Slovenija

Zapornikom 39.500 evrov zaradi slabih razmer?

Strasbourg, 20. 10. 2011 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi premajhnega prostora, slabega prezračevanja, visokih temperatur in podobnega so evropski sodniki razsodili v prid petim slovenskim pripornikom in zapornikom. Če bo sodba obveljala, bo morala Slovenija peterici izplačati 39.500 evrov.

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo v prid petim pripornikom oz. zapornikom, ki so zaradi slabih razmer v ljubljanskem zaporu tožili Republiko Slovenijo. Sodba sicer še ni pravnomočna, če pa bo obveljala, bo morala država peterici izplačati skupno 39.500 evrov.

Državo so tožili Petar Mandić in Vladan Jović, ki sta bila na Povšetovi priprta sedem mesecev, ter Jakob Štrucl, Henrik Klanšek in Anes Dukić, ki so v istem zaporu prestajali zaporne kazni. Vsi omenjeni so tožbo na sodišče v Strasbourg vložili decembra 2009.

Peterica je bila s tožbo uspešna.
Peterica je bila s tožbo uspešna. FOTO: Miro Majcen

Primer je obravnavalo sedem sodnikov, med njimi Boštjan M. Zupančič iz Slovenije. V sodbi so ugotovili, da se je v njihovem primeru kršilo 3. in 13. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje ter določa pravico do učinkovitega pravnega sredstva pred domačimi oblastmi.

Sodba, ki je objavljena tudi na spletni strani sodišča, še ni pravnomočna, saj imajo stranke tri mesece po njenem prejetju možnost, da primer predložijo velikemu senatu sodišča. V tem primeru bo zbor petih sodnikov odločal, ali gre primer v nadaljnjo obravnavo. Če bo zahteva zavrnjena, je postopek končan in se ga posreduje odboru ministrov Sveta Evrope.

Preobremenjeni zapori

Kot piše v obrazložitvi sodbe, je bila peterica priprta oz. zaprta v celici, veliki 16,3 kvadratnega metra, v njej pa je bilo pet ali šest postelj. Mandić in Jović sta zunaj celice lahko preživela povprečno dve uri in pol na dan. Štrucl, Klanšek in Dukić, ki so v takih razmerah preživeli od peti do enajst mesecev, pa so bili lahko zunaj celic več kot devet ur na dan. A večino tega časa so prebili v 50 kvadratnem metru velikem prostoru za rekreacijo, kjer pa je istočasno lahko največ deset zapornikov.

Preobremenjenost ljubljanskega zapora je sicer že dolgo časa znana težava. Kot pojasnjujejo na sodišču, znaša zmogljivost zapora 128 zapornikov, medtem ko jih je bilo leta 2009 zaprtih 261.

Poleg tega na sodišču ugotavljajo, da celice niso imele primernega sistema prezračevanja, zaradi česar so se poleti povprečne temperature gibale okoli 28 stopinj, presegale pa so tudi 30 stopinj.

Peterica se v svojih tožbah pritožuje zaradi preobremenjenosti zavoda, slabega prezračevanja, slabih sanitarnih razmer in prestrogih omejitev časa, ki so ga lahko preživeli zunaj svoje celice.

Premalo prostora, slabo prezračevanje, visoke temperature ...

Sodišče jim glede prostorskih težav pritrjuje in ugotavlja, da so bili s približno 2,7 kvadratnega metra prostora na zapornika res utesnjeni. Prav tako jim pritrjujejo glede slabega prezračevanja oz. visokih temperatur, niso pa ugotovili, da bi imeli neprimerne sanitarne razmere. Prav tako na sodišču ugotavljajo, da bi bila možna premestitev.

Zaporniki so se pritožili zaradi razmer v ljubljanskem zaporu.
Zaporniki so se pritožili zaradi razmer v ljubljanskem zaporu. FOTO: Miro Majcen

Hkrati sodišče pojasnjuje, da je že eno od slovenskih sodišč Anesu Dukiću zaradi razmer v zaporu prisodilo odškodnino, a dodajajo, da je to osamljen primer. Sodniki v Strasbourgu zato menijo, da se mora država lotiti reševanja prostorske stiske v ljubljanskem zaporu.

