Slovenija

Zaposleni na univerzah in študenti na nogah zaradi koncepta novega visokošolskega zakona

Ljubljana, 23. 02. 2015 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni na univerzah in študenti protestirajo zaradi koncepta novega visokošolskega zakona. Moti jih, da upočasnjuje dinamiko zviševanja sredstev, predvideva vavčerski sistem, ne vsebuje varovalk za omejevanje plačljivega polnega študija in posega v sistem delovnih mest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vračilo ob prekinitvi rednega študija?
    02:20
    Iz 24UR: Vračilo ob prekinitvi rednega študija?
  • Iz 24UR ZVEČER: Bodo moral študentje državi vračati denar za študij?
    10:20
    Iz 24UR ZVEČER: Bodo moral študentje državi vračati denar za študij?
Denar
Denar FOTO: Reuters

Predstavniki zaposlenih na univerzah in študentov protestirajo proti konceptu novega zakona o visokem šolstvu in postopku pripravljanja.

V Neodvisnem sindikatu delavcev ljubljanske univerze, Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture, krovni študentski organizaciji in visokošolskem sindikatu opozarjajo, da koncept med drugim ni usklajen s finančnimi zavezami socialnega sporazuma (2011 kot izhodišče za financiranje visokega šolstva), da upočasnjuje dinamiko zviševanja sredstev do dva odstotka BDP ter predvideva vavčerski sistem in ne vsebuje varovalk za omejevanje plačljivega polnega študija. Predlog predvideva tudi grob poseg v veljavni sistem delovnih mest in napredovanj, so prepričani.

Menijo, da ima nova vlada legitimno pravico, da zavrže predlog zakona, ki je bil pod prejšnjo vlado že v veliki meri usklajen z deležniki, dvomijo pa o konstruktivnosti tega početja. Trdijo, da je bil koncept pripravljen v ozki delovni skupini, katere sestava doslej ni bila uradno objavljena. Zato pozivajo ministrstvo, naj jim tudi uradno sporoči sestavo delovne skupine.

Z ministrstva so sicer nedavno sporočili, da delovno skupino sestavljajo Peter Maček, Mirko Stopar, Alenka Braček Lalić, Lučka Lorber, Slavica Čebuar Musar, Blaž Zupan, Jadran Lenarčič in Pavle Zgaga. Svet za visoko šolstvo v novi sestavi in pod novo predsednico Lučko Lorber se bo sestal v sredo in med drugim obravnaval izhodišča za pripravo novega zakona o visokem šolstvu in financiranje visokošolske dejavnosti v letu 2015.

Svet za visoko šolstvo je formalen organ, ki daje mnenja k že oblikovanim in usklajenim predlogom, ni pa primeren prostor za usklajevanje med deležniki, pojasnjujejo. Zato se ne morejo znebiti vtisa, da se vlada argumentiranega soočenja z deležniki boji in zato na svetu išče formalno legitimacijo za predloge, ki jih zaposleni na univerzah in študenti ocenjujejo kot "nedomišljene, strokovno šibke in predvsem uničujoče za prihodnji razvoj visokega šolstva v Sloveniji".

Zato pristojnemu ministrstvu predlagajo, da se pred začetkom razprave ne opredeljuje do koncepta zakona in da pozove vlado ter državni zbor, naj proračunsko postavko za visoko šolstvo v proračunu za to leto uskladita z zavezami socialnega sporazuma.

V zvezi s konceptom novega zakona o visokem šolstvu so se oglasili tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije - Sindikatu Univerze v Mariboru ter v Sindikatu vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture Slovenije na mariborski univerzi. Po njihovem mnenju gre za koncept, ki problematike delovanja in financiranja javnih univerz v ničemer ne rešuje, temveč pomeni dokončni potop normalnega delovanja javnih univerz.

V sporočilu za javnost so zapisali, da v dokumentu prepoznavajo koncept, ki ga mariborska univerza v mandatu rektorja Danijela Rebolja že poskuša nadaljevati kot lokalno delovnopravno strategijo. "Deloma zato, da bi zakrili in opravičili (po mnenju sindikatov) nezakonitosti v obstoječi praksi, glede katerih potekajo sodni spori, deloma pa najbrž zato, da bi utrdili svoj položaj ali si vsaj postavili spomenik in se s tem izognili pozabi," so pojasnili.

Zapisali so, da koncept, "ki ga v imenu univerzitetne avtonomije uveljavlja in reklamira vodstvo Univerze v Mariboru", pomeni predvsem vzpostavljanje piramidalnega sistema zaposlitev, fleksibilno določanje delovnih obvez, manipulacije z notranjimi akti univerze in discipliniranje zaposlenih.

