Slovenija

'Zaračunavanje malice v imenu socialne pravičnosti'

Ljubljana, 20. 05. 2010 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov zakon subvencijo za malico širi na učence, ukinja pa brezplačno malico za dijake. Otroci se bodo delili na tiste, ki lahko plačujejo malico, in tiste, ki bodo morali priznati revščino, pravijo v SDS.

Učenci
Učenci FOTO: Kanal A

Poslanci so zakon o šolski prehrani potrdili s 45 glasovi za in enim proti. Zakon vsem zagotavlja subvencijo v višini dveh tretjin cene malice ter predvideva dodatno subvencijo v višini ene tretjine oziroma ene šestine cene malice za socialno šibkejše.

Novosprejeti zakon prav tako daje posameznim šolam možnost, da posameznikom dodelijo dodatno subvencijo zaradi posebnih okoliščin, v katerih se učenec ali dijak znajdeta, kot so dolgotrajne bolezni, smrt v družini, nenadna brezposelnost ter naravne nesreče.

Po torkovi razpravi v drugi obravnavi predloga zakona so poslanci sicer zavrnili dopolnilo SDS, ki bi brezplačno malico omogočilo vsem. Kot je takrat dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, bi za to potrebovali dodatnih 20 milijonov evrov letno.

Lukšič je opozoril tudi na neskladje sedanjega zakona o subvencioniranju dijaške prehrane s sistemom subvencioniranja obrokov v osnovnih šolah. Pri pripravi predloga novega zakona so po njegovih besedah sledili kriteriju pravičnosti. Kot pojasnjuje, šolsko prehrano uvrščajo v šolsko in ne v socialno politiko, pri čemer sledijo ciljem zdravega prehranjevanja in vzgojne aktivnosti v šolah.

Majda Potrata (SD) je podprla stališče ministrstva, da je šolska prehrana s svojimi spremljevalnimi učinki del vzgojnega procesa pri vzgoji za zdravo prehrano in tudi pri vzgoji k solidarnosti. Kot je pojasnila, gre za solidarnost vseh tistih, ki zmorejo prispevati več, do tistih, ki tega ne morejo. Skrb za to, da bi sam obrok postal predmet socialnega razlikovanja, je po njenem mnenju odveč.