Sodišče je tako določilo, da Mandić in Jović prejmeta vsak po osem tisoč evrov ter še skupno dva tisoč evrov za pravdne stroške. Štrucl in Klanšek sta upravičena do sedem tisoč evrov, Dukić pa do tisočaka manj. Omenjena trojica bo prejela še 1.500 evrov za sodne stroške.

Ministrstvo ni presenečeno

Sodba evropskega sodišča za človekove pravice ministrstva za pravosodje ni presenetila, saj se, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zavedajo stanja na tem področju. A hkrati na ministrstvu dodajajo, da se sodba nanaša na razmere leta 2009, do danes pa so se razmere v ljubljanskih zaporih po njihovih navedbah bistveno izboljšale. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij namreč ves čas aktivno dela na spremembi režima oz. organizacije prestajanja zaporne kazni, so pojasnili na ministrstvu.

Tako je uprava od leta 2009 do danes izvajala številne ukrepe za izboljšanje pogojev, denimo sprotno premeščanje zapornikov na manj obremenjene lokacije in podaljševanje časa bivanja na prostem.

A dejstvo je, da je za dolgoročno rešitev te težave potrebna selitev ljubljanskega zapora na drugo lokacijo, izpostavljajo na ministrstvu. V zvezi s tem že dalj časa potekajo aktivnosti za gradnjo nadomestnega zapora na obrobju Ljubljane, v Bizoviku. Kot so še dodali na ministrstvu, bo državno pravobranilstvo temeljito analiziralo možnost za uspeh morebitne pritožbe na sodbo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

