Slovenija

Zapleti pri nastavitvi policijskega atašeja

Ljubljana/Beograd, 23. 07. 2008 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska policija je iz Srbije odpoklicala policijskega atašeja, pri primopredaji pa se je zapletlo. Izvršena je bila šele s posebno komisijo.

Novi policijski ataše v Srbiji je Bojan Lunežnik.
Novi policijski ataše v Srbiji je Bojan Lunežnik. FOTO: POP TV

V torek je posebna komisija, ki so jo ustanovili na policiji, izvedla primopredajo poslov med bivšim policijskim atašejem v Srbiji Gorazdom Plaperjem in na novo imenovanim Bojanom Lunežnikom. Plaper je namreč primopredajo, kot so sporočili s policije, odklonil. Na policiji navajajo, da je bil Plaper odpoklican zato, ker mu je bilo pred tem izrečeno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, ki "je v skladu s pravilnikom o policijskih atašejih razlog za odpoklic". Vodstvo policije je namreč Plaperju 23. maja izreklo opozorilo pred redno odpovedjo, ker naj ne bi bil dosegljiv v času protislovenskih demonstracij v Beogradu 17. februarja letos, ko je Slovenija priznala neodvisnost Kosova. 9. junija 2008 je bil tako Plaper s sklepom odpoklican v Slovenijo.

Plaper pa po podatkih policije "po svoji volji ostaja v Beogradu, prav tako ni vrnil pripadajočih materialnih sredstev (službeno vozilo, mobilni telefon, prenosni računalnik), kar je nedvomna kršitev obveznosti iz delovnega razmerja".

Vdor v prostore slovenskega veleposlaništva v Srbiji.
Vdor v prostore slovenskega veleposlaništva v Srbiji. FOTO: POP TV


Je bil odpoklic nezakonit?

Plaper pa je po poročanju Dnevnika primopredajo poslov odklonil, ker meni, da je njegov odpoklic nezakonit. Romšek pa naj bi, po navedbah stranke Zares, izrekel disciplinski ukrep, ki je bil podlaga za odpoklic iz Beograda, šele po pretečenem 60-dnevnem zakonskem roku, kasneje pa naj bi Mate zlorabil določilo iz pravilnika o policijskih atašejih, saj je Lunežnika za novega atašeja izbral brez razpisa, kar pa pravilnik omogoča le v izjemnih primerih.

S policije pa so za 24ur.com povedali, da je bil odpoklic v skladu s pravilnikom o policijskih atašejih in da je Plaper ob seznanitvi za odpoklic izrazil željo, da bi na delovnem mestu zaradi šolanja svojih otrok ostal do zaključka letošnjega šolskega leta. Generalni direktor policije je njegovi prošnji ugodil in ga s 15. junijem razporedil na delovno mesto policijskega inšpektorja v službi generalnega direktorja policije, so še povedali na policiji.

V policiji prav tako pravijo, da lahko novega policijskega atašeja nastavijo v izrednih primerih tudi brez razpisa, kar pa to je. V kolikor bi zaradi odpoklica atašeja šli v razpis za novega atašeja, bi bilo njegovo mesto namreč prazno vsaj pol leta, zaradi tega pa bi bilo moteno sodelovanje med slovensko in srbsko policijo, za kar ataše skrbi. Poleg tega so pojasnili, da zamenjava atašeja ni v pristojnosti ministrstva, temveč policije. In zato minister Mate ni mogel kršiti nobenih pooblastil.

V policiji so še povedali, da je Lunežnik opravil usposabljanje pripravljeno po posebnem programu, ki ga je pripravila Policijska akademija v skladu z veljavnimi akti in da izpolnjuje vse splošne pogoje, ki so določeni za opravljanje nalog policijskega atašeja.

Nekdanji vodja specialne enote policije Srečko Krope
Nekdanji vodja specialne enote policije Srečko Krope FOTO: Reuters

Po pisanju nekaterih medijev pa naj bi Plaper pripravljal ovadbo zoper direktorja policije Jožeta Romška in ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja zaradi zlorabe položaja.

