Slovenija

Bo stavka na upravnih enotah poleg srede potekala še en dan v tednu?

Ljubljana, 27. 03. 2024 06.28 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, U.Z., A.K.
Komentarji
104

Na večini upravnih enot so stavkali že tretjo sredo zapored. Njihovi sindikalni predstavniki pravijo, da glede na potek dialoga z vladno stranjo druge možnosti nimajo. Razmišljajo tudi o zaostritvi, ali stavko razširiti še na en dan v tednu poleg srede. "Če bi vlada želela problem upravnih enot ustrezno rešiti, se izpogajati oz. zagotoviti optimalen servis države, bi se že davno nekaj dogovorili," je prepričan Verk. Tako pa meni, da gre za nekakšen resničnostni šov, ki ga bo "treba končati z nekim resničnostnim šovom pred poslopjem vlade", da bo Golob ugotovil, "da je nekaj hudo narobe".

Kot je na novinarski konferenci ob tretji stavkovni sredi na upravnih enotah poudaril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je stavka tudi za zaposlene vse prej kot nekaj prijetnega, saj ne želijo škoditi tistim, ki potrebujejo storitve upravnih enot. A, kot je dejal, so se z vladno stranjo sestali zgolj enkrat, ko je vsaka od strani predstavila svoje stališče, "nekega nadaljevanja pa ni bilo".

"Dejansko se gremo nek ping pong, nekonstruktiven, nevsebinski," je dodal predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković. Kot je pojasnil, so sami posredovali dva konkretna predloga, a na vladni strani po njegovi oceni o tem, kar jih dejansko žuli in za kar si prizadevajo, ne želijo slišati. V svoje gradivo pa vključujejo zadeve, ki jih niso zahtevali in o katerih se ne želijo pogovarjati.

Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost. Med stavkovnimi zahtevami sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Vladni predlog so zavrnili. Zdaj pa jih je vladna stran po Verkovih besedah z dopisom zaprosila za protipredlog glede na vladne predloge, ki jih, kot je dejal, na noben način ne morejo sprejeti.

"Če bi vlada želela problem upravnih enot ustrezno rešiti, se izpogajati oz. zagotoviti optimalen servis države, bi se že davno nekaj dogovorili," je prepričan Verk. Tako pa meni, da gre za nekakšen resničnostni šov, ki ga bo treba končati z nekim resničnostnim šovom pred poslopjem vlade, kjer bi se po njegovih besedah lahko zbrali predstavniki vseh državnih uslužbencev, ne le uslužbencev upravnih enot. Kot je dodal, bo morda le na ta način predsednik vlade Robert Golob ugotovil, "da je nekaj hudo narobe".

Ideja o omenjenem shodu se je po Verkovih besedah porodila v torek po pogajanjih za plačni steber, ki med drugim vključuje državno upravo, vojsko in policijo. Verk je ob tem komentiral tudi vladne navedbe o 1,3 milijarde evrov, ki bi jih namenili za plačno reformo in odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Kot je opozoril, pa nihče ne pove, da bodo ta sredstva razdeljena v dinamiki "po koščkih" od leta 2025 do leta 2030, kar pomeni, da bo vse "uspešno požrla" inflacija.

Po besedah Stankovića tudi danes stavkajo zaposleni na 54 od 58 upravnih enot, naslednjo sredo naj bi se jim pridružili še na eni upravni enoti. Stavka bo namreč po napovedih potekala vsako sredo do sklenitve ustreznega stavkovnega sporazuma. Danes pa bodo predstavniki upravnih enot odločali še o morebitni zaostritvi na način, da bi potekala še en dan v tednu poleg srede.

Stanković je popoldne pojasnil, da se bodo v skladu s sklepom sindikalnih zaupnikov stavkajočih upravnih enot na vsaki od teh upravnih enot v prihodnjih dneh izrekali, ali so za dodaten stavkovni dan, pri čemer razmišljajo, da bi poleg srede stavkali še v ponedeljek ali petek. Prav tako se bodo izrekli, ali so za sodelovanje zaposlenih na upravnih enotah na protestnem shodu, ki bi ga organizirali v Ljubljani.