Aleksander Zorn (SDS) pa nasprotno kot Lukšič meni, da zakon o šolski prehrani sodi v socialno politiko, saj bi tako lahko denar dobili iz socialnih transferjev. Zakon sicer po njegovih besedah v celoti ni slab, vendar je socialna reforma šolske prehrane "naperjena zoper mladino in šolarje". "To socialno demokratsko vlado si bomo zapomnili po tem, da je začela zaračunavati malico svojim otrokom. In to v imenu socialne pravičnosti," je poudaril. Otroci se bodo, kot meni, delili na tiste, ki lahko plačujejo malico, in tiste, ki bodo morali priznati revščino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trlbabalan
21. 05. 2010 14.44
ko sem jst v osnovno šolo hodil v času socializma so starši sami plačevali malico! kam smo prišli?
nikajana
21. 05. 2010 09.14
in tako, bodo malice zopet brezplačne.......če bodo upoštevali prag revščine 562,00....kakor so se odločili na vladi......torej podpirajo revščino....
ivo55
21. 05. 2010 08.37
Ker gre očitno za kopičenje bonitet na prevečkrat sleparski osnovi se naj uzakoni univerzalni otroški dodatek za vse otroke, kar je tudfi vsebina OTROŠKI in OTROK. Socialo pa naj izven tega sprevrženo nenadzorovanega sistema opravljajo socialne službe. Pa začnimo že enkrat urejati kloake v tej sleparsko socialistično imperialistični dokrini brez gnilih kompromisov. V kolikor bodo začeli ljudje resnično misliti s svojo glavo, namesto da jim drugi prirejajo resnice bo potrebno stvari urediti ne samo prirejati, sicer bo kmalu potrebno še večkrat čistiti parlament .
sasocare
21. 05. 2010 08.21
Prav je da se to spremeni; saj zaradi varovanja osebnih podatkov ne smejo javno objavit, kdo je upravičen brezplačne prehrane; tisti, ki jo rabijo jo z veseljem izkoristijo, ostali pa se hrane norca delajo - plačamo pa vse !!!! Ja kako bo pa država šparala, če ne tako, da bo poskušala poskrbeti pri osnovi - hrani, da se ta ne meče v smeti. V šolah pa naj uvedejo kodeks oblačenja ali enotne šolske uniforme.
ena-tm
21. 05. 2010 08.07
Ne mečite vseh v isti koš! Ni vsa mladina "presrana" in polna vsega. Govori se samo o tem koliko hrane se je stran pometalo, noben pa ne pove kakšna hrana je v srednjih šolah. Tudi v OŠ se meče hrana stran, pravtako v vrtcih pa noben ne govori o tem. Sploh ne vem zakaj so jo ponudili, če jo po kratkem času ukinjajo. Pustili bi kot je bilo pa bi bil mir.
orangensaft
21. 05. 2010 07.37
Se strinjam z ukinitvijo brezplačne malice. Mi je nismo imeli, pa smo preživeli. Moja sestra jo je imela zastonj, jedli so pa samo, če je bila pica, hamburger, zrezek ali sendvič. Na golaž, testenine, piščanca ipd. niso hodili, ker to ni dobro. In potem hrane ki je zaradi teh razvajenih mulcev ostajala niso smeli razdeliti brezdomcem ali zelo socialno ogroženim družinam, ampak so morali pometat vstran. Prav je da se plača. Ampak moralo bi se doplačat vsaj 20e na mesec. Tisti, ki jim je to dosti, bi redno jedli malico, tisti, katerih očkoti jim lahko kupijo teniske za 150e in več, tistim je pa tako vseeno, kaj bi bilo s tem denarjem.
Remark
21. 05. 2010 07.36
Vrtnica18 Imaš prav. In po tem tako otroci, ki jim starši ne morejo plačevati prehrane hodijo v šolo s ta zadnjim modelom mobilnega telefona, v ušesih imajo slušalke od iPoda, pošiljajo na mesec 1000 SMS, na nogah zadnji model superg... Ne ga sr..i. Naj se doma naje, vzame jabolko za malico pa je. Smilijo se mi vsi tisti, ki imajo nizke prihodke, vendar se nihče ni odpovedal avtomobilu in mobilnem telefonu. Da ne rečem, da za pivo imajo vedno. Pijejo ker so bogi.
arbenowskee
21. 05. 2010 07.26
lepo vas prosim, ce ti je pa predraga malica, ki je ITAQ subvencionirana 66%, al pa ce si socialno ogrozen 100% pol pa res ne vem. ta jansa samo lazi trosi naokol.
JanezNovakJohn
21. 05. 2010 07.15
