo zaradi dražjih bonov krajše vrste za njihov nakup?
Bodo zaradi dražjih bonov krajše vrste za njihov nakup? FOTO: Barbara Smajila

Tudi Mlada Slovenija (podmladek NSi) je razburjena zaradi podražitev bonov. ''Podražitev študentskih bonov je nesprejemljiva, saj ne omogoča kakovostne prehrane za vse študente. Opozarjamo, da je topel obrok na študentski bon večkrat edini topel obrok, ki si ga študent lahko privošči,'' je za 24ur.com povedal generalni sekretar MSi Jernej Vrtovec.  

Zato MSi vlado in študentske organizacije v Sloveniji poziva, da takoj stopijo skupaj in nemudoma spremenijo cene študentskih bonov na raven, ki je bila v veljavi pred novim letom. Tudi v podmladku NSi vidijo glavnega krivca v ponudnikih prehrane, vendar pa so kritični tudi do funkcionarjev študenstskih organizacij.

''Začudeni smo nad funkcionarji ŠOU v Ljubljani, ki trdijo, da na zvišanje cen bonov nimajo vpliva in da se te cene bonov ne bodo spremenile vse do leta 2010. Prejšnja leta smo bili priča, kako se je ŠOU v Ljubljani ob vsaki polemiki glede kakovosti življenja študentov hitro odzval in celo soorganiziral študentske proteste. Zato je taka razlaga ministra za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani predvsem prelaganje odgovornosti in kaže na nezainteresiranost in nesposobnost ŠOU Ljubljana,'' menijo v MSi.  

Podoben odziv je prišel iz Slovenske demokratske mladine, podmladka največje opozicijske stranke SDS. Opozarjajo namreč, da so boni za številne študente glavni, za nekatere pa celo edini način prehranjevanja. "Študentke in študenti so namreč finančno zelo odvisni od pomoči države in svojih družin, ki pa so ravno te dni še posebej prizadete zaradi gospodarske krize. Številne družine ravno v teh dneh izgubljajo vire preživljanja zaradi izgube zaposlitev, nezadostni vladni ukrepi za reševanje gospodarske krize pa jim pri tem žal niso v veliko pomoč," so zapisali v sporočilu za javnost.  

Sicer pa je po njihovem mnenju glavna težava v obračunavanju državne subvencije. Ta se namreč usklajuje zgolj z inflacijo, medtem ko se je najvišja cena študentskega obroka dvignila na 7 evrov. Povedano drugače: študenti po novem najdražje bone kupujejo po 4,47 evrov, pri tem pa je višina državne subvencije na posamezni bon fiksna (2,53 evra). 

V SDM zato Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pozivajo, naj spremeni pogoje obračunavanja državne subvencije. Njena višina bi po njihovem mnenju morala biti odvisna od cene obroka. Zavzemajo pa se tudi za znižanje maksimalne cene obroka, "ki je sedaj odločno previsoka". Ministrstvo pa še pozivajo, naj študentom zagotovi zdravo in polnovredno prehrano. Podeljevanje koncesij gostinskim obratom s hitro prehrano se jim zato zdi nedopustno.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 01. 2009 22.00
Roxabell he,he,he veš, hvala za komentar verjamem vsaki tvoji besedi,in vem koliko ste danes mladi perspektivni,in mnogi-premnogi zmorete delo ki STARI lahko sanjajo,hja, taka je resnica sodobnega časa,žal imate mnogo polen pod kolena zmetanih,razen takih ki delodajalci cenijo delovno sposobne, heh ,moj sine je star 21 let,in verjemi več zasluži kot tile jokavčki na forumu,ampak več tudi dela, kaj lahko človek reče ponosno mladi dvignite glave,in delajte zase, ČE DELATE ZASE,IMAJO OD VAS KORISTI TUDI VSI-dovolj
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 18.57
