Slovenija

Zaprli bodo kvečjemu eno ali dve veleposlaništvi

Ljubljana, 24. 05. 2010 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na približno tretjini slovenskih veleposlaništev bo prišlo do posodobitve in organizacijskih sprememb, tudi zmajšanja osebja, je pojasnil minister Žbogar. Morda pa bodo eno ali dve tudi zaprli.

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Ljubljani pojasnil napovedi, da naj bi v luči večjega proračunskega varčevanja razmišljali o zmanjšanju veleposlaništev za tretjino. Na približno tretjini predstavništev bo prišlo do posodobitev in organizacijskih sprememb, tudi zmanjšanja osebja, ne pa do njihove ukinitve, je zagotovil.

Žbogar pravi, da ne bodo zaprli tretjine veleposlaništev.
Žbogar pravi, da ne bodo zaprli tretjine veleposlaništev. FOTO: Reuters

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, reforme slovenske diplomatsko-konzularne mreže načrtujejo že nekaj časa, prvi predlog pa naj bi kot minister predstavil v začetku junija, predvidoma po referendumu o arbitražnem sporazumu 6. junija. Napovedal pa je, pa bo šlo predvsem za posodobitve in organizacijske spremembe v smeri povečanja učinkovitosti predstavništev.

Morda bo prišlo tudi do zaprtja kakega veleposlaništva, vendar ne več kot enega ali dveh. Ne bo pa prišlo do širšega zapiranja, je poudaril.

Pojasnil je še, da ima zunanje ministrstvo proračun okoli 70 milijonov evrov, od tega pa približno polovico nameni za delovanje diplomatske mreže – od najemnin do plač tam zaposlenih. Dodal je še, da najemnine za stavbe veleposlaništev in rezidence ne bi smele biti odločilne pri odločitvah o njihovem zapiranju. Kot je dejal, zgolj za najemnine vseh diplomatsko-konzularnih predstavništev potrošijo okoli 3,5 milijona evrov, kar pa je, kot je opozoril, manj kot nekatera ministrstva namenijo za delovanje svojih služb doma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
24. 05. 2010 21.19
30% ambasad je bilo odprtih zaradi "zaslužnih" politikov, da so se lahko častno umaknili. ZAPRET, UKINIT !
Buena Vita
24. 05. 2010 19.55
Nandy prištej še pijance iz zavoda ,;;TEVE-CAPODISTRIA IN RADIO CAPODISTRIA TUKAJ JIJ JE TUCAT BATALJONOV FOSILOV,PIJANCEV IN DINOZAVROV
Buena Vita
24. 05. 2010 19.53
joj,v venezueli,v kambodži,,v vietnamu, v koreji,severni-južni,, pri kmerih vseh sort še slovenci moramo odpreti ambasade norcev
Nandy
24. 05. 2010 18.18
Imeti v Evropi veleposlaništvo je kot bi imel poleg morja " Ajmper " slane vode za vsak slučaj za vsak slučaj če v morju vode zmanjka, imeti zbornice, sazas je pa tako kot bi v svoji kleti redil podgane in miši imeti 300. občin na 2. milijona državljanov je pa skoraj tako kot bi zeleni travnik velikosti nogometnega igrišča napadlo 10. milijard Kobilic. Imeti LDS v državi je pa tako kot bi sam skočil v kotel solne kisline. In zapret najmanj 200 občin ter predlagatelja te oslarije kot je lokalna samoprevara obsodit na doživljenske zaporne kazni. Da ne bi še kdo znorel in dobil še kakšne za narod pogubne, tako uničujoče ideje. Ter ukinitev zbornic, sazasa ter na trg dela 2500 rednih in 3000 honorarnih pijancev na RTV.
-misterij-
24. 05. 2010 18.17
pa sej se vse v Bruslju zmenjo!! diplomacija nam je sam strošek, da jih žvimo, k da se niso dost u Jugi nakradl!! ker diplomat je pa več za Slovenijo naredu k Petra Majdič?? Firme kot so Elan, Mura,... pa propadajo??? Joj, kva bi švaba naredu, da ma Elan?? SRAMOTA res za tkole lepo deželico kot je Slovenija!! mislm, da ste prehitr začel okna popravljat... pa res ne podpiram nasilja... ampak vse skupaj je že zdavnaj prešlo vse meje!!!!
am_staff
24. 05. 2010 18.01
Že spet govoričenje na pamet, kako bo poskrbel za zveste ljudi iz minule države, ki so vsi še vedno zaposleni po veleposlaništvih in ambasadah - imajo zasluge in delajo v dobro SFRJ.
porka.malorka
24. 05. 2010 17.27
Zapreti bi blo treba vsa veleposlaništva v EU. Ker mamo zato bruselj in pika.
MERDE-AVE-MERDE
24. 05. 2010 15.45
Zaprimo jih več - adijo luxus tem veleposlanikom - tudi to!
Titus01
24. 05. 2010 15.42
@0601 No, res je, da so po pravu EU vsa veleposlaništva in konzulati držav članic dolžni obravnavati vse državljane držav članic, vendar je dobro imeti predstavništva vsaj v državah, s katerimi moramo ali pa si želimo imeti tesnejše odnose. Na primer, če želimo našemu gospodarstvu zaotoviti posle v Libiji, to zahteva stalne diplomatske odnose, kar je najlažje doseči z diplomatskim ali konzularnim predstavništvom.
Connor
24. 05. 2010 15.40
Tresla se je gora, rodila se je miš!
0601
24. 05. 2010 15.06
Že spet mečejo pesek v oči državljanom. Po EU nobenega konzulata več ne rabimo imeti, ker smo zdaj itq pod isto zastavo. Saj Slovenija ni ZDA, ko rabi predstavništvo v vsaki vasi sveta. To je le potuha za odpadle politike, da se jih lahko še vedno futra s kešem