Slovenija

Zaposleni v Bolnišnici Topolšica dobili junijske plače, za prispevke pa denarja ni bilo dovolj

Celje, 10. 07. 2017 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vršilec dolžnosti direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli je dejal, da bolnišnica nima denarja za plačilo prispevkov, zato pričakujejo pomoč od ministrstva za zdravje. Vlada je sicer Bolnišnici Topolšica doslej v dveh mesecih že zagotovila okoli 1,2 milijona evrov za izplačilo plač 240 zaposlenim.

Zaposleni so dobili junijske plače.
Zaposleni so dobili junijske plače. FOTO: POP TV

Zaposleni v Bolnišnici Topolšica so danes prejeli junijsko plačo. Kot je povedal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Jurij Šorli, bolnišnica nima denarja za plačilo prispevkov, zato pomoč pričakujejo od ministrstva za zdravje. Glede združevanja Bolnišnice Topolšica s celjsko pa Šorli meni, da se kratkoročno ne bo obnesla.

Vlada je sicer Bolnišnici Topolšica doslej v dveh mesecih že zagotovila okoli 1,2 milijona evrov za izplačilo plač 240 zaposlenim.

Šorli tudi meni, da bi združevanje bolnišnic, ki ga zagovarja ministrstvo za zdravje, kratkoročno prineslo več škode kot koristi. "Poleg tega celjska bolnišnica pogojuje združevanje s poplačilom vseh preteklih obveznosti Bolnišnice Topolšica, saj ji njeno likvidnostno stanje ne dovoljuje plačila teh obveznosti," je dejal Šorli.

Po njegovi oceni je vprašanj več kot odgovorov, ena od dosedanjih ugotovitev pa je, da bi obe bolnišnici skupaj ustvarili večji minus, kot ga imata skupaj zdaj, in sicer zaradi načina plačila zdravstvenih storitev.

Šorli je tudi poudaril, da bo Bolnišnica Topolšica glede na revizijo poslovanja, ki jo je naročilo ministrstvo za zdravje, letos tekoče pozitivno poslovala, problem je preteklo breme, ki izhaja iz nujne obnove in energetske sanacije. Stanje zadolženosti bolnišnice konec maja letos je bilo 5,6 milijona evrov.

Ministrstvo za zdravje naj bi sicer do sredine tega meseca zbralo analize glede pripojitve Bolnišnice Topolšica k celjski bolnišnici.

Na ministrstvu so pojasnili, da pripojitev Bolnišnice Topolšica k celjski bolnišnici ne pomeni ukinitve sedanje dejavnosti v Topolšici. Cilj pripojitve je izboljšanje zdravstvenih storitev za bolnike in razmer za zaposlene, so navedli in dodali, da na ministrstvu pripravljajo gradivo za obravnavo na seji vlade.

"Ministrstvo za zdravje je s sklepom vlade zagotovilo bolnišnici iz naslova ustanoviteljskih obveznosti sredstva v višini 661.230 evrov. Tudi junija je ministrstvo zagotovilo sredstva za izplačilo plač za 240 zaposlenih za mesec maj, za regres in za poplačilo izvršb v višini 490.985 evrov. Ministrstvo je tako s sklepi zagotovilo kratkoročno stabilizacijo poslovanja, nemotenega izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvene oskrbe prebivalcev na tem območju v skupni vrednosti 1,15 milijona evrov. Morebitne odločitve o zagotovitvi novih, dodatnih sredstev še ni," so še navedli na ministrstvu.

Šoštanjski občinski svetniki so na junijski seji soglasno sprejeli sklep za ohranitev samostojnosti Bolnišnice Topolšica, od ministrstva za zdravje pa zahtevajo, da odstopi od nameravane priključitve k celjski bolnišnici.

Od ministrstva, vlade in tudi vodstva Bolnišnice Topolšica šoštanjski občinski svet zahteva tudi, da takoj pristopijo k finančni sanaciji bolnišnice in da hkrati ugotovijo odgovornost za nastalo finančno situacijo.

Tudi velenjski mestni svet je na junijski seji ministrstvo pozval k odstopu od namere združevanja bolnišnic in k ohranitvi vseh dejavnosti Bolnišnice Topolšica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darlok
10. 07. 2017 21.38
+2
"...dobili junijske plače, za prispevke pa denarja ni bilo dovolj". Torej NISO dobili plače. Plača ni zgolj neto. In to nekateri sploh ne razumejo. Pogodba se podpiše v BRUTO znesku in če ti ne plačajo prispevka, ti niso izplačali celotne plače. Kaj koga briga, če denar nakažejo tebi ali pa državi. To je tvoj denar.
kuncci1
10. 07. 2017 17.48
+4
Neplačevanje prispevkov je kaznivo dejanje..... država je sama sebi v nasprotju. Kako je še mogoče izplačati osebni dohodek brez, da se plačajo prispevki??? Kje so inšpektorji, kriminalisti in Furs???? Koga bodo preganjali in zaprli????
optimist11
10. 07. 2017 19.44
+2
Ja, ostaneš brez besed. Inšpektorji so povečini zapiti,krimanilisti lovijo male ribe, država pa ne upošteva svojih zakonov. Svinjarija in če se bo nadaljevalo z takim delom bo moralo spokati. Tu ti res ne pomagajo nobene volitve .
darlok
10. 07. 2017 21.40
+2
Optimist, ne gre nam še tako hudo, da bi spokalo. Politika vedno gleda, da ljudem ne gre dobro (več denarja za njih), a vendar ne tako slabo, da bi se uprli.
?asjeza
10. 07. 2017 17.39
+3
se pravi da so delali na črno
darlok
10. 07. 2017 21.43
+2
Haha, dobra. Ja, res bi se lahko temu reklo. Neto dobili (tako kot pri delu na črno), prispevkov ne. :) Dobro si se to spomnil. +
proofreader
10. 07. 2017 17.32
+2
In zakaj se mora cela država ukvarjati z izplačilom plač v neki bolnišnici?