Slovenija

Zaposleni zanikajo obtožbe o domnevnih pritiskih

Ljubljana, 18. 01. 2010 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medijski linč Lekarne Ljubljana in poskus diskreditacije zaposlenih je posledica tega, da smo konkurenci prevzeli del prometa, na anonimne očitke odgovarjajo tamkaj zaposleni farmacevti.

Zaposlene so dejale, da stranki v lekarni resnično ponudijo zamenjavo za določeno zdravilo, ki je proizvedeno v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, vendar se na koncu bolniki sami odločajo, kaj bodo kupili.
Zaposlene so dejale, da stranki v lekarni resnično ponudijo zamenjavo za določeno zdravilo, ki je proizvedeno v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, vendar se na koncu bolniki sami odločajo, kaj bodo kupili. FOTO: Blaž Garbajs

Kot je znano, so pred nekaj tedni mediji prejeli anonimno pismo, v katerem je avtor zapisal, da je vodstvo Lekarne Ljubljana svojim lekarnarjem dalo navodilo, da morajo čim več iztržiti od bolnika oziroma stranke v lekarni. Farmacevti, zaposleni v Lekarni Ljubljana, so danes na novinarski konferenci vse očitke zavrnili.

Medijski linč in diskreditacija

Posledica tega, da smo konkurenci prevzeli del prometa, je medijski linč Lekarne Ljubljana in poskus diskreditacije zaposlenih. Dragana Žitnik, Lekarne Ljubljana
"Vodstvo Lekarne Ljubljana zaposlenim ni dalo navodila, da bi morali od bolnikov oziroma svojih strank iztržiti čim več," je na novinarski konferenci zatrdila Dragana Žitnik. Glede anonimnega pisma, v katerem so navedeni tovrstni očitki, pa pravi, da ga lahko napiše vsakdo na račun kogar koli.

"Posledica tega, da smo konkurenci prevzeli del prometa, je medijski linč Lekarne Ljubljana in poskus diskreditacije zaposlenih," trdi Žitnikova. Če bi bilo to, kar je navedeno v anonimnem pismu, res, bi bile zdaj naše lekarne prazne, saj bi bolniki sami naše delo ocenili kot neustrezno, je dodala.

Kot je pojasnila, govori v imenu vseh zaposlenih v Lekarni Ljubljana. "Pozvali smo naše zaposlene, naj se opredelijo," pojasnjuje Žitnikova in ob tem dodaja, da ni bilo v Lekarni Ljubljani nobenega, ki bi oporekal temu, kar je povedala.

Sestavine zdravila Ascalcin plus, ki nosi znamko Ljubljanske Lekarne, prispejo v Slovenijo iz Poljske. Pri nas naj bi potekalo le pakiranje in polnjenje.
Sestavine zdravila Ascalcin plus, ki nosi znamko Ljubljanske Lekarne, prispejo v Slovenijo iz Poljske. Pri nas naj bi potekalo le pakiranje in polnjenje. FOTO: Blaž Garbajs

'Kupci se sami odločijo, kaj bodo kupili'

"Z napadi na Lekarno Ljubljana omalovažujete posredno obiskovalce naših lekarn. Če ne spoštujete nas, spoštujte vsaj bolnike in kupce, ki zahajajo v lekarne," poziva Žitnikova.
Na vprašanje, zakaj stranki v lekarni ponudijo najprej izdelke njihove blagovne znamke, je dejala, da je to stalna poslovna praksa lekarne. "Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana se razvija, na tržišče daje vedno nove artikle in naša pripadnost Lekarni Ljubljana se kaže tudi skozi to, da najprej ponudimo naše galenske izdelke," je dejala Žitnikova.

Tako stranki v lekarni oziroma bolniku ponudijo zamenjavo za določeno zdravilo, ki je proizvedeno v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, vendar se na koncu bolniki oziroma stranke sami odločajo, kaj bodo kupili, je zatrdila.

Dotaknila se je tudi kartice zvestobe, ki jo imajo v Lekarni Ljubljana in na podlagi katere lahko stranke kupujejo določene izdelke ceneje. "Namen kartice je, da naši KUPCI pridejo do cenejšega nakupa, nikakor pa to ne pomeni kopičenja blaga, večji nakup ali pa da bi kupovali blago, ki ga ne potrebujejo," zatrjuje Žitnikova. Sicer se je na kartico odklonilno odzvala tudi Lekarniška zbornica Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lobex
19. 01. 2010 11.54
Kdo je že direktor ljubljanskih lekarn? Mislim, da ga vsi dobro poznamo iz afere o VZAJEMNI ! ! ! ! ! ! ! ! Tako da, NO COMENT!!
nicor
19. 01. 2010 10.36
Pa to ni res: galenska zdravila niso pod nadzorom kot so zdravila farmacevtskih tovarn! Torej nam Jakličeva lakarna (in druge tudi) lahko prodaja kakršno koli svinjarijo, pa tega nihče ne nadzira! Mogoče je bilo to sprejemljivo v časih, ko dobiček ni bil edini motiv..... Pa kako se Jakliči in Averji najdejo ravno v ustanovah, ki so povezane z zdravjem ljudi, naveza mora biti res močna. Če umaknejo enega, pa pride drugi nič boljši, enako požrešen, nasilen, aroganten in nesramen
kinci66
19. 01. 2010 09.06
Sej vam vse pove reklama katira se odvrti pred prispevkom in zakaj ze cel teden poslušamo eno in isto.
Tonček Balonček
19. 01. 2010 07.36
Pri nas je nekoč veliko stvari delovalo čisto v redu, tudi lekarne, zdravstveni domovi, bolnišnice, vodomatov in varnostnikov pa sploh nismo poznali. Niti strank, varuhov pravic potrošnikov, podatkov, protikorupcijskih komisij, uradov za enake možnosti po spolu, istospolnnih zakonih itd., pa smo nekako kar živeli, zdaj je pa povsod vse narobe. Razlog: Predsednik vlade ni Janez Janša in brez njega bo s to državo konec! Tudi voda na viodomatih ni več primerna od kar ga ni!
RADO62
19. 01. 2010 01.16
Vsekakor je izjemna gesta rahločutnega Jakliča, da del svojega?? dobička namenja MOL.... Kontra usluga Jankoviča pa je seveda ukinjanje zasebnih lekarn....Res izjemen dosežek..... heh
RADO62
19. 01. 2010 01.05
Imam občutek, da je Jaklič že izvajal pritiske na zaposlene tako kot je to počenjal na Vzajemni in vsekakor teh izjav zaposlenih v lekarni ne moremo jemati za mirodajne.... Sicer pa Jakliču priporočam, da si tudi sam ogleda bilanco poslovanja in bo verjetno, če je pismen kaj hitro dojel s kakšnimi grozljivo visokimi maržami nateguje državljane.... heh
kleopatra-1
18. 01. 2010 23.25
oni le svetujejo, odloči pa se stranka sama!? Ja, in stranke vse po vrsti lepo poznajo sestavine in učinke zdravil in prosto izbirajo. Torej lahko ukinemo tudi zdravnike - konec koncev so vsi, tako zdravniki kot farmacevti postali navadni trgovci, govorim iz lastnih izkušenj, ko mi je zdravnica zaradi nedelje prodala izpiranje ušes za dvojno ceno - enako kot nočni bar pijačo
enasmrklja
18. 01. 2010 21.51
przelmuding
18. 01. 2010 21.40
Smo videli v poročilih kako so Ljubljanske lekarne poštene lopovi
gemini62
18. 01. 2010 20.14
Navodil v takšni obliki nihče ne daje svojim zaposlenim. Mar ni bolje, če se pri plačah uvede dodatek na promet samoplačniških artiklov ali določi ključ, koliko doplačil je treba zbrati na vsak recept, da ti pripada dodatek? Potem ni treba nič govorit ali naročat, saj se bo vsak farmacevt, če ima kaj soli v glavi, prelomil na pol, da bo dobil še nekaj fičnikov k plači v obliki stimulacije ali variabilnega dela plače ipd. Zakaj se je treba sprenevedati? Ali je pomembno v kašni obliki je bilo zaposlenim sporočeno, kako naj delajo bolje za trgovino? Verjamem, da gospa farmacevtka govori čisto resnico, da jim nihče ni rekel, da morajo prodati čim več ali kaj podobnega. Za to obstaja vrsta neverbalnih nepisanih oblik sporočanja. Interes vsakega trgovca je, da gre stranka od njega zadovoljna in da se vrne, to pa nikoli ne dosežeš z odkrito goljufijo ampak le tako, da stranki zlezeš pod kožo. Prijazna beseda, vtis strokovnosti in ustrežljivost so magične tipke, ki odpirajo mnoga vrata in denarnice in če si kdaj pri prijaznem in prepričljivem prodajalcu kupil kakšno neumnost, nikoli nisi obtožil njega temveč kvečjemu sebe, da si nasedel prepričljivemu žvrgolenju na drugi strani pulta. Saj je gospa lepo povedala, da oni le svetujejo, odloči pa se stranka sama! Kdo bi si mislil?
mali_M
18. 01. 2010 19.24
Najcenejša zdravila? Ha ha! A je mogoče tako kot v merkatorju z vrečkami: vrečke za smeti po 2,5€, iste vrečke, samo da z merkator oznako po 1,8€. Seveda v drobnem tistku piše, da je prvih 15, drugih pa 10. Sem skoraj moral menjat hlače zarad smeha. Ko vidim Jakliča in slišim, kako z dobičkom menjajo azbestne strehe ne rabim odvajala.
bron
18. 01. 2010 18.50
TUDI JAST SEM ŽE VEČKRAT PRITISNIL NA KLJUKO ,DA SEM LAHKO VSTOPIL V LEKARNO.
Antena
18. 01. 2010 18.36
Pri taki plači farmacevta bi tudi jaz vse zanikal.
petdan
18. 01. 2010 17.53
tron318.01.2010, 16:212 Vzajemna se že PONAVLJA TOČNO TO SE DOGAJA. Prepakiraš poljske poceni medikamente in drago prodaš, le tako ima lahko višjo plačo kot pa Jankovič. Kako to, da lahko pri nas nekdo svobodno kar naprej počenja svinjarije?
tron3
18. 01. 2010 16.21
Vzajemna se že PONAVLJA
zima10
18. 01. 2010 15.45
ja , kdo bo pa danes naglas povedal vse nepravilnosti, pa tudi če so vsi zaposleni visoko izobraženi, a nimamo že dovolj brezposelnih ?? mi je šlo pa na bruhanje, ko sem spremlu Jakliča v TV klubu, pri nas se to ne dogaja, pri nas je tolk in tolk visoko izpobraženih itd..........
dvamisa
18. 01. 2010 15.40
2,45eur za 14 tablet na poljskem