Slovenija

Alkohol: Smo se mu sposobni odpovedati za 40 dni?

Ljubljana, 09. 03. 2011 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če bi se ljudje zavedali, da lahko nekoga ubijejo, bi se zlahka odpovedali vožnji pod vplivom alkohola," ob začetku akcije 40 dni brez alkohola pravijo starši, ki so v nesrečah izgubili svoje otroke.

Prvih 40 dni je težkih. Jaz sem na tej poti že 24 let. Franjo Tomazini, Klub zdravljenih alkoholikov Nova brazda

Zgodbe ljudi, v življenja katerih je tako ali drugače posegel alkohol, so tragične. "Zaradi alkohola sem izgubil družino, in to je težko dobiti nazaj,“ nam je ob začetku akcije 40 dni brez alkohola zaupal Franjo Tomazini, zdravljeni alkoholik. "Če si alkoholik, si podrt povsod. Ne podre te le avto. Najhuje je bilo to, da se me je takrat 13-letna hči izogibala. Sramovala se me je. Nato me je dotolklo zdravje. Dobil sem epileptične napade, nakar so me v zdravljenje prisilili drugi. Bilo je težko, a zdaj imam enkratno družino,“ je še dejal Franjo, ki se alkohola vzdržuje že celih 24 let.

'Z našim narodom je nekaj hudo narobe'

Koliko pa je med nami takih, ki bi tako dolgo zdržali? Verjetno bolj malo, pravijo organizatorji akcije. "Z našim narodom je nekaj hudo narobe, če mislimo, da se lahko veselimo le s pomočjo alkohola. Na žalost smo prišli na ta nivo,“ je dodal Lojze Kračun, ki je manj kot dve leti nazaj zaradi nasprotivozečega pijanega voznika na avtocesti pri Celju izgubil svojega 24-letnega sina Petra. "Mislim, da bi bilo smiselno akcijo podaljšati s 40 na 365 dni,“ je še dejal Lojze in dodal, da se Slovenci ne zavedamo odgovornosti. "Če bi se zavedali, da lahko nekoga ubijejo, da povzročijo strašno žalost, bi se zlahka odpovedali alkoholu,“ še pravi. Mati pokojnega Petra Marjana Tomažin je dejala, da je družina premagala bolečino in spregovorila le z enim pravim namenom, in sicer "da se ljudem jutri ne bi zgodilo to, kar se je nam, in da ljudje ne bi bežali od lastne odgovornosti“.

Mislim, da bi bilo smiselno akcijo podaljšati s 40 na 365 dni, pravi Lojze, ki je zaradi pijanega voznika izgubil sina.
Mislim, da bi bilo smiselno akcijo podaljšati s 40 na 365 dni, pravi Lojze, ki je zaradi pijanega voznika izgubil sina. FOTO: Blaž Garbajs

Z akcijo 40 dni brez alkohola, ki poteka že šesto leto zapored, želijo po besedah generalnega tajnika Slovenske Karitas Imra Jerebica organizatorji še bolj poudariti vidik solidarnosti do vseh, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, prometnih nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola. "Z dejanji solidarnosti v tej akciji želimo dati vsem, ki trpijo, veliko upanje in jim sporočiti, da nekdo misli nanje in da nekomu ni vseeno,“ je dejal.

Organizatorji akcije: Ne pijte in ne strezite!

Organizatorji akcije Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tako vabijo k različnim oblikam solidarnosti v sklopu akcije, od osebne 40-dnevne odpovedi alkoholu do spodbude doma, da ne postrežemo alkoholnih pijač.

Jerebic je poudaril, da so letos akcijo nadgradili s tremi duhovnimi srečanji, ob tem pa bodo z akcijo stopili tudi v osnovne in srednje šole, kjer bodo, kot pravi Jerebic, učenci povabljeni k natečaju za najboljšo fotografijo z naslovom Za več pravega veselja brez alkohola.

