Slovenija

Obolela medicinska sestra je bila v stiku z 90 novorojenčki

Ljubljana, 10. 09. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./B.G./STA
Komentarji
60

Medicinska sestra, zaposlena v ljubljanski porodnišnici, je zbolela za tuberkulozo, ki je nevarna in prenosljiva bolezen. Z njo je bilo v stiku 173 mamic in novorojenčkov. Pristojni poudarjajo, da ni razloga za paniko.

Na Kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike je ena od zaposlenih zbolela za akutno obliko pljučne tuberkuloze, kar je v današnjem času redkost, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Dodali so, da so že začeli vse potrebne ukrepe.

Tuberkulozo so poznali že v davni preteklosti, saj so jo našli pri egipčanskih mumijah.
Tuberkulozo so poznali že v davni preteklosti, saj so jo našli pri egipčanskih mumijah. FOTO: Reuters
Zdravniško pomoč je potrebno poiskati nemudoma ob znakih: nejasna zvišana telesna temperatura, izguba telesne teže brez jasnega razloga, nočno potenje in trdovraten kašelj.

Strokovnega direktorja Ginekološke klinike Adolfa Lukanovića so včeraj obvestili, da je zbolela medicinska sestra, ki je delala v ljubljanski porodnišnici. Bolnica, ki je sicer tudi astmatik, se zdravi na Golniku in ni v smrtni nevarnosti. Sestra je bila sicer do začetka avgusta na porodniškem dopustu, nato pa je imela ves čas respiratorne težave. Zdravila se bo vsaj pol leta.

Po sedanjih ocenah je bilo v kontaktu s sestro 173 ljudi, od tega okoli 90 novorojenčkov. Če se je kdo od otrok ali porodnic, ki so bili v stiku z medicinsko sestro, okužil z bakterijo, ki povzroča tuberkulozo, se bo to videlo šele čez mesec oziroma dva. Tako pri osebah, ki so bile v stiku s sestro, ne iščejo bolezni, pač pa bodo čez mesec dni prišle na pregled v bolnišnico Golnik.

S krvnim testom bodo nato ugotovili, ali imajo znake, da so se okužili z bakterijo. Če so se okužili, bodo dobili zdravila, ki okužbo ustavijo in preprečijo, da bi okužene osebe zbolele. Sicer pa je na voljo telefonska številka bolnišnice Golnik, na kateri so vseskozi na voljo za svetovanje oziroma dajanje informacij glede tuberkuloze: 04 25 69 287.

Seznami novorojencev oziroma mamic, ki so bile v stiku z medicinsko sestro, so že pripravljeni in ga bodo posredovali bolnišnici Golnik. Od tam bodo poslali ustrezno obvestilo mamicam in novorojenčkom za nadaljnje postopke in ukrepe, ki jih bodo izvajali v bolnišnici Golnik, pediatrični kliniki in drugje. Sicer pa bo obravnava otrok, ki so bili stiku z medicinsko sestro, potekala na pediatrični kliniki. Starši novorojencev bodo obveščeni o točnem datumu pregleda v pulmološki ambulanti na pediatrični kliniki v Ljubljani.

Okužba ne pomeni nujno bolezni

Nič hudega se ne bo zgodilo. Stvar je varna in je pod kontrolo. Direktor Bolnišnice Golnik Mitja Košnik

Po pojasnilih direktorja Bolnišnice Golnik Mitje Košnika se bodo postopki za preprečevanje izvedli enako kot pri vseh ostalih primerih. V Sloveniji sicer obravnavajo približno 200 okužb, pri katerih so večinoma v postopku le družinski člani. ''Tokrat je krog širši.''

Poudaril je, da okužba še ne pomeni nujno bolezni. Po njegovih besedah je tuberkuloza relativno slabo nalezljiva. Večina, ki je bila v daljšem stiku z bolnikom, se ne okuži. Od okuženih pa jih v roku enega leta zboli pet odstotkov. "Sicer pa, kdor zboli v Sloveniji za tuberkulozo, je enostavno ozdravljiv."

V ljubljanski porodnišnici se rodi tretjina slovenskih otrok.
V ljubljanski porodnišnici se rodi tretjina slovenskih otrok. FOTO: Robert Seljak

Tudi Andreja Borinc Beden iz službe za pljučne bolezni na Pediatrični kliniki je poudarila, da ni razloga za paniko. Že leta 2003 so namreč v tujini zaradi nevarnosti okužbe pregledali 600 novorojenčkov. Okužbo so odkrili pri dveh odstotkih, zbolel pa ni nihče.

Nevarna bolezen

Tuberkuloza, poznana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča. Pogosto poteka kronično in s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt.

Je okužba z bacilom Mycobacterium tuberculosis, ki najpogosteje napade pljuča. Bacili po okužbi uničijo obrambni sistem v pljučih, kjer povzročajo razpadanje celic, ki jih bolnik nato izkašljuje. Bacili lahko prizadenejo tudi centralni živčni sistem, limfatični sistem, obtočila, urogenitalni sistem, kosti, kožo in sklepe.

Bacili se prenašajo kapljično po zraku, ko okužena oseba kašlja, kiha ali govori. Prodrejo globoko v dihala. Na sploh velja, da je potreben dolgotrajnejši stik oziroma izpostavljenost okuženi osebi, preden zbolijo drugi. Najbolj ogroženi so ožji družinski člani in sostanovalci v bolnišnicah, zaporih, varstvenih domovih, begunskih centrih in podobno.

Tuberkuloza je okužba z bacilom Mycobacterium tuberculosis, ki je negibljiv in zelo odporen proti fizikalnim in kemijskim sredstvom. Živ ostane v vlažnih in temnih mrzlih prostorih po več mesecev. V nekaj minutah pa ga uničijo sončni, ultravijolični žarki.

Obolele matere lahko prenesejo na otroka okužbo pred ali med porodom. Polovica okuženih otrok pokaže znake obolenja v prvem letu starosti: zvišana telesna temperatura, slaba ješčnost, slaba razvoj in rast, težave z dihanjem, otekla jetra in vranica.

Lahko se pojavi v kateri koli življenjski dobi človeka. Zaradi slabe in pomanjkljive zdravstvene oskrbe, slabih življenjskih pogojev in revščine je še vedno velik problem v določenih predelih sveta. Zdravljenje traja pol leta.

Tuberkuloza je v Sloveniji zelo redka, zato štiri leta cepljenje zoper tuberkulozo ni več obvezno. Starši se lahko sami odločijo, ali bodo cepili novorojenčka. Podatki kažejo, da se večina ne odloči za cepljenje.

Tuberkuloza (vir: IVZ)
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papaleja .
10. 10. 2010 21.51
nekdo... 10.09.2010, 18:14 17 Prosim komentatorje, da ne trosite neumnosti! Sam ne podpiram cepljen in vsega kar pač naša medicina ponuja pa vendar... Prav tako ne zagovarja 99,9% naših zdravnikov pa vendar... Gre za bakterijo, katere niso odkrili včeraj, ne lani, ampak leta 1882. Odkril jo je Robert Koch v času ko je bilo vsako odkritje novih bakterij še sila (ali pa rečimo relativno) težko! Sploh za bakterijo ki ni značilna! In torej obstaja že vsaj dobrih 100 let če ne še veliko več časa! Je bakterija ki je povzročila na miljone smrti, in je bakterija KI OKOŽUJE NA MILJONE LJUDI ŠE DANES. Zdravljenje je dolgotrajno, antibiotiki so agresivni, nekateri ljudje ne zdržijo zdravljenja ravno zaradi agresivnosti antibiotikov in tudi zaradi tega že prihaja do rezistentnih (odpornih) sevov. Trenutno je OKUŽENA (kar ne pomeni tudi obolela) 1/3 svetovnega prebivalstva. In število okužb narašča. V svetovnem merilu gledano tuberkuloza postaja ponovno problem in v kolikor se bo tako nadaljevalo lahko celo postane večji problem kot je HIV. Tako da pamet v glavo! Je pa tako... Vsak se lahko okuži in vsak lahko zboli (eni so dovzetni bolj od drugih, kar je ta medicinska sestra vsekakor bila zaradi astme) in tudi če gre za zdravnika ni nujno da bo takoj prepoznal simptome, vsak torej okužbo lahko širi zato ni primerno nikogar pribijat na križ. Se pa strinjam da bi bilo potrebno večkrat osveževat znanje medicinskega osebja tako v prvi pomoči kot v sterilnem delu in prepoznavanju lastnih okužb. In vsekakor bolan človek ki gre delat je neodgovoren človek... Tako da vsak naj razčisti pri sebi. Je pa vsekakor res da je v današnjem času težko izostat iz dela četudi si bolan. Se delno (ampak samo delno) strinjam s teboj. AMPAK: TBC povzroča BACIL in ne BAKTERIJA , kot pišeš!!! In o neodgovornosti bolnika, ki gre "delat" - ma daj no, si 100 % da nisi kužen (če veš kaj to pomeni?) Ne blebetaj nekam v tri dni, sanja se ti ne, kaj je TBC???- OK?? Pa me popravi, če misliš, da o tej bolezni veš več kot jaz, oz si jo PREBOLEL - NE NA PAMET!!!!!!
papaleja .
10. 10. 2010 21.37
edokatja 10.09.2010, 16:17 strah te je česa? medicinske setre, ki se zdravi že dober mesec? Si bila z njo v stiku preko telefona? (Ja, zbolela si, in si kužna, pa tvoji bljižnji tudi...) Ma daj no, si res tako neizobražena???
grdovreme
11. 09. 2010 17.46
eh, ta gizdalinka, kako je to neka primitivna oseba....
funygirl
11. 09. 2010 15.28
gizdalinka mogoče bi si morala nadet drugo ime,ker si...,ne najdem besed!Misliš,da je ona vedela,da je bolana?In slej ko prej boš rabla zdravniško pomoč,pa se spomni svojih besed in se raje doma stegni!
red_star
11. 09. 2010 12.52
skoraj vsak dan sem v neposredni blizini TBC, sama je se nikoli nisem imela... ne veste pa koliko drugih se hujsih bakcilov krozi okoli VSEH nas...tle pa zdej neki panika zaradi tuberkoloze...chill
luigi
10. 09. 2010 22.13
Raje si preberte, kaj je tuberkoloza? Ne pa kr neki pisat ,če nimate pojma. Seveda najlepše je pa reč kar suspendirat sestro ona pa kod , da ima rendgen doma namest TV-ja. Če ima človek tuberkulozo še ne pomeni da kašlja ali da od zunaj zgleda kot mrlič.
Mojca Pavlin 1
10. 09. 2010 19.49
Nikjer nisem zasledila, kdaj naj bi to bilo. Namreč upam, da ni bila v stuku z nama s hčerko :(
m0dridirkac
10. 09. 2010 19.06
@gizadlinka Tako je! Raje doma ostani in se stegni. Bo za vse ostale bolje na tem svetu.
gizadlinka
10. 09. 2010 18.57
ffet jaz gotovo odgovarjam za svoje delo, če bi bila tako malomarna bi gotovo doma gospodinjila, enmu decu. Zgleda pa da vsak misli, da je sposoben poklicu, katremu je treba biti predan dan in noč, ampak zgleda da so ti najbolj malomarni. Če med.sestra ne zna prepoznati bolezni, je bolje, da ne bi delala, kaj bi pa jaz potem hodila k takim, ko nič ne vedo.
ffet
10. 09. 2010 18.48
gizadlinka Nihče pa se ne vpraša, kako je TBC dobila ta medicinska sestra...tudi če jo je dobila tekom "delovnega procesa"; ni nikakršnih vzvodov, da bi to tudi dokazala, saj je v populaciji okuženost nekje 10%. Vsi samo pljuvate po medicinskem in zdravstvenem osebju, me pa prav zanima v kakšnih delovnih pogojih delate sami!
Spetsnaz
10. 09. 2010 18.48
Meni se pa zdi, da v vesolju vlada nekaksen red. Ta red bo ze uredil, da nebo prevec ljudi na tem planetu.A vsi mislite, da bomo ziveli 200 let? Zakaj neki=? nekdo... 10.09.2010, 18:29 0 435677 mikrobiolog sem in pač kljub temu da se v javnosti ne govori veliko o porastu okužb z Mycobacterium tuberculosis se v stroki ta strah pojavla že 5 let. Nasploh se lahko zgodi obdobje pred antibiotiki ker bakterije razvijajo obstojnost. Predvsem zaradi ljudi ki ne pojemljejo antibiotikov do konca ker so pač zmeraj bolj pametni od zdravnikov (sej ne rečem da ne poznaš svojega telesa bolje, sam npr jaz pa poznam bakterije bolje kot ti). Farmacija pa ne razvija novih antibiotikov ker pač za škatlico antibiotikov dobi 3€ za škatlco nevem zdravil za onkološke bolnike pa 60€ al pa...
