Slovenija

Zaradi bolniških izgubili 10 milijonov delovnih dni

Ljubljana, 06. 03. 2010 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odsotnost z delovnega mesta zaradi zdravstvenih težav je slovensko družbo lani stala med 850 in 900 milijoni evrov. Vsak dan bolniško uveljavlja okoli 38.500 ljudi.

Zdravstveni absentizem se je v obdobju med letoma 2000 in 2008 zmanjševal, lani pa se je zopet povišal, kažejo podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tako je bilo lani zaradi bolniškega staleža izgubljenih več kot deset milijonov delovnih dni.

Ravnanje delodajalcev lahko pomembno vpliva na ohranjanje, poslabšanje ali izboljšanje zdravja zaposlenih, poudarjajo na ZZZS. Ob tem navajajo, da lahko delodajalci v pozitivni smeri vplivajo zlasti z vlaganjem v zdravje zaposlenih, ustvarjanjem pozitivne klime v podjetju, izobraževanjem in usposabljanjem na področju varnosti in zdravja pri delu ter spoštovanjem predpisov, ki urejajo to področje.

Zaradi bolezni ali poškodb tako izostane dnevno od dela med približno 38.500 in 39.000 ljudi. Po oceni ZZZS je zdravstveni absentizem slovensko družbo v prejšnjem letu stal neposredno približno 430 milijonov evrov, v kar so všteti izdatki ZZZS in delodajalcev za plačevanje bolniških nadomestil, posredno pa približno med 850 in 900 milijoni evrov.

Na zavodu navajajo, da so leta 2008 odhodki za nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela v breme ZZZS znašali 201 milijon evrov, kar predstavlja 9,1 odstotka vseh odhodkov ZZZS oz. 0,56 odstotka bruto domačega proizvoda. Lani so se ti odhodki ZZZS povečali za 0,7 milijona evrov. Sicer pa delež zdravstvenega absentizma, ki ga krijejo delodajalci, znaša približno 55 odstotkov, preostali delež pa je v breme ZZZS.

Mišično-kostne bolezni, nega, poškodbe in zastrupitve, duševne motnje

Bolniške nas stanejo med 850 in 900 milijonov evrov.
Bolniške nas stanejo med 850 in 900 milijonov evrov. FOTO:

Pri najpogostejšem vzroku za bolniško odsotnost, to so bolezni mišično-kostnega sistema in vezivnega tkiva, se je število izgubljenih koledarskih dni leta 2008 v primerjavi z letom poprej zvišalo za tri odstotke. Povečalo se tudi število izgubljenih dni zaradi nege družinskega člana. Pri vseh ostalih boleznih pa se je število izgubljenih dni znižalo v letu 2008 v primerjavi s prejšnjim letom. Še naprej na drugem mestu po vzrokih odsotnosti ostajajo poškodbe in zastrupitve izven dela, na tretjem mestu so poškodbe in zastrupitve pri delu, na četrtem mestu so bolezni dihal in na petem duševne in vedenjske motnje.

