Slovenija

Zapleti zaradi imenovanja sina Barbare Brezigar

Ljubljana, 12. 11. 2009 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
34

Na državnem tožilstvu se je želel zaposliti tudi sin Barbare Brezigar, a se je pri tem zapletlo, saj so na ministrstvu za pravosodje želeli ponovno proučitev kandidata.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo za pravosodje je Državnotožilski svet (DTS) pozvalo, naj ponovno preuči primernost enega kandida, ki se je prijavil na razpis za delovno mesto pomočnika okrožnega državnega tožilca na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Kot pravijo na ministrstvu, so iz gradiva, ki je bilo zbrano med razpisom, ugotovili, da je en prijavljen kandidat najverjetneje v tesnem sorodstvenem razmerju z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Po poročanju Dnevnika gre za njenega sina Jaka Brezigarja.

Kot pravijo na ministrstvu, iz mnenja, ki ga je o kandidatih ministrstvu za pravosodje poslal DTS, ni razvidno, ali se je svet do teh okoliščin kakor koli opredelil. Kot pravijo, načelo transparentnosti pri zasedanju tako pomembnih funkcij terja, da se organi, ki sodelujejo pri izbiri, do takšnih okoliščin opredelijo. Zato so na ministrstvu DTS pozvali, naj se v tem smislu znova opredeli do treh kandidatov za tri mesta pomočnikov.

Ministrstvo za pravosodje je namreč 31. julija razpisalo tri prosta mesta pomočnikov okrožnega državnega tožilca, na katera so se prijavili trije kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje. Ministrstvo je nato poslalo kandidature v mnenje DTS, ki je vse tri ocenil kot primerne.

Namestnik generalne državne tožilke Mirko Vrtačnik
Namestnik generalne državne tožilke Mirko Vrtačnik FOTO: Dare Čekeliš

Vrtačnik: Tožilstvo ne more diskriminirati na podlagi sorodstvenih vezi

Na zaplete pa se je odzval tudi namestnik generalne državne tožilke Mirko Vrtačnik, ki je vodil postopek ocene Jaka Brezigarja. Pojasnil je, da je DTS ocenjeval vse zakonsko določene kriterije: strokovno znanje, delovne sposobnosti, sposobnost reševanja pravnih vprašanj, odpravljanje zaostankov ipd. Ter na podlagi tega ocenil, da so vsi trije kandidati primerni za omenjeno delovno mesto.

Državnotožilski svet pa ne more diksriminirati glede na raso, spol, vero in drugo osebno okoliščino, pravi Vrtačnik. DTS je o kandidaturi Jake Brezigarja odločal brez prisotnosti generalne državne tožilke in soglasno sprejel oceno, da je kandidat primeren za pomočnika državnega tožilca. Ker minister zaradi družinskih vezi tega kandidata ni sprejel in zahteval, da DTS kandidaturo ponovno preuči, je svet danes to tudi storil in soglasno ponovno sprejel mnenje, da je Jaka Brezigar primeren kandidat za omenjeno delovno mesto, je še pojasnil Vrtačnik.

Kot še pravijo na tožilstvu, tudi noben predpis ne predvideva omejevanja dostopa do državnotožilske ali sodne funkcije zaradi družinskih vezi in tako tudi DTS nima pravice nekoga zavrniti zaradi njegovih družinskih razmerij.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in Mirko Vrtačnik (na sredini)
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in Mirko Vrtačnik (na sredini) FOTO: Dare Čekeliš

Ponovno mnenje DTS je zavezujoče

Sicer pa tudi velja, da če minister ne sprejme mnenja DTS in zahteva ponovno odločanje, svet pa potem še enkrat z večino dveh tretjin glasov vseh svojih članov odloči, je takšno mnenje za ministra obvezno.