V omenjenih sindikatih so nad objavljenim predlogom koncepta zakona pretreseni, ker je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar po njihovih besedah zagotovila, da novi koncept zakona ne bo udejanjanje mariborskega modela. Sindikata zato odločno protestirata proti konceptu in pozivata Svet RS za visoko šolstvo, da ga zavrne.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
24. 02. 2015 18.10
+0
A nismo mi vsi drzava?Torej kaj je drzava? A je to par lopovov v vladi ki so si prilastli vse kar se nahaja znotraj meja Slo?Po moje smo vsi drzava in vsi doprinasamo da ta tvorba deluje in moramo postavit taksno oblas,ki bo nasa in bo delovala za nas ne pa proti nam in mahala pred nami drzava lahko to in to.
LLLEPI
24. 02. 2015 16.58
+4
Vazno je da smo se resili grdega socializma.Zdaj je pa treba placat solo,zobarja ,dohtarja,zdravila,politike direktorje Zavarvani smo kot avto ce zavarovalna polica ne pokrije zdravstvenega posega te lepo pustijo umreti .Je cisto normalno da nic ne ostane za delavca.
LLLEPI
24. 02. 2015 16.36
+0
Demokracija je za bogate Studij bo omogocen otrokom iz bogatih druzin in stem tudi bolsa delovna mesta
pkorosec
24. 02. 2015 18.28
+2
nakladanje. Kdor je pameten in sposoben, se bo lahko izobrazeval. Danes je internet in dostopnost do znanja je neprimernost vecja, kot kadarkoli, le hoteti moras. Kaj vi mislite, da inzenirji, diplomanti naravoslovnih faksov, potem ko enkrat "koncajo" solanje, da je potem njihovega ucenja konec? Malo morgen.
pkorosec
24. 02. 2015 14.07
+1
vsi nad denarjem, denar je vsega kriv, denar smrdi, je le nicvreden papir, a odpovedat se mu noben noce :) Kaj pa ce bi uvedlui podoben sistem kot ga ima Avstrija, kjer najprej individualno ocenijo vsakega osnovnosolca za kaksno nadaljne solanje bi bil sposoben, kvalificiran, zainteresiran in bi potem gospodarstvo ali medicina financira svoje bodoce kadre? Pri nas pa ker seveda nimamo gospodarstva, ker ga itak ne rabimo, saj denar le pokvarja in mi smo mi pri nasi zavesti nad tem, mlademu cloveku seveda ne preostane druga kot da se vpise na en faks pac, pa ceprav je jasno, da 99% ne bo dobil nobene moznosti zaposlitve s to izobrazbo. In ker povprecen student, cvet inteligence misli, da bo vecno mlad in student, brezpogojno brani studentsko delo, ki je nelojalna konkurenca ostalim delavcem. Posledica tega je, da vsak delodajalec raje zaposluje studente na projekt za 4€ na uro, kot pa da bi za polni delovni cas zaposlil delavca. K sreci, je slovenija mala in se da delo dobit tudi zunaj nje.
BLP
24. 02. 2015 13.53
+4
Mislim katastrofa res, naj oni vrnejo denar državi za slabo opravljeno delo, v bistvu bolj rečeno za nič delo, ne pa da se zmeraj spravjajo na študente, da naj vrnejo denar, medtem ko v drugih državah, naprimer Danska, dobijo mesečno veliko denarja za študij. V takem primeru je logično za vračilo denarja, ne pa za vračilo denarja, ki ga sploh ne prejmeš, že tako moramo delati da lahko "zastonj" študiramo. Katastrofa res.
Transformerji
24. 02. 2015 13.52
+3
Ne vem, zakaj so študentje na nogah? Kaj ne spremljajo slovenske in svetovne politike??
blokirani
24. 02. 2015 10.12
+7
Študent naj študira, ne pa da dela prek študentskega servisa in odžira delo ostalim. Če ne dokonča študija v predpisanem roku, naj plača šolnino za vsako naslednje leto študija. To, da danes "študira" skoraj vsak, je narobe svet.
PolitKomisar`
24. 02. 2015 18.49
Ja a boš ti dajal usak mesec denar študentom???
Brabus
24. 02. 2015 09.17
+5
