Slovenija

Sindikat zaradi napovedi o zakasnjenem izplačilu plač v izolski bolnišnici želi govoriti z direktorjem

Izola, 21. 01. 2015 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi del plač naj bi izplačali 10. februarja, drugega pa 27. februarja. Zaposleni z zajamčenimi osebnimi dohodki bodo plače prejeli v enkratnem znesku. Sindikat je jezen, ker so bili obveščeni, ko je bilo že odločeno.

Bolnica Izola - 3
Bolnica Izola - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Zaposleni v Splošni bolnišnici Izola (SBI) utegnejo januarske plače prejeti v dveh delih, od tega drugi del šele konec februarja. Informacijo je v. d. direktorja Radivoj Nardin prejšnji teden podal sindikatom, ki se bodo do tega opredelili danes, je potrdil predstavnik Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf.

Da se je položaj zaposlenih v SBI tako poslabšal, da bodo prvič v zgodovini in prvi v državi prejeli osebne dohodke z zamikom oziroma v dveh delih, je danes kot prvo poročalo Delo.

Po navedbah časnika je glavni razlog za takšen ukrep skrajno slaba likvidnost bolnišnice, ki jo bo konec januarja povzročilo obvezno poplačilo plačnih nesorazmerij v višini približno 800.000 evrov. Izolska bolnišnica bo obveznost poravnala na zadnji možni zakonski rok, s tem pa bodo zaposleni dobili različno denarja (od nič do 40 odstotkov mesečne plače). Prvi del plač naj bi izplačali 10. februarja, drugi del pa 27. februarja. Celoten znesek naj bi prejeli le zaposleni z zajamčenimi osebnimi dohodki, še navaja Delo.

Volf je potrdil, da je Nardin prejšnji teden sklical posvet s sindikati in jim podal to informacijo. V odboru sindikata zdravstva in socialnega varstva KS-90 se bodo o tem opredelili tekom današnjega dne.

Ob tem Volf opozarja, da gre za občutljive zadeve. "Velika večina zaposlenih v splošni bolnišnici je tako ali drugače obremenjena s krediti," je pojasnil ter izpostavil, da zakon o delovnih razmerjih jasno definira, da je treba delavcu plačo za delo v minulem mesecu izplačati najkasneje do 18. v mesecu.

Delo sicer navaja, da naj bi se predstavniki sindikatov že dogovarjali o možni protestni prekinitvi dela 19. februarja. V izolski bolnišnici je po pisanju časnika več kot 700 zaposlenih, mesečni delež za plače pa znaša približno 1,8 milijona evrov.

Že leta poslujejo z izgubo

Bolnica Izola - 2
Bolnica Izola - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

V SBI so pojasnili, da gre pri izplačilu plače v dveh delih za ukrep, ki je vezan na poplačilo druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij, situacija pa se bo ponovila še pri izplačilu osebnega dohodka v mesecu marcu.

Ob tem poudarjajo, da bolnišnica že leta posluje z izgubo, "vendar ne zaradi slabe učinkovitosti pri poslovanju, ampak zaradi preseganja programa, ki ga je bolnišnici dodelil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije".

Ta izguba se je do sedaj nekako prenašala na način, da se je podaljševalo plačilne roke dobaviteljem. Plačilni roki pa so dosegli zgornjo mejo in dobavitelji niso več pripravljeni na bistveno podaljševanje le-teh. "V kolikor se poslovanje ne bo uravnovesilo, se lahko že v bližnji prihodnosti pričakuje podobne ukrepe," napovedujejo.

Kot ugotavljajo v SBI, jim kot nujen ukrep ostane to, da delajo samo v obsegu programa, sklenjenega z zavodom za zdravstveno zavarovanje, in na ta način zagotovijo nemoteno poslovanje, "ali pa da še naprej presegajo pogodbeni program in tako ogrozijo ne samo plače zaposlenim, temveč tudi plačila za blago, ki so ga dobavitelji dobavili, in posledično še pravico bolnikov do zdravja".

Glede možnosti protestne prekinitve dela pa v SBI ocenjujejo, da v kolikor zaposleni menijo, da je 17-dnevni zamik pri izplačilu plač utemeljen razlog za stavko in je skladno s stavkovnimi pravili, je stavka legitimna in ji ni moč oporekati.

Sinikat želi z Nardinom najti primerno rešitev 

Sinikat KS-90 je pozval Nardina, naj se v najkrajšem možnem času dobijo in skušajo razrešiti situacijo. Časa za dosego rešitve, ki bo vzdržna za vse, je še dovolj, meni sindikalist Damjan Volf. Ne morejo se znebiti občutka, da jih je vodstvo obvestilo "šele takrat, ko je zadeva bila ad acta" dodaja.

Zato je direktorja javno pozval, naj "predstavi vzroke, ne pa izključno samo posledice, in da tudi nam pove, kaj dejansko bo naredil pri tistih odgovornih osebah, ki so krive za nastalo situacijo". "Dejstvo je, da je ta zadeva bila jasna že več kot pol leta nazaj in da bi vsak odgovorni delodajalec to moral dati v svojo finančno poročilo" ter v tem času narediti vse, da plače ne bi bile ogrožene, ocenjuje.

Glede možnosti stavke 19. februarja, je dejal, da bi ta prizadelatudi bolnike, zato se zavedajo, da bo treba napeti vse sile, da do takšne oblike zaostrovanja vendarle ne bo prišlo. Časa do izplačila januarskih plač kljub vsemu še dovolj, zato od vodstva bolnišnice pričakuje, da bo navezalo stik z reprezentativnimi sindikati in strokovnjaki ter da bodo skupaj potem našli rešitev, ki bo vzdržna tako za delodajalca kot za vse zaposlene.

Sanacija ekipa

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin bi ob nenehnih finančnih težavah izolske bolnišnice pričakoval, da bi ministrstvo za zdravje imenovalo resno sanacijsko ekipo, ki bi pregledala poslovanje bolnišnice in predlagala ukrepe. "S stališča čuvaja javnega denarja pa bi najraje videl, da bi lahko zavod tja poslal svoje ljudi," je dejal in pripomnil, da takšnih pristojnosti nimajo.

Štrkalj: Nardin lahko ogrozi poslovanje bolnišnice

Za medije se je odzval tudi Marko Štrkalj, sicer član sveta zavoda bolnišnice. Izrazil je ogorčenost in zaskrbljenost nad informacijami, da bo januarska plača izplačana z zamikom. Trdi, da svet zavoda s takšnimi težavami ni bil uradno seznanjen in meni, da to opravičuje dvome, ki jih je kot edini član sveta zavoda imel ob imenovanju Nardina za v.d. direktorja. Meni, da se je njegova izbira zdaj pokazala v najslabši luči.

Štrkalj je v svetu zavoda predstavnik občanov. Sprašuje se o usodi zaposlenih, ki lahko zaradi finančnih težav zapadejo v težak osebni položaj. Zaradi tega po njegovem mnenju od zaposlenih ne moremo pričakovati enake ravni storitev in zadovoljstva na delu, kot bi ga od redno plačanih.