@pik.pok: nima veze več, ampak moram Tončeku odgovorit, kateremu ponavadi uide veza, ne samo tukaj ampak povsod kjer komentira. @Tonček Balonček: hahaha, smešn si...ajde tipson, umiri se ti malo, zadihaj in pretegni si prste. Pišeš ravno tako kot kura po dreku brska.. izi izi! Takim modelom kot si ti, se taki kot jaz le nasmihamo... takšni zagreteži ste ponavadi tisti ki niste v življenju nič kaj dosti še videli, dosegli, doživeli in ste bli mogoče 2x v ameriki, 1x na kitajskem pa 1x v Indiji in potem mislite da veste vse ker ste vzporedno doštudirali neko kvazi univerzo in zdaj imate službo s svojo mizo in 1.400eur neto.. Takim wannabejem nisem nikdar in ne bom polagal kart in razglabljal. Glede mojga bratranca...ni hotel diplomantske službe, je šel kar dalje na magisterij v atlanto, ker diplomanti niso tam nič vredni, če nimajo kakega sorodnika za vezo...kot obiskovalec amerike bi ti to že moral vedet kaki sistem je tam ane!..pa vidim da slabo veš..c-c-c Jaz \"študiram\" v Sloveniji ja, pa nisem tukaj zaradi svojega študija, ker se mi zdi študij ne dosti pomemben, ampak zato ker imam delo za 5.stopnjo izobrazbe in dobim že za to kakega 200taka več kot ti neto ki sem ga prej omenil...če sploh maš tak neto je vprašanje ;) star pa sem 21 let in sem moški
pik.pok.
07. 01. 2009 17.21
ma dej ti Roxabell wtf ma to veze s to novico...
Tonček Balonček
07. 01. 2009 17.19
Pa zakaj je še ta tvoj \"vrhunski tenisač\" študirat na tisto havajsko fakulteto katere kot diplomant še službe ni dobil? A je to perspektiva? A azradi tega, da je alhko tudi pozimi treniral ali zakaj? Očitno si zelo občutljiva na narekovaje, ampak zaradi teka, če pač poznaš nekega sorodnika, ki šel študirat.... etc. bla.bla., še ni rečeno, da si poznavalka, zato sem uporabil narekovaje. Če si pa \"zlata vaga\" pa še toliko slabše zate! Kako, da študiraš akr v Sloveniji, je dovolj imenitno? Sliši s eslabše, kot na Havajih, tam imajo samo vrhunske \"Institutes!\" A misliš, da mi nsimo nikjoli živeli čez lužo? Ne sicer tako daleč, kot so Havaji, pa vendar! Tam ej vse več ali manj v narekovajih, če mene kdo kaj vpraša (\"full\", \"hugh\", \"super\"... \"one of the best known\") .
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 17.03
@Tonček: 50 tisoč USD NA LETO, bi mojega dragega bratranca stala ta šola če ne bi v zameno za njih igral tenis. Če naš Kozmus kot tudi vrhunski športnik ni šolan, še ne pomeni da potem noben vrhunjač ni. In Tonček: Tvoja transparentnost je prenizka da bi me ti daval pod \" \" in da bi se mi2 komentarsko \"dol dajala\". Ker kot vidim sta ti Janša in Bavčar zelo aktualna in če za primerjavo ne poznaš nobenga drugega kot ta 2 prevaranta in ju poveličuješ, si res slabo podkovan na področjih, si zaostal in še marsičesa neveš. Ker razgledan človek ne bi nikdar primerjal športnika z politikom - za povrh z največjima političnima izpirjenca v EU. Je pa res da je Janša en najbogatejših evropejcev - le zakaj \"razgledani\" Tonček? ;)
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 16.52
Emm, ravno zaradi tega je šel študirat ekonomijo na Havaje, ker mu je kot vrhunskemu tenisaču bilo to omogočeno, kot tudi še mogoče kateremu drugemu iz Slovenije. Rezultati ki jih je dosegal so bili zadovoljivi za univerzo na Havajih za katero je potem igral tenis, ta havajska univerza pa mu je omogočila brezplačen študij (ki drugače, če nisi vrhunski tenisač stane ta 50 tisoč USD) in pa neko simbolično štipendijo je dobil (900USD) - \"razgledani\" Tonček Balonček ;) \"RAZGLEDANI\" Točnek... vsaj 1/3 od 200ih ;) In Tonček, Janša je urejal vse to kar si napisal pod pretvezo, da je lahko v ozadju urejal črne orožarske posle Bavčar...na hitro pridobljeno, na hitro izgubljeno! ;) ..ni treba dalje komentirat menda...kje je Slovenija danes, posledično tud zarad Bavčarja in predvsem Janšeta?!?..v neskončnem breznu In če sta ti ta 2, vzornika...go wash your mouth with soap!