nekdo...
10. 09. 2010 18.29
435677 mikrobiolog sem in pač kljub temu da se v javnosti ne govori veliko o porastu okužb z Mycobacterium tuberculosis se v stroki ta strah pojavla že 5 let. Nasploh se lahko zgodi obdobje pred antibiotiki ker bakterije razvijajo obstojnost. Predvsem zaradi ljudi ki ne pojemljejo antibiotikov do konca ker so pač zmeraj bolj pametni od zdravnikov (sej ne rečem da ne poznaš svojega telesa bolje, sam npr jaz pa poznam bakterije bolje kot ti). Farmacija pa ne razvija novih antibiotikov ker pač za škatlico antibiotikov dobi 3€ za škatlco nevem zdravil za onkološke bolnike pa 60€ al pa...
Franciska Pavlin
10. 09. 2010 18.19
nekdo.. prav imaš glede bakterije, veš če je lani lahko nastala taka panika glede ne vem več katere gripe, jim na žalost ali veselje danes jaz ne verjmem več nič. kriza se pojavlja, če imajo primanjkljaj farmacevti, ali če zdravniki zahtevajo preveč. Vse skupaj je ena velika svinjarija, pa komentirajte koker hočete, dejstva so tu, če ne danes ali jutri, pa čez eno ali dve leti.
gizadlinka
10. 09. 2010 18.19
jaz že ne grem k tem šlampastim zdravnikom in med.sestram, raje umrem. Ti še nobenega prav bolanega niso pozdravili, ampak če prej nisi bolan, v bolnici ali v ambulanti sto procentno zboliš. Ne vem kdo hodi k takim zdravnikom, mogoče tisti, ki jim nič ni in nimajo kaj početi.
nekdo...
10. 09. 2010 18.15
Aja ko omenjate cepivo... Cepivo proti TBC obstaja vendar je bol neuspešno kot uspešno tako da...
nekdo...
10. 09. 2010 18.14
Prosim komentatorje, da ne trosite neumnosti! Sam ne podpiram cepljen in vsega kar pač naša medicina ponuja pa vendar... Prav tako ne zagovarja 99,9% naših zdravnikov pa vendar... Gre za bakterijo, katere niso odkrili včeraj, ne lani, ampak leta 1882. Odkril jo je Robert Koch v času ko je bilo vsako odkritje novih bakterij še sila (ali pa rečimo relativno) težko! Sploh za bakterijo ki ni značilna! In torej obstaja že vsaj dobrih 100 let če ne še veliko več časa! Je bakterija ki je povzročila na miljone smrti, in je bakterija KI OKOŽUJE NA MILJONE LJUDI ŠE DANES. Zdravljenje je dolgotrajno, antibiotiki so agresivni, nekateri ljudje ne zdržijo zdravljenja ravno zaradi agresivnosti antibiotikov in tudi zaradi tega že prihaja do rezistentnih (odpornih) sevov. Trenutno je OKUŽENA (kar ne pomeni tudi obolela) 1/3 svetovnega prebivalstva. In število okužb narašča. V svetovnem merilu gledano tuberkuloza postaja ponovno problem in v kolikor se bo tako nadaljevalo lahko celo postane večji problem kot je HIV. Tako da pamet v glavo! Je pa tako... Vsak se lahko okuži in vsak lahko zboli (eni so dovzetni bolj od drugih, kar je ta medicinska sestra vsekakor bila zaradi astme) in tudi če gre za zdravnika ni nujno da bo takoj prepoznal simptome, vsak torej okužbo lahko širi zato ni primerno nikogar pribijat na križ. Se pa strinjam da bi bilo potrebno večkrat osveževat znanje medicinskega osebja tako v prvi pomoči kot v sterilnem delu in prepoznavanju lastnih okužb. In vsekakor bolan človek ki gre delat je neodgovoren človek... Tako da vsak naj razčisti pri sebi. Je pa vsekakor res da je v današnjem času težko izostat iz dela četudi si bolan.
gizadlinka
10. 09. 2010 18.10
če bi bila ta vlada kaj sposobna naredit, bi že zdavnaj poslala domov te nesposobne zdravnike in medicinske sestre. Najprej je pa treba naredit red v zdravstvu. Več kot polovica jih je namišljenih bolnikov, ki jim nič ni in delajo gužvo v praznem avtobusu.
kanta555
10. 09. 2010 18.07
pa bodo spet drago cepivo prodajal
gizadlinka
10. 09. 2010 18.07
največ ljudi umre zaradi sepse po operaciji, to pomeni, operacija uspela, pacient umrl. Ne vem kaj delajo ti zdravniki in medicinske sestre. Nad njimi nihče nima kontrole. Delajo skoraj nič, samo kasirali bi radi. To je pa res bolano.
Franciska Pavlin
10. 09. 2010 17.52
Ne morem si kaj, da nebi pomislila na stavko zdravnikov in na to, da je vlada popoustila na celi črti. Največkrat se ob takih objavah pojavi tudi nekaj senzacionalnega, na žalost pri vseh laheh, ki nam jih servirajo kot po tekočem trako je tudi ta. Od kod prav sedaj ta informacija? Kakšen trušč so zganjali lani? Obsojajte me na celi črti, upam in želim si, da ne bo nič hudega, mi pa ostaja grenak priokus, da je to spet ena od potez, da se preusmeri pozornost.