Kot razlogi odsotnosti se pogosto navajajo preprečevanje prezgodnjih porodov, zvišanje starosti nosečnic, težave z neplodnostjo, težki in neprilagojeni delovni pogoji itd. Glede tega na zavodu opozarjajo, da kljub temu da slovenska zakonodaja delodajalcu nalaga, da mora biti v času nosečnosti delavka zaščitena pred izpostavljenostjo dejavnikom tveganja ali škodljivimi delovnimi razmerami, delodajalci pogosto niso naklonjeni tem ukrepom, kar vpliva na to, da se noseče delavke zatekajo v bolniški stalež.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
07. 03. 2010 03.25
LazniviZares06.03.2010, 11:58 10 Vecina bolniskih je v javni upravi,ker delajo kar hocejo,jih je pol prevec in ce manjkata 2 od 3 delo gre enako naprej.Sluzbe pa imajo zagotovljene brez moznosti odpuscanja.... Drzava in pol !!! Delavci v proizvodnji pa si ne upajo na bolovanje niti ko so bolni v strahu pred izgubo sluzbe. ______________ Ja, tudi to je res... V Revozu se skoraj boji delavec it na bolniško, ker lahko kaj kmalu zgubi službo, če ni sprejet za ''stalno''..pa še velik podobnih firm je takih...dejansko skoraj vsepovsod je danes tako...zato jaz ne vem, od kje tako alarmantni podatki, kot jih navaja podkupljen poptv..
jakac8
07. 03. 2010 03.16
radenska1606.03.2010, 13:01 12 Plača je eno, nenormalni delovni pogoji pa drugo. Kako lahko delodajalec pričakuje zdravega in zagnanega delavca, ko pa ima tudi do 12 in 14 urne delovnike na dan, dela za minimalno plačo, ob nenormalnih vremenskih in temperaturnih pogojih, ob tem pa mu še vsako minuto težijo nadrejeni?? Spremenite položaj in počutje delavca ter mu za delo tudi korektno plačajte, pa masovnih bolnišk ne bo. tron306.03.2010, 12:42 22 Plačo naj dobijo kot se spodobi, pa ne bodo hodili na bolniške, poznam delodajalca, kjer ne poznajo skoraj bolniške, pa veste zakaj KER JIH DOBRO PLAČA, JE KOREKTEN DO NJIH IN TAKO DALJE, JE ČLOVEK, TO JE EDINA POT USPEHA KRIZE PRI NJIH TUDI NI, ZAMISLITE SE MAL PAVČEK, HRIBAR IN OSTALI IZ SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA _______________________ Točno tako pravim
jakac8
07. 03. 2010 03.09
Aja, pa še to: Kljub temu, da tako jamrajo, da jih toliko po bolniškah, smo v zadnjih letih ena najbolj storilna delovna sila v evropi..(še pred parimi leti smo bili med najsalbšimi) in me čudi, zakaj tak pomp okoli tega sedaj. Mislim, da zato, da bi še bolj delavcem spoštovanje do sebe izbili in bi pol še toliko bolj delavci molčali in garali kot nori. Če hočeš z nekom delat kar koli si zahočeš, pol mu moraš najprej spoštovanje do sebe ubit in možgane sprati, in pol lahko delaš z njim karkoli želiš, a ne??. Tudi pop tv sodeluje pri tem zaničevanju in blatenju tistih delavcev, ki pridno delajo, ko napihujejo stvar s temi bolniškami in spremljanjem kontrolnega od vrat do vrat..seveda, to po vplivu politike...Hočete delavce čimbolj zasvinjat s takimi prispevki...Zakaj pisarniški delavci niso toliko po bolniškah??? Zato, ker jim ni hudega v službi in komaj čakajo, da gredo v službo, kjer imajo lahko čikpavze s sodelavkami-ci, lahko poklepetajo in celo v miru gledajo pornografijo na službenih računalnikih...in seveda taki ne morete razumet tega, zakaj ljudje na bolniškah...a vedite, da za vaše otroke ne bo dosti pisarn in bodo morali tudi na normo delat in pol se boste šele zamislili, kako ponižno klimo ste pripravili svojim otrokom...Hja, kar nekaj otrok od pisarniških delavcev je že prišlo na to...in še več jih bo, zato se raje malo zamislite nad prihodnostjo..vse se vedno vrne, kot bumerang, pa ne glede o čem se gre..
jakac8
07. 03. 2010 02.42
Ja, res je veliko takih in še več je invalidsko upokojenih, pa so zdravi kot risi in delajo po njivah, bolj kot so v mladih letih. Poznam eno iz vasi, ki je bila vsa puklasta in ni mogla nič delat-pa ni imela težkega dela v službi, sedaj, ko je pa invalid. upokojena je pa prave žrebica in dela kot nora in nič več za križ ne jamra...pa mož od nje ravno tako, pa cela žlahta bratov in sestr prav tako...Zakaj lahko oni? Zato, ker imajo eno zdravnico in enega dolenjskega bivšega bančnika, ki ima kar precej vpliva vsepovsod.. ..Imam okoli sebe veliko takih...in tudi takih, ki so res bolani, pa dobijo invalidnine nadomestila, (ker pač za upokojitev so še premladi) vsega skup 270€...in to prav zaradi tistih imajo tako malo, ki so po nepotrebnem upokojeni invalidsko.. Kar se tiče