Tonček Balonček
07. 01. 2009 14.25
Če je bil ta možakar vrhunski tenisač, kot omenja ta \"razgledana\" sorodnica, je vsak študij popolna izguba časa!! Povejte mi prosim, kateri vrhunski etnisač /recimo med prvimi dvestotimi na svetu/ študira?!
pik.pok.
07. 01. 2009 14.04
Tinchyyy o standardu v zahodnih drzavah - vidim da si zelo razgledana. ne vem kako si lahko potem izpustila oz. preslisala, da si moras v ZDA zdravstvo sam placevati, oz. da je tako svinjsko drago, da si ga revni ne morejo privosciti. tudi kar se tice faksa - ce nisi neki outstanding student da dobis stipendijo, lahko samo sanjas o normalni izobrazbi.
Tonček Balonček
07. 01. 2009 13.09
Bavčar je pa šzudiral obramboslovje in vodi finačni inženiring za pol pPrimorske in četrt Slovenije zraven. Janša z istim poklicem pa je vodil vso Evropo in urejal segrevanje ozračja ter lizbonsko strategijo! Eni so sposobni brez ustrenih formalnih spričeval, so apč ponoči študirali in s esamoizobraževali v financah in startegiji, kot nekoč Moša Pijade ali Tito. Slednji je še tuje jezike obvladal, ampak pri Janši s eje izkazalo, da to sploh ni potrebno, saj ima lahko študirane tolmače.
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 11.46
Moj sorodnik je 4 leta študiral ekonomijo na Havajih na eni zlo priznani šoli, katrere program še sploh ni uveljavljen v EU. Potem je odšel v Atlanto kjer je dokončal magisterij iz MBA. Vas zanima kaj počne zdaj v Atlanti??? Ker je kot vrhunski tenisač odšel in mu je sploh bil omogočen ta posebni študij na Havajih, za katerega bi drugače odštel USD50.000$...zdaj po vseh teh študijskih in magistrskih naporih trenira tenis otroke iz bogatih ameriških družin ;) Evo študij 7. in višja stopnja! ;)
Tonček Balonček
07. 01. 2009 11.45
Ja sevedas, večina nekih višjih in visokih šol, Novih univerz itd. nastaja zaradi potreb profesorjev, kako od države in \"izrednih\" študentov potegniti denar. Če si na splošno bogi, nerazgeldan in neiznajdljiv si alhko še vedno npr. odličen raziskovalec, prevajalec, pesnik ali akrkoli drugega, ždiš pač v kakšnem laboratoriju in delaš kot mravljica. Veliko tahniš naših \"genijev\" je v laboratorijih in po inštitutih na Zahodu! Take vsakdo rabi!
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 11.36
Pa ne pomaga ti nobena fakulteta če si nasplošno \"bogi\", nerazgledani in neznajdljiv, nepraktičen, ip.. In dandanes ravno v večini fakultete skrbijo za visoko povprečje na zavodu za zaposlovanje, tak by the way, iz sigurnih podatkov ;) Tak da če študirate neki hudi faks, še ne pomeni da vam bo dobro šlo ko ga boste opravli in da boste imeli nevem kakšno astronomsko plačo prvih nekaj let...lahko boste srečni, če bote lahko opravljali delo 5. stopnje! Čist zares.
Tonček Balonček
07. 01. 2009 11.06
Študenstsko edelo med letom je več ali amnj namenjeno pavzerjem in tistim, ki jim ni treba hoditi v šolo. Na resnih fakultetah potekajo predavanja ter vaje zaradi prostorske stiske, zasedenosti profesorjev in drugih razlogov preko vsega dne, nemalokrat na različnih lokacijah, poleg tega so vmes še kolokviji, po novem letu in jubija pa ter septembra pa izpiti, da ne omenjam terenskih vaj, seminarskih nalog, obveznih praks itd. Kdaja naj študent še dela, mi ni jasno, mogoče med počitnicami, ne more pa resno študirati, opravljati redne študijske obveznosti in delati še npr. 100 ur mesečno preko servisa, dostikrat se delo in študijske obveznosti pokrivajo! Študij ni dopisni, da bi na faks hodil gledat na uro in pregledal pošto, kot delajo nekateri visokošolski učitelji! P.S.: Z 1,8 na 2,8 EUR je slabih 56 odstotno povečanje!
Lilyliala
07. 01. 2009 10.38
no ja, tisti ki je to računal se je malo zmotil. glede na to da je bil bon za la storio prej okol 1,80 evra, zdaj pa okol 2,80 evra, to ni 176% podražitev, pač pa 76%. isto je pri drugih.
theta
07. 01. 2009 09.10
Nekdo je izračunal podražitve bonov v Mariboru... cene niso šle gor.. recmo za 20%, ampak za: ČRNI PANTER 372% OKREPČEVALNICA NATAŠA 249% LA STORIA TRATTORIA 176% PIZZERIA MALINOVEC 168% PIZZERIA MALINOVEC 168% CANTANTE CAFE 166% OKREPČEVALNICA ŽAJFA 165% OKREPČEVALNICA BOBER 164% GOSTILNA ZLATI LEV 163% PIZZERIA TOTTAPIZZA 151% HALO PIZZA 147% HALO PIZZA 147% VERDI PIZZERIA 146% RESTAVRACIJA TOTI ROTOVŽ 145% RESTAVRACIJA ŠD TYRŠEVA 144% DD LIZIKA JANČAR 142% VIVALDI PIZZERIA 142% STARI GRILL 140% ORIENT 139% ORIENT 139% RESTAVRACIJA INTERSPAR MARIBOR - EUROPARK 138% RESTAVRACIJA INTERSPAR MARIBOR2 138% STRIKE BOWLING CENTER 138% PIVNICA ALF 137% PIVNICA ALF 137% TAKOS 135% GALEA CATERING 135% HIŠA DOBROT 134% GALEA OKREPČEVALNICA PIZZERIA 134% GALEA 2 OKREPČEVALNICA 134% TVOJIH 5 MINUT 134% GOSTILNA TABORKA 133% MOJA PIZZERIJA 130% PATRICK\'S PUB 130% T-CLUB 128% PROMETNA ŠOLA MARIBOR 126% IDILA OKREPČEVALNICA 126% HERMES SOFTLAB 126% BELLAGIO BAR PIZZERIA 125% ZLATA SRNA KITAJSKA RESTAVRACIJA 125% MOJA PIZZERIA 125% AGA KEBAPČI 124% DIJAŠKI DOM MARIBOR 117% AL CAPONE PIZZERIJA 116% RESTAVRACIJA EKONOMSKA FAKULTETA 113% RESTAVRACIJA ŠD TOMI 113% MCDONALD\'S GRAJSKI TRG 111% MCDONALD\'S POBREŠKA 111% MCDONALD\'S PTUJSKA 111% MCDONALD\'S TRŽAŠKA 111% PRONTO PIZZERIA 111% PRONTO PIZZERIA 111% SAMSARA 109% RICO TORRES 108% OKREPČEVALNICA TRAČ 108% PIZZERIJA MAXI 108% OKREPČEVALNICA ŽELVA 103% RESTAVRACIJA PEDAGOŠKA FAKULTETA 103% RESTAVRACIJA TEHNIŠKE FAKULTETE 103% GOSTILNA PICASSO 101% PRI KOSTANJU 100% ZVEZDA KITAJSKA RESTAVRACIJA 100% TAKE AWAY 15%
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 08.52
Pa tako ali tako 3/4 tistih ki tukaj jamrate kako ste zasedeni s faxom, da nimate niti časa za kosilo... Ne se preveč španat z šolo, ker delo boste težko dobli..takih z 7. ali višjo stopnjo je že veliko preveč, pa v bistvu ste to po večini sami taki \"napiflančki\" v realnem in praktičnem življenju v svoji smeri pa v končni fazi nimate pojma. Ali grete dalje na Mag., Dr... Ker 7ih stopenj ima svet že čez glavo dovolj in ni kam z njimi
Rok Pirc 1
07. 01. 2009 08.47
mah sam sem študent, pa vem da v nas študentih ni nekega dnarja - vsaj v večini! Zato pa si lahko dovolijo podražitev in normalno je da če gre že vse okrog nas k vragu, da še grejo študentske ugodnosti rakom žvižgat! TO JE NORMALNO - saj nismo mi študenti neka posebna vrsta ki bi lahko šla kar tako mimo recesije! Kdo pa pravi da ste morali za NY zapravit toliko dnarja da ste se ga lahko zapili pa zadeli?! Kdo pravi da morate obvezno biti sedaj udeleženi na razprodajah oblačil?! Dajte malo stisnit, se prilagodit finančni krizi in ostalim ljudem... ČE SI ŠTUDENT ŠE NE POMENI DA PA SI NEDOTAKLJIV IN MORAŠ IMETI VSE ZASTONJ ALI PA SMEŠNO POCENI! Hja kriza je tukaj in šele začnja se, tak da se kar pripravite na še kakšno študentsko podražitev ali ukinitev štud. ugodnosti... heh
misfit-snoopy
07. 01. 2009 08.29
Sploh nimam vesed za človeka, ki reče pol si pa kupi bon za 0.97 evra. Pol pa vi jejte te svinjske hamburgerje pa to fast food hrano. Ja vsemu grejo cene gor inflacija je, ampak po drugi strani je pa tudi recesija in starše nekaterih študentov odpuščajo. Se strinjam da tudi srednja pa osnovna šola nista zastonj, ampak saj tudi študij ni. In ne govorte bedarij da vas oš in srednja pridete dražje. Saj smo študentje tudi hodili v oš in srednjo šolo in vemo kakšni so bili stroški takrat in kakšni so zdaj. Me prav zanima, kakšno mnenje bi t..i. delavci imeli če bi bilil sami študentje ali pa imeli otroke študente. A tisti, ki pa vlečejo socialno pomoč od naše države in na Vaš račun lepo živijo in se vam smejijo, ko vi vstanete zjutraj, ko se še oni obračajo v postelji.
Lumpy_
07. 01. 2009 06.13
Ja kwa pa ta bedak govori to je pa nenormalno. Sej se strinjam d cene bonov res ne morjo kr tko u višave, sam zdej pa kr pluvat po vseh organizacijah na ta račun... ja brezveze!
space22
07. 01. 2009 00.47
tisti ko so zaposleni ne doživljajo takega stresa kot ga študentje, zaposleni lepo delajo osem ur na dan pa so frej, študentje pa moramo biti po cel dan na faksu in nimamo veliko prostega časa