Samo , nobeden ne reče bobu, bob. Jim tako paše, po TV se pa duvajo in zagovarjajo 30letne študente, pa študentski funkcionarji z direktorskimi plačami , pa take. Da ne bo kakšne gnojnice, sem došolal z svojimi skromnimi prihranki, brez mamice države dve študentki, ki sta diplomirali v prvo, to pa vlečejo to socialo za jajca do onemoglosti in še naprej. To je kriminal.
denden
24. 02. 2015 08.58
+13
Sistem, kot je sedaj ustreza študentom in mladim, pa tudi državi, saj je skoraj neomejeno dolg brezplačni študij socialni korektor za brezposelno mladino, ki lahko koristi študentske ugodnosti, malo dela preko študenta in nekako preživi. Ampak takšno stanje na dolgi rok ne prinaša nič dobrega, saj ne vzpodbuja čimprejšnjega dokončanja študija in intenzivnega iskanja zaposlitve. Ustreza pa tudi fakultetam, saj so le te polne, financirane so glede na število študentov, vsi profesorji pa lahko izpolnijo kvoto ur za predavanja in ni problema, da bi bil kdo preveč. Odziv fakultet in študentov na spremembe je popolnoma pričakovan.
Brabus
24. 02. 2015 09.13
+2
Brabus
24. 02. 2015 08.57
+6
Če realno pogledamo, zaposlitve po družboslovni diplomi ne boš dobil še vsaj 10 let, če nisi med elito , z strici v ozadju. Zato je brez veze študirat nekaj, kjer se naučiš samo blebetati. Treba se je posvetit študiju, kjer bi znal naredit nekaj z svojo glavo in rokami, le tako boš preživel. V doglednem času bo kvazi sociala crknila in tedaj bodo študirali samo še tisti z denarjem in zvezami in prav je tako,naj krepko plačajo šolnino. Ker jim bo, ali jim je že služba zagotovljena, se mora študent brez denarja naučit dela, kjer bo lahko mastno zaračunal svoje usluge takšnemu visokemu izobražencu.Kdo pa še dobi danes službo v JU?? Sami izbranci elite, ki vodi to mafijsko državo. In zakaj nam ne bi to oni mastno plačevali usluge.Kdor si pa resnično želi nekega FDV-ja, naj vzame pa kredit in plača šolanje.
nesre?ko
24. 02. 2015 08.19
+1
Politiki so že zdavnaj izgubili azimut.
DonDonDan
24. 02. 2015 07.17
+1
Sicer je pa danes tako, da se čedalje več tehničnega kadra zaposli pri obrtnikih ali pa podjetjih z malo zaposlenimi, katerih lastniki nimajo kakšnih visokih formalnih izobrazb. V takih primerih so študirani posamezniki velikokrat deležni raznega šikaniranja s strani lastnika ali njegovih ljudi v firmi, ki tudi niso visoko izobraženi. Iz lastnih izkušenj vam povem, da lahko zaradi tega doživljate pekel. Izobrazba bo cenjena tam, kjer bo glede na delovno mesto, predpisana s strani države (medicina, pravo, veterina ... ).
Samo.Jst
24. 02. 2015 07.46
+6
Formalna izobrazba dandanes ne zagotavlja več dejanskega znanja... Preveč je vseh teh kvazi fakultet in nekih visokošolskih ustanov, ki so pretežno namenjene same sebi. Stopnja se nekako še upošteva v plačnem sistemu javnega sektorja, vendar je tudi tam razvrednoteno zaradi nepotizma. Realno gledano je edina referenca za potencialno sposobnost posameznika zaključek študija na Ljubljanski fakulteti...predvsem pa je v igri intuziazem, saj fakulteta ti le redko nudi specifično znanje, katerega pa se z lastnim trudom priučiš.
anjerd
24. 02. 2015 08.14
+9
Če imaš v roki papir, še ne pomeni da si pameten, potrebno seje dokazati, tako čisto od začetka, najprej stopiš na prvi klin in če nisi prevelik štor nadaljuješ naprej.
DonDonDan
24. 02. 2015 06.58
+9
Študij za denar pa bo zahteval tudi čisto drugačen študijski program. Prodajanje megle ne bo več dovolj. Ko bo nekdo naredil faks, bo hotel imeti vso tisto znanji, ki si ga sedaj mora pridobiti po študiju in v okviru svojega dela. Še posebej to velja za tehnične fakse, kjer bo edino neposredno uporabno znanje imelo ceno.
DonDonDan
24. 02. 2015 06.59
+1
Drugače pa je najbolje po srednji šoli se zaposlit, če je to možno. Ob delu pa hodit na kakšne računalniške in jezikovne tečaje. To je to.
Delilah16
24. 02. 2015 08.23
+0
Ja prodajanje megle, pojdi za en teden na medicino ali pravo pa potem komentiraj
gongash
24. 02. 2015 01.51
+7
edino pravilno, me prav zanima kdo protestira ugibam da FDV-jevci, upravniki, teologi, filozofi, sociologi, pedagogi, NTF-jevci. študente se izkorišča le kot poceni delovno silo in bremeni državo s stroški. vsi misiljo o ja to je pravi faks mel bom vsaj 1k evro plače it, potem pa hladen tuš zavod za zaposlovanje. vprašajo te kaj znaš pa začnejo bluzit o nekih teorijah. če je to šolanje in znanje potem nima smisla res.
gongash
24. 02. 2015 01.55
+17
PS zasebne kvazi "šole" z enimi x programi po katerih pristaneš samo na zavodu se financirajo z javnim denarjem. kje je tu logika?
SkokecPokec
24. 02. 2015 01.39
+19
Če bi ljudem dali delavna mesta z dostojno plačo, bi marsikdo šel delat. Tako pa gre kdo študirat ravno iz nuje, ker nima možnosti za dostojno službo. In marsikdoima s statusom študenta večje zaposlitvene možnosti, kot pa brez njega. Vsem je skupno le eno: preživeti...
RDPESA
24. 02. 2015 00.07
+17
Živel kapitalizem! Še malo in bodo pametni in inteligentni samo še otroci bogatih staršev. Ko bodo moji otroci odrasli jim bom težko pogledal v oči, ker nisem kradel, da bi jih lahko šolal.
DonDonDan
24. 02. 2015 07.00
-2
Težko jim boš pogledal v oči, ker si podpiral zločinski režim, ki nas je okradel do kosti!!!
johndoe35
23. 02. 2015 23.34
-4
saj ste pa volili leve in sedaj morate pač sprejemati leve zakone ČISTO PRAV VAM JE.
RDPESA
24. 02. 2015 00.09
+11
Tvoji lopovi se razlikujejo od levih lopovov samo v tem, ker se jim reče desni lopov...
DonDonDan
24. 02. 2015 06.54
-3
Lopovi so samo eni: BIVŠI KOMUNISTIČNI REŽIM !!!! In njihov priviligirani podmladek !!!!
zek
23. 02. 2015 23.11
+5
he he Ali niste hoteli privatizacije obesiti neki drugi vladi he he he VSAJ TAKO STE SE DRLI NA KVAZI VSTAJAH he he he --- Lej lej te KVAZI LEVAKE NIČ NE KOMENTIRAJO
Te vidim
23. 02. 2015 22.28
+9
Hehe treba plačat grehe drugih, tako je to. To je komaj začetek :) potem pride zdravstvo, še kak nov davek itd. itd.
kat-at
23. 02. 2015 21.42
+6
na nogah? katerih? ko boste dosegli nivo razvitega Zahoda, se bo pokazalo, da več kot poloviva profesorjev in študentov zapravlja čas. Študij zaradi študija brez možnosti zaposlitve študentov ni nobeno delo. Samo zase skrbite. Proračun vam bi morali zmanjšati več kot za polovico, profesorji pa bi morali plačani po efektu zaposlitve študentov. Tako je v tujini kjer študij ne poteka mimo gospodarstva tako kot pri nas.
iGURT
23. 02. 2015 22.19
+5
V tujini ni študija če nimaš denarja. Študij samo za premožne.
Delilah16
23. 02. 2015 23.39
+3
Kakšen neumen komentar(kat-at). Kot tisočkrat že povedano je izobrazba najboljša naložba. Se strinjam, da bi se morale nekatere stvari urediti(t.i. fiktivni vpisi, izkoriščanje ugodnosti-študentsko delo, boni...), ampak ne na tak način. Že tako nas polovica(verjetno celo več)dela in usklajuje študij, kar ni prav lahko. Na osnovi tega zakona(če bo sprejet) bodo v prihodnjih letih sprejete šolnine, predvsem pa zlorabljanje zakona s strani fakultet na račun študentov, ki bodo "metale" študente z namenom pridobivanja dobička.ŠTUDIJ ŽE DOLGO NI VEČ TO KAR SI VI STAREJŠI PREDSTAVLJATE-da se samo žura in nič študira, izpite pa itak vsak naredi. Daleč od tega, sploh če je to kak težji študij(ergo medicina, strojništvo, pravo, itd- itd.) Davke tudi vsi plačujemo, tudi jaz nekomu prispevam k pokojnini, ki je verjetno-če bodo stvari šle tako naprej-itak ne bom dobivala.