Državnotožilski svet sestavljajo generalni državni tožilec, njegov namestnik, eden od vodij okrožnih državnih tožilstev kot predstavnik ministra za pravosodje in štirje s strani državnih tožilcev voljeni člani iz vrst državnih tožilcev (en vrhovni, en višji, dva okrožna). O imenovanju na mesto pomočnika ali državnega tožilca pa odloča vlada na predlog ministra za pravosodje in po pridobitvi mnenja državnotožilskega sveta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 11. 2009 06.51
Vsi so na slikah z imeni ter priimki, tega sina pa ne z imenom niti s sliko? Zakaj pa tako, saj je osrednja tema tega prispevka!
Danny Veliki
12. 11. 2009 22.45
+1
JJ je verjetno že besen kot pavijan.
komarec
12. 11. 2009 20.28
Janez a se boš ti kaj oglasu, zdaj ko je Brezigarjeva v krizi.
komarec
12. 11. 2009 20.22
Je že poskrbela za sinov stolček. Ona je poštena.
trolka
12. 11. 2009 20.06
Če se pišeš Ribičič je stvar drugačna.
Tonček Balonček
12. 11. 2009 19.58
In kje je slika tega perspektivnega tožilca?
Tonček Balonček
12. 11. 2009 18.41
Upajmo, da ima sinček se zakramente, po letu 80 je mamica vse nadoknadila, za vsak lučaj, nikoli s ene ve, lahko pride prav! In zgodilo se je po božji volji!!!
truzika
12. 11. 2009 18.03
Ja lepo je biti mamin sinček. Naj živi Santa Barbara in ostale osladne politične nadaljevanke.
Tonček Balonček
12. 11. 2009 17.47
Zakaj bi bil zaznamovan, Janša je bil tudi potomec izdajalcev, pa je bil pravi komunist in avnojevec! To je krivično, nikjer ni rečeno, da sin ne more biti pravičen in pošten, ne glede na poreklo in svoje starše!
papez46
12. 11. 2009 17.21
Komun - isti, Social - isti, levi, desni, tisti na sredini, pa oni malo levo od sredine, pa oni malo desno od sredine, pa tudi tisti ki niso ne lavo ne desno .... ISTI, ISTI, ISTI, ISTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Inspire
12. 11. 2009 17.05
Cerarjevi so tudi vsi pravniki pa nihče ne zganja panike .Zakaj pa fant od Brezigarjeve ne bi smel biti politično aktiven ,če ga to veseli ? Zalar : maščevanje je sladko dokler traja ? Minister Šturm vas ni hotel za predsednika okrožnega sodišča .Brezigarjeva nima nič s tem -še manj njen sin ,ki bi rad delal in nič drugo .
unja1m
12. 11. 2009 16.55
osnovna naloga staršev je spraviti otroke h kruhu
Tonček Balonček
12. 11. 2009 16.54
Če bi bil sin Cirila Ribičiča, bi bil lahko le kak odvetniški pripravnik, kot npr. Prešern, tisto davni komunist, ki s eje delal norce iz farjev! Pa je bikl zelo štidiran in imel vse odlične ocene. Očitno so komunisti obvladali že Avstrijo, kak Cvikel kje živel že 200 let prej kot si mislimo, pa tudi Kosi so že bili takrat! Cerkev je spoznala boj za pravice šele leta 41, vsaj na slovenskem!
srpko
12. 11. 2009 16.52
Slovenija: ena sama lepa družina.
etano
12. 11. 2009 16.48
Jaz tuki ne vidim nič spornega. Sporno bi bilo, če njen sin ne bi šel prek vseh ocenjevalnih sit in bi mu mamica "podarila" pozicijo, tako kot to delajo mnogi. Pa ni. Tip je očitno dobro študiran, prijavil se je povsem legalno, delovne izkušnje ma, sposoben očitno je, tko da jaz ne vidim nobenga problema. Mislim, ker to je pol res ogabna diskriminacija. Kaj, a če je pa sin generalne državne tožilke, pa ne more delat v pravosodstvu? Ja madona, če ga to veseli, in če je to doštudiral, lahko sam izbira, kaj bi rad počel. To je res grdo, da ga ne bi sprejeli samo zato, ker je njen sin. Jaz bi jih tožla. To je krivica.
micron
12. 11. 2009 16.42
Ma dajte no,a mislite da je BB brez madežav tem delu ko ga sedaj opravlja?Spomnite se par mescev nazaj ko so hotel izvršit nadzor v tožilstvu kako je poskočila takrat da gre za pritisk nanjo pa kaj vem kaj se je še spomnila.Očitno ni še pospravla (poskrila) vseh papirjev pa hoče še sina privlečt zraven.
ishtmail
12. 11. 2009 16.42
Hahaha... glej si tele desničarje, kake pihajo... Če bi pa kateri od bolj levo nagnjenih visokih državnih uslužbencev za svojega pomočnika hotel postavit svojega sina, bi bil pa ogenj v strehi, korupcija, tajkunstvo in še kaj! DVOLIČNOST - desnica ti je ime.
unja1m
12. 11. 2009 16.38
korito pa ostaja isto
kozarc1
12. 11. 2009 16.36
To so vsi komunisti, tm se neki kregajo, pa gor pa dol, vbistvu si pa žepe filajo in nas vlečejo za nos. Za njih je to vse igra.
jagijagi
12. 11. 2009 16.34
Mami kupi mi avto.......