Slovenija

FOTO: Pahor: Še vedno smo gospodarji svoje usode

Ljubljana, 24. 06. 2013 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na osrednji proslavi ob dnevu državnosti je bil slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor. Poudaril je, da kriza, ki je doletela Slovenijo, ni najtežja preizkušnja, a je zahtevna. Opozoril je, da tako kot smo si priborili samostojno državo, jo lahko tudi zapravimo.

Na predvečer dneva državnosti je bil na osrednji slovesnosti na Kongresnem trgu slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Pahor je v nagovoru opozoril, da tako kot smo si pred 22 leti samostojno državo priborili, jo lahko tudi zapravimo. "Toda to je še vedno v celoti odvisno od nas samih. Še vedno smo gospodarji svoje usode. Tako mora ostati vekomaj. To je naša moralna in državljanska dolžnost do naših pogumnih in domoljubnih prednikov in zlasti do naših otrok. Njim pa teh sanj ne smemo vzeti," je dejal Pahor.

Pahor je v nagovoru še dejal, da je Slovenija do danes v kratkem času dosegla zavidljive uspehe, saj je postala mednarodno priznana in ugledna država ter aktivna članica v najbolj zaželenih evropskih in svetovnih družinah narodov in držav. A ob tem je opozoril, da so nas ti uspehi zaslepili. "Hkrati z njimi so se razraščali številni negativni družbeni pojavi, ki jih nismo hoteli videti ali jih nismo znali obvladati."

Pred petimi leti nas je doletela huda kriza, nadaljuje Pahor in dodaja, da je "vse slabo in zavržno silovito naplavila na površje." Je pa kriza "surovo razgalila škodljive posledice tranzicije." "A občutek ogoljufanosti in nepravičnosti pri ljudeh je bil in ostaja silovit. Vlado, parlament in druge institucije države je prisilil, da so se zganile in ukrepale," pravi Pahor.

Predsednik države ocenjuje, da so se sicer institucije zganile v pravo smer, a prepočasi in premalo odločno. "Zdaj gre za to, da še dovolj zgodaj povrnemo zaupanje ljudi v državo in njene ustanove, v integriteto političnih, gospodarskih, pravnih in drugih odločevalcev, preden bi utegnilo biti prepozno."

Pahor sicer meni, da ta kriza ni najtežja preizkušnja, je pa zahtevna in za zmago terja veliko "složnost, medsebojno spoštovanje, solidarnost, samozavest in velikopoteznost. Skratka, vse tisto, kar je v temeljih naše državnosti." Pahor pravi, da se moramo zdaj boriti na dveh frontah. Kot prvo, moramo rešiti tisti del težav, ki smo jih tudi sami povzročili. In drugo, aktivno moramo sodelovati pri reševanju naših skupnih evropskih težav. "Nikoli namreč ne smemo pozabiti, da je bila naša nacionalna ideja tesno povezana z evropsko. Svoje države nismo ustanovili zato, da bi bili izolirani," je poudaril.

"Čez leta nas bodo otroci in vnuki spraševali, kako nam je uspelo zbrati toliko moči, da smo se varno in uspešno izvlekli iz največje krize po drugi svetovni vojni. Vsak od nas jim bo na svoj način povedal, da svojih napak nismo ponavljali, uspehe pa smo znali primerno navdihniti. Rekli jim bomo, da smo se znali učiti iz izkušenj. Da nas ni bilo strah. Da nismo nehali verjeti v boljši in bolj pravičen svet. Preden bodo naši razigrani, radovedni otroci in vnuki zaspali, jim bomo voščili najlepše sanje," je zaključil Pahor.

Pahor je poudaril, da kriza, ki je doletela Slovenijo, ni najtežja preizkušnja, a je zahtevna.
Pahor je poudaril, da kriza, ki je doletela Slovenijo, ni najtežja preizkušnja, a je zahtevna. FOTO: Damjan Žibert

Veber: Kriza najbolj udarila po tistih, ki so zanjo najmanj krivi

Še pred osrednjo slovesnostjo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali poslanci, ki jih je nagovoril predsednik DZ Janko Veber.

Veber je v svojem govoru med drugim spomnil, da je samostojna država, katere ključni cilji so bili tudi gospodarska uspešnost, blagostanje in socialna enakost, prav v dvorani, v kateri je danes potekala slavnostna seja DZ, leta 1991 postala resničnost.

Dodal je, da so bili takrat naše vodilo visoko postavljeni cilji, ki smo jih tudi uresničevali. "Leto za letom smo dosegali zavidljive uspehe in veljali za najuspešnejšo tranzicijsko državo, za evropsko 'zgodbo o uspehu'," je poudaril.

A gospodarska kriza je prizadela tudi Slovenijo, najbolj silovito pa je udarila ravno po tistih, ki so zanjo še najmanj krivi. "Vrsta podjetij je propadla, število brezposelnih je skokovito naraslo, življenjski standard je padel. Na prvi pogled se zdi, kot da smo se znašli v brezizhodnem položaju," je v govoru dejal predsednik DZ in dodal, da je čutiti, da se med državljankami in državljani širi prepričanje, da država ne deluje v njihovo dobrobit.

Zato se lahko po njegovih besedah skupaj z državljani upravičeno sprašujemo, kakšna bo naša prihodnost, kakšno državo sploh hočemo in potrebujemo. Sam meni, da potrebujemo državo, katere aparat bo deloval v dobrobit njenih državljanov. 

Pričujoča kriza je po Vebrovih besedah razgalila tudi precejšno mero dvoličnosti Evropske unije, ki "poskuša neučakanost plenilskih mednarodnih finančnih trgov pomiriti ne glede na ceno, ki jo ob tem plačujejo njene članice, njeni državljani". Tudi Slovenija je, kot pravi, deležna precejšnjih, tudi pretiranih pritiskov EU in to kljub dejstvu, da so v izhod iz krize vložena precejšnja in iskrena prizadevanja. 

Ob polnem zavedanju, da moramo v teh trenutkih ostati z nogami trdno na tleh, pa ga skupne pretekle izkušnje vendarle navdajajo z optimizmom. Ne nazadnje to z vsakodnevnimi prizadevanji po njegovih besedah dokazuje tudi na desettisoče prostovoljcev – od gasilcev do krvodajalcev in drugih. "Solidarnost, srčnost in predanost so spet vzdramljene vrednote," je prepričan Veber.

Kriza je premagljiva in premagamo jo lahko sami, s svojimi močmi in znanjem, z zaupanjem, iskrenim medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem, predvsem pa z dialogom in odgovornim ravnanjem na vseh ravneh, je sklenil predsednik DZ.

Bratuškova: Od nastopa nove vlade bistveno manj notranjih razprtij

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v poslanici dejala, da so bili ukrepi njene vlade in da še bodo tudi v prihodnje neprijetni. "Zavedam se, da nižanje plač ter uvedba davkov nista ukrepa, s katerimi bi se lahko ljudem prikupila. In lahko mi verjamete, da bi bila najsrečnejša predsednica vlade, če bi bila blagajna polna, in bi lahko delila in ne jemala. A druge možnosti danes žal nimam," je zapisala Bratuškova.

"Ne želim, da mene in mojo vlado presojate po izrečenih besedah in obljubah. Ko bomo nekega dne odšli 'z odra', nam boste lahko ploskali ali pa nas izžvižgali. Presojali nas boste lahko po naših dejanjih in opravljenem delu," je še poudarila.

Ob tem je Bratuškova dejala, da je od nastopa nove vlade bistveno manj notranjih razprtij in napetosti. "To dejstvo mi da vedeti, da smo danes kljub načelnim in povsem razumljivim razlikam in neskladjem ter napetostim in navkljub številnim pomanjkanjem in odrekanjem spet sposobni ravnati složno za dosego skupnega dobrega. In da smo na pravi poti," je še poudarila.

V največji opozicijski stranki SDS so se odločili, da bodo dan državnosti proslavili po svoje. Osrednje slovesnosti se niso udeležili zaradi nasprotovanja povabilu praporščakov, ki nosijo rdečo zvezdo.

Premierka Alenka Bratušek je prek videokonference nagovorila slovenske vojakinje in vojake, ki naloge opravljajo v mednarodnih operacijah v tujini. Kot je Bratuškova izpostavila v nagovoru, pripadniki Slovenske vojske (SV), ki trenutno služijo v Afganistanu, na Kosovu, v Bosni in Hercegovini in drugod, opravljajo naloge v imenu države in so tudi oni slovenski ambasadorji in pomemben del slovenskih zunanjepolitičnih interesov.

Pahor želi, da bi politika pokazala složnost pri premagovanju težav

Pahor je danes sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Pred 22 leti smo bili enotni, je povedal Pahor in izrazil željo, da bi znali zlasti ob državnih praznikih to enotnost pokazati in da bi politika tudi sicer v časih, ko Slovenija "v gospodarskem in socialnem smislu ne kaže najbolj prijaznega obraza", pokazala neko složnost pri premagovanju težav. Ob tem je izpostavil, da ji v zadnjem času to deloma tudi uspeva.

Danes bi kdo rekel, da sta Slovenija in svet drugačna od tistega, kar bi si želeli, a po predsednikovih besedah moramo naprej verjeti v boljši in pravičnejši svet. Tudi pred 22 leti namreč ni bilo vnaprej dokončno jasno, da bomo uspeli, a "smo v to sveto verjeli in tudi zato smo, zato ne nehajmo verjeti", je dejal.

Osrednja proslava je potekala na Kongresnem trgu.
Osrednja proslava je potekala na Kongresnem trgu. FOTO: Damjan Žibert

Stres: Ozračje, ki jemlje pogum in optimizem

Dan državnosti letos praznujemo v ozračju, ki številnim jemlje pogum in optimizem, pa je pri maši za domovino ob dnevu državnosti dejal ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Stres opaža umanjkanje vrednot, kot so poštenje, resnicoljubnost in pravičnost, medsebojno spoštovanje in sodelovanje, ki so "moralne osnove vsake perspektivnosti, medsebojnega zaupanja, poguma in optimizma".

Ob tem Stres dodaja, da nas te vrednote najmanj stanejo, "zanje ne potrebujemo mednarodnih kreditov, so nam takoj na dosegu, če le jasno uvidimo potrebo po njih in se zanje tudi iskreno in dosledno odločimo," je dodal.

Stres je ob tem poudaril, da vladarji nimajo neomejene oblasti, nimajo pristojnosti na področju vere in moralnih vrednot. "Obstajajo področja življenja, predvsem področje vesti, vernosti in moralne zavesti, področje, ki ga zaznamujeta vprašanji, kaj je res in kaj je prav, pred katerim se mora oblast vladarjev in državnikov ustaviti," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VonEssigfleisch
27. 06. 2013 09.08
+1
bečki konjušari smo, oziroma bruseljski bolj v teh časih
babi jelci
25. 06. 2013 17.54
+4
pravite g. presednik "Še vedno smo gospodarji svoje usode" , ne nismo in nikoli ne bomo, ker nam usodo krojite politiki. Za tako usodo, kot nam jo je politika zakuhala v teh 22 letih pa sploh ne obstaja primerna beseda.
noble
25. 06. 2013 15.50
+1
Ravnokar sem gledal na TV3 posnetke iz osamosvojitvene vojne, res smo lahko ponosni, da smo se rešili primitivno balkanskega srbskega jarma in zame ni vprašanje ali bi to ponovil. Pri služenju v JLA v elitni garniziji na Dedinjah sem spoznal vso bedo te naše ranjke države in res nismo bili za skupaj. Problem je, ker smo potem dopustili, da so posamezniki to osamosvojitev izkoristili za največje plenjenje v zgodovini Slovenije in to anomalijo je potrebno odpraviti !!!! Tukaj levi ali desni ne obstajajo, so samo plenilci in žrtve !!!
Götterdämmerung
25. 06. 2013 19.24
-1
V Jugoslaviji smo se delili na severne in južne.
ecnarf
25. 06. 2013 15.37
+1
že nekaj let nismo več samostojni, komando ima Bruselj in jugo tajkuni
babi jelci
25. 06. 2013 17.57
+5
o bore malo so krivi drugi, kar naši "vrli", samozadostni in samovšečni politiki so krivi za propad Slovenije in njenih državljanov.
uja25
25. 06. 2013 15.24
-5
Ko gledam te starudije z prapori in zvezdo mi gre na bruhanje.----Vrni se Hitl.........!!!!
Volfek
25. 06. 2013 16.02
+0
babi jelci
25. 06. 2013 18.01
+1
te starudije so ti dale vse od življenja naprej, seveda za pamet bi moral poskrbeti sam, tu je tvoja napaka.
Götterdämmerung
25. 06. 2013 19.25
+0
Zvezda je z nami točno zato, da gre takim na bruhanje.
veliki svizec
25. 06. 2013 15.23
+6
Še vedno smo gospodarji svoje usode...ja sam kok dolg,daleč ste nas pripeljali šalabajzerji.
novotnybal
25. 06. 2013 13.48
-1
Dan pred proslavo zjutraj : pod tuš , zatem po nakup v Milano ( čevlje - Botacceli ,nogavice Huggo Boss spodnje perilo Gucci , kravata in srajca Versace , obleka Dolce & Gabbana - pedikura , masaža ,.........frizer ,.... Na dan proslave : po tuš , oblačenje, spet frizer, nališpanje , maska , ........ Pred ogledalom :Joj kako sem lep , kako so lahko Slovenci ponosni , da imajo tako lepega predsednika , krasotec sem,.... Ogledalce , ogledalce , povej kdo najlepši je v deželi moji - ali jaz Borut - Borut Pahor ali Janša Janez ? Ogledalo : najlepši v tvoji deželi je Alojz lojze Peterle , za njim pa Zoran Thaler in Jože Zagožen. - skupaj . A tam v daljavi daleč stran od tvoje države je še en lepotec , ki mu vsi skupaj ne pridete do kolen. Ta rad prežvekuje in izpljuva - to pa je Valter - Valter WOLF - RAMBO.
repca1
25. 06. 2013 14.10
+2
Če je to vse kar mu je za očitat, da je rad nališpan, potem......
Fredy Meserati
25. 06. 2013 12.55
+2
Ne znajo države v red spravit, poj pa polpreteklo zgodovino naprej mečejo! Sramota SDS-ovci!
NAPUŠI MI SE !
25. 06. 2013 13.17
-2
Samire nemoj tako ... mi ti dajemo kruh ... pa to ...
novotnybal
25. 06. 2013 14.06
+2
sam si ga služi s svojim delom , za razliko od enih tu gor ki živijo v breme državi ,...... sumim da gre za bodljikovca.
abigail
25. 06. 2013 11.26
+3
G. Stres! Veliko poguma, medsebojnega (previdnega) zaupanja in predvsem zelo veliko norega optimizma je potrebno, da preživiš vsakdan današnjice. Veliko nas je, ki kljub vsemu ne vržemo kar puške v koruzo pa čeprav ne hodimo poslušat vaših ali pa pridig drugih župnikov. Morda boste moral svoje pridige nameniti komu drugemu? Iz vaših besed se da razbrati, da je tistim, ki imajo oblast, dopuščeno, da se moralnih vrednot ne držijo, vsi ostali pa se jih lahko, ker pač MORAMO biti boljši od njih???! Vsaj priimek si spremenite, da ne bo tako zelo očitno, kaj je vaš namen!
donbon
25. 06. 2013 15.59
+1
A se je za hvalit s tem, da ne hodiš pridig poslušat v cerkev? Dokler se bomo Slovenci prepirali kdo je boljši a ti, ki v cerkev hodjo pridge poslušat (ta desni) in na tiste, ki Kučanove pridige poslušajo in njegovih somišljenikov (ta levi) ne bo nič. Ta čas nam kradejo oboji na polno, levi vodje in desni vodje. Te fustracije s ta levimi in ta desnimi moramo mi volivci in davkoplačevalci že enkrat premagat in te provokatorje nagnat iz države. Goli otok pa kamne tucat. Jaz verjamem, da se ljudje razlikujemo in da imamo drugačne poglede na svet. Nehajmo se pa kregat okrog zvezde, to bi rekel ata Turek ni prioriteta.
repca1
25. 06. 2013 10.13
+12
Kdor se hoče prepirat se bo ! Imamo kaj bolj koristnega se za zmenit. Sicer pa; Rdeča zvezda kot simbol JNA in komunizma gotovo ne paše na proslavo. (čeprav je JJ predstavljal oboje) Rdeča zvezda kot simbolj boja izpod okupatorja pa se ne zdi sporna, sploh če je v smislu mešane skupine praporščakov, ki so legitimni del družbe. Odvisno kdo zvezdo nosi in kaj simbolizira. Kot vem jo ni nosil predstavnik JNA temveč narodno osvobodilni borec, ki je v določenem obdobju s krvjo reševal slovenski narod.Danes bi ga pa nekateri zbrcali. Pomen je torej jasen. Dobro, da simbolj JNA ni bila solza.Potem bi bilo mnogo žensk, otrok in tudi mož, v težkih trenutkih simpatizerji JNA. Zvezda gor ali dol, glejmo naprej!!!
abigail
25. 06. 2013 11.10
+2
?unta
25. 06. 2013 13.48
+1
repca1
25. 06. 2013 14.20
+3
Če že ne osebe, se ohranjajo vrednote NOB zaradi katerih danes smo lahko Slovenci.
Volfek
25. 06. 2013 16.04
+0
Tako,to je to.Zvezda gor al dol,zaničujejo jo itak samo domači izdajalci lastnega naroda.
V3PI7D3
25. 06. 2013 10.06
-1
Škoda €RVINOV
pkorosec
25. 06. 2013 09.31
+6
Pahor in Jansa sta kot clana familje kardashian ... vsak dan v medijih, pa ceprav ne vem ali to sploh koga zanima in ali jih sploh kdo resno jemlje (razen njihovi fani seveda).
kawboy
25. 06. 2013 09.10
-1
Očitno imajo še preveč denarja, da so tako razsipni skoraj 100.000 eurov za proslavo. To je nezaslišano in absurdno. Na eni strani šparajo (zategujejo), da na drugi strani prekomerno zapravljajo in se še dodatno zadolžujejo. Palčujemo pa davkoplačevalci. Da vas ni sram. Vi ste paraziti, skrbite samo za svoje riti, od naših žuljev lepo živite, nam pa daste občasno iz praznih kozarcev piti. ( navadni fizični oškodovani delavec)
abigail
25. 06. 2013 11.05
noble
25. 06. 2013 08.52
+10
V krempljih domačih grabežljivcev in zunanjih upnikov že dolgo nismo več gospodarji svoje vsode. Te FDV floskule ne palijo več g. Predsednik, bo treba kaj drugega povedat !!!
abigail
25. 06. 2013 11.06
+2
Ivc Janko
25. 06. 2013 08.50
+3
Kaj sploh potrebujemo proslave, potrebujemo delo in normalne politike. Vsi ti, ki so sedaj na oblasti ali v opoziciji sejejo razdor med ljudmi. Hvala za takšno Slovenijo. Takšne ne rabim.
Ivc Janko
25. 06. 2013 09.00
+1
Tisti, ki daje minuse je sigurno podrepnik ene od teh dveh struj ki nam že 20 let serjejo po glavi in nam uničujejo lastno pamet.
abigail
25. 06. 2013 11.06
Buena Vita
25. 06. 2013 08.33
-2
NI OPOZORIL DA JE LEVIFAŠIZEM V SLOVENIJI NA ROPARSKO-UNIČEVALNEM PLESU,VSE KAR NI ZABETONIRANO 20 METROV V ZEMLJO BODO UNIČILI,NOBENA VOJNA NI TAKO UNIČUJOČA KOT JE NJEGOV KOMUNIZEM,KUGA ČLOVEŠTVA,NAJTEŽJA,NAJSLABŠA
andisej
25. 06. 2013 08.37
-1
jutranjisij
25. 06. 2013 08.52
+0
Hitler si je našel Žide, nekateri sedaj krivijo samo SDS in g. Janšo. Dejansko pa gre za skupno maslo vseh, ki so bili pri koritih na državni ali občinski ravni. Vse je namreč tako in drugače povezano, ostalo je zgolj metanje kosti med ljudi in sejanje sovraštva.
kawboy
25. 06. 2013 09.14
+0
Vsi so isti brez izjeme ni važno ali so levi ali desni ali ti, ki so sedaj na oblasti, vsi so bili ali so še pri koritu. Kajti korupcija je močnejša, zato pa nobeden ne odgovraja.
hellcat_666
25. 06. 2013 10.44
+0
Volfek
25. 06. 2013 16.05
Buena Vita
25. 06. 2013 08.30
+0
NI OPOZORIL DASO NAS POKRADLI IN UNIČILI NJEGOVI STRANKARSKI TAJKUNI,OZIROMA LOPOVI NAJHUJŠE SORTE,U
noble
25. 06. 2013 08.28
+1
Da bo to res dan, ko smo se osamosvojili od balkansko-srbskega jarma je potrebna še zadnje dejanje in to osamosvojitev od plenilsko,tovarišlo nesposobnih politikov, vključno z vsemi parazitskimi priskledniki levih in desnih potem bo to PRAVI dan državnosti !!!
Buena Vita
25. 06. 2013 08.34
+0
OOOOOOOOOOOOO,ZA ROPANJE SO SPOSOBNI,SAJ VIDIMO REZULTATE TEH NJIHOVIH ZLOČINOV
razbojnik Guzaj
25. 06. 2013 08.16
+10
Biti SLOVENEC je leta 1991 bil ponos in veselje,danes pa sramota in žalost. Nekdo je rekel ˝postali bomo mala Švica˝,Bolgari,Poljaki,Čehi,Rmuni so imeli daleč slabše gospodarstvo kot mi.Poglejmo jih sedaj,gospodarstvo jim raste iz dneva v dan,mi se pa utapljamo v dolgovih in živimo na robu revščine(nekateri celo v njej). SVOVENCI dovolj so nas teptali in sramotili,čas je za spemembe kot je to bilo 91. leta,treba se je upreti sedajni eliti in nazaj državo dobiti.
jutranjisij
25. 06. 2013 08.46
+1
Da, omenjali so nas kot drugo Švico. Ivan Kramberger pa je točno napovedal, kaj nas čaka. In zato so ga zlovešče umorili. E, Slovenija, ti naša ljuba "demokratična" država.
repca1
25. 06. 2013 10.16
+1
kawboy
25. 06. 2013 08.11
+6
Kakšno sprenevedanje politikov in zavajanje ter manipuliranje z ljudmi? Pa kdo je tukaj nor in naiven, kako mora predsednik reči, da smo še vedno gospodarji svoje usode, če pa vemo, da temu ni tako?! Gospodarji naše usode so pokvarjeni politiki ter vsi tisti bank od katerih si sposojamo denar ter od bonitetnih hiš, ki nas ocenjujejo in še dodatno kaznujejo. Saj nam oni diktirajo kako moramo delati in gospodariti ter postavljajo svoja pravila igre in pogoje, da se bomo še naprej prekomerno zadolževali. Banke in bonitetne hiše bodo pa lepo živele in si višale dobiček, da bodo še močnejše.