bolniških, moram pa rečt, da poleg teh zgoraj omenjenih, so tudi taki, ki so že čisto izčrpani od garaškega dela in psihično čisto na dnu, ker jih nadrejeni dobesedno **** v glavo in zahtevajo od njih praktično nemogoče...takih je čedalje več in tukaj treba delodajalce prijet za vrat, ker če so neurejene razmere in odnosi v tovarni, trgovini in še kje, je logično, da je več takih... Moramo se zavedat, da so firme, kjer prav maltretirajo delavce in pol delavci, jasno, da komaj čakajo, da gredo na bolniško in si oddahnejo..seveda, doma imajo pa tudi vrt in malo na šverc kaj postorijo, kar po eni strani niti ni tako slabo, saj se vsaj malo naužijejo zraka in pozabijo na zdrahe v službi...če bi pa notri čmreli, bi se pa še verjetno komu zmešalo... Seveda, je pa prav, da zagrabijo tiste, ki izkoriščajo bolniško za garanje na kmetijah, ali za delat okoli, al pa celo tekanje po gostilnah itd..na račun teh, so seveda tepeni pol tisti, ki pridno delajo...
standard
06. 03. 2010 23.25
postenje06.03.2010, 21:53 Špeckahla! Lahko je zdrav jodlat, ko boš (bog nedaj) obul njihove čevlje, boš pa morda drugače razmišljal. Ljudje morda delajo tudi kaj težjega kot gobezdajo in grizljajo svinčnike.
postenje
06. 03. 2010 21.53
Poznam veliko takšnih, ki so v bolniški, pa jim nič ne manjka. V službi ne morejo delat, doma pa na veliko "fušajo". Leta in leta so v bolniški, vmes so naredili še šolo,ki pa jim ne bo dosti koristila, ker bodo v bolniški do odhoda v pokoj... ja tudi takšni so. Kje so kontrole?
periot
06. 03. 2010 19.33
Naj bodo veseli da ni še več bolniških v kakšnih pogojih morajo nekateri delati brez zaščitnih sredstev če je pa inšpekcija obveščena pa tako ne naredi nič ker je vse podkupljeno.
laufer
06. 03. 2010 19.26
Glede na plače, je to majhna izguba!
Darko32
06. 03. 2010 19.14
Tukaj je pravokativna tema na katero so posamezniki nasedli. Namreč določena podjetja prikrivajo nepravilnosti tako, da bolniške skrivajo za slabimi delovnimi pogoji. Tako imamo dvojno prikrivanje. Tako se prikriva delovne pogoje in tudi prispevke za taiste delavce. Tukaj je poskus prevare in prevalitev odgvornosti posameznih podjetij na državo.
grga_pitic
06. 03. 2010 19.01
Pahor, naredi mi to deželo zopet nemško ! Deželo blagostanja in miru.
grga_pitic
06. 03. 2010 18.50
tron3, odlično 5, tako je ! To so zveri ne ljudje, željni so izkoriščanja in denarja, kot volkovi mesa ! Človek človeku volk ! Vse za dober biznis vse za velik dnar. Pa kdo bi sploh še reskiro zdravje za 500 eur, če ne vidi v tem nobene pespektive, prekleti ljudožerci !
VolilecSI
06. 03. 2010 17.33
Ko nam Pahor še bolniške ukine bomo končno v spet v fevdalizmu, vladajoče nam rdeče "plemstvo" (izraz seveda nima nobene zveze s plemenitostjo) pa itak ne zna drugega, kot da se sestaja po nacionaliziranih dvorcih in gradovih in za naš denar z balkanci nažira in snuje novo SHS - ŽIVELA II. REPUBLIKA!
Tonček Balonček
06. 03. 2010 15.38
Pa saj je pol teh takšnih, ki bi "na delu" le čakali na delo (pomanjkanje repromateriala, polna skladišča, nesolventnost itd.) To množenje in deljenje nekih številk je popolnoma brez zveze! Škoda je minimalna, dela ni!!!!!
Dante.
06. 03. 2010 14.55
deus volt
06. 03. 2010 14.51
še več jih bo lopovi kapitalistični !
carpathian
06. 03. 2010 14.30
Če 30 dni v letu izkoriščate delodajalca zaradi bolniške je tu še vedno 300 dni v letu ko delodajalec izkorišča vas.
stomater
06. 03. 2010 14.25
delavci so uničeni tako fizično kot psihično...poglejte kaj delodajalci počno z njimi...se ne čudim...
strogoff
06. 03. 2010 13.35
www.sencazzzs BANDA !
Zentrum
06. 03. 2010 13.01
Plača je eno, nenormalni delovni pogoji pa drugo. Kako lahko delodajalec pričakuje zdravega in zagnanega delavca, ko pa ima tudi do 12 in 14 urne delovnike na dan, dela za minimalno plačo, ob nenormalnih vremenskih in temperaturnih pogojih, ob tem pa mu še vsako minuto težijo nadrejeni?? Spremenite položaj in počutje delavca ter mu za delo tudi korektno plačajte, pa masovnih bolnišk ne bo.
tron3
06. 03. 2010 12.42
Plačo naj dobijo kot se spodobi, pa ne bodo hodili na bolniške, poznam delodajalca, kjer ne poznajo skoraj bolniške, pa veste zakaj KER JIH DOBRO PLAČA, JE KOREKTEN DO NJIH IN TAKO DALJE, JE ČLOVEK, TO JE EDINA POT USPEHA KRIZE PRI NJIH TUDI NI, ZAMISLITE SE MAL PAVČEK, HRIBAR IN OSTALE ZVERI IZ SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA