Slovenija

Zaradi agresivnih prosilcev ministrstvo najelo varnostnike

Ljubljana, 21. 02. 2012 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekaterim ljudem, ki po novem niso več upravičeni do prejemkov, je prekipelo, tisti, ki bi morali socialno pomoč prejeti v ponedeljek, bodo čakali še dva tedna, nad socialo pa so zgroženi tudi dijaki, ki so ostali brez štipendij.

Za ljudi, ki brez denarne socialne pomoči težko preživijo že en sam dan, bosta naslednja dva tedna prava nočna mora. Kot smo poročali, bo morala zaradi težav z računalniškim sistemom in posledično nerešenih vlog dobra tretjina prosilcev na denar čakati vse do 5. marca. Na ministrstvu sicer razumejo razburjenje ljudi, zaradi katerega so morali v nekaterih centrih za socialno delo celo najeti varnostnike, a kot pravijo, zamud izplačil pravzaprav sploh še ni, saj je zakonski rok za izplačila 60 dni, kar pomeni, da so bila vsa včerajšnja nakazila izvedena pred rokom.

Davor Dominkuš, generalni direktor direktorata za socialne zadeve, je potrdil, da so morali zaradi agresivnih prosilcev socialne pomoči v teh dneh najeti več varnostnikov.
Davor Dominkuš, generalni direktor direktorata za socialne zadeve, je potrdil, da so morali zaradi agresivnih prosilcev socialne pomoči v teh dneh najeti več varnostnikov. FOTO: POP TV

Dominkuš: Te začetne težave bo treba prebroditi

Generali direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš je včeraj na očitke o slabem sistemu odgovoril, da je bil slednji stestiran, a da je to "edinstveni sistem, prvi takšen v Evropi, in zato je popolnoma jasno, da bo neko uvajalno obdobje, ko bo treba te začetne težave prebroditi". "Na realnih razmerah ga nismo mogli preizkušati, saj enostavno podatki, ki jih ugotavljamo pri postopkih za različne pravice, ne morejo biti testni podatki. Brez pravega, realnega podatka, zadeve ne moremo dokončno testirati," je dejal in dodal, da je po besedah informatikov trenutno zagotovljeno učinkovito delovanje tega sistema.

Težave so sicer nastale ob avtomatiziranju pridobivanja podatkov geodetske uprave, saj jih morajo socialne delavke trenutno še vpisovati ročno, in pri pridobivanju podatkov od bank ter obvladovanju novega informacijskega sistema, ki se ga morajo navaditi tudi v posameznih centrih.

Kot smo poročali, je januarja vloge za denarno socialno pomoč oddalo 4.525 novih prosilcev. Rešenih je bilo 2.831 vlog, od tega jih je bilo pozitivno rešenih 2.028. Vsi, ki so jim pomoč odobrili, so jo včeraj popoldne tudi prejeli.

Tisti, ki pomoči ne bodo dobili, lahko zaprosijo za izredno pomoč v višini 260 evrov

Centri za socialno delo vsem, ki so vlogo za socialno pomoč oddali, a je danes niso dobili, svetujejo, naj se zglasijo v centru, v katerem so oddali prošnjo za pomoč, in izpolnijo prošnjo za izredno socialno pomoč. Ta namreč ni vezana na informacijski sistem. Namen izredne denarne socialne pomoči je kritje izrednih stroškov, ki so vezani na preživljanje in jih z lastnim dohodkom ali lastnim dohodkom družine ni mogoče pokriti. Namenjena je tudi v primeru, če se oseba ali družina iz razlogov, na katere ni imela vpliva, znajde v položaju materialne ogroženosti. Dodeli se v obliki enkratnega zneska ali za obdobje od 3 do 6 mesecev. Po novem interventnem zakonu lahko samska oseba prejme največ 260 evrov ali največ 780 evrov za na primer štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma in brez zaposlitve.

Delavci - 5
Delavci - 5 FOTO: Damjan Žibert

Zaradi razburjenih prosilcev na centrih več varnostnikov

Kot je še potrdil Dominkuš, so morali na centrih za socialno delo zaradi nekaterih razjarjenih prosilcev denarne socialne pomoči najeti več varnostnikov. "Veliko prejemnikov ni več upravičenih do pomoči, približno 30 odstotkov vseh prejetih vlog se zavrne. Ljudje, ki so do sedaj neupravičeno prejemali te prejemke, so seveda razjarjeni, tega ne morejo sprejeti in so tudi agresivni do delavcev na centrih. Absolutno smo morali našim delavcem zagotoviti varnost," je dejal. Denar za varovanje naj bi sicer odobrilo pristojno ministrstvo, na samih centrih pa tega nočejo komentirati.

Težave tudi z vlogami za znižano plačilo vrtca?

Da očitno pristojni nimajo težav le z nerešenimi vlogami, so nas opozorili naši bralci, ki pravijo, da še vedno čakajo odgovore na podane vloge za znižano plačilo vrtca. "Z januarjem bi morali prejeti nove odločbe z višjim zneskom plačila, kot smo ga imeli do sedaj," pravi bralec Admir, ki odgovora na to, ali je upravičen do tovrstne pomoči, še ni dobil. "Zraven morebitnega dolga mi bodo poslali še novo položnico, kjer bo že obračunan nov znesek in bo to vse skupaj zneslo 310 evrov, ki jih bom moral poravnati naenkrat. Na kaj se bomo pa takrat izgovarjali tisti, ki bomo to morali poravnati? Ali se bomo tudi mi lahko izgovarjali na računalniški sistem?" sprašuje pristojne, od katerih odgovore še pričakujemo.

"Lačni dijaki" bodo jutri podpredsedniku DZ Jakobu Presečniku predali 17 tisoč zbranih podpisov, s katerimi želijo opozoriti na krivice, ki jih je prinesla nova zakonodaja. Ukinili so na tisoče štipendij, v zameno pa staršem dvignili otroške dodatke, a za 80 evrov na posameznika premalo.
"Lačni dijaki" bodo jutri podpredsedniku DZ Jakobu Presečniku predali 17 tisoč zbranih podpisov, s katerimi želijo opozoriti na krivice, ki jih je prinesla nova zakonodaja. Ukinili so na tisoče štipendij, v zameno pa staršem dvignili otroške dodatke, a za 80 evrov na posameznika premalo. FOTO: Blaž Garbajs

Pustni shod lačnih dijakov pred DZ

Nova socialna zakonodaja, po kateri v skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev odločajo centri za socialno delo, je začela veljati z novim letom, z njo pa so poleg prosilcev socialne pomoči očitno "nastradali" tudi slovenski dijaki. Ti sicer že ves čas opozarjajo na krivice, ki jih zakon povzroča, danes pa so se odpravili na protestni shod, ki so ga poimenovali "Pohod lačnih dijakov". Več kot 30 dijakov je protest začelo pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, nato so se odpravili pred poslopje državnega zbora. Baloni, ki so jih spustili v nebo, so bili simbol štipendij in sanj marsikaterega dijaka, so dejali.

DOS: Štipendijo izgubilo 18 tisoč mladoletnih dijakov

Kot pravijo, se jim zdi nedopustno, da je po novi zakonodaji štipendijo izgubilo okoli 18.000 mladoletnih dijakov. Vlada je sicer dejala, da je število manjše in znaša okoli 11 tisoč. V zameno so staršem sicer obljubili višji otroški dodatek, a kaj ko ta ne dosega višine prejšnjih prejemkov, nam je pojasnil Mitja Lešnik, predsednik Dijaške organizacije Slovenije. Dijaki in starši so tako prikrajšani za okoli 80 evrov.

"Absurdno se nam zdi, da je vedno manj denarja namenjenega za izobraževanje mladine. Temu dejstvu pritrjuje tudi odvzem državnih štipendij vsem mladoletnim dijakom. Na DOS menimo, da je varčevanje na šolajoči se mladini varčevanje na prihodnosti naše države! Ob tem pa si želimo, da bo nov predsednik vlade izpolnil predvolilne obljube in skupaj z nami uredil štipendiranje, da bo javno šolstvo ponovno enako dostopno vsem dijakom," pravi.

Kot se še ponazorili, je v šolskem letu 2008/09 za državno štipendijo zaprosilo približno 40.000 dijakov, le 23.000 dijakov pa je to štipendijo tudi dobilo. Iz tega je razvidno, da je potreba dijakov po državnih štipendijah velika, kljub temu da osnovna državna štipendija znaša le 36 evrov, a za skoraj polovico dijakov nujno potrebna, pravijo in dodajajo, da se z ukinjanjem državnih štipendij za mladoletne dijake omejuje njihova samostojnost, saj so bili dijaki do sedaj kot prejemniki državne štipendije delno tudi finančno neodvisni.

Danes sta dijake sprejeli poslanski skupini Socialnih demokratov ter Pozitivna Slovenija, jutri pa bo podpredsednik parlamenta, Jakob Presečnik, sprejel dijake, ki mu bodo predali okoli 17.000 podpisov v podporo prizadevanjem za spremembe ZUPJS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (664)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
22. 02. 2012 10.06
+2
kot ste opazili pri drugem prispevku so romi zelo miroljubni ljudje! potrebno jimmje nuditi kompletno pomoč pri vzgoji,in stanovanjski problematiki! to arijsko reso podprimo vsi, se nam bo vrnilo z dobroto in milino arijskega naroda
Burton007
22. 02. 2012 10.04
+0
Prijatelj me je vprašal : Zakaj protestiraš in se pretepaš z varnostniki zaradi socialne pomoči??? Zakaj nisi nikoli tako protestiral pred borzo dela, da bi ti uredili službo? Moj odgovor: Kdo je pa kdaj v Sloveniji protestiral, da bi šel delat, če pa v Sloveniji dobiš isto plačilo in nagrado za to, da si doma in bogu kradeš čas!
Burton007
22. 02. 2012 09.59
-2
Kdaj bo socialna pomoč, NIMAM ZA CELODNEVNO POPIVANJE, CIGARETE, NAJBOLJŠA OBLAČILA IN ZA VPLAČAT 500€ ZA LOTO DOBITEK!!!!!!!
Marinaconti
22. 02. 2012 09.49
+6
Lepo darilo od pahorja in svetlika! Upam, da bo nova vlada čimprej uredila vso to svinjarijo, s katero so nas posilili komunajzarji - socialna posojila!
Burton007
22. 02. 2012 09.45
-6
Jupi, jaz in moja nisva več poročena, prijatelji so nama svetovali naj se ločiva, ker sva bumbara, ki puščava denar "na cesti". IN SVA SE LOČILA!, YEEEESSSS! Danes se moja odpravlja na socialno, kjer bo izjavila, da pretepam njo in otroke, da ne dam niti centa za preživnino, da sem samo v gostilni, da sem nemogoč, itd. Pa nič zato, saj v sloveniji ne rabiš imet ponosa, ker če si ponosen, si reven. Jaz sem se že prijavil na drugem naslovu, pri starših. Pa tega ne povejte nikomur! Jaz imam svojo firmo z velikim dobičkom, vozim se z dobrim avtom, jaz, in moja "bivša" žena z otroci, ki jih kao zavračam, pretepam, jim ne dam niti centa živimo v luksuzni vili na elitni soseski, ampak zakaj nebi še dobival socialno, če pa ti jo pravzaprav tlačijo v žepe! Seveda živiva normalno družinsko življenje, edino s to razliko, da sva s sebe odvrgla križ POROČENEGA para. In potem bo še nekdo rekel, da si ne zaslužiiva denarja od socialne???!!!!!
Burton007
22. 02. 2012 09.34
+0
Jupi, jaz in moja nisva več poročena, prijatelji so nama svetovali naj se ločiva, ker sva bumbara, ki puščava denar "na cesti". IN SVA SE LOČILA!, YEEEESSSS! Danes se moja odpravlja na socialno, kjer bo izjavila, da pretepam njo in otroke, da ne dam niti centa za preživnino, da se samo v gostilni, da sem nemogoč, itd. Pa nič zato, saj v sloveniji ne rabiš imet ponosa, ker če si ponosen, si reven. Jaz sem se že prijavil na drugem naslovu, pri starših. Pa tega ne povejte nikomur! Seveda živiva normalno družinsko življenje, edino s to razliko, da sva s sebe odvrgla križ POROČENEGA para. In potem bo še nekdo rekel, da si ne zaslužim denarja od socialne???!!!!!
lima1
22. 02. 2012 09.37
+4
To je kruta resnica, v Sloveniji če si pošten še za kruh nimaš
Marinaconti
22. 02. 2012 09.50
+0
Pravi in pošteni slovenec, ki premore osebno dostojanstvo . - ponos, pa vseeno ne dela stvari, kii bi mu še dostojanstvo vzele!
lima1
22. 02. 2012 09.19
+2
S tem zakonom je država pripomogla da bomo imeli več nekvalificiranih delavcev saj mnogi starši ki so socialno ogroženi nebodo zmogli stroškov za izobraževanje srednješolcev. Izobraaževali se bodo lahko samo otroci ki so v bližini srednjih šol se pravi meščanski otroci , podeželjski oziroma otroci iz oddaljenih krajev pa te možnosti nebodo imeli. Z 400,0€ dohodkov ( socialni transferi) brez Štipendije ne moreš plačevati dijaškega doma cca 220,00 in ostalih stroškov za dijaka ki je oddaljen od šole 70 km. Če bi država poskrbela za boljše razmere, da bi lahko dobili zaposlitev, predvsem pa da bi za delo dobili solidno plačilo in predvsem redno plačilo se te protesti nebi dogajali. Socialno podporo pa dali tistim ki jo res potrebujejo ne pa da dobivajo denar mladi zdravi in leni ljudnje ki nimajo niti dneva delavne dobe imajo pa večje število otrok samo na račun denarnih transferov ( poznam več takih ljudi). v pogovoru z njimi rečejo saj se mi ne splača iti delat.
askralj
22. 02. 2012 09.16
+4
več kot miljon je CSD dal za ta program a je to normalno da imamo unikum v EU zraven še ima ta firma monopol pri vzdrzevanju in nadgradnji nedelujočega sistema in potem še hladnokrvno rečejo da je vse po zakonu. Potem zaposlijo še varnostnike da se ljudje naj ne razburjajo. Pa nobenemu nič koliko ljudi bi lahko imelo kurjavo in hrano za ta denar pa morejo stradat ker program ne deluje. Nekdo ki nima za prezivet bo pač šel razbijat in krast. pa mu nebi moral zamerit.
bussola
28. 02. 2012 20.10
Csd ni dal denarja, ker ga nima. Izdelavo programa je naročilo ministrstvo, in sicer firmi Comland. Malo se izobrazi, kako imaš organizirano državo.
prezvstpm
22. 02. 2012 08.54
+4
V Sloveniji je 120.000 brezposelnih, še dvakrat toliko jih je revnih ali socialno ogroženih. Če prištejemo še njihove sorodnike in prijatelje, je polovica Slovenije na podnu. Zavodi za zaposlovanje in CSD niso drugo kot orodje za onemogočanje teh ljudi. Zakaj se ne prebudite in se ne združite? Lahko bi bili največja politična frakcija na Slovenskem! Le zmigat se je treba, iti od vrat do vrat, če je treba, zbirat podpise, se organizirat. Če nimate služb, ne samo jokat kako hudo je! Tri prijatelje poklicat, naredit piramidni načrt in v AKCIJO!!!!!
sonas
22. 02. 2012 08.57
+2
naredit je treba politično stranko in na volitve - bi se ustrašel vse obstoječe stranke !
prezvstpm
22. 02. 2012 09.02
+1
Tako kot že spodaj eni pišejo, ampak tu na forumu ne moreš nič narediti. Potrebno se je drugače organizirati.
resslovenka
22. 02. 2012 08.41
+4
Nekim ljudem so zaradi tega, ker so jim starši po smrti zapustili nekaj zapuščine, odrekli socialno pomoč. V obrazcu mora kandidat navesti vse svoje imetje (kje stanuje, koga vzdržuje, koliko avtomobilov ima, kreditov ...). Vse to je odločilnega pomena. Po drugi strani naši bogati sodržavljani s strani države dobivajo odpustke pri davščinah, ne glede na to kaj posedujejo in kako poslujejo. Bi rekla, da je ravnanje tistih, ki pišejo zakone milo rečeno - nedopustno in nepravično. Nekdo je zapisal: Empatija je temelj delovanja demokracije. To ni demokracija za človeka, zgolj za elito. Kako prav ima.
klavdijaklavdi
22. 02. 2012 08.37
+4
Saj bi lahko vedeli da bo tako - vlada bo seveda spet šparala in vzemala od ljudi!!!!!! Ne pa da bi sebi zmanjšala plače, ukinila prejemke, nehala živeti na račun davkoplačevalcev! Sramota!!!!!!
OSRAM
22. 02. 2012 08.19
+2
Mah ironija je popolna. Če je ta dijak lačen potem... .
gospakatja
22. 02. 2012 08.03
-3
grčija je blizu!! tudi tam ljudje norijo, ker bo (je) kmalu konec indije koromandije, na kakršno so bili navajeni. privilegije jemljejo kot pravico!! navaditi se bo treba, da če v hiši (državi) ni kruha, ni kaj čakati na sendviče!!
Frolic
22. 02. 2012 08.29
+8
Ni kruha za nas, pošiljamo pa kruh v Grčijo?
OSRAM
22. 02. 2012 07.55
+1
Prejšnji predstavnik dijakov mi je bil dosti bolj všeč kot pa tale. Ta se mi zdi tako neokreten ali kako naj se izrazim.
Marinaconti
22. 02. 2012 09.52
+0
Ne izražaj se, smo te že razumeli, ker se inteligentno niti nemoreš izraziti!
proofreader
22. 02. 2012 07.54
-1
Vedno ste vsi polni besed o tistih "brezposelnih", ki z avtomobili prestižnih znamk vozijo otroke v vrtec. Sedaj, ko je država to uredila, pa vam spet ni prav. Slovenceljni.
Marcel Korošec
22. 02. 2012 07.57
+3
Kaj je uredila? Tako je uredila ,da nobeden še nič ni dobil !
siupamoizvedetiresnico
22. 02. 2012 08.06
+11
Kako pa so to uredili??? Primer, ki ga poznam: mati samohranilka, s tremi otroki je dobila odločbo o znižanju otroškega dodatka, ker ima v lasti 200 m2 zemlje je ob socialno podporo in za piko na i mora sedaj plačevati še 10% za vrtec. Kaj točno so uredili ?
hovdec
22. 02. 2012 08.59
+3
Država je s tem zakonom zatisnila pas tistim, ki jim je že zdavnaj na njem zmanjkalo lukenj. Socilaci z dragimi avtomobili bodo le to prejemali še naprej.
askralj
22. 02. 2012 09.20
+1
vzeli so tistim ki so zgubili sluzbo na račun roparnja firm. Pa naj pokazejo enega direktorja ki je spravo ljudi na cesto ki je v zaporu.
Tajda Kosem
22. 02. 2012 07.51
+8
nevem zakaj dijake sprejema sd,če so pa glasovali za ukinitev štipendij,sama hinavščina jih je sploh s to potratatko
askralj
22. 02. 2012 07.22
+10
za varnostnike je denar za ljudi ki so brez sluzbe zaradi ropanja podjetij pa ne. Samo pomislit bo treba kako lahko nekoga kaznuješ ki nima nič in se mu gre za prezivetje?!
Sc0ut1
22. 02. 2012 06.21
+4
A sedaj pa so prosilci tisti bav bav in delajo nemire?
bebo3
22. 02. 2012 06.48
+2
Schallabweiser
22. 02. 2012 05.08
+10
welcome to botswana!
okhasan
22. 02. 2012 00.23
+6
nič. se bom usedla , vzela kokice in opazovala kako se bo Vezuv (Slovenija) začel prebujati....tako, kot sem nekoč napovedala...
prezvstpm
22. 02. 2012 00.30
+23
Če boste vsi samo sedeli pri kokicah se ne bo noben Vezuv prebudil, kvečjemu zaspal.