Če bi se Slovenci zavedali, da lahko pijani za volanom povzročijo smrt človeka, se verjetno ne bi odločili sesti v avtomobil in odpeljati.
Če bi se Slovenci zavedali, da lahko pijani za volanom povzročijo smrt človeka, se verjetno ne bi odločili sesti v avtomobil in odpeljati. FOTO: Reuters

Barbara Krašovec s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je povedala, da so v zadnjih dveh letih zabeležili zmanjšanje števila smrtnih žrtev in poškodovanih v nesrečah, ki si bile povezane z alkoholom. Družba po njenih besedah počasi dojema, da alkohol in prometna varnost ne sodita skupaj. Prizadevanja sveta potekajo skozi celo leto, v času akcije pa želijo še dodatno opozoriti na problematiko alkohola v prometu. V akciji sodelujejo z organizacijo lokalnih prireditev na temo alkohola, z opozarjanjem mladih na prometnih delavnicah v srednjih šolah ter z razdeljevanjem preventivnega gradiva.

Izrazite svojo podporo!

Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net je pojasnila, da so na spletni strani www.brezalkohola.si zbrane informacije, kjer lahko ljudje, ki se srečujejo z alkoholom, poiščejo pomoč. Na njej pa je tudi merilec alkohola, s katerim si vsak lahko izmeri, kakšna količina alkohola ima že posledice za zdravje. Verovškova je ob sklepu vse povabila, da s klikom na zvonček, ki se nahaja na tej spletni strani, izrazijo svojo podporo akciji in aktivno udeležbo pri 40-dnevni odpovedi od alkohola.