Sprašuje se, kaj bo zgodovinska plačilna zamuda pomenila za edino bolnišnico na Obali, ki letno sprejem več deset tisoč ljudi. Meni, da lahko Nardinovo nadaljnje vodenje bolnišnice resno ogrozi njeno poslovanje, zato je tudi javno zahteval sklic izredne seje sveta zavoda bolnišnice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran13
21. 01. 2015 21.36
+3
LJUDJE SLEDIJO SPOSOBNIM Družba, ki zaničuje odlične vodovodarje, kar je to manj plemenit poklic, in ki dopušča bahavost mislecev, kar je njihovo početje tako vzvišeno, bo imela slabo vodovodno napeljavo in slabo miselnost. Tako njene cevi kot modrosti ne bodo sposobne zadržati vode. John Gardner, pisec
COMMONPEOPLE
21. 01. 2015 20.00
+4
Naj se prezaposlijo v Emuni Univerzo ... tam že leta nimajo problema s plačami .
"brez imena"
21. 01. 2015 17.36
+19
Glede na določene komentarje moram tole komentirat: v bolnišnici Izola sem kot zdravstveni tehnik delal dobre tri, štiri leta nazaj (eden izmed razlogov zakaj sem dal odpoved, je bila nizka plača). Glede na ceno najema stanovanj ali sob na Primorskem vključno z vsemi ostalimi življenjskimi stroški, sem moral živeti zelo skromno, da sem preživel s plačo, ki sem jo dobil kot zdravstveni tehnik (od takrat so se plače zaradi varčevalnih ukrepov še znižale). Po odpovedi se je moj položaj vsaj dokler nisem našel druge službe, sicer še nekoliko poslabšal, a sem vsaj vedel, da sem brez denarja zato, ker nimam službe. In roko na srce, iz vidika finančnega stanja ne zdravniki ali direktorji, ampak srednje medicinske sestre oz. zdravstveni tehniki so v tej bolnišnici (kot tudi najverjetneje tudi v drugih zdravstvenih zavodih) najbolj ogroženi v primeru zamika plač, ker se s takšno plačo praktično ne da prihranit. Da o tistih, ki imajo še otroke, sploh ne govorimo. Ob tem da smo včasih delal kot norci (kakšen dan kdaj res tudi malo manj), so nam že takrat grozil z zamikom plač, morda tudi za cel mesec. Takšno ustrahovanje in teptanje dostojanstva zaposlenih v zdravstvu ki garajo zato da zgolj preživijo čez mesec, se mi zdi skrajno neetično, nemoralno, nečloveško, nesolidarno, sploh pa nedostojno, medtem ko se milijarde stekajo v kemofarmacevtska podjetja in za njihove lobije in njihove produkte, ki imajo abnormalne in absurdne cene glede na njihov učinek. Najmanj prepolovit cene zdravil, sploh tistih ki nimajo efekta ali pa z vsemi "skritimi" stranskimi učinki celo škodujejo, pa bo ostal dost denarja za redne plače, še višek bo. Seveda pa bi bilo pomembno tudi prerezat korupcijo v zdravstvu...
anjerd
21. 01. 2015 18.33
od neučinkovitih zdravil imajo tudi tisti ki jih delijo neko korist-zdravniki, če ne pa so neumni dajih sploh delijo, če nič ne pomagajo, celo škodijo.
mmatt
21. 01. 2015 18.59
Karantanija
21. 01. 2015 17.24
+1
Mislim,da se prav napiše ZAKASNENEM
kleopatra-1
22. 01. 2015 01.40
"Zakasnelem" je prav. Narobe si napisal, pa še pluse so ti dali. Politiki res uspešno uničujejo slo šolstvo, cilj je dosežen. Neizobražen narod se ne upira.
kuncci1
21. 01. 2015 16.25
+6
PREVELIKE PLAČE IMAJO TILE ZDRAVNIKI! Mi komaj shajamo,ljudje ne jemo redno.....oni pa plače da te kap. Naj enkrat obelodanijo,zakaj so vredni več,kot npr.tožilci,sodniki,kriminalisti....in mi delavci. Naj mi nekdo razloži, zakaj je moj delovni dan 24ur in njihov tudi do 48ur.
aojz
21. 01. 2015 15.57
+3
Saj nas zdravijo tudi z zamikom. Več mesecev in ne samo 14 dni. Plačo jim zamakniti za toliko kot so čakalne dobe.
cirus
21. 01. 2015 18.26
+2
Čakalne dobe narekuje Fakin. Če delaš več. kot on dovoljuje, si kaznovan.
ubogislovenci
21. 01. 2015 14.42
+13
Bodo počasi videli, kaj pomeni, ostati brez plače... Sramota za državo!
aojz
21. 01. 2015 15.55
-3
Vsi zaposleni so močno obremenjeni z krediti. Kaj to pomeni? Da poleg nadpovprečnih plač ne morejo živeti in se zakreditirajo? Ali pa živijo preveč razkošno. To bo prej.
cirus
21. 01. 2015 14.27
+17
Na takšen način Fakin naredil svoj dobiček.
Jožajoža
21. 01. 2015 14.21