Ministrstvo: Sindikatom smo poslali konkreten predlog s konstruktivnimi rešitvami

Z Ministrstva za javno upravo so zjutraj sporočili, da verjamejo v napredek in zbližanje stališč v pogajalskem procesu, ki poteka z reprezentativnimi sindikati upravnih enot. Pogajanja morajo biti osredotočena tako na javnofinančni okvir kot tudi na vzporedno potekajoča pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju. Zato zavračajo Verkove navedbe, da pogajalski proces ne teče. Kot pravijo, je vladna pogajalska skupina sindikalni strani posredovala konkreten predlog stavkovnega sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev, ki vsebuje konstruktivne rešitve.

"Vladni predlog je po naši oceni dober in naslavlja ovrednotenje dela na UE ter predlaga ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki rešujejo zmanjševanje zaostankov na UE. Ostala odprta vprašanja, vezana na odpravo plačnih nesorazmerij ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, se, kot je znano, usklajujejo na centralnih pogajanjih in znotraj pogajanj plačnega stebra javnih uslužbencev v državnih organih. Tudi v primeru te stavke, ki se nanaša na UE, vlada zastopa stališče, da se plačne anomalije ne rešujejo parcialno in izven okvira, dogovorjenega z večino reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju decembra 2023," so zapisali. 

Na ministrstvu opozarjajo, da stavkovne aktivnosti med pogajalskim procesom ne doprinesejo k napredku pri reševanju stavkovnih zahtev, pač pa kompleksno situacijo, ki je nastala v preteklem desetletnem obdobju, le še otežujejo. "Vlada se je izzivov, ki se nanašajo na prenovo plačnega sistema, lotila z vso resnostjo in slednje rešuje skupaj s sindikalnimi predstavniki za pogajalsko mizo. Želimo si, da bi bilo tako tudi v primeru pogajanj s sindikalnimi zaupniki UE."

Spomnili so, da se celoten javni sektor spopada s kadrovskim pomanjkanjem in upadom možnosti zaposlovanja, zato je vladna pogajalska skupina to upoštevala tudi pri pripravi predloga stavkovnega sporazuma, ki ga je vodja vladne pogajalske skupine v skladu z dogovorom s sindikati na sestanku 12. 3. 2024 še isti teden posredoval sindikalni strani. "V vmesnem času, od zadnjega sestanka, poteka aktivna komunikacija z izmenjavo gradiv in stališč v elektronski obliki med vladno in sindikalno stranjo. Tako je konec prejšnjega tedna vladna pogajalska skupina sindikalno stran ponovno opomnila, da jim je bil posredovan predlog rešitve stavkovnih zahtev v delu, ki se nanaša na reševanje položaja javnih uslužbencev na upravnih enotah v okviru dogovorjenega na pogajalskem sestanku," so še dodali.

"Predlagani sta rešitvi, ki ju je mogoče implementirati v okviru obstoječega pravnega okvira. Vladna stran se je tudi jasno opredelila do vseh točk stavkovnega sporazuma, pripravljenega s strani sindikatov UE, s prošnjo, da se glede na pravila pogajalskega procesa sindikalna stran na predlog odzove s pisnim protipredlogom stavkovnega sporazuma oz. protipredlogom za reševanje stavkovnih zahtev. Zato protipredlog sindikalne strani pričakujemo še v tem tednu."

Po podatkih, ki so jih posredovali z ministrstva za javno upravo, je v lanskem letu znašala povprečna bruto plača na upravnih enotah 2119 evrov bruto, leto pred tem 1973,33 evra bruto. Kot izhaja iz podatkov za lanski december, je bilo skupno 2387 zaposlenih na upravnih enotah razporejenih od 16. do 56. plačnega razreda. Največje število, in sicer 427, jih je bilo v 31. plačnem razredu, v katerem je osnovna plača predvidena v višini 1492,62 evra bruto. Nižjo osnovno plačo je imelo 450 zaposlenih. Osnovno plačo, višjo od 2000 evrov bruto, pa je imelo 879 zaposlenih.

