Slovenija

Glavna tržna inšpektorica o odstopu ne razmišlja. Pravi, da dela dobro in zakonito

Ljubljana, 23. 07. 2014 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glavni tržni inšpektorici Andrejki Grlić v anonimni prijavi očitajo, da je zlorabila svoj položaj in se osebno okoristila. Nepravilnosti ugotavlja tudi računsko sodišče. Grlićeva poudarja, da svoje delo opravlja dobro in zakonito, o odstopu pa ne razmišlja.

Vodji tržnega inšpektorata Andrejki Grlić v anonimni prijavi med drugim očitajo, da si je kot vodja inšpekcijskega sveta izplačevala dodatke, ki ji ne pripadajo, da je predavala med službenim časom in za to prejemala dodatno plačilo, da je predavala zavezancem, pri katerih inšpektorji vodijo inšpekcijske nadzore, ter da nekaterim omogoča bliskovito napredovanje mimo vseh pravil in zakonske podlage, piše portal Žurnal24.

Z računskega sodišča pa so za 24ur.com sporočili, da so konec januarja letos prejeli prijavo, vezano na poslovanje Tržnega inšpektorata RS. "Iz navedb v prijavi je izhajalo, da naj bi bila z nepravilnim ravnanjem oškodovana javna sredstva, s čimer bi lahko bili podani tudi razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Računsko sodišče je zato policiji in tožilstvu prejeto prijavo odstopilo v pristojno reševanje oziroma proučitev, ali so podani pogoji za začetek predkazenskega postopka."

Na policiji pa so potrdili, da Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek v zvezi s sumom kaznivega dejanja, ki naj bi se nanašalo na nepravilnosti pri delu poslovanja inšpektorata v okviru ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Postopek poteka na podlagi ovadbe računskega sodišča, poroča Žurnal24.

Andrejka Grlić je na novinarski konferenci pojasnila, kaj je ugotovilo računsko sodišče.
Andrejka Grlić je na novinarski konferenci pojasnila, kaj je ugotovilo računsko sodišče. FOTO: POP TV

Katere nepravilnosti je ugotovilo računsko sodišče?

Računsko sodišče je junija objavilo poročilo o poslovanju tržnega inšpektorata v letih 2011 in 2012 ter mu izreklo mnenje s pridržkom. Računsko sodišče je ugotovilo, da tržni inšpektorat pri javnih in internih natečajih ni zagotovil enakopravnosti kandidatov za zasedbo delovnega mesta. Poleg tega uslužbenki pri premestitvi na drugo delovno mesto ni pravilno določil plačnega razreda, zaposleni niso izpolnjevali pogojev za napredovanje v višji plačni razred, inšpektorat je tudi zaposlenim previsoko obračunal in izplačal stroške prevoza na delo in z dela ter prenizko obračunal dodatek za delovno dobo.

Računsko sodišče je od inšpektorata takrat zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plače javni uslužbenki ter podalo tudi priporočili za izboljšanje poslovanja.

Inšpektorat je po ugotovitvah računskega sodišča oddal naročila z naročilnicami mimo sklenjene krovne pogodbe in naročilnice izdal po opravljenih storitvah ter opravil izplačila, ne da bi bila preverjena pravna podlaga.

Pri javnem naročanju ni spoštoval načela konkurenčnosti in sorazmernosti ter istovrstna naročila razdelil v več naročil in jih oddal neposredno oz. po postopku zbiranja ponudb istemu izvajalcu ali različnim izvajalcem ter se s tem zaradi nižje ocenjene vrednosti posameznega naročila izognil postopku v skladu s predpisi o javnem naročanju.

Grlićeva: Svoje delo opravljam dobro in zakonito

Andrejka Grlić je danes zavrnila navedbe iz anonimne prijave. Opozorila je na dejstvo, da se anonimni očitki proti njej pojavijo ob vsaki pričakovani menjavi na čelu gospodarskega ministrstva. Takšno obdobje je v pričakovanju nove vladajoče koalicije tudi zdaj. "Zdaj se delijo sedeži. Morda pa bi kdo rad sedel na mojem mestu?" se je vprašala.

Zavrnila je še navedbe Žurnala24, da bi prijavo na policijo podalo računsko sodišče. Anonimno prijavo je po njenih besedah nekdo posredoval računskemu sodišču, to pa jo je že februarja odstopilo policiji.

Računsko sodišče
Računsko sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Pravi, da so nepravilnosti že odpravili

Pojasnila je, da računsko sodišče ni bilo samo na tržnem, temveč tudi na zdravstvenem inšpektoratu ter na inšpektoratu za prostor, energetiko in promet. Priznava, da je ugotovilo določene nepravilnosti. Od računskega sodišča so dobili poročilo, na katerega bodo pripravili odzivno poročilo.

