Gospodarstvo

Zaposleni Športnega centra Pohorje bodo potrpeli še en teden

Maribor, 17. 06. 2014 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekaj več kot 100 zaposlenih v Športnem centru Pohorje je pristalo na to, da na zaostale plače počakajo do naslednjega tedna. Gre za okoli 200.000 evrov, ki naj bi jih zagotovila mariborska občina kot plačilo za odvzem koncesije.

Pohorje - 2
Pohorje - 2 FOTO: POP TV

Nekaj več kot 100 zaposlenih v Športnem centru Pohorje, ki še vedno čakajo na izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače, je na današnjem zboru delavcev vendarle pristalo na to, da na zaostali denar počakajo do naslednjega tedna.

Direktor podjetja Srečko Vilar je po srečanju z zaposlenimi povedal, da so jih danes seznanili o vsebini ponedeljkovega sestanka z vodstvom mariborske občine. Ob tem so dobili podporo delavcev za nadaljnje pogovore z mestno občino, ki naj bi jim med drugim zagotovila enkratno denarno pomoč iz donacij javnih podjetij.

Hkrati bodo izpeljali postopke za odprodajo koncesije za upravljanje z vzpenjačo, za kar pa mora zaradi dodelitve evropskih sredstev ob gradnji nove gondole pred nekaj manj kot petimi leti soglasje najprej podati ministrstvo za gospodarstvo, nato pa ga bo moral predvidoma še ta petek podati tudi mestni svet mariborske občine.

Po Vilarjevih besedah se zaposleni s temi predlogi načeloma strinjajo, a to pogojujejo s podpisom dokumenta, ki bi zagotavljal uresničitev omenjenih korakov. Kot je zagotovil prvi mož Športnega centra Pohorje naj bi ta dokument mestna občina danes že tudi podpisala.

Iz omenjene pogodbe bodo nato naslednji teden zagotovili izplačilo zaostalih obveznosti, predvidoma že v torek del aprilske, nato pa tudi celotno majsko plačo. Gre za okoli 200.000 evrov, ki naj bi jih zagotovila mariborska občina kot plačilo za odvzem koncesije.

Stečaja si ne želi nihče

Po Vilarjevih besedah je pomoč mariborske občine ena od zadnjih možnosti, preden pride do najhujšega, torej stečaja, ki si ga zagotovo ne želi nihče, saj bi to pomenilo velik udarec za turizem v Mariboru.

Težave podjetja se zdaj po njegovem že poznajo tudi pri zaskrbljenosti in vprašanjih na to temo s strani gostov in prihajajočih gostov. Predvsem gre za celo vrsto športnih ekip, s katerimi že imajo dogovorjene prihode, negativne informacije pa prihajajo celo do Rusije.

"S pomirjujočimi sporočili zadeve še niso kritične in poletni del bomo zagotovo lahko izpeljali. Jasno pa je, da sedanje rešitve pomenijo zgolj ohranitev poletnih dejavnosti, medtem ko se je do septembra nujno potrebno odločiti, kaj bo z družbo v prihodnje, ter na nek način razrešiti vprašanje glede prodaje podjetja," je še dejal Vilar.

Predstavnik delavcev Janko Breznik, sicer tudi vodja Pohorske vzpenjače, je dodal, da so se zaposleni strinjali, da se splača potrpeti še teden dni, a vsak korak, ki ne bi bil v skladu z dogovorom, bi najverjetneje že pomenil stečaj podjetja.

Če bi prišlo do prenosa koncesije za upravljanje vzpenjače na Marprom, bi to pomenilo, da bi tja odšlo tudi okoli 25 zaposlenih, posebnih težav pa pri tem Breznik ne pričakuje, zato bo gondola obratovala nemoteno. Ob tem Breznik dodaja, da je to lahko zgolj začasna rešitev, saj vzpenjače in ostalih žičniških naprav ne moreta upravljati dva upravljavca. Žičničarski del bo zato najpozneje jeseni moral biti združen, hotelski pa je lahko ločen, je še dodal.

ŠC udarila še slaba sezona

Da bi dolgoročno rešili težave ŠC Pohorje, ki upravlja tako s hoteli kot z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, je mestna občina DUTB pred časom poslala deset milijonov evrov vredno nezavezujočo ponudbo za odkup podjetja, a do dogovora doslej ni prišlo.

Športni center Pohorje je ob vseh finančnih težavah letos doletela še ena najslabših smučarskih sezon v zgodovini, saj so zaradi neugodnih vremenskih razmer utrpeli več kot milijon evrov izpada prihodkov. Upniki so sicer januarja letos potrdili prisilno poravnavo, ki jo je predlagala uprava mariborskega zimskošportnega in turističnega podjetja. S tem so sprejeli njihovo ponudbo, da v štirih letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi prejmejo polovico prijavljenih terjatev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatatu
27. 06. 2014 15.55
Ljubljana se pa ob tem samo smeji. Ker oni tam,ki deljo kva,kva bi radi vse centralizirali. Upam,da se uredi to s športnim centrom. Zlata Lisica je bila leta in leta tradicija,ki jo v Mariboru potrebujemo. Že Lent so nam hoteli vzeti.
miškolinka2012
18. 06. 2014 13.52
+6
Verjetno ne samo oni v Mariboru vse gre nekam ....ni plač ..... žalostno in pol se delavcem obljublja naj počakajo še en teden ...pol so že meseci ....za položnice te nihče ne čaka ! SVINJARIJA IN NIČ DRUGA !
SMRDIsmrdiSMRDI
18. 06. 2014 09.51
+6
veliko dlje bodo trpeli in čakali....pa še to je nakoncu vpr ali bo sploh kdo od njih dobil kak cent......žal. A praksa v tej državi je že dolgo takšna, da je treba prvo izplačati nagrade in direktorje pol pa stečaj al pa prisilna poravnava. Srečno delavci.
Leonardo09
17. 06. 2014 16.25
+26
bivši lastniki pa na jadranu jadrajo in plujejo s svojimi plovili ,občina pa naj donira za delavce,najprej bivšim vse pobrat potem nadaljevanje
I G N O R A N T
18. 06. 2014 08.59
+6
Ne obcina ampak obcani katerim obcina pobere denar vun iz zepov
march76
17. 06. 2014 15.46
+14
slaba zima....lanska sezona je bla pa vrhunska.....ste mogoče dali kak euro na stran?
.jest
17. 06. 2014 15.31
+13
Kar čakajte ovce, saj tedni itak hitro minejo. Dokler v sloveniji ne bodo čreva čez plot, bodo delavce vozili scat.
Leonardo09
17. 06. 2014 14.24
+24
vilar in kompanija je pokradla kaj se je dalo,zdaj pa naj občina rešuje saj to je smešno
I G N O R A N T
17. 06. 2014 13.54
+4
hansola
17. 06. 2014 12.53
+16
To, da je zimska sezona slaba ni nobeno opravičilo za slabo poslovanje. Kako znajo avstrijci poletno sezono tržiti enako ali bolje kot zimsko mi pa ne?? Nemci, Italjani, vsi so bolj sposobni?
Yaponchik
17. 06. 2014 12.36
+15
Stajerci so se ze navadili delat zastonj, druga stvar je da se jim je skrcil zelodec in ce bi dobili ta denar bi se utegnili prenajsti in bi to lahko bilo za njih usodno, saj oni nimajo natrnirane zelodce, kot nasi poslanci, ki lahko pojejo mesecno placo za en obrok.