Spomnili so še, da je vlada na zadnji redni seji sprejela tudi Uredbo o upravnem poslovanju, katere cilj je prispevati k boljši organizaciji dela na UE, hitrejšemu reševanju vlog in upravnih postopkov, zlasti na področju upravnih zadev tujcev, osebnih listin ter gradnje objektov, kjer je že dalj časa prisotno bistveno povečanje pripada, podaljšan je čas reševanja upravnih zadev, veča pa se tudi število zaostankov oziroma nerešenih in nekončanih postopkov. "Podatki in izkušnje iz najbolj obremenjenega oddelka za tujce v zadnjih devetih mesecih namreč kažejo, da bo tovrstna sprememba prispevala pozitivno k učinkovitosti dela UE kot celote in k večjemu zadovoljstvu zaposlenih. V začetku marca se je minister za javno upravo Franc Props na delovnem srečanju sestal z načelniki in načelnicami upravnih enot, v prihodnjih dneh in tednih pa bo s sodelavci Ministrstva za javno upravo opravil delovne obiske na upravnih enotah. Namen srečanj je seznanitev s poslovanjem upravnih enot, diskusija pa bo tekla tudi o možnostih poenostavitve določenih upravnih procesov, digitalizaciji postopkov in o deljenju dobrih praks reševanja upravnih zadev med upravnimi enotami."

Spomnimo

Zaposleni na upravnih enotah so prvi stavkovni dan izvedli v sredo, 13. marca, nato pa še prejšnjo sredo, 20. marca. Takrat je stavkalo 54 izmed 58 upravnih enot. Med stavkovnimi zahtevami zaposlenih sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funkytown
27. 03. 2024 21.40
+1
Če jim kaj ne paše naj se samozaposlijo. Pa kaj temu folku ni jasno...
flojdi
27. 03. 2024 21.10
+1
Upam da bodo naslednji stavkajoci smetarji.pa da me delajo najmanj pol leta.in bodo vsi z bajnimi placami morali pospravit" svoje smeti sami
flojdi
27. 03. 2024 21.11
mili vanili
28. 03. 2024 09.16
+2
Kulkr jst vem smetarji niso na minimalcih...
4556
27. 03. 2024 17.43
+0
Do vsake vlade je potrebno biti kritičen če ne dela dobro takšnih nesposobnežev kot so sedanji svobodnjaki še pa nismo imeli. V vse se vtikajo le tam ,kjer bi bilo potrebno pa jim zmanjka poguma in znanja --loleki s tistimi vred ki so vam dali glas.
Slovener
27. 03. 2024 17.39
+3
Kdo štrajka ?
smuuki
27. 03. 2024 17.29
+2
Denar višje plače ki ga dobijo zaposleni se dobro obrestuje. Poganja višjo potrošnjo in poyledično več ddv ja. To je pa za zabite že kvantna fizika
visoki
27. 03. 2024 19.41
+2
kakšno potrošnjo,a slovenija kaj proizvaja
ares1976
27. 03. 2024 20.07
Smoki smoki.. komu se pa uzame denar za visje place JS.. nisi ravno bister
Sixten Malmerfelt
27. 03. 2024 17.26
+4
Narboljš, da vse zapremo!
peresni
27. 03. 2024 16.24
-1
Kar v SDS...za "njihove" še zmeraj najdejo milijoni in milijoni...čeprav se ne ve , kako in kam izginejo.
smuuki
27. 03. 2024 17.05
+1
Kje si zdaj našel opozicijsko stranko. Denar deli vedno in povsod vladajoča struktura. Ti o delovanju parlamentarne ureditve pojma nimaš a se skušaš delati pameten. Žal brcaš v temo pa se tega še zavedaš ne. 😀😀😀😀😀. Malo si stegnil oslovska ušesa. 😀😀😃
Petur
27. 03. 2024 15.24
-2
ali čakašteden ali 10 dni je vseeno.kar naj poslušajo janšarijo ki jih v vse štrajke proti vladi hujska..
IvanJaJo
27. 03. 2024 15.24
+3
Če v gospodarstvu nisi konkurenčen.. Propadeš. Kdaj bo druga Švica dojela, da lahko vsaj 30 UE zapremo 🤣🤣🤣 Ker vse kar delajo.. Zabušavajo na račun davkoplačevalskega denarja 😏💆‍♂️💆‍♀️💸 #EUparExcellence 🤣
smuuki
27. 03. 2024 15.20
+6
Dragi sokomentatorji. Ali ste, smo opazili, da za vsakega ki se trudi kaj spremeniti, kaj izboljšati ne najdemo lepih besed. Vsakega se zabije do nafte. Naj si bo kmet,upokojenec,zdravnik, učitelj, uradnik, gasilec. O vseh takoj vse najslabše. Zakaj pa? Se je kdo že kdaj vprašal? Zakaj se preprečuje vsem prej naštetim izboljšati pogoje poslovanja, višje plače? Mar ni sama zloba na pohodu? Nihče ne razmišlja s svojo glavo. Raje vsak še bolj trpi samo da nikomur ne uspe sebi izboljšati plače. Vladajoči se nam pa vsem upravičeno smejejo in nas imajo za norca.
sport5
27. 03. 2024 16.14
+3
od kod višje plače ???? Vsi ti so priključenina proračun.Kako boš povečal proračun ???? Treba je preit na elektronsko naročanje vsaj 90 % opravil ki jih rabiš na UE. Nato pa odpustit vsaj 50 % delavcev ostalim pa dat dostojne plače.
smuuki
27. 03. 2024 17.26
-3
Samo razmerje bruto neto se popravi in je neto višji, po kmečko višje plače. Zelo preprosto. To je hotel že jj narediti pa do rdeči sindikati vprli. Delodalalca nič več ne stane, zaposleni dobi več. Je pa manj denarja na voljo za lahkotno negospodarno razmetavanje za vlado. Zakaj ste proti temu ukrepu?
ares1976
27. 03. 2024 20.09
Smoki pa ravno od tu gre denar za JS.. 😂🤣😂
flojdi
27. 03. 2024 21.14
Zakaj strajkajo tisti z visjimi placami? /place bi morale biti 1:3.ker vsak dela nekaj kar drug ne..en brez drugega pa ne gre. Zakaj ima direktor vecjo placo kot cistilka ?? Naj si cisti sam potlej
mili vanili
29. 03. 2024 08.23
zato ker potem bi imel direktor za 500 evrov večjo plačo čistilka pa za 45.
branko-r
27. 03. 2024 14.31
+3
saj praktično delajo samo dva dni v tednu ostalo počivajo
misterbin
27. 03. 2024 14.28
+0
Upam da dobijo plačano .Končno pa te upravne enote tudi slabo delajo ko ne štrajkajo tako da je vse eno delali ne delali
aviktora
27. 03. 2024 14.27
+2
Za svoje delo so tam še preveč plačani.
brezveze13
27. 03. 2024 14.26
+4
em kupil podrtijo in čakam na dokumente od upravne toliko da mi bodo zapadli vsi vloženi dokumenti in avans oni štrajkajo pokvarjenci ali pa zopet vlada nekaj izsiljuje ker se ne znajo drugače komunicirat kot z izsiljevanjem naroda in bluzenjem neumnosti, brigajo se za gazo, izrael , ukrajino samo domači človek jim ni pomemben
zmerni pesimist
27. 03. 2024 14.20
+5
Predlagam soboto
brezveze13
27. 03. 2024 14.20
+5
v kolikor gre v to smer da bi si vsi hoteli povišati plače potem pa uredite da bodo tudi navadni delavci imeli dostojno plače ne minimalca, tako bomo lahko vsi prispevali v državno blagajno več in bo tudi za vse ostale dovolj v kolikor hočejo evropske plače morajo biti te za vse tudi za snažilke Pri nas so pa žal evropski standardi cen in davkov nekatere še prekašajo samo evropo . plače pa balkanske
Steblo
27. 03. 2024 14.10
+7
7 plačilnih razredov ???!!!! Saj se vendar hecate. NITI 1 razreda povišice si ne zaslužite. ŽE IMATE PREVISOKO PLAČO!!!!! OBJAVITE PLAČO NA UE da bodo vsi videli koliko si izplačujete !!!!
Truth
27. 03. 2024 13.45
+10
Zakaj ne dajo odpovedi in gredo drugam? Zakaj onemogočajo storitve tistim, kateri jih plačujejo? Pa kje smo? V golobnjaku?
mili vanili
29. 03. 2024 08.25
ja sej če bodo šli drugam bodo tisti ki jih plačujejo še dalj čakali na storitve...
Mekenzi
27. 03. 2024 13.41
+1
Vsi naj stavkajo, cela javna uprava, saj je javna uprava izvolila Goloba sevada pod inonimnim, pritiskom sedaj pa naj da denar, volilcem. 😭😭😭
smuuki
27. 03. 2024 13.37
-9
Preveri koliko zaslužijo potem pa komentiraj. Upravičeno štrajkajo. Podpiram legitimno zahtevo uradnikov
visoki
27. 03. 2024 19.44
+1
če niso zadovoljni,potem odpoved in da začnejo druge iskati
mili vanili
28. 03. 2024 09.19