"Razen ugotovljenih nekaj nepravilnosti, menimo, da je Tržni inšpektorat RS v vseh pomembnih pogledih posloval v skladu s predpisi in usmeritvami," je Grlićeva prebrala zapis računskega sodišča.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za 24UR dejal, da je prejel še več sumov nepravilnosti, ko je zaključeval zdajšnje poročilo. Nepravilnosti ne bodo preiskovali, ker takrat niso mogli več izvesti revizijskih pregledov. Pričakuje, da bo to raziskala policija.

Dodala je, da so nepravilnosti, ki so jih ugotovili, že odpravljene. Na računskem sodišču so posebej izpostavili, da je bilo določenim posameznikom preveč plačano za prihod na delo. Grlićeva pravi, da so sklenili sporazum o povračilu stroškov. V enem primeru pa računsko sodišče meni, da je zaposlena napredovala nezakonito. Grlićeva sicer pravi, da obstajajo tukaj različna stališča, a bodo sledili predlogom računskega sodišča. Še vedno pa ima zaposlena možnost, da uveljavlja svoje postopke.

"Sem vesela, ko računsko sodišče ali notranja revizija kaj pogleda, saj to pomeni tudi usmeritev za boljše delo. Kdor dela, lahko tudi greši, vendar se iz vsake zgodbe nekaj naučiš. Vsekakor pa niso velike nepravilnosti," je pojasnila.

Sprašuje se tudi, zakaj je ta zadeva šele zdaj prišla v javnost, saj je računsko sodišče poročilo na svoji spletni strani objavilo že 12. junija. "Svoje delo opravljam dobro in zakonito. Pri svojem delu opozarjam na nepravilnosti in s tem bom tudi nadaljevala," je zaključila Grlićeva. Za 24UR ZVEČER pa je dejala, da o odstopu ne razmišlja. "Jaz spoštujem pravni red. Ko bo ugotovljeno, da sem kar koli kršila bom odstopila," je še dodala.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MeaParvitas
24. 07. 2014 19.54
+3
A to je tista gospa iz Republike srpske, katere diploma in strokovni izpit sta nekoliko vprašljive narave. Kot zaprisežena sodna tolmačka naj bi oba dokumenta sama prevedla in overovila...Včasih naj bi bila dobra prijateljica ministra Vizjaka....
zriki
24. 07. 2014 19.45
kva pravte, a sploh bo kej od poletja?
cirenij
24. 07. 2014 18.23
+3
Pa kdo bi odstopil za tako plačo? Dokler te v r... ne sunejo. Ampak to je danes zelo poredko in dolgotrajen postopek. In če so kake napake v postopku, nazadnje še pokasiraš z obrestmi vred.
Mejduš
24. 07. 2014 18.33
+3
take inšpektorje jih je treba takoj greznico zpret, zato da se nebo ta gniloba razširila,je lahko še večja ktestrofa.
rfhkl
24. 07. 2014 16.13
+3
Na Palah je delala v času največjega obstreljevanja na sodišču ter z sosedoma kot priči naredila pravni faks v Banja Luki. Leta 1995 prišla v Slovenijo na povabilo Andrej Vizjaka, da zasede najvišje položaje. Pa naj še SDS naprej nekaj muti o izbrisanih, BLA BLA BLA
maksi54
24. 07. 2014 14.34
+6
Sveta jeza me prime, ko slišim, da je nekdo uporabil službeno kartico za privatne namene.Saj se še spomnite uslužbenk bivšega predsednika, ki so tudi napačno razumele kaj jim pripada.Naši vrli junaki pa so uspeli brez glasu proti sprejeti, da se malim dolžnikom rubi od minimalne plače.
windmaster
24. 07. 2014 13.51
+12
Gospa, če ni do črtice natančno, je kaznivo! Kenede!
Transformerji
24. 07. 2014 13.37
+2
Pod en komentar, kar se tiče inšpektorjev, sem napisal samo: državni inšpektorji...., pa so me obvestili, da je to žaljiv komentar. Je bil res??? - naj začenjo preverjati kar vse državne inšpektorje ..... , to je bila anonimka! Si predstavljate, da bi začeli preverjati vse inšpekcije - brez anonimk bi prišli na vrstu čez približno 20 let!
prašekk
24. 07. 2014 11.33
-3
Malo me moti vaša ugotovitev, da je kriva, še preden je sodišče reklo svojo besedo ! Hkrati pa za tistega, ki ga je sodišče brez dvoma o krivdi obsodilo, trdite da je nedolžen !
prašekk
24. 07. 2014 11.34
+2
jaz ne vem , če je kriva ! Ampak če bo sodišče odločilo da kriva je, sigurno ne bom pred sodiščem protestiral !!!!!!!!
Sara Rebek
24. 07. 2014 10.50
+7
kot sem že povedal . v ju nihče za nič ne odgovarja -
snowfly007
24. 07. 2014 11.09
+3
Ko so pred sodiščem takrat že, problem je, ker ne pridejo tudi do tam.
devlon
24. 07. 2014 10.33
+10
sama poštenost jo je. a tam folk skoz drka, da naj račun za kavico zahteva. Da si imela potem za tank
snowfly007
24. 07. 2014 11.08
+3
Mi lahko prosim, kako dokaze prikažeš, ali to raste na tvojemu zelniku?
papez46
24. 07. 2014 08.57
+15
če je tole vse zakonito - je treba spremeniti ZAKON.
snowfly007
24. 07. 2014 09.03
+2
Kako, da je takoj kot nekdo nekaj reče ali napiše se ga obsodi na zapor?! Bo to vredu?
puspan
24. 07. 2014 08.56
+16
Taksne samopromocije, samohvale in lastne pomembnosti se nisem videl na ekranu.
snowfly007
24. 07. 2014 09.09
-9
Če si samozavesten še ne pomeni samohvala ali lastna pomembnost, samo verjetno ne ločiš to med sabo. Ja če nisi z nami (revše) si proti nami (samozavesten).
snowfly007
24. 07. 2014 08.55
-6
Kaj ljudje hiter padejo na limance. Pr nas se da še hitrej koga diskreditirat kot pa v raznih šovih. Ljudje slepo sledijo jezi, ki jo širijo mediji. Brez kakeršnih koli dokazov si danes diskreditiran in obsojen. Kdo pa bo nosil odgovornost za vse laži?! Nihče!! Ne pravim, da je nedolžna ampak a bi morda, kdo počakal, da se s tem ukvarja sodišče?! Samo ignorantneži, nevedneži in tupoglavci skočijo na prvi žvižg, ostali pa počakamo, da dejansko kdo še kaj pove in argumentira. Ne bom reku ovce, rekel bom neizobražneži. Dejstvo!
Super Huey
24. 07. 2014 09.54
+5
Ljudem, katerim praviš ''neizobraženci'' se raje zahvali za plačo, katero redno dobivaš za tvoje surfanje po netu!
snowfly007
24. 07. 2014 10.23
-2
Hvala vam. In sem res hvaležen, ampak s tem ne spremeni zgoraj napisanih dejstev.
snowfly007
24. 07. 2014 10.25
+1
Aja sicer ne vem zakaj se zahvaljujem, saj svoje surfanje plačam iz svojega dela ne iz tvojega. In denar za mojo plačo prihaja tudi iz mojega žepa, tako kot tvoja plača prihaja iz mojega žepa. Dejstvo!
Super Huey
24. 07. 2014 10.50
+1
Na kakšen način pa bi moja plača prišla iz tvojega žepa? Tu si ga pa orenk pobiksal!
rzui
24. 07. 2014 08.23
+0
kdor se zadnji smeje
zriki
24. 07. 2014 10.27
-1
needspeed
24. 07. 2014 07.47
+7
pa ona je poštena no! nje...
zriki
24. 07. 2014 07.32
+14
ko je treba lagat, je pa jezik namazan, čeprav ji kakšen tečaj Slovenščine ne bi škodil
zaenotnost
24. 07. 2014 07.27
-2
Spominjam se, da je nastopila v času Janševe vlade in doslej delala zelo dobro. Škoda bi bilo,da bi odšla zaradi zlonamernih intrig neznanega izvora...čutijo se lovke JJ a...
mijavci
24. 07. 2014 07.08
+22
Predvidevam da je njeno premoženje vsaj trikrat toliko vredno kot je zaslužila z uradno plačo, brez da kar koli za hrano odšteješ.
Darko32
24. 07. 2014 08.00
+6
No vidiš to je samo en prier kako lahko kontroliraš sistemsko korupcijo pri uradnikih.
mijavci
24. 07. 2014 07.03
+9
V tem primeru ona ne bi smela nič razmišljat, samo nadrejeni ji prinese delavsko knjižico brez posebnega pregovarjenja in spraševanja.
proofreader
24. 07. 2014 06.59
+30
Pravi, da so denar vrnili. Ampak da cela družina svoje avtomobile toči na službeno kartico je že v osnovi skrajno zavržno početje. Kako jim sploh pride na pamet kaj takega? Medtem ko sami nadzirajo, ali imajo branjevke na tržnici objavljen svoj naslov z dovolj velikimi črkami.
Darko32
24. 07. 2014 07.59
+12
To je samo slika kakšne imamo v javni upravi, da vsi živijo na tuj račun. PA še zraven dodajo še kakšno ekipo. V tem priemru ostale članew družine. So pač barabini.