Lunežnik znan iz afere s policijskim šotorom

Lunežnik je bil sicer nekdanji svetovalec ministra Mateja. Po aferi s policijskimi šotori je bil prestavljen na generalni sekretariat notranjega ministrstva. Na zasebni zabavi Bojana Lunežnika so namreč, po ugotovitvah notranje preiskave v policiji, policisti specialne enote postavili policijski šotor. Na zabavi naj bi bil prisoten tudi Mate, zaradi afere pa je takrat odstopil poveljnik specialne enote policije Srečko Krope.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S.O.V.A.
08. 08. 2008 09.26
Odvetnik g. Plaperja g. Darko Krašovec bo zmlel Dragutina in Jožeta na sodišču. Tudi Barbara Brezigar jima ne bo mogla pomagati, ker po volitvah ne bo več v funkciji, da bi to storila. Septembra bomo organizirali skupinski prevoz vodilnih na MNZ in sicer nazaj v vojsko, od koder so tudi prišli v tem mandatu s pomočjo J.J.
hinko.murovec@siol.net
25. 07. 2008 17.29
EXIM, za razliko od tebe g. LUNEŽNIKA poznam osebno in verjemi mi kolikor sem sem in tja ujel ni ravno najboljša , ali boljša zamenjava. Tisto tvoje pojmovanje demokracije boš pa moral malo izpiliti, drugače se prav v taki obliki lahko obrne proti tebi samemu. Si pa očitno res vseved, ali so temu krive jagode in polži ?. LP
hakihak
24. 07. 2008 21.36
exim to kar ti veš sem jaz že pozabil!!!
Tonček Balonček
24. 07. 2008 19.18
Pa akkšen lastnik, pa nista menda Mate in Rupel lastnika ministrstev, ki jih vodita, pa akkšno pojmovanje države neki je to, še zasebnik ne moer delavca kar tako napoditi kot v časih Charlesa Dickensa! Pa kakšne detergente imajo zdaj, da so nekaterim oprali možgane v manj kot štirih letih?
exim@t-2.net
24. 07. 2008 18.52
rokke: to je demokracija. Nisi dober, amrš. Lastnik imap pravico zamenjati ološ z dobrim kadrom. Tako je to. Pozanimaj se, nagec. Malo stopi ven iz Butal/Murgel in povprašaj po EU. Jaz že vem, kar boš ti še zvedel. To je to, to je ta razlika med nama. jaz sem v l. 2008, ti pa 1945-z opranimi možgani, nagec!
starasablja
24. 07. 2008 15.09
Auuu, kak odločen in hitri ukrep, nevem še kaj bomo doživeli do volitev??????
Ro-Zy-YoZi
24. 07. 2008 14.51
Zakaj že? Ja EXIM zato ker mu pogodba pravnoformalno velja in zato nima razloga za odstop. Logično aneeeeeeee????? A če bi tebe delodajalec nagnal brez razloga bi ustal ugasnu kompjuter in šel domov???? Valda dokazuješ napačno interoretiranje zakona in delovne zakonodaje v tem primeru. A vi v SDS ste tko navajeni, da kar ata reče tko more bit pa če koj za ceno diplomatskega ugleda države v tujini. Sick razmišljanje.....
hakihak
24. 07. 2008 10.16
ko se pojavi mate, je takoj zaplet.
exim@t-2.net
24. 07. 2008 09.33
rokke: bukco, ne, saj nista dva. Eden je, drugi se pa upira vrnitvi domov. Zakaj že?
Ro-Zy-YoZi
24. 07. 2008 09.22
Exim: neumnosti govoriš, približno isto bi bilo, če bi imeli v New Yorku kar naenkrat dva ambasadorja DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD To kaže na resnost neke diplomacije, politike in države al kaj? Ma nehi, lačni oblasti posameznikijim uhajajo iz verig! To je to pohlep ti pred zdajci bi si razdelili še mal službice, da bi bile primerne tudi odpravnine pri menjavah-. N A T E G ! Ampak ne nas ampak vas, ki jim še kars lepo verjamete. Rumeno modra = adijo!
exim@t-2.net
24. 07. 2008 08.47
Policija dela pravilno. In kdo ste vi, neznalci, da se vtikate v vsako stvar, čeprav o njen niamte pojma? In mediji-zakaj taki naslovi? Mar je vaš problem, kdo je vojaški ataše? Mar tudi tu pokleknete pred prejšnjim vodjem? Toliko besed za suvereno odločitev suverenega policista.
cupofmarja@email.si
23. 07. 2008 21.47
tukaj smrdi in ve se kam pes taco moli...........:-))))))))))))
Magdalena Mitrovic
23. 07. 2008 20.07
trobček bakonjček tebe bodo srbi enkrat na ku..rac nabili
Tonček Balonček
23. 07. 2008 19.10
Mogoče bo Lunežnik v Beogradu anmesto v stnovanju, stanoval kar v specialnem šotoru in nadaljeval usposabljanje po posebnem programu! Nisem še slišal, d abi oga odpoklicali, ker bi bil nedosegljiv! Morda je bil v rokah srbskih protiobveščevalnih služb!