+3
lažejo. javni sektor z izplačili nima zamika.
Victorinox
21. 01. 2015 14.15
+17
Tudo to tega je končno prišlo. Če ni denarja v gospodarstvu in se premalo ustvari mora tudi javni sektor nositi posledice. Sicer je zdravstvo zelo pomembno in bi morali vsi v javni upravi pred njim nositi te posledice. Toda tudi nekateri posamezniki v zdravstvu so preveč plačani glede na rezultate.
asa19
21. 01. 2015 13.22
+14
Žalostno je to da sploh omenjate minimalne plače ,in da sploh to država -vlada -parlament dovoli da minimalna je z vsemi dodatki 603 e .Sramotno ,in ne samo to tudi to da pride do zamika izplačil .Potem je najbolje da politiku oziroma vladi -ljudem nudijo pomoč na obroke ne takoj ker najbolje ,da to občutijo na svoji koži in šele potem bodo razumeli -aja če imajo srečo in zdravje ker je preveč časa zamika .
Kwaj
21. 01. 2015 12.15
+5
Začelo se je mi pa gledamo in javkamo!!!!Naj zavohajo svojo kri politiki!!
Machenes
21. 01. 2015 12.01
+8
Hudo mi je za zaposlene na minimalcu v bolnici , ampak zadnji čas da še JU občut mal krize!
jani75
21. 01. 2015 11.36
+52
A bi lahko kdaj doživel da si bodo poslanci ministri in vsi uradniki zamaknili izplačilo NEZASLUŽENIH PLAČ!!!!?????? LJUDJE BOŽJI LE KDAJ SE BO DVIGNILO SLOVENSKO LJUDSTVO IN NAREDILO KONEC TEJ TIRANIJI, A SMO RES TAKO HLAPČEVSKI IN STRAHOPETNI ZA TE MIZERNE PLAČE ??? VSTANI LJUDSTVO SLOVENSKO ZDAAAJJJJ!!!!!!!!
113113
21. 01. 2015 11.40
+9
dr.dare
21. 01. 2015 11.52
+17
ja slovenec je vedno bil hlapec in imel upognjeno hrbtenico...
jani75
21. 01. 2015 12.05
+2
Ampak resnično povem vam, ne bo jo imel večno...
jani75
21. 01. 2015 13.07
+9
No pa se je že en uradnik vrnil na delovno mesto oziroma začel upraljati preplačano službo....da sem dobil prvi minus..hmm....
slayer2
21. 01. 2015 13.23
+10
Jest sem takoj za!!! Brez izjeme,odnesemo vse pred Prešerca,od levih,desnih,zelenih.....!!! Vse po vrsti,pa še kakšnega Zidarja in njemu podobnim!!! Nato jih slečt do spodnjega perila......vse ostalo pa domišljija svoje naredi,pa to!!!
jani75
21. 01. 2015 13.29
+6
Seveda brez deljenja tako leve kot desne in sredinske....vse izgnat!!!!!
?enka
21. 01. 2015 11.32
+20
Dobrodošli v realnem svetu ...
mmatt
21. 01. 2015 11.24
+12
kot davkoplačevalec zahtevam, da se jim ne da denarja, naj se reorganizirajo... a kdo ve, je možno kot davkoplačevalec tožiti ministrstvo da ne dela racionalno z mojim denarjem? je kak tak primer iz sveta?
ubogislovenci
21. 01. 2015 14.44
+2
Dokaži pa toži... imaš pravico, samo ne vem, če ti bo zadoščeno...
mmatt
21. 01. 2015 19.00
npr tista univerza, 8mil stroškov, nič učinka...
mmatt
21. 01. 2015 11.19
+16
ja ni kaj, znižat plače pa koga odpustit, da znižaš stroške. tako delamo vsi v realnem sektorju, če zagusti. Enako narediš doma, znižaš stroške, ne moreš odpustit svojega otroka, moža... v zdravstvu pa je pol ljudi preobreenjenih, pol pa se jih praska..
mmatt
21. 01. 2015 11.21
+11
jih pa mogoče to prisili, da od znotraj sami začnejo nižat stroške na račun dobaviteljske mafije, ki parazitira na zdravstvu. Ne more se javnost iti njihove vojne. Tak pritisk bo tudi prisilil kolektiv, da izloči nesposobne ljudi.
Hary6
21. 01. 2015 11.16
+25
sej smo pravna država parlament ima redno plačo
smajess
21. 01. 2015 11.11
+29
Ja no, jest sm pa pr privatniku pa še Novemberske ni.... Kr smo mogli dat državi da ma za svoje ritke...
113113
21. 01. 2015 11.33
-9
To si si pa sam kriv, da mu ne zatežiš po moško.
vrtojb
21. 01. 2015 12.11
+9
uf nekdo pameten, ki se greje lepo v javni pisarnici
caspera1
21. 01. 2015 15.41
+3
Ničesar si ni sam kriv. Toliko je okoliščin, ki vplivajo na naše odločitve. Med drugim tudi, koga potegnemo s sabo v jamo. Kar pa nekdo, ki nima stika z realnostjo ne more razumet.
dr.dare
21. 01. 2015 11.09
+12
Če so pametni prvi dan ko bo plača zamujala ne bodo prišli na delo in bomo vidlei kak hitro se bo denar našel...
Hary6
21. 01. 2015 11.19
+2
med zaposlenimi so tudi komunisti in to ni možno