Maša Serec je v imenu katedre za družinsko medicino medicinske fakultete predstavila projekt Sporočilo v steklenici. Z njim želijo zmanjšati rabo alkohola ter ozaveščati ljudi o temah o alkoholu. V sklopu tega projekta so izdali informativno zloženko, brošuro za samopomoč ter zgibanko na temo prekomernega pitja alkohola.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
10. 03. 2011 12.58
A to čisto slučajno sovpada s krščanskim postom? Z včerajšnjim dnem se je začel 40-dnevni post. Po svetopisemskem izročilu se je tudi Kristus pred nastopom javnega delovanja 40 dni postil v puščavi. V Katoliški cerkvi pri bogoslužjih danes opravljajo obred pepeljenja, po čemer je pepelnična sreda tudi dobila ime. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljeni pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za izboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernikom pa je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve, so zapisali na Slovenski škofovski konferenci. Kot navajajo, kristjani v postnem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujejo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Svoje prizadevanje pa na zunaj izražajo v molitvi, postu in dobrih delih. Strogi post velja na pepelnico in veliki petek pred veliko nočjo, zdržek od mesa pa vsak petek v postnem času, so navedli.
PanterSLO
10. 03. 2011 12.50
+1
40 dni brez alkohola. Čemu že? Če ga bomo feštal, ga bomo tud pil, ni druge :D res pa nevem zakaj vedno zraven alkohola mešate še vožnjo. Če grem pit, grem z trolo, če sm z avtom pač ne pijem. Problem rešen. Dokler folk tega nau skapiru, bo tko kt je. Pa ni problem v alkoholu, ampak je problem v ljudeh. Če bi ključe pustil doma ko so bli še trezni, se marsikatera zgodba z naših cest nebi zgodila.
njami04
10. 03. 2011 10.06
-1
jaz se mu bom odpovedal z lahkoto, kaj pa vaš Matjaž Tanko?
Borut Kopina
10. 03. 2011 10.06
+4
težka bo,posebno ker sem ta vikend dobro zastavil
MERDE-AVE-MERDE
10. 03. 2011 09.23
Alkohol bi morali tretirat kot trdo drogo, ker to tudi je.
MB-KAPS
10. 03. 2011 08.54
+1
KAKO NAJ SE ZA 40 DNI ODPOVEM ALKOHOLU ČE GREM PA 19. U PLANICO.
Realist_
10. 03. 2011 08.08
dejmo raje uvesti 40dni brez davka in to vsako tromesečje. Pol bomo pa videli kako uspešne so naše vrle državne firme in koliko res doprinesejo, ko ni finančne injekcije s strani davkoplačevalskega denarja! Upam stavit, da tudi za plače ne bo ostalo...kaj šele za nagrade za "uspešno delo vodilnih"
CSI-Morost
10. 03. 2011 08.06
minicak09.03.2011, 19:02-2 Important notice09.03.2011, 18:111 * ------------------ CSI-Morost09.03.2011, 18:400 ... posameznik šteje "trezne dni", je akloholik. ----------------- Tisti, ki ga žlampa na polhno, je pa pohvale vreden, ker ni alkoholik. In če to počne vsak dan, isto. Važno pa je, da tisti, ki šteje trezne dni, je alkoholik. Vse pohvale onemu ki pije vsak dan. CSI-Modrost, ti si tudi an alkoholik, je res. Take one to know one. ------------------------------------------... me niste razumeli., Tuisti, ki se muči ostati treze (šteje trezne dni), bo kmalu nazaj v peklenski omami. Samo sem hotel povedati. Je pa posamezniku, ki se odloči radikalno presekati z alkoholom, res težko. Če ne drugega, ga domači NE SPREJMEJO.
hotchilipoper
10. 03. 2011 07.59
NEKATERI SLABŠE VOZIJO KOT PIJANI
kardelj23
10. 03. 2011 07.39
sem proti voznji voznji v vinjenem stanju, da nebo pomote! ampak, a bi radi še našo pivovarno na kolena sprvli ? :D
scipio
10. 03. 2011 06.23
+1
40 dni brez alkohola in in potem 80 dni brez tobaka in potem 120 brez seksa, pa je že skoraj leto naokoli in si kmalu kot Gandhi: rešuješ svet katero pravo vero ste demontirali in katero nadomestno spet instalirate? fajn, ne? ne vem, zakaj toliko mešate alkohol skozi volan. to dvoje je treba dat narazen in si postavit pravo mero, pa gre. antioskidanti in to.
ostrostrelka
10. 03. 2011 04.16
+1
Varno avto v garažo pol pa do daske
povrsniste24kur
10. 03. 2011 00.05
če se pahor za 4 dni odpove belemu, se jaz alkotu in travi za 2 mesca!
screemer
09. 03. 2011 23.46
vau eni so pa prav frajerji ker pijejo... smilijo se mi...
Ljubimir
09. 03. 2011 23.41
Men je useen. Mam svoje mušnce.
_i_love_you_
09. 03. 2011 23.33
+2
js se mu bom odpovedal za 40 minut, več pa res ne..... več ko spijemo boljši smo in lepše zgledamo!!!!!
Indigo Pingvin
09. 03. 2011 23.24
"Če bi se Slovenci zavedali, da lahko pijani za volanom povzročijo smrt človeka, se verjetno ne bi odločili sesti v avtomobil in odpeljati" S tem se pa ne strinjam, namreč alkoholik ni sposoben kritičnega mišljenja. Če bi bil sposoben analitičnega kritičnega mišljenja, potem sploh ne bi pil in vozil. Kar se pa tiče detoksikacije, to je noro, dokler na lastne oči ne vidiš, kako je, ko alkoholik preneha piti, si sploh ne predstavljaš, da je kaj takega možno. Pri mnogih 2-3 tedne niso sposobni funkcionirat niti na najosnovnejšem nivoju... Pozitivna stran tega je, da se vsaj nekateri od teh vprašajo, ZAKAJ se jim to dogaja, in ko dojamejo, da je kriv alkohol prisežejo, da nikoli več v življenju.
magis
09. 03. 2011 23.16
Super prispevek in super pobuda. Čestitke!
brzik
09. 03. 2011 22.55
jutri imam plačo in se ga bom tako nalil da bo jojjoj..ker ko vidim cifre na plačilni me vse mine..
xxdrgregoryhouse
09. 03. 2011 22.46
Če bi se Slovenci zavedali, da lahko pijani za volanom povzročijo smrt človeka, se verjetno ne bi odločili sesti v avtomobil in odpeljati k da se trezn ne morš zaletet