draghci
28. 03. 2018 22.19
Pri nas na smrt obsojeni zaradi nemarne uporabe azbesta dobijo bolniki, ki imajo pred sabo eno leto krutih muk in bolečega umiranja z zadušitvijo 40.000 evrov. Samo za primerjavo :(
Buena Vita
21. 10. 2011 19.53
VANCE IT TAKI IN PODOBNI POLITIKI KOT JE ZALER BODO BOTROVALI TEM ZAHTEVAM,VSAKO ZANIČEVANJE PELJE V DOBIČEK ZANIČEVANEGA,TO BODO NEKEGE DNE RAZLIČNI ZALERJI IN KLJESALOVE DOJELI,UPAM DA BODO NA KRIŽIH ROKE DRŽALI POVZROČITELJI SAMI,
Buena Vita
21. 10. 2011 19.50
TO SE ZGODI DRŽAVI KATERA IMA Z NAPUHOM IN POHLEPOM NASTAVLJENE MINISTRE ČE BI ZALAR MANJ NORCE BRIL IZ LJUDI DO TE TOŽBE SPLOH PRIŠLO NEBI ,SEVEDA BOMO TO PLAČALI SPET IN SPET LJUDJE, KJE SO ZAKONI KATERI BI KAZNOVALI NAPIHNJENCE NA VODSTVENIH POLOŽAJIH DRŽAVE,DELAJO Z NAMI KOT P.RASICA Z MEHOM
srebrnibreg
21. 10. 2011 12.57
+1
Zakaj pa so v zaporu in zakaj jaz nimam težav v zaporih. Še predobro jim je v naših zaporih. Marsikateri od drugod bi rad prišel v naše zapore zaradi ugodja.
borisadriano
21. 10. 2011 10.44
+1
Zaporniki niso slucajni gosti slovenskih zaporov ampak so tam zaradi lastnih deliktov,torej po lastni krivdi padajo v dane razmere.Zanimivo pri tem je kako ev.sodisce slovenski (ali jugo)delinkvenci verjame na besedo.Stanja ,ki jih opisujejo so po vsej verjetnosti prehodnega znacaja,ki jih s pridom izkoriscajo,ne omenijo pa vseh bonitet,ki so jih delezni.
unity
21. 10. 2011 09.33
+1
pa da ne boste mislili, sama sem zagovornica clovekovih pravic, ampak v sloveniji se naj najprej uredi spostovanje do pravic delavcev, potem pa zapornikov!!!!
unity
21. 10. 2011 09.32
motherfuckerji ej....komu pa se lahk grejo pritozit vsi slovenski delavci, ki delajo v proizvodnjah??? v teh halah je poleti se bolj vroce kot v zaporih, ti ljudje rez tezko dejalo za tistih par evrov na uro, pa se ne pritozujejo, ker vedo, da bojo takoj ob sluzbe. naj se njim izplaca ta denar....bo bolj pravicno tile so se zavedali da delajo proti zakonu, pol pa se se pritozujejo ker majo premal prostora in jim je prevroce....pravicna kazen, ce vprasas mene....so si toliko bolj zapomnili kaj se zgodi, ce si kriminalc
Vance
21. 10. 2011 09.01
Čuden je ta svet.Sem proti mučenju,ne morem pa mimo tega zahtevanega udobja,ki ga zahtevajo kriminalci, zločinci,hujši prestopniki.Na koncu bodo zahtevali še plačo in delavno dobo.
zajfa
20. 10. 2011 23.32
Enako je pri Univerzah..Vsi študirat brez perspektive, samo da je polno in da imajo profesorji zagotovljene plače.. Copy paste na zapore... To je realnost..
deni80
20. 10. 2011 23.11
Nardiš sranje, greš v zapor, malce pojamraš, pa malce tožiš, ... na koncu pa še zaslužiš? No coment
Tonček Balonček
20. 10. 2011 23.07
Očitno je, da je JAnša že zrihtal boljše razmere, Dob so mu pa že adaptirali in baje uredili celo sobo za seje vlade in heliodrom, če ga bo obiskoval Sanader.
prehlad
20. 10. 2011 22.22
NO SEDAJ SE NE ČUDIM ZAKAJ OBNAVLJAJO ZAPORE ,KJER TJA ŠE LAHKO PRIDEJO .SAJ BOLNIC NE POTREBUJEJO SO ŽE TAM VSE PRESKRBLJENI.
metymety
20. 10. 2011 22.12
bolj so opremljeni zapori kot hematološka...v razmislek....naj jih toižjo slednji in pa svojci le teh in podobnih,,,
zajfa
20. 10. 2011 21.51
To je rezultat pogoltne skorumpirane državne birokracije.. Vodstvu zaporov gre samo za denar, na vsakega zapornika dobijo določeno vsoto iz državnega proračuna, zato gnetejo v celice vse kar je možno, kolikor gre. Odgovorni politki pa se delajo nevedneže in čakajo svojo provizijo na bančnem računu in krog je sklenjen. Vsaj zapornik je dragocen za njihove žepe.. Torej bravo peterici, naj vidijo naši vrli gospodje, ki se napajajo na davkoplačevalskem denarju, da tako ne bo šlo v nedogled.. Prišel bo čas, ko bodo v zaporu pravi ljudje, takrat pa bo gneča..
Crazy_Horse
20. 10. 2011 21.36
hahahaha eu in demokracija
Tonček Balonček
20. 10. 2011 21.02
Kaj če bi za azčetek to evropsko sodišče zahtevalo poplačilo prispevkov vsem, ki so delali in jim delodajalci niso plačali prispevkov? Ato pa niso pravice? Teh 39.000 EUR je bruto plača s tsroški enega sodnika tam za en mesec, recimo BO. M. Župančiča! Skratka malenkost!
Dejan Vovk
20. 10. 2011 20.34
še en dokaz da se v tej prečudoviti državi bolj izplača biti baraba kot pa poštenjak!
Žiga Las
20. 10. 2011 19.58
krmp pa šaflo u roke pa use u kamnolom puslat... po bojo pa vidl kua so slabe rzmjre
Mrga84
20. 10. 2011 19.33
Sodrga! V srednjem veku so jih mučili in vse, sedaj pa se pritožujejo zaradi temperatur. Sej se razume, da so še vedno ljudje in tako naprej ampak, da dobijo še odškodnino? Mislmi halo. Mimogrede, kako pa vedo, da je temperatura previsoka? Jim da kdo termometre. Če bi se pazniki znajdli, bi jih prepričali, da imajo nadstandard s savno. Kaj pa sedaj? Morda pade kakšna snežinka v te prelestne ljubljanske zapore? Bo odškodnina zaradi morebitnih ozeblin? Bolano na vse pretege!
titovka
20. 10. 2011 19.15
upam, da jih bodo sedaj preselili na brdo, na otok bled in v gradove...gospoda si zasluži vse najboljše!!!daleč smo prišli v tej demokraciji; delavci lačni zaporniki polne riti in še odškodnine dobijo!!!! pa mi naj kdo reče, da se ne splača biti izdajalec, lopov in baraba!!!!!