Kar se tiče malic pa poznam srednješolce in njihov odnos do hrane. Ni pomembno da je hrana zdrava. Važno da je fancy, to pa je čips, pica, coca cola..... Ostalo pa ta mladina ZABRIŠE v koš. To, da je to družba plačala ni bistveno. IN ZAKAJ ŽE, SO SREDNJEŠOLCI PROTESTIRALI? So starši tudi protestirali.
Pippaa
21. 05. 2010 01.37
V SDS se bojijo, da se bo folk deliu na revne in bogate...zakaj so potem proti, da se dobicek v podjetjih deli tudi med delavce...a niso oni kao najbol socialno ogrozeni?
naivna
21. 05. 2010 01.02
Ko sem jaz hodila v srenjo solo, sem si namazan kruh vzela s sabo , za celih 12 ur kar sem potrebovala . Nikjer drugje na svetu nisem slisala, da bi drzava dajala malice zastonj, razen res tistim najbolj revnim.
ksenak2
20. 05. 2010 23.14
ta presita razvajena mladina, ki se je včeraj izkazala pred parlamentom, ima za pir, pa naj ima še za malico
ksenak2
20. 05. 2010 23.13
Tudi za vrtec in za otroške dodatke prinesemo potrdilo o dohodku, in potem dobimo položnico z manjšo ali večjo vsoto doplačila. Manj dobiš za plačat, bolj si vesel, a ni tako? Zakaj pa je to sramota? Vsi vejo, da Janezkova mama, ki dela v spufani fabriki, ne more bit ne vem kako bogata.
nonna
20. 05. 2010 21.58
V SDS menijo, da bodo zaradi malic, ki bi jih nekateri imeli brezplačne, diskriminirali otroke oz. bi se zaradi tega med seboj ločevali na revne in bogate. Ja res, zaradi malice bi to ugotovili. A to, da so nekateri oblečeni po zadnji modi, drugi pa ne ne vidijo?
cromanjac
20. 05. 2010 21.54
V Jugi so nekateri tudi imeli brezplačno malico, pa se otroci med seboj nismo delili na revne in bogate. In prav je tako, da država poskrbi za otroke , ki so pomoči potrebni in ne za "kar vse povprek". Saj, menda, je nekje v Ustavi zapisano da smo socialna država. Tako bo za tiste , ki so pomoči res potrebni, lažje in bolje poskrbela. Vsaj upam tako.
nonna
20. 05. 2010 20.44
Aleksander Zorn (SDS): Otroci se bodo, kot meni, delili na tiste, ki lahko plačujejo malico, in tiste, ki bodo morali priznati revščino. To je čisti absurd, ki se ga da zelo enostavno rešiti, kot imajo zdaj to v vrtcih. Tisti, ki ima dva otroka v vrtcu, je vrtec za drugega otroka brezplačen, starš pa dobi 2 položnici. Na prvi oz. za prvega otroka je vpisan znesek za plačilo, na drugi pa je znesek 0. Prav se mi zdi, da bodo subvencionirali tudi malico v OŠ.
patricijaks
20. 05. 2010 20.07
Tudi otroci v osnovni šoli potrebujejo malico (za prvo triado je obvezna), pa vendar si je marsikateri starš ne more privoščiti. Za otroka v 1.razredu je položnica čez 90€. Če imaš dva v šoli je to okrog 180€ . In kako naj en starš, ki ima samo 400€ dohodka, otrokom omogoči prehrano v šoli?
Missek69
20. 05. 2010 19.48
Če je "zaračunavanje malice v imenu socialne pravičnosti", potem pa naj omogočijo dijakom brezplačen prevoz, tako kot ga imajo osnovnošolci. Mislim, da se poslanci sploh ne zavedajo, kakšen strošek ob minimalni plači predstavlja mesečna vozovnica in se jim sploh ne sanja, kako se s tako plačo sploh lahko otroka šola in zraven preživi! Glavno da bomo Grkom posodili, Slovenci pa lahko crknemo. Ker za državo so pa te dijaške malice res tako ogromen strošek, da ga ne zmore - SRAMOTA.
des16
20. 05. 2010 19.43
Spet pišete neumnosti.Cena malice v srednji šoli znaša 2,5 eura, to pomeni, da bo moral dijak iz socialno šibke družine plačati za topel obrok 40 centov. To se vam zdi veliko?.Pogletje avtopark dijakov pred šolami, pogletje kaj pijejo in kadijo, potem pa komentirajte. Ne bom pa izgubljala besed o tem koliko obrokov gre v smeti.
Mer
20. 05. 2010 19.24
sploh vedla nisem, da imajo danes dijaki brezplačno malico..ko sem jaz hodila v srednjo, smo si vse mogli kupiti sami v šoli, pa še to je bilo nezdravo...v mikrovalovki pogret